Πανταχού παρόν

Αρχίζει την επίθεσή της για την κατάληψη της ηγεσίας της ΝΔ από την περιφέρεια, εν προκειμένω…από τις ΗΠΑ, τις οποίες επισκέφθηκε πρόσφατα, για να προεδρεύσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το βήμα του οποίου προσπάθησε να χρησιμοποιήσει για να ανεβάσει το κύρος της (δεν έχει καμία σημασία αν αυτό μεταφράζεται σε προσπάθεια να «αγιάσει με ξένα κόλλυβα», αφού την προεδρία του Συμβουλίου την κέρδισε το ΠΑΣΟΚ). Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο η κ. Μπακογιάννη δέχθηκε την επίθεση του Απόστολου Κακλαμάνη, ο οποίος διαφώνησε με τη συμμετοχή βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στην κοινοβουλευτική αποστολή που συνόδευσε την υπουργό Εξωτερικών, καθώς, όπως είπε, «η οικογένεια Μητσοτάκη ακολουθεί αρχηγική τακτική».

****

Κάτι τέτοια δεν πτοούν τη Ντόρα. Η οποία, συνοδευόμενη και από τον «γουρλή» πατέρα της Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, έμεινε στις ΗΠΑ 15 περίπου μέρες, για να προετοιμάσει το αρχηγικό της προφίλ και το πρωθυπουργικό της μέλλον. Όπως ήταν φυσικό, στην προσπάθειά της είχε τις συναντήσεις της με την Κοντολίζα Ράις, τη γερακίνα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, και άλλους Ρεπουμπλικανούς. Δεν αρκέστηκε μόνο σε επαφές με τους (υπερ)συντηρητικούς της υπερδύναμης, αλλά έριξε δίχτυα προς τους Δημοκρατικούς, ρίχνοντας το βάρος της για την εκλογή της Νάνσι Πελόζι στην Προεδρία της Αμερικανικής Βουλής. Κατόπιν αυτού η υποψήφια των Δημοκρατικών θεωρείται βέβαιο ότι θα εκλεγεί. Είχε, βέβαια, συναντήσεις και με άλλους, που θα την βοηθήσουν στα σχέδιά της. Συναντήθηκε με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επιχειρηματίες (από εκείνους που βάζουν τα χρήματα σε προσπάθειες πολιτικών που συμπαθούν ή περιμένουν εξυπηρετήσεις) αλλά και με την ηγεσία της Ομογένειας, Ελλαδικής και Κυπριακής. Δεν επιβεβαιώθηκε, πάντως, η πληροφορία ότι η προσφώνηση της υπουργού Εξωτερικών ως «πρωθυπουργού», έγινε με επίνευση του επιτίμου της ΝΔ.

****

Έχοντας εξασφαλίσει γερές πλάτες στην περιφέρεια του πλανήτη, η υπουργός Εξωτερικών επανεμφανίσθηκε δριμύτερη στο κέντρο του κόσμου. Πρώτο της μέλημα είναι η διαφοροποίησή της από τη πρόταση του Κώστα Καραμανλή στα θέματα της συνταγματικής αναθεώρησης. Ήδη φρόντισε να «συμμαχήσει» με τον Γιώργο Σουφλιά αναφορικά με την εφαρμογή του «γερμανικού μοντέλου» στο εκλογικό σύστημα. Αλλά σημαντικότερη είναι η πρότασή της να υπεισέλθει το Σύνταγμα στα εσωτερικά των κομμάτων, καθιερώνοντας και κατοχυρώνοντας υποχρεωτικές «δημοκρατικές διαδικασίες». Και επειδή το θέμα θα ρυθμίζεται από τον κοινό νομοθέτη, άλλη λειτουργία θα έχουν τα κόμματα όταν ο νομοθέτης είναι συντηρητικών αντιλήψεων και άλλη όταν είναι προοδευτικών αντιλήψεων. Θα μπορούσε επίσης να εφαρμοστούν και στα κόμματα οι αρχές του νεοφιλελεθερισμού, που αποτελούν το Ευαγγέλιο της οικογένειας Μητσοτάκη. Ήτοι να ιδιωτικοποιηθούν τα κόμματα ή, έστω, να επιτραπεί και η ίδρυση ιδιωτικών κομμάτων, κατά το πρότυπο της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων.

****

Η κ. Μπακογιάννη άρχισε ήδη επαφές με βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, για την εξασφάλιση συμμαχιών, που θα τη βοηθήσουν στην προώθηση των σχεδίων της.

Η τακτική που ακολουθεί είναι να ζητά, στη αρχή, ενημέρωση. Στη συνέχεια θα ζητήσει προτάσεις και, με βάση αυτές θα επιλέξει ποιους θα εντάξει στην ομάδα της (πέραν όσων βρίσκονται ήδη σε αυτήν). Το δεύτερο στοιχείο της τακτικής της, αυτή την περίοδο, είναι η «προσφορά» της να συνδράμει την προσπάθεια του κόμματος, ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Βεβαίως, μια υποψήφια αρχηγός, δεν μπορεί να πηγαίνει σε μια οποιαδήποτε εκλογική περιφέρεια, δεν ταιριάζουν όλες στο πρεστίζ της. Στο οποίο ταιριάζουν μόνο οι σίγουρες νομαρχίες και οι σίγουροι δήμοι. Είναι, επομένως, λογικό να ζητήσει να επισκεφθεί τέτοιες εκλογικές περιφέρειες, υποθέτοντας, προφανώς, ότι κανένας «νεοδημοκράτης» δεν θα ήθελε τον επόμενο αρχηγό του με στραπατσαρισμένο προφίλ. Σε κάθε κανόνα, όμως, υπάρχουν και εξαιρέσεις. Έτσι η Ντόρα συμπεριέλαβε στον κατάλογο και την Αχαΐα, η οποία, όλως τυχαίως, έχει ανατεθεί, από το κόμμα, στον αδελφό της Κυριάκο Μητσοτάκη. Εκεί, στη χειρότερη περίπτωση, θα «θυσιαστεί» για τον αδελφό της και στην καλύτερη θα πιστωθεί νίκη ακόμα και του αντάρτη του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Δημαρά, στην Πάτρα, ή του Θεόφιλου Βασιλείου στη νομαρχία.

****

Όσο κι αν μοιάζει απίστευτο, η πρώτη επαφή που έκανε η Ντόρα, έστω κι αν αυτή ήταν στο καφενείο της Βουλής, έγινε με τον Άρη Σπηλιωτόπουλο. Όχι μόνο έγινε η επαφή, αλλά η υπουργός Εξωτερικών ήταν αρκετά διαχυτική μαζί του και του έκανε «χαρούλες», με φράσεις όπως «έμαθα πως παντρεύεσαι» κ.λπ. Προφανώς δεν επρόκειτο για σκηνή ζήλιας, αφού είναι γνωστό ότι τα γούστα τους δεν ταιριάζουν και επιπλέον έχουν σημαντική διαφορά ηλικίας. Επίσης ο κ. Σπηλιωτόπουλος δεν αναφέρθηκε ποτέ ως «ντοράκης», όπως συνέβη με ορισμένους υπουργούς της σημερινής κυβέρνησης. Το βασικό αντικείμενο της συζήτησής τους ήταν οι προτάσεις του κόμματος για τη συνταγματική αναθεώρηση. Η συζήτηση «έβγαλε» είδηση. Ο Άρης αποκάλυψε τους λόγους για τους οποίους ζήτησε να εξαιρεθεί από τη σύνθεση της Επιτροπής για την Αναθεώρηση, εξηγώντας ότι η επιλογή του ήταν πολιτική. Υποστήριξε επίσης ότι το κόμμα πρέπει να έχει μνήμη και πολιτική συνέχεια, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι αυτό δεν ισχύει για την περίπτωση της προωθούμενης συνταγματικής αναθεώρησης.

****

Τι ήταν αυτό που ενόχλησε τον κ. Σπηλιωτόπουλο, στην πρόταση συνταγματικής αναθεώρησης της ΝΔ; Ο βουλευτής Βʼ Αθήνας είπε στην κ. Μπακογιάννη ότι το 2000, στην Επιτροπή Θεσμών και Αρχών της ΝΔ, ελήφθη απόφαση για την προώθηση πρότασης συνταγματικής αναθεώρησης τεσσάρων σημείων. Πρώτο, η απελευθέρωση της Παιδείας (που συνεπάγεται και την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων) δεύτερο, η καθιέρωση αιρετού Περιφερειάρχη, τρίτο, η περιφερειακή αποκέντρωση (αίτηση ένταξης στο ΠΑΣΟΚ δεν έκανε ακόμα) και, τέταρτο, καθιέρωση του μικτού συστήματος εκλογής των βουλευτών. Από τότε, θυμήθηκε ο τέως εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, ο οποίος είναι το μόνο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος που θυμάται προεκλογικές εξαγγελίες, δεν έγινε καμία άλλη κομματική διαδικασία, η οποία να οδήγησε σε διαφορετική πρόταση. Και αναρωτήθηκε πώς, ύστερα απʼ όλα αυτά, βρέθηκε η ΝΔ με προτάσεις για αύξηση του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας, για αύξηση της θητείας της κυβέρνησης κατά ένα χρόνο και για αύξηση του χρόνου της θητείας του Προέδρου της Δημοκρατίας, επίσης κατά ένα χρόνο. Δηλαδή με πρόταση για πενταετή κυβερνητική θητεία και εξαετή θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

****

Καθώς η συζήτηση σοβάρευε και δεν έπρεπε να γίνεται εις επήκοον ανεπιθύμητων ώτων, παρενέβη, ως από μηχανής θεός, ο στενός προσωπικός φίλος του Άρη και κουμπάρος του μάλιστα, ο βουλευτής Λάρισας Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος προσπάθησε να ελαφρύνει την ατμόσφαιρα, λίγο πριν η συζήτηση πάρει τον χαρακτήρα εσωκομματικής κριτικής. Απευθυνόμενος στην κ. Μπακογιάννη είπε: «Εντάξει όλα αυτά, αλλά μπορώ να σου ζητήσω ένα ρουσφέτι;». Η υπουργός Εξωτερικών τον κοίταξε με την απορία του ανθρώπου που δεν έχει σχέση, ούτε προσωπική ούτε οικογενειακή με τέτοιου είδους μικρότητες. Παρεκλίνοντας από τις αρχές της, αλλά ενοχλημένη από τη διακοπή, η υπουργός Εξωτερικών στράφηκε στον «επαρχιώτη» βουλευτή λέγοντάς του: «Ακούω». Τελικά το ρουσφέτι ήταν μια άνευ ενδιαφέροντος μετάθεση. Αυτό που συζητήθηκε, όμως, ήταν ότι η Ντόρα «δεν έπιασε» το νόημα της διακοπής.

****

Δεν είναι εύκολο να βρει κανείς την κ. Μπακογιάννη με διάθεση να μιλήσει και να πει πολλά. Και επειδή και διάθεση είχε και τα είπε, πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε ως παρακαταθήκες της πολιτικής σκέψης και πρακτικής. Η υπουργός Εξωτερικών, όταν ρωτήθηκε αν πρέπει ο πρόεδρος της Βουλής να μην έχει τη δυνατότητα να ψηφίζει, συμπεριφερόμενος περισσότερο ως υπερκομματικό πολιτικό πρόσωπο, απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι σωστό, αφού ο πρόεδρος της Βουλής είναι εκλεγμένος βουλευτής και ο ρόλος του είναι, ακριβώς, να μετέχει ενεργά στη νομοθετική εργασία. Προχώρησε, όμως, ένα βήμα παραπέρα χαρακτηρίζοντας «γελοίο» να κατατίθεται η κομματική ταυτότητα, από πρόσωπα δημόσια με γνωστή κομματική ένταξη. «Εγώ δεν το έκανα ποτέ», είπε, αναφερόμενη στη θητεία της στον δήμο Αθηναίων. Η αιχμή προς τον προκάτοχό της Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον διάδοχό της Νικήτα Κακλαμάνη (συνοδοιπόρο του «προδότη» Σαμαρά) είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.

****

Το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης, πάντως, φαίνεται ότι θα δώσει αρκετές αφορμές για συζητήσεις στο εσωτερικό της ΝΔ και όχι μόνο. ΄Ένα από τα θέματα που αναμένεται να συζητηθούν πολύ είναι αυτό της αύξησης του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας, το οποίο συναντά ήδη τις αντιδράσεις βουλευτών τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ. Για παράδειγμα, ο Πάνος Καμμένος κατέθεσε πρόταση για την κατάργηση του θεσμού των βουλευτών Επικρατείας, καθώς θεωρεί ότι ο σταυρός προτίμησης είναι το μέσο για τη σωστή αντιπροσώπευση του λαού, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά ότι ο λαός πρέπει να στέλνει αντιπροσώπους στη Βουλή και όχι οι αρχηγοί των κομμάτων. Ο κ. Καμένος δεν πιστεύει, πάντως, ότι η πρότασή του θα περάσει και, γιʼ αυτό, έχει ετοιμάσει εναλλακτική πρόταση. Να καθιερωθεί ασυμβίβαστο για τους βουλευτές Επικρατείας, ώστε να μη μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα σε κάποια εκλογική περιφέρεια, σε επόμενες εκλογές. Το σκεπτικό είναι απλό. Οι βουλευτές Επικρατείας ενός κυβερνώντος κόμματος, συνήθως καταλαμβάνουν θέσεις υπουργών ή υφυπουργών. Ο συνάδελφοί τους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλαμβάνουν υψηλά κομματικά αξιώματα. Το οποίο σημαίνει ότι υπάρχει ευνοϊκή μεταχείριση των διορισμένων έναντι των εκλεγμένων.

****

Μια μικρή επανάσταση έκανε ο τομεάρχης Εξωτερικών και Άμυνας του ΠΑΣΟΚ. Ο Χρήστος Παπουτσής, μιλώντας στην Έκθεση Defendory, διαπιστώνοντας ένα μεγάλο κενό στην πολιτική του Κινήματος, στον τομέα των αμυντικών προμηθειών, τόλμησε να προτείνει αυτό που θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και είκοσι χρόνια. Να ρυθμιστεί νομοθετικά το θέμα των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, όταν γίνεται προμήθεια πολεμικού ή άλλου υλικού για τις ΄Ενοπλες Δυνάμεις. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τίποτε άλλο, από μια απόφαση του Νίκου Κουρή, όταν ήταν υφυπουργός Άμυνας, η οποία θέτει ορισμένους κανόνες στην υπόθεση αυτή, η οποία έχει κάνει πάρα πολλούς πλούσιους. Τα αντισταθμιστικά ωφελήματα έχουν εξελιχθεί στον κατʼ εξοχήν τομέα παραγωγής λαμογίων. Αυτό ισχύει περισσότερο για την ομάδα Βʼ των αντισταθμιστικών ωφελημάτων (κράνη, στολές, άρβυλα κ.λπ.), η οποία έδωσε τη δυνατότητα να ξεφυτρώσουν σαν μανιτάρια, γύρω από το Πεντάγωνο, δεκάδων εταιρειών δικηγόρων, ειδικών στις δημόσιες σχέσεις και αεριτζήδων πάσης φύσεως, οι οποίοι διαχειρίζονται προγράμματα προμηθειών πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

****

Στην Εκάλη υπάρχει ολόκληρη συνοικία που δημιουργήθηκε από τους προμηθευτές των Ενόπλων Δυνάμεων και αποκαλείται «συνοικία των αντισταθμιστικών ωφελημάτων» και των «οφ σορ» εταιρειών οι οποίες συστήθηκαν από τους προμηθευτές στρατιωτικού και παραστρατιωτικού υλικού. Πώς στήνονται αυτές οι εταιρείες; Για παράδειγμα, όταν έγινε η αγορά των Μιράζ 2000, υπογράφηκαν συμφωνίες για την πώληση, στους Γάλλους ελληνικών παπουτσιών, σιταριού ή καλαμποκιού, συμφωνίες οι οποίες ποτέ δεν υλοποιήθηκαν. Οι προμήθειες, όμως, των μεσαζόντων καταβλήθηκαν.

Ο κ. Παπουτσής αιφνιδίασε με την πρότασή του για δύο λόγους. Πρώτο, διότι δεν έχει γίνει καμία προηγούμενη επεξεργασία στο ΠΑΣΟΚ για την κατάθεση σχετικής πρότασης. Και δεύτερο γιατί δεν είχε ενημερώσει ούτε τον πρόεδρο του κόμματος.

****

Πυκνώνουν οι επισκέψεις τούρκων αξιωματούχων στην Ελλάδα η οποία δείχνει να έχει αναλάβει της δημόσιες σχέσεις της γειτονικής χώρας στη Ευρωπαϊκή Ένωση. Βέβαια, τέτοιου είδους υποθέσεις έχουν και οικονομικό αντικείμενο, αλλά η χώρα μας είναι υπεράνω χρημάτων (δεν είναι βέβαιο ότι αυτό ισχύει και για όσους εμπλέκονται σε αυτή την υπόθεση).

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται τον επόμενο μήνα στην Αθήνα ο νέος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας, Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, σε ανταπόδοση της επίσκεψης του έλληνα αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, ναύαρχου Παναγιώτη Χηνοφώτη, ο οποίος επισκέφθηκε την ΄Άγκυρα προσκεκλημένος του προηγούμενου αρχηγού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγού Οζκιόκ. Στην ατζέντα των συζητήσεων των δύο αρχηγών περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, ο περιορισμός του αριθμού του εύρους και του αριθμού των στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο.

****

Ανώτεροι των αρχαίων προγόνων μας αποδεικνύονται ορισμένοι σύγχρονοι συμπολίτες μας, ιδίως όταν κατέχουν δημόσιο αξίωμα. Οι πρόγονοι είχαν αποφανθεί ότι «συντομοτέρα οδός είναι η ευθεία». Η ατυχία τους ήταν ότι δεν είχαν γνωρίσει τον Νομάρχη Λέσβου Παύλο Βογιατζή, ο οποίος έχει διατυπώσει ένα νέο θεώρημα. Σύμφωνα με αυτό, συντομότερη οδός είναι αυτή που περνάει μπροστά από το σπίτι του εφοριακού (για να πάρει και υπεραξία). Η ανακάλυψη αναφέρθηκε από την βουλευτή Λέσβου της ΝΔ (στο ίδιο κόμμα ανήκει και ο νομάρχης) Χριστιάνα Καλογήρου, στον γραμματέα του κόμματος Λευτέρη Ζαγορίτη, ο οποίος έδειχνε να είναι ενήμερος του θέματος, αλλά ανήμπορος να το αντιμετωπίσει. Πώς θα το κάνει, άλλωστε, δέκα μέρες πριν από τις εκλογές; Το θέμα, πάντως, αφορά στην κατασκευή δρόμου από τη Μυτιλήνη στη Λάρσο, μήκους 20 χιλιομέτρων, ο οποίος ευθύνεται (και όχι ο νομάρχης) για την ανατροπή της αρχαίας θεωρίας.

…παντεπόπτης


Σχολιάστε εδώ