Κάτω στον Πειραιά

Δεν καταδέχτηκε ποτέ να τον κεράσουν ούτε καφέ, ενώ πάντα προσπαθούσε να διευκολύνει τον κάθε επαγγελματία στο πλαίσιο βέβαια της νομιμότητας. Γι’ αυτό κατάφερε να επιβληθεί στον δύσκολο αυτόν χώρο και να έχει μόνο φίλους. Να σημειώσουμε ότι σήμερα στις 7 μ.μ. στο κλαμπ «Δύτες», στο Μικρολίμανο, ο Γ. Δαβάκης θα κάνει την κεντρική προεκλογική του εκδήλωση.

Την Τετάρτη στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΟΛΠ θα κάνει την κεντρική προεκλογική της εκδήλωση η αντιδήμαρχος και πρόεδρος της ΔΕΚΟΜΕΠ, Πασχαλίνα Καλαγιά. Η ευαισθησία της για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και η αμεσότητα που τη διακρίνει στις διαπροσωπικές της σχέσεις ήταν τα στοιχεία που την καταξίωσαν στον χώρο της κοινωνικής μέριμνας και την έκαναν αγαπητή σε όλο τον κόσμο. Γι’ αυτό και η συγκέντρωση των φίλων της την Τετάρτη αναμένεται να… αφήσει εποχή.

Τη συνηθισμένη βόλτα του στα Καμίνια και στην Παλαιά Κοκκινιά έκανε την περασμένη εβδομάδα ο υποψήφιος σύμβουλος με τον Φασούλα και νυν νομαρχιακός σύμβουλος Δημήτρης Παρασκευόπουλος. Βέβαια κανέναν δεν… εξέπληξε το γεγονός, καθώς ο δραστήριος σύμβουλος την περιοδεία αυτή την κάνει εδώ και χρόνια (και όχι μόνο προεκλογικά όπως κάποιοι άλλοι), μια και στις γειτονιές αυτές μεγάλωσε και έχει πολλούς και αφοσιωμένους φίλους, οι οποίοι σπεύδουν να του εμπιστευθούν τα προβλήματα και τους καημούς τους, καθώς γνωρίζουν ότι θα μπει μπροστά και θα παλέψει για την επίλυσή τους. Άλλωστε, όπως λέει και ο ίδιος, ο καθένας, απ’ όπου βρίσκεται και όπως μπορεί, πρέπει να βοηθάει τους άλλους. Βλέπετε, οι δεσμοί της γειτονιάς, που μόνο σε αυτές τις περιοχές συντηρούνται ακόμη, είναι ακατάλυτοι και υπερισχύουν κομματικών προτιμήσεων, ακόμα και συγγενειών. Για τους Καμινιώτες λοιπόν και τους Κοκκινιώτες ο Δημ. Παρασκευόπουλος μπορεί να είναι συγγενής και φίλος, αλλά πάνω απ’ όλα είναι ο παλιός τους γείτονας. Κι αυτό μετράει γι’ αυτούς πιο πολύ απ’ οτιδήποτε άλλο…

Ξεχωριστό κεφάλαιο στον συνδυασμό του Παναγιώτη Φασούλα είναι ο Βασίλης Βουγιουκλάκης. Επειδή ακριβώς είναι από τους συμβούλους που γνωρίζουν άριστα τα θέματα του Πειραιά και έχουν άποψη για κάθε πρόβλημα της πόλης. Ο Β. Βουγιουκλάκης μπορεί να προέρχεται από τον αντίπαλο πολιτικό χώρο, αλλά δήλωσε ευθαρσώς ότι συντάσσεται με τον Π. Φασούλα, γιατί η προκοπή και το μέλλον του Πειραιά δεν μπορεί να έχει διαχωριστικές γραμμές και κομματικές ταμπέλες. Γι’ αυτό και ο προοδευτικός κόσμος του Πειραιά τον «αγκάλιασε», αλλά και πολλοί συντηρητικοί ψηφοφόροι του τον ακολούθησαν στην… αντίπερα όχθη. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι όπου εμφανίζεται ο δραστήριος σύμβουλος γίνεται αντικείμενο θερμών εκδηλώσεων από δημότες που έχουν παρακολουθήσει την πορεία του και εκτιμούν το ήθος και την εργατικότητά του.

Διακριτική αλλά πολύ ουσιαστική και χρήσιμη ήταν η συγκέντρωση που έκανε για τον Παναγιώτη Φασούλα στο γραφείο του ο γνωστός δικηγόρος του Πειραιά Τάκης Δέγλερης. Στο γραφείο της οδού Μπουμπουλίνας ο Π. Φασούλας είχε την ευκαιρία να γνωρίσει παράγοντες της ναυτιλιακής κοινότητας του Πειραιά και να ανταλλάξει απόψεις μαζί τους. Δεσμεύθηκε δε να προσπαθήσει, ως δήμαρχος, να ξαναφέρει στον Πειραιά τις ναυτιλιακές εταιρείες που τον εγκατέλειψαν.

Εντυπωσιακή από κάθε άποψη ήταν η συγκέντρωση που διοργάνωσε στο «Αττικόν» για τη στήριξη του Π. Φασούλα ο επικεφαλής του απερχόμενου συνδυασμού του ΠΑΣΟΚ στον Πειραιά Μανώλης Μπεντενιώτης. Στην ομιλία του ο πειραιώτης πρώην υπουργός και βουλευτής είπε ότι δεν πρόλαβε να… αποκαλύψει όλα τα σκάνδαλα της τετραετίας, με πρώτο και καλύτερο εκείνο του παζαριού, όπου γίνονταν… όργια. Ωστόσο, το πρόγραμμα του συνδυασμού του παραμένει ενεργό και αξιοποιήσιμο. Όπως και οι προτάσεις που έχει κάνει κατά καιρούς για την αξιοποίηση των χώρων του ΟΛΠ με τη δημιουργία εκθεσιακού κέντρου και ενυδρείου κ.λπ. Αυτές οι προτάσεις, όπως τις ανέφερε ο Μ. Μπεντενιώτης, φαίνεται ότι θα πρέπει να αποτελέσουν τον «μπούσουλα» για το πρόγραμμα του Π. Φασούλα, αλλά και την παρακαταθήκη του προκατόχου του στον συνδυασμό του ΠΑΣΟΚ. Η ατμόσφαιρα στο «Αττικόν», που βρίσκεται στο δεύτερο υπόγειο του κτιρίου όπου στεγάζεται η Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά, ήταν ιδιαίτερα θερμή. Όχι τόσο από τον ενθουσιασμό του κόσμου όσο από την… αφόρητη ζέστη. Αιτία ήταν ένα πρόβλημα -όπως ακούστηκε- στον κλιματισμό, το οποίο δεν πρόλαβαν να διορθώσουν οι αρμόδιοι μέχρι την έναρξη της εκδήλωσης. Βέβαια οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ θεώρησαν σίγουρο πως επρόκειτο για… εσκεμμένη ενέργεια κάποιων θερμοκέφαλων νεοδημοκρατών υπαλλήλων του δήμου, ο οποίος έχει νοικιάσει και λειτουργεί τον χώρο ως δημοτικό κινηματογράφο, που θέλησαν με τον τρόπο αυτόν να… ταλαιπωρήσουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους…

Ομόφωνη απόφαση πήρε το Βʼ Διαμέρισμα για να αφαιρεθούν οι δύο θέσεις στάθμευσης που βρίσκονται στο κτίριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης στην οδό Ελ. Βενιζέλου. Αιτία ήταν οι πολλές διαμαρτυρίες των περίοικων, οι οποίοι δεν βρίσκουν χώρο να αφήσουν τα ΙΧ τους. Ο πρόεδρος του Διαμερίσματος, Γιάννης Μαστρονικόλας, που αφουγκράζεται πάντα τη φωνή των κατοίκων, ακόμα και τώρα που δεν κατεβαίνει υποψήφιος, έφερε το θέμα στο συμβούλιο και ικανοποίησε το αίτημά τους. Το ζήτημα τώρα είναι αν θα κάνει το ίδιο και το δημοτικό συμβούλιο. Αρκεί βέβαια να φέρει το θέμα προς συζήτηση ο πρόεδρος με τη συναίνεση ασφαλώς του δημάρχου. Αν και δεν έχει λόγο να μην το φέρει, μια και δηλώνει ότι βρίσκεται πάντα στο πλευρό των δημοτών…

Σοβαρότατες καταγγελίες για πιέσεις εργαζομένων στον δήμο Πειραιά από νεόκοπη αντιδήμαρχο της πλειοψηφίας, προκειμένου να ψηφίσουν Αγραπίδη, έκανε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Τάκης Αβραμίδης. Ο έμπειρος σύμβουλος κατήγγειλε επίσης ότι η συγκεκριμένη αντιδήμαρχος έβαλε ανθρώπους της να τηλεφωνήσουν στους σχολικούς φύλακες, τους σχολικούς τροχονόμους κ.λπ. και να τους πουν ότι με δικές της ενέργειες μονιμοποιήθηκαν (παρ’ όλο που προσελήφθησαν από τον Β. Βουγιουκλάκη) και γι’ αυτό όχι μόνο πρέπει να την ψηφίσουν, αλλά θα πρέπει να είναι και εκλογικοί της αντιπρόσωποι για να ανταποδώσουν το… καλό που τους έκανε! Παρόμοια τηλεφωνήματα δέχθηκαν και γονείς μαθητών, στους οποίους οι άνθρωποι της αντιδημάρχου έλεγαν ότι πρέπει να τη στηρίξουν, γιατί φροντίζει να υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες στα σχολεία! Όλα αυτά τα τηλεφωνήματα βέβαια έγιναν από το γραφείο της αντιδημάρχου, με μηδενικό κόστος για την ίδια, αφού πληρώνονται από τον δήμο, δηλαδή από τον πειραϊκό λαό! Ο Τάκης Αβραμίδης ζήτησε από τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν και να αναδεικνύουν κάθε τέτοιο περιστατικό, γιατί φαινόμενα εκβιασμών εις βάρος μεροκαματιάρηδων και μισθοσυντήρητων πρέπει να καταδικάζονται απ’ όλους.

Άνεμος ελπίδας και αλλαγής φυσάει πλέον στο Κερατσίνι. Αυτό το μήνυμα έδωσαν και οι κάτοικοι της Ευγένειας-Χαραυγής στην ομιλία του Λουκά Τζανή, όπου έδωσαν δυναμικό παρών σε μια συγκέντρωση γεμάτη παλμό. Ο Λ. Τζανής αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του συνδυασμού «Καλημέρα Κερατσίνι» και συγκεκριμένα στις προτάσεις του συνδυασμού που αφορούν την περιοχή. Οι κυριότερες από αυτές είναι:

– Απομάκρυνση του εργοστασίου της ΔΕΗ και απόδοση των χώρων στους κατοίκους με δημιουργία υπερτοπικού πάρκου.
– Για το λιμανάκι Κερατσινίου: Προστασία των δικαιωμάτων των αλιέων και ανάπλαση της περιοχής.
– Για την Ψυττάλεια: Ολοκλήρωση του βιολογικού καθαρισμού και άμεση απομάκρυνση της λυματολάσπης.
– Αξιοποίηση του αναπαλαιωμένου εργοστασίου της ΝΑΦΘΑ. Δημιουργία πολιτιστικού κέντρου και χρήση των κτιρίων για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών, ΚΑΠΗ, κοινωφελών δραστηριοτήτων.
– Περιποίηση και ξαναζωντάνεμα της πλατείας Πόντου στη Χαραυγή και της πλατείας Μπελογιάννη στην Ευγένεια.
– Βελτίωση της συγκοινωνίας. Τακτική σύνδεση της Χαραυγής και της Ευγένειας με το κέντρο του Κερατσινίου και του Πειραιά.

Μια ξεχωριστή υποψηφιότητα στο ψηφοδέλτιο του Χρήστου Αγραπίδη, από εκείνες που αναμένεται να… φέρουν σταυρούς στον συνδυασμό, είναι εκείνη της Ελευθερίας (Ρέας) Γκούβερη, πολύ γνωστής συνδικαλίστριας και ιδρυτικού μέλους της ΔΑΚΕ. Η Ρέα Γκούβερη είναι πασίγνωστη στον Πειραιά για τη δράση της, αφού από το 1989 είναι η πρώτη γυναίκα μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ. Είναι αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και μέλος σε μία πλειάδα σωματείων και οργανώσεων.

Μπροστάρης στον αγώνα για τη μετατροπή του Πειραιά σε ζωντανή αθλητούπολη είναι ο πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού του δήμου και δημοτικός σύμβουλος για δεύτερη συνεχόμενη τετραετία, Τάσος Μητρόπουλος. Ο «Ράμπο των γηπέδων» έχει γίνει πλέον… «Ράμπο των αθλητικών έργων», αφού πρωτοστατεί στην ολοκλήρωση του νέου κλειστού γυμναστηρίου της πόλης και του νέου δημοτικού σταδίου, τα οποία βρίσκονται ήδη στο στάδιο της δημοπράτησης. Να σημειώσουμε ότι ο Τάσος Μητρόπουλος κατεβαίνει βέβαια και πάλι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Αγραπίδη.

Συνεχίζει τις περιοδείες του στις γειτονιές του Πειραιά ο γνωστός τηλεπαρουσιαστής Φίλιππος Καμπούρης. Ο ίδιος δηλώνει ικανοποιημένος από την ανταπόκριση του κόσμου και σημειώνει ότι καθημερινά διαπιστώνει πως ο κόσμος του Πειραιά εμπιστεύεται τον δήμαρχο Χ. Αγραπίδη και θα του δώσει άλλη μία τετραετία. Με βάση δε τα σημερινά δεδομένα στο νέο δημοτικό συμβούλιο, η μία θέση θα ανήκει στον Φίλιππο Καμπούρη.

Περιοδεία στο κέντρο του Πειραιά θα πραγματοποιήσει σήμερα το πρωί ο υποψήφιος δήμαρχος και επικεφαλής της Κίνησης ΑΚΙΚΑΠ, Νίκος Λεγάκης. Αύριο ο Ν. Λεγάκης θα δώσει συνέντευξη Τύπου για το πρόγραμμα του συνδυασμού του, αλλιώτικη απ’ τις άλλες, όπως αναφέρει η πρόσκληση. Για να δούμε…


Σχολιάστε εδώ