Γιατί έφυγε η Στάη

Φαίνεται ότι την απόφαση η Έλλη την είχε πάρει από καιρό. Γιατί ένα εξώδικο 11 σελίδων δεν γράφεται μέσα σε 2-3 ώρες. Απλώς περίμενε το πρόσχημα. Και αυτό το έδωσε η Τατιάνα με όσα είπε στον Θέμο Αναστασιάδη το προηγούμενο βράδυ στην εκπομπή του, ότι ο άνδρας της έχει τη Γενική Διεύθυνση της Ενημέρωσης του ΑΝΤ-1.

Ευθύνη βέβαια έχει και το κανάλι, που έπρεπε να είχε αντιληφθεί ότι η Έλλη και ο Ευαγγελάτος δεν… συνταιριάζουν… Άλλωστε τα μηνύματα τα είχαν από καιρό.

Φαίνεται όμως ότι στο κανάλι του Αμαρουσίου λείπει η ψυχραιμία. Η πτώση της τηλεθέασης έχει οδηγήσει σε επιλογές που δείχνουν άγχος. Το δε συγκρουσιακό κλίμα στο δελτίο ειδήσεων είχε επιπτώσεις σ’ όλους τους χώρους, το γεγονός δε ότι ο Ευαγγελάτος άρχισε να προωθεί τους δικούς του ανθρώπους, που έφερε μαζί του, προκάλεσε δυσαρέσκειες και οι συνέπειες φάνηκαν ήδη, με απροθυμία συντακτών να συνεργασθούν με τον Ευαγγελάτο. Το γεγονός εξάλλου ότι τα νούμερα της AGB ήταν απογοητευτικά και ροκάνιζαν το προφίλ του έδωσε την αφορμή για σχόλια ότι πριν από τον Νίκο τα ποσοστά ήταν μεγαλύτερα.

Ο ίδιος πάντως, όπως μαθαίνουμε, είναι ανήσυχος, έχοντας γνώση ότι μπορεί να του κοστίσει ακριβά η απόφασή του να πάει στον ΑΝΤ-1. Μάλιστα στενοί φίλοι του τού είχαν συστήσει να αποφύγει με κάθε θυσία σύγκρουση με την Έλλη.

Τώρα κανείς δεν μπορεί να προβλέψει, ίσως ούτε ο ίδιος, αν θα τον δεχθεί και σε ποιον βαθμό το κοινό του ΑΝΤ-1.

Τι λέει στο εξώδικο η Στάη

«Ο ιδιοκτήτης του σταθμού σας, κύριος Μίνως Κυριακού, ήρθε στο γραφείο μου και με ρώτησε εάν θα επιθυμούσα ”να με αφήσει να φύγω από τον σταθμό” και να μην κάνω τις ειδήσεις», γράφει η Στάη στο επίμαχο εξώδικο.

Για τον ρόλο του γενικού διευθυντή ειδήσεων Γ. Μιχελάκη η Έλλη Στάη περιγράφει ότι της πρότεινε να κρατήσει μόνο την εκπομπή της και στη σύσκεψη των στελεχών δεν ανέφερε τις αρμοδιότητές της σε αντίθεση με εκείνες του Ευαγγελάτου. Τα επόμενα βήματα ακόμη δεν έχουν φανεί. Υπάρχουν τουλάχιστον τρία κανάλια που θα ήθελαν να την πάρουν, αλλά μέχρι τώρα δεν φαίνεται να έγιναν επαφές. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν έχει προς το παρόν κάνει καμία κίνηση, όσο ήταν στον ΑΝΤΕΝΝΑ, ενώ δεν επιβεβαιώνεται η φήμη ότι αναλαμβάνει εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ και εγκαταλείπει τη δημοσιογραφία για την πολιτική, με σχέδια για την Ευρωβουλή πιθανότατα. Το «Π» σήμερα παρουσιάζει τα κυριότερα σημεία του εξώδικού της (μέρος των οποίων προβλήθηκαν από το Star) και την απάντηση του ΑΝΤΕΝΝΑ.

14 «Σε επίρρωση μάλιστα των όσων συμφωνήσαμε με την ανταλλαγή εξωδίκων καταρτίσαμε τη δεύτερη πρόσθετη πράξη στη… σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου στην οποία αφού επαναβεβαιώθηκε η ισχύς όλων των όρων της σύμβασής μας εργασίας, όπως είχε τροποποιηθεί με την από 10.3.2005 πρόσθετη σε αυτή πράξη (όρος 4 της δεύτερης πράξης), αλλά και της σύμβασής μας αποκλειστικής συνεργασίας, διευρύνθηκαν οι αρμοδιότητες και οι υποχρεώσεις μου και ανέλαβα και τη θέση της ”αναπληρώτριας διευθύντριας ειδήσεων και ενημέρωσης του ΑΝΤΕΝΝΑ” (όρος 3) χωρίς μάλιστα κανένα πρόσθετο αντάλλαγμα για μένα (…)

15 Μάλιστα όπως προκύπτει και από την ανταλλαγή των ηλεκτρονικών μηνυμάτων μεταξύ των αντιπροσώπων μας πριν από την κατάρτιση της πράξης αυτής, η βασική προϋπόθεση που τέθηκε για την κατάρτισή της δεύτερης πρόσθετης πράξης, εν όψει όλων όσων είχαν προηγηθεί, ήταν ότι σε καμία περίπτωση δεν θα υποβαθμιζόταν ο ρόλος μου ως βασικής παρουσιάστριας του καθημερινού κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤΕΝΝΑ, όπως είχε διαμορφωθεί από την έως τότε πρακτική της συνεργασίας μας (ρητός όρος της μεταξύ μας σύμβασης εργασίας, βλ. όρο 5 της πρόσθετης πράξης σε αυτήν) επομένως, εφόσον προσλαμβανόταν έτερος συμπαρουσιαστής μου (πράγμα που κατά τα συμφωνημένα δεν είχα υποχρέωση να αποδεχτώ, αλλά με βάση όσα είχαν προηγηθεί, υποψιαζόμουν πως ήδη είχε συμβεί και δεν ήταν ένα απλό ενδεχόμενο, όπως αναφέρατε στο παραπάνω εξώδικό σας), πάντως σε κάθε περίπτωση οι σχέσεις θα είναι ισότιμες.

17 Ο συνάδελφος όμως (και επαναλαμβάνω ανταγωνιστής στη δική μας αγορά των παρουσιαστών) αρνήθηκε την ισότιμη συνεργασία μας, βασιζόμενος προφανώς στους όρους της δικής του συμφωνίας με εσάς. Χωρίς να γνωρίζω τον λόγο, ο σταθμός σας επέλεξε να δώσει, κατά παράβαση των μεταξύ μας συμφωνιών (αλλά και της αυξημένης μεταξύ μας υποχρέωσης πίστης, λόγω της ιδιαίτερης σχέσης εμπιστοσύνης που αναπτύχθηκε μεταξύ μας, βάσει της πολυετούς συνεργασίας, από την οποία πολλαπλώς ωφεληθήκατε κατά τα παραπάνω) περισσότερα δικαιώματα στην παρουσίαση του καθημερινού κεντρικού δελτίου ειδήσεων στον νεοπροσληφθέντα κ. Ευαγγελάτο και γι’ αυτό μου ζητήσατε φορτικά να αποδεχθώ τη σχετική τροποποίησης της μεταξύ μας σύμβασης εργασίας, πράγμα που ασφαλώς δεν αποδέχθηκα.

19 Εγώ, με εξώδικη δήλωσή μου, που σας επιδόθηκε την 6.9.2006 αρνήθηκα, όλα όσα προσχηματικά και μόνο μου καταλογίζατε (…).

20 Σχεδόν ταυτόχρονα, την 5.9.2006, ο κ. Γιάννης Μιχελάκης, γενικός διευθυντής ειδήσεων και ενημέρωσης του σταθμού σας, εξουσιοδοτημένος από τη διεύθυνσή σας, όπως μου δήλωσε, με επισκέφθηκε στην οικία μου στη Βούλα αργά το βράδυ και παρουσία του συζύγου μου κ. Παναγόπουλου μου πρότεινε να συνεχιστεί μόνο η εκπομπή μου για τον σταθμό σας και ταυτόχρονα να λυθεί η σύμβασή μας εργασίας για το καθημερινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων. Ύστερα από διαπραγματεύσεις αποδέχθηκα την πρότασή σας (….).

21 Περίπου μία ώρα αργότερα όμως έλαβα τηλεφώνημα από τον κ. Μιχελάκη, ο οποίος με ειδοποίησε πως επιθυμούσε να συναντηθεί μαζί μου ο ιδιοκτήτης του σταθμού σας, κ. Μίνωας Κυριακού. Ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση αυτή και στη συνάντησή μας ο κ. Κυριακού με ενημέρωσε πως ο σταθμός δεν επιθυμούσε τη λύση καμίας από τις δυο συμβάσεις μας και συνεπώς ενέμεινε στα έως τότε συμφωνηθέντα. Δικαιολογημένα λοιπόν εξέλαβα πως η σύμβαση εργασίας για την παρουσίαση του δελτίου θα εξακολουθούσε με όρους τουλάχιστον ισότιμης συνεργασίας με τον συνάδελφο κ. Ευαγγελάτο.

22 Τρεις ημέρες προτού ξεκινήσει η παρουσίαση του καθημερινού κεντρικού δελτίου ειδήσεων, την 8.9.2006, ο κύριος Μιχελάκης συγκάλεσε συγκέντρωση εργαζομένων στο τμήμα ειδήσεων του σταθμού σας, όπου τους παρουσίασε τον κύριο Ευαγγελάτο ως τον νέο συμπαρουσιαστή μου στο δελτίο ειδήσεων, τονίζοντας ταυτόχρονα πως ο κύριος Ευαγγελάτος θα ήταν πλέον και ο ”αναπληρωτής διευθυντής ειδήσεων και ενημέρωσης” του σταθμού, χωρίς να αναφερθεί καθόλου στις αντίστοιχες δικές μου αρμοδιότητες κατά τη συμφωνία μου με την εταιρεία σας. Διαμαρτυρήθηκα για τούτο άμεσα στον ίδιο τον κ. Μιχελάκη, ο οποίος μου απάντησε πως παρέλειψε να αναφερθεί στις δικές μου αντίστοιχες αρμοδιότητες γιατί πίστευε πως θα τροποποιηθεί η σύμβασή μου με την εταιρεία σας, ώστε να πάψω να είμαι αναπληρώτρια διευθύντρια ειδήσεων και ενημέρωσης.

23 Εν όψει των παραπάνω ζήτησα από τη διοίκηση του σταθμού σας την αποκατάστασή μου και σε επόμενη σύσκεψη όλου του προσωπικού, την 9.9.2006, ο γενικός διευθυντής του ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ κ. Σπήλιος Χαραμής εξουσιοδοτημένος από τη διοίκηση του σταθμού όπως δήλωσε, ανακοίνωσε πως πλέον ο κύριος Ευαγγελάτος θα ήταν ο νέος διευθυντής ειδήσεων με ταυτόχρονη αναβάθμιση του κυρίου Μιχελάκη ως ʽʽγενικού διευθυντή ειδήσεωνʼʼ και παράλληλα ανακοίνωσε πως εγώ θα ήμουν ʽʽαναπληρώτρια διευθύντρια ειδήσεωνʼʼ. Άρα, η υποβάθμισή μου σε σχέση με τον κύριο Ευαγγελάτο συνεχιζόταν και προφανώς με κοροϊδεύατε, πράγμα στο οποίο αμέσως αντέδρασα, αλλά μπροστά στην ετοιμασία του δελτίου, που επρόκειτο να ξεκινήσει, δεν έλαβα άμεσα δραστικά μέτρα εναντίον σας.

24 Από τη στιγμή όμως που ξεκίνησε η παρουσίαση από εμένα και τον κ. Ευαγγελάτο του καθημερινού κεντρικού δελτίου ειδήσεων, την 11.9.2006, συνέβησαν διάφορα περιστατικά που διατάραξαν και άλλο σε βάρος μου το ισότιμο της συνεργασίας με τον συνάδελφο κ. Ευαγγελάτο και εξέθεσαν σε άμεσο κίνδυνο την επαγγελματική μου απόδοση. Τα περιστατικά αυτά επισήμανα στον κ. Μιχελάκη (….).

25 Καμία αντίδραση εκ μέρους σας δεν υπήρξε… Το δελτίο συνεχίστηκε με τον ίδιο ακριβώς χαοτικό τρόπο και με πρωτεύοντα ρόλο του κυρίου Ευαγγελάτου (….).

27 Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τη Δευτέρα 2.10.2006, το απόγευμα, πριν από την παρουσίαση της πρώτης εκπομπής μου ”Με τα μάτια της Έλλης” για αυτή την τηλεοπτική χρονιά, ο ιδιοκτήτης του σταθμού σας, κύριος Μίνως Κυριακού, ήρθε το γραφείο μου και με ρώτησε εάν θα επιθυμούσα ”να με αφήσει να φύγω από τον σταθμό” και να μην κάνω τις ειδήσεις. Του απάντησα πως αυτό πρέπει να το συζητήσουμε και να κανονίσουμε άμεσα συνάντηση, πράγμα στο οποίο συμφωνήσαμε. Την επόμενη ημέρα τού τηλεφώνησα για να συναντηθούμε, αλλά ο κύριος Κυριακού απέφυγε τη συνάντηση αυτή, λέγοντας πως δεν είχε χρόνο.

28 Το βράδυ μάλιστα της ίδιας ημέρας (3.10) σε σατιρική εκπομπή του σταθμού σας (ΟΛΑ 7) του κυρίου Θέμου Αναστασιάδη, όπου ήταν καλεσμένη η κυρία Στεφανίδου, σύζυγος του κυρίου Ευαγγελάτου, και στέλεχος επίσης του σταθμού μας, αυτή δήλωσε πως ο κύριος Ευαγγελάτος φέτος έχει “αναλάβει τη Διεύθυνση Ειδήσεων του ΑΝΤΕΝΝΑ μετά τον κύριο Μιχελάκη” και έχει επιφορτισθεί με τη διαμόρφωση του δελτίου ειδήσεων για να προκληθεί το σχόλιο του κυρίου Αναστασιάδη “Τρίτη η Στάη”! Άρχισα δηλαδή, ύστερα από 25 έτη επιτυχημένης πορείας στον χώρο, να γίνομαι ανέκδοτο ακόμη και σε εκπομπές του σταθμού σας, όπου εργαζόμουν και μάλιστα σε συνομιλίες σας.

36 Επειδή συνεπώς πλέον η προσβολή της φήμης και του επαγγελματικού κύρους, αλλά και της αξιοπρέπειάς μου ως ατόμου, ξεπέρασε κάθε όριο ανοχής (αφού δεν εμφανίζομαι απλώς σε δημοσιεύματα του Τύπου να έχω δεύτερο ρόλο στο δελτίο, αλλά ο κύριος Ευαγγελάτος έχει αναλάβει και με τυπική πράξη του σταθμού σας περισσότερες αρμοδιότητες από εμένα στο δελτίο, το δελτίο καθορίζεται από άλλους, χωρίς συμμετοχή δική μου ή των συνεργατών μου και μάλιστα την τελευταία στιγμή με τρόπο χαοτικό, έτσι ώστε να καθίσταται αδύνατη η καλή μου επαγγελματική απόδοση και ήδη να προκαλούνται αρνητικά σχόλια για μένα».

Η απάντηση του ΑΝΤΕΝΝΑ

«Σήμερα, 4.10.2006, η κα Έλλη Στάη κοινοποίησε εξωδίκως στον σταθμό μας την πρόθεσή της για άμεση διακοπή της επαγγελματικής συνεργασίας μας, επικαλούμενη λόγους αναγόμενους στην πορεία της εν λόγω συνεργασίας μετά την έλευση στον σταθμό μας του κ. Νίκου Ευαγγελάτου, ως συμπαρουσιαστή του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του σταθμού και Διευθυντή Ειδήσεων και Ενημέρωσης. Ο ΑΝΤΕΝΝΑ δηλώνει ότι δεν αποδέχεται τις αναφερόμενες στην εξώδικο καταγγελία της κ. Στάη αιτιάσεις, κρίνει ότι οι προβαλλόμενοι από την κ. Στάη ως δήθεν σπουδαίοι λόγοι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αλλά αντιθέτως αποτελούν προσωπική και απολύτως υποκειμενική θεώρηση και εσφαλμένη εκτίμηση των πραγμάτων της ιδίας της δημοσιογράφου. Μετά τα παραπάνω, ο ΑΝΤΕΝΝΑ δηλώνει ότι θα κινηθεί προς κάθε κατεύθυνση με σκοπό να διαφυλάξει κάθε έννομο συμφέρον του».


Σχολιάστε εδώ