Πρόωρη αποσταθεροποίηση;

Ειδικά ο Γιώργος Αλογοσκούφης είναι ασυγχώρητος που άνοιξε το θέμα με τη γνωστή του ρήση «το έργο μας στην παρούσα τετραετία ολοκληρώνεται με τον προϋπολογισμό του 2007, όλα τα υπόλοιπα είναι πολιτικές αποφάσεις του πρωθυπουργού». Και είναι ασυγχώρητος, καθ’ ότι θα έπρεπε να είναι θεματοφύλακας του σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος.

• Ο πολιτικός ορθολογισμός λέει ότι μια κυβέρνηση μόνο ζημίες εισπράττει από την αποσταθεροποίηση του πολιτικού και οικονομικού περιβάλλοντος, γι’ αυτό κατά κανόνα οι κυβερνήσεις δεν προαναγγέλλουν τις πρόωρες εκλογές, καθ’ ότι με την προαναγγελία οξύνεται η πολιτική αντιπαράθεση, παραλύει ο κρατικός μηχανισμός, αυξάνονται οι απαιτήσεις για παροχές και διαλύεται το σταθερό οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον. Σε τέτοιες συνθήκες είναι αδύνατον να υλοποιηθούν οι κυβερνητικές πολιτικές, καθ’ ότι σκοντάφτουν πάνω στον σκληρό αρνητισμό τόσο της λεγόμενης κοινωνικής αντιπολίτευσης όσο και της πολιτικής αντιπολίτευσης. Προφανώς γι’ αυτούς τους λόγους οι νουνεχείς της κρατούσας κατάστασης έσπευσαν να κλείσουν τη φιλολογία περί πρόωρων εκλογών.

• Εκτιμούμε πως το συμφέρον της χώρας επιβάλλει να κλείσει μια για πάντα η πόρτα των πρόωρων εκλογικών αναμετρήσεων ώστε ουδείς να είναι σε θέση να κάνει «εκλογικές αρπαχτές». Γι’ αυτό και συμφωνούμε με την πρόταση του Αλέκου Παπαδόπουλου να κατοχυρωθεί συνταγματικά η διεξαγωγή των εθνικών εκλογών σταθερά κάθε τέσσερα χρόνια και σε συγκεκριμένο μήνα. Πρόκειται για μια πρόταση που εκσυγχρονίζει και εξυγιαίνει το πολιτικό μας σύστημα, γι’ αυτό και πρέπει να την υιοθετήσουν τα πολιτικά κόμματα και ειδικότερα τα δύο κόμματα εξουσίας.


Σχολιάστε εδώ