ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ εκπέμπει η Κύπρος
Aυτή τη στιγμή αυτό που προέχει είναι να μην απομονωθεί η Κύπρος. Θα είναι κάτι τέτοιο, αν συμβεί, εθνικά επικίνδυνο. Ωστόσο η κατάσταση που διαμορφώνεται έχει ως εξής:
• Η Κύπρος βαίνει σε απόρριψη της πρότασης της φινλανδικής προεδρίας της Ε.Ε. σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες μας, αυτή την απόφαση έχει λάβει το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου και μάλιστα ομόφωνα. Η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ότι προϋπόθεση για οποιαδήποτε συναίνεση σε συμβιβαστική πρόταση της Ε.Ε. για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας αποτελεί η άμεση επιστροφή της Αμμοχώστου (του κατεχόμενου τμήματος), ώστε να επιστρέψουν αμέσως οι πρόσφυγες στα σπίτια και τις περιουσίες τους. Αντίθετα η πρόταση της φινλανδικής προεδρίας αφήνει αυτό το θέμα ανοιχτό στο… μέλλον, δεν το ξεκαθαρίζει.
• Κάτι τέτοιο θα σημάνει το μπλοκάρισμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, που ισοδυναμεί με θαρραλέο βέτο. Οδηγεί σε απόρριψη του συμβιβασμού, όπως περιγράφεται απ’ την απόφαση της προεδρίας, καθώς και της «διεξόδου» να ανοίγουν και να κλείνουν τα ενταξιακά κεφάλαια της Τουρκίας, «διέξοδος» βολική για όλους, αφού, χωρίς να ανοίγει διάπλατη την πόρτα της Ε.Ε. στην Τουρκία, δεν την κλείνει κιόλας. Μια συμβιβαστική δηλαδή θέση…
• Αλλά σε μια τέτοια περίπτωση είναι ορατός ο κίνδυνος απομόνωσης της Κύπρου. Ο κίνδυνος να πουν τα άλλα μέλη της Ε.Ε. στην Κυπριακή Δημοκρατία «επιτέλους, τι θέλετε», δεδομένου ότι θεωρούν την πρόταση της προεδρίας… θετική και δεν αποκλείεται καθόλου ύστερα από διαβουλεύσεις να βρουν, όπως συνήθως γίνεται, κάποια άλλη συμβιβαστική φόρμουλα που να ικανοποιεί ακόμα και τον Ερντογάν…
•Κάτι τέτοιο θα μπορούσε, όπως εκτιμούν στην Κύπρο, να οδηγήσει ακόμα και σε -μερική- απενοχοποίηση της Τουρκίας, αφού θα εμφανιζόταν στη ευρωπαϊκή κοινή γνώμη ως… αδιάλλακτη και εκτός κοινοτικού κλίματος η Κυπριακή Δημοκρατία!
Με όλους τους κινδύνους που προαναφέραμε, η Κύπρος είναι αποφασισμένη να αντισταθεί στα «συμβιβαστικά» τερτίπια των εταίρων. Με ορατό τον κίνδυνο της απομόνωσης, όπως προαναφέραμε. Και τούτο διότι τη φέρνει ενώπιον ενός δραματικού διλήμματος η κατάσταση που αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται ως εξής σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας:
•Αφενός υπάρχει η πρόταση της φινλανδικής προεδρίας, την οποία η Κύπρος απορρίπτει.
•Αφετέρου αυτή την πρόταση με τον έναν ή τον άλλον τρόπο την υιοθετούν οι «ισχυροί» της Ε.Ε. Η μεν Βρετανία ουσιαστικά την έχει «υπαγορεύσει». Η δε Γερμανία ή θα τη δεχτεί ή θα αρκεστεί σε κάποιον «συμβιβασμό», που πάντως δεν θα καλύπτει τις κυπριακές θέσεις. Και τούτο διότι στον «μεγάλο συνασπισμό» που κυβερνά στη Γερμανία οι μεν σοσιαλδημοκράτες είναι υπέρ της πλήρους ένταξης της Τουρκίας, η δε Μέρκελ τάσσεται υπέρ μιας «προνομιακής σχέσης», με άδηλο στην ουσία μέλλον, αλλά… παίρνει υπόψη και την παρουσία 2,5 εκατομμυρίων τούρκων μεταναστών στη χώρα.
Ενώ την πρόταση της προεδρίας φαίνεται να την υιοθετεί και η Ισπανία.
•Απομένει η Γαλλία, που μέχρι τώρα φαίνεται να κρατά σκληρή στάση έναντι της Τουρκίας, ωστόσο, όπως έλεγε στο «ΠΑΡΟΝ» ανώτατη κυβερνητική πηγή, «δεν μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στη Γαλλία, διότι στο τέλος είναι πολύ πιθανό να ενταχθεί σε κάποια συμβιβαστική φόρμουλα, όπως έκανε και την προηγούμενη φορά»…
•Ακόμα και η Ουάσινγκτον δεν θέλει σε αυτήν τουλάχιστον τη φάση να «κακοκαρδίσει» την Τουρκία, εν όψει διαγραφόμενων εξελίξεων και στο Ιράκ. Κατά την πρόσφατη συνάντηση Μπους – Ερντογάν ο αμερικανός Πρόεδρος δεν έθιξε το Κυπριακό, ενώ οι δηλώσεις των αμερικανών αξιωματούχων είναι υπέρ της απρόσκοπτης συνέχισης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας…
Είναι χαρακτηριστικό των διαγραφόμενων έως και δραματικών εξελίξεων και το γεγονός ότι η ίδια ανώτατη κυβερνητική πηγή μάς τόνισε πως «οι ώρες είναι πολύ δύσκολες, τα περιθώρια πολύ στενά, απαιτείται μεγάλη προσοχή, ακόμα μεγαλύτερη δεξιότητα στους χειρισμούς» και αναρωτιόταν «ποιος θα πληρώσει τελικά τη νύφη»…
Αυτό το τελευταίο ερώτημα ίσως προδιαγράφει και την -τελική- θέση της ελληνικής κυβέρνησης, αν τα πράγματα φτάσουν σε αδιέξοδο. Φαίνεται πως σε μια τέτοια περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει την Κύπρο στο -επί της ουσίας- βέτο, στο μπλοκάρισμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Όλα δείχνουν ότι πάμε σε σοβαρές εξελίξεις και στις σχέσεις Αθήνας – Λευκωσίας σε μια τέτοια -πιθανή- περίπτωση…
Η Ντόρα έχει κόψει τις σχέσεις με τον κύπριο ΥΠΕΞ!
Καθοριστικός σε μια τέτοια -αρνητική- εξέλιξη είναι ο ρόλος της Ντ. Μπακογιάννη. Η υπουργός Εξωτερικών και λόγω των… προνομιακών σχέσεων που έχει αναπτύξει με την Κ. Ράις και λόγω της αντιπάθειας του μητσοτακέικου στον Τ. Παπαδόπουλο «σπρώχνει» τα πράγματα σε «διαζύγιο» της ελληνικής με την κυπριακή κυβέρνηση. Επιπλέον έχει… σταθερή θέση υπέρ της συνέχισης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ε.Ε.-Τουρκίας χωρίς σοβαρά ανταλλάγματα απ’ την πλευρά της Άγκυρας.
Σε αυτό το μήκος κύματος ήταν και όλες οι επαφές που είχε στις ΗΠΑ κατά την πρόσφατη επίσκεψή της εκεί.
Και κάτι εξαιρετικά αρνητικό, αλλά και ενδεικτικό της στάσης και των προθέσεων της κυρίας ΥΠΕΞ:
•Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες μας, στις σχέσεις της με τον ΥΠΕΞ της Κύπρου Γ. Λιλλήκα υπάρχει μεγάλη ψυχρότητα, με ευθύνη της. Κυριολεκτικά οι σχέσεις των δύο ΥΠΕΞ βρίσκονται σε μηδενικό σημείο. Τα δύο υπουργεία δεν έχουν την παραμικρή επαφή, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε την περίοδο της υπουργίας του Π. Μολυβιάτη, όταν και υπήρχε αρμονική συνεργασία και αλληλοκατανόηση…