Δεν είναι χαμένη υπόθεση για τη ΝΔ ο Πειραιάς

Διότι την ύστατη στιγμή θα συσπειρωθούν οι Νεοδημοκράτες της πόλης, ενώ θα λειτουργήσουν και τα αντανακλαστικά των υπόλοιπων Πειραιωτών, δεδομένου ότι όσα λάθη κι αν έγιναν, όσες άτοπες ενέργειες κι αν καταγράφηκαν, το γεγονός είναι ότι ο Αγραπίδης έκανε έργο. Όμως το έργο του δεν φαίνεται, γιατί είναι θεσμικό. Προσπάθησε να στηρίξει τα θεμέλια του δήμου. Και τα θεμέλια κάθε δήμου ή και κράτους δεν είναι άλλα από την οικονομική του κατάσταση. Όλο το βάρος λοιπόν το έριξε ο Αγραπίδης στην οικονομία. Γιατί είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι παρέλαβε έναν δήμο στη χειρότερη οικονομική κατάσταση που θα μπορούσε να βρεθεί, αλλά κατάφερε και τον… έφερε σε λογαριασμό.

Ο δήμος Πειραιά σήμερα πληρώνει τακτικά τους εργαζόμενούς του, δεν οφείλει τίποτε στα ασφαλιστικά ταμεία των υπαλλήλων, έχει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, δεν κινδυνεύει από κατασχέσεις και γενικά τα οικονομικά του είναι νοικοκυρεμένα και συμμαζεμένα.

Από εκεί και πέρα, ό,τι άλλο μπορούσε να γίνει ο Χ. Αγραπίδης το έκανε: έγιναν νέες σχολικές αίθουσες, δόθηκαν στον δήμο με πλήρη κυριότητα τα στρατόπεδα Σακελλίωνα και Παπαδογιώργη στα Καμίνια, ιδρύθηκαν νέα ΚΕΠ, ανακαινίσθηκε το Βεάκειο, μπήκε στο πρόγραμμα αναπαλαίωσης το Δημοτικό Θέατρο, λύθηκαν οι «γόρδιοι δεσμοί» του Πύργου και της Ραλλείου, δημιουργήθηκαν νέοι παιδικοί σταθμοί, έγιναν παιδότοποι και νέες πλατείες, κατασκευάστηκε ένα ανοιχτό κολυμβητήριο και γίνεται ένα ακόμα κλειστό με τη βοήθεια του Ολυμπιακού.

Σίγουρα έγιναν και λάθη. Αλλά δεν μπορεί να βλέπουμε μόνο τα λάθη και να μηδενίζουμε το έργο. Γι’ αυτό λοιπόν οι βουλευτές και οι παράγοντες του Πειραιά πιστεύουν ότι στο τέλος ο κόσμος θα δει την πραγματικότητα και θα δώσει τύχη στον Αγραπίδη.

Όπως τόνιζαν μάλιστα, όλο το πρόβλημα του Αγραπίδη είναι εσωκομματικό πρόβλημα της ΝΔ, το οποίο εντοπίζεται σε δύο παραμέτρους. Η μία αφορά στον αριθμό των βουλευτών, που δεν πρόκειται με… τίποτε να είναι ο ίδιος με τον σημερινό, δηλαδή τέσσερις, κατά τις επόμενες εθνικές εκλογές. Οπότε ένας βουλευτής… περισσεύει. Αυτός λοιπόν που πίστεψε ότι δεν ήταν σίγουρος… τρίτος στις εκλογές προσπάθησε να αποδομήσει τον Αγραπίδη για να πάρει το χρίσμα της ΝΔ στον Πειραιά και να διασφαλίσει τη θέση του δημάρχου. Αυτό το… ροκάνισμα ήταν η πρώτη «μαχαιριά» κατά του δημάρχου. Η δεύτερη ήταν η αλλαγή γραμματέα στο κόμμα. Γιατί ο Λευτέρης Ζαγορίτης τον Μάρτη που ανέλαβε καθήκοντα δεν είχε τον χρόνο να κάνει κινήσεις για να «μαζέψει» τους «αντάρτες» του καρδιολόγου Π. Μελά και να προχωρήσει σε συμφωνίες-συμμαχίες στήριξης του δημάρχου με περιφερειακά στελέχη ευρύτερης εμβέλειας.

Ενδεικτική της κατάστασης, που είχε ξεφύγει πλέον και δεν είχε το χρονικό περιθώριο να την περιορίσει ο Λ. Ζαγορίτης, είναι η περίπτωση του Βασίλη Βουγιουκλάκη, στον οποίο εξαιτίας των «παιχνιδιών» κάποιων Νεοδημοκρατών, που πίστεψαν ότι βοηθάνε τον δήμαρχο Κορυδαλλού Στ. Χρήστου, η Ρηγίλλης δεν έδωσε το χρίσμα του υποψηφίου της στον Κορυδαλλό. Η εξέλιξη αυτή έγινε η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και οδήγησε τον Β. Βουγιουκλάκη στον συνδυασμό του Φασούλα. Αν υπήρχε ο χρόνος, θα γινόταν κάποια κίνηση για να αποφευχθεί η… διαρροή, όμως δεν έγινε τίποτε με αποτέλεσμα η ΝΔ να είναι διπλά χαμένη.

Πρώτον, γιατί έχασε τον Βουγιουκλάκη και, δεύτερον, γιατί ο υποψήφιος που επέλεξε για τον Κορυδαλλό διέσπασε το κόμμα στον δήμο με συνέπεια τα πιο δυναμικά στελέχη του, όπως ο σύμβουλος Γιάννης Διάκος, να πάνε με τον «αντάρτη» του Χρήστου, τον Κασιμάτη, και να απειλούν τώρα να πάρουν τον δήμο!

Με την κίνησή τους αυτή οι δύο Νεοδημοκράτες που ήθελαν να… στηρίξουν τον Στ. Χρήστου «χαντάκωσαν» τη ΝΔ στον Κορυδαλλό, αφού δεν βγαίνει ούτε στον δεύτερο γύρο, αποδυνάμωσαν τον Αγραπίδη αφού έχασε τον Βουγιουκλάκη και δυνάμωσαν τον Κασιμάτη που από απλός «αντάρτης» γίνεται εν δυνάμει αντίπαλος του Στ. Χρήστου που τώρα πλέον κινδυνεύει!

Ενώ αν κατέβαινε ο Βουγιουκλάκης, ο Χρήστου θα έβγαινε άνετα και πάλι δήμαρχος, γιατί ο Κασιμάτης δεν θα ενισχυόταν σοβαρά από τις συντηρητικές ψήφους, ενώ η ΝΔ θα είχε σημαντική αύξηση των δυνάμεών της, γιατί θα συσπειρωνόταν και την επόμενη τετραετία θα μπορούσε ακόμα και να διεκδικήσει τον δήμο!

Με τα δεδομένα λοιπόν αυτά ο Αγραπίδης μπορεί να έχει πέσει θύμα συγκυριών, αλλά -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των βουλευτών και των παραγόντων που προαναφέραμε- μπορεί να… κρατήσει τον Πειραιά. Με μία προϋπόθεση βέβαια: να καταφέρει να πάει τον Φασούλα στον δεύτερο γύρο. Τότε είναι που θα κριθούν όλα και η μάχη θα γίνει… σώμα με σώμα.

Σύμφωνα πάντως με τις τελευταίες εκτιμήσεις, θα υπάρξει δεύτερος γύρος στον Πειραιά. Μπορεί να έχει διαφορά ο Φασούλας από τον σημερινό δήμαρχο, αλλά το 42% δεν το φθάνει.

Στους δήμους της Βʼ Πειραιά

Όσον αφορά τους υπόλοιπους δήμους του Πειραιά, οι συγκεκριμένοι κύκλοι της ΝΔ που προαναφέραμε εκτιμούν ότι ο Φώτης Μελάς δεν θα… χάσει το Κερατσίνι. Μπορεί ο Χρήστος Σαλαλές να εμφανίζει δυναμική και να έχει… αέρα νίκης, αλλά οι εκτιμήσεις είναι ότι δεν πρόκειται να πάρει αξιόλογο ποσοστό (μιλάνε μάλιστα για κάτω και από 30%!). Είναι σίγουρο πάντως ότι ο Χρήστος θα τις διαψεύσει την Κυριακή. Γύρω στο 15% προβλέπουν ότι θα πάρει ο Λουκάς Τζανής που έχει μεγάλο ρεύμα σε Ευγένεια-Χαραυγή.

Στη Δραπετσώνα οι εκτιμήσεις είναι ότι ο Κώστας Χρονόπουλος θα πάρει τον δήμο, αλλά η ΝΔ μπορεί να κάνει την έκπληξη με την Ευγενία Μπαρμπαγιάννη και να μπει στον δεύτερο γύρο αντί του Νίκου Μπεάζογλου που στηρίζεται από το ΚΚΕ. Όπως λένε τοπικοί παράγοντες της περιοχής, αν η Μπαρμπαγιάννη βγει αξιωματική αντιπολίτευση, την επόμενη τετραετία δεν χάνει… με τίποτε τον δήμο.
Για τη Νίκαια οι εκτιμήσεις των ίδιων κύκλων αναφέρουν ότι αν η ΝΔ ήταν ενωμένη θα μπορούσε να «χτυπήσει» τον δήμο. Τώρα όμως τον πρώτο λόγο έχει ο Στέλιος Μπενετάτος με τον συνονόματό του Λογοθέτη ικανό να κάνει την… έκπληξη!

Τέλος, στο Πέραμα ο Γιάννης Λαγουδάκος πιστεύεται ότι θα κρατήσει τον δήμο, μια και αναμένεται η επανάληψη του σκηνικού της προηγούμενης τετραετίας, όταν στον δεύτερο γύρο οι ψήφοι της Αριστεράς δεν πήγαν στον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ, αλλά στον σημερινό δήμαρχο.


Σχολιάστε εδώ