Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

Γιατί συνέβησαν όλα αυτά; Αν πιστέψουμε τα σχόλια έμπειρων συναδέλφων κι ακόμα εμπειρότερων χρηματιστών, απλώς γιατί οι ξένοι αποφάσισαν να αμβλύνουν τις όποιες πιέσεις στα χαρτιά – πρωταγωνιστές, και γιατί παράλληλα οι ευρωαγορές κινήθηκαν στα υψηλά της τελευταίας πενταετίας. Για να μη μιλήσουμε για το -επιτέλους!- ρεκόρ του Dow Jones. Η έξωθεν καλή μαρτυρία δηλαδή μας δείχνει τον δρόμο της ανόδου. Έστω. Ας είναι κι έτσι…

Ακούω και διαβάζω προσεκτικά τις αναλύσεις για το ΧΑΑ που κυκλοφορούν στα γραφεία και τις ΑΧΕ εσχάτως. Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν πως πολλά χαρτιά μπορούν και θα αποδείξουν άμεσα πως αποτελούν πόλο έλξης επενδυτικών κεφαλαίων, της ημεδαπής κι όχι μόνον. Θεωρούν επίσης πως – πάντα με αφετηρία τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης- το προσεχές διάστημα θα δούμε την αγορά να συνεχίζει τον ανοδικό της κύκλο. Αν βέβαια πιστέψουμε πως όντως βρισκόμαστε σε αυτόν…

Σε επίπεδο τεχνικής ανάλυσης πολλοί επιμένουν στο σενάριο των 3.950 – 3.970 μονάδων στα τέλη της χρονιάς, άλλοι «βλέπουν» πάνω από τις 4.000. Οι τελευταίοι πάντως λένε πως αυτό εξαρτάται από τη συμπεριφορά των λεγόμενων «βραχυπρόθεσμων» παικτών. Κατά βάση των ξένων δηλαδή, γιατί οι δικοί μας «βραχυπρόθεσμοι» τείνουν να γίνουν είδος προς εξαφάνιση. Ή μήπως όχι;

Πάντως, εκείνο που μένει σαν αίσθηση από την αγορά είναι πως η ραστώνη του καλοκαιριού, που μεταξύ μας μάλλον ποτέ δεν εμφανίσθηκε φέτος, έχει δώσει για τα καλά τη θέση της σε μια κινητικότητα η οποία, σε τελική ανάλυση, είναι απείρως προτιμότερη από την απραξία παλαιότερων εποχών. Μην ξεχνάτε πως επίκεινται εκλογές (με τα ανάλογα παρεπόμενά τους, ανεξαρτήτως αποτελέσματος) και τέλος, πως οι νέες αλλαγές σε δείκτες και συνθέσεις δεικτών θα δείξουν τις επιπτώσεις τους σε βάθος χρόνου.

ΥΓ. 1: Προσέξτε εδώ μια παράμετρο με ενδιαφέρον. Αντιγράφω από την ειδησεογραφία της εβδομάδας: «Στην έκθεση στρατηγικής της Morgan Stanley με ημερομηνία 2 Οκτωβρίου του 2006, ο δείκτης MSCI Greece εμφανίζει ανώτερη αποτίμηση σε τρεις από τους τέσσερις βασικούς δείκτες αποτίμησης που εξετάζει ο αμερικάνικος επενδυτικός οίκος.» Εκείνο όμως που προβληματίζει τους λίγους -ίσως εκείνους που θέλουν να έρθουν επιτέλους στην ελληνική αγορά σημαντικότερα διεθνή επενδυτικά και λιγότερο καιροσκοπικά κεφάλαια- είναι το σημαντικό discount που εμφανίζει η Σοφοκλέους σε όρους μερισματικής απόδοσης. «Η μερισματική απόδοση του MSCI Greece υπολογίζεται σε 3,4% και 4% για το 2006 και το 2007, έναντι 3,1% και 3,4% για τον δείκτη MSCI Europe. Το discount του δείκτη σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο κυμαίνεται σε 20%». Όταν μιλάγαμε – εδώ και μήνες – για το πόσο σημαντική είναι για τους ξένους η μερισματική πολιτική, πολλοί κάγχαζαν…

ΥΓ. 2: Διάβαζα τις προάλλες ένα σχόλιο για την – σε απόλυτους, στατιστικούς αριθμούς – κατάταξη της Σοφοκλέους ανάμεσα στις ανεπτυγμένες αγορές με βάση την ποσοστιαία απόδοσή της. Ομολογώ ότι ο ίδιος ΔΕΝ είχα ασχοληθεί και με αυτό το στατιστικό. Και εντυπωσιάστηκα! Με βάση το πρώτο μισό της χρονιάς 16η στις 23! Και μετά έχετε απορίες…

Π. Γ.


Σχολιάστε εδώ