qweqw

κυβέρνηση, για παράδειγμα, θα κάνει λόγο για πολιτική επιτυχία εφόσον πετύχει να κερδίσει 26-27 νομαρχίες έναντι των 30 που έχει σήμερα, αφού συνήθως στις αυτοδιοικητικές εκλογές εκφράζεται ψήφος διαμαρτυρίας. Και θα μιλήσει ακόμα και για νίκη, αν οι νομαρχίες που θα κερδίσει είναι πάνω από 28 καθώς και αν κερδίσει ορισμένους «κρίσιμους» δήμους, σε αντιστάθμισμα απωλειών που θα έχει σε άλλους.

Απ’ τη μεριά του το ΠΑΣΟΚ, αν τις 24 νομαρχίες που έχει τώρα τις κάνει 28-30, θα μιλήσει για μεγάλη νίκη, σε συνδυασμό με τη θεωρούμενη απ’ τη Χαρ. Τρικούπη βεβαία νίκη στον δήμο Πειραιά. Το ΠΑΣΟΚ θέλει πάση θυσία να κερδίσει κάποιες νομαρχίες που δίνουν «πολιτικό χρώμα», όπως την Αιτωλοακαρνανία και μία τουλάχιστον νομαρχία της Θεσσαλίας.

Γεγονός πάντως είναι πως παρά τη δεινή πολιτική-επικοινωνιακή θέση στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση την τελευταία περίοδο, το πολιτικό κλίμα δεν έχει επί της ουσίας αλλάξει και -πολύ περισσότερο- δεν έχει ανατραπεί, όπως δείχνουν δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει για λογαριασμό και του Μαξίμου και της Χαρ. Τρικούπη. Αλλά στις εκλογές για δήμους και νομαρχίες τα κριτήρια της ψήφου είναι περισσότερο «προσωποκεντρικά», εμφανώς χαλαρότερα, λιγότερο πολιτικά. Οπότε είναι παρακινδυνευμένη η εξαγωγή πολιτικών συμπερασμάτων, πλην βεβαίως των περιπτώσεων όπου αποστέλλονται ηχηρά πολιτικά μηνύματα, τα οποία είναι αδύνατο να αγνοηθούν. Κάτι τέτοιο, για παράδειγμα, συνέβη στις δημοτικές εκλογές του 1986 και στις αντίστοιχες του 2002.

Ο εκλογικός χάρτης

Συλλέξαμε στοιχεία απ’ τα εκλογικά επιτελεία των κομμάτων, από εταιρείες δημοσκοπήσεων και από τοπικά κομματικά στελέχη όλων των αποχρώσεων για πολλές νομαρχίες και δήμους. Τα παρουσιάζουμε σήμερα. Είναι οι τελευταίες πληροφορίες που υπάρχουν και -πιστεύουμε- σε σημαντικό βαθμό δείχνουν πώς θα διαμορφωθεί ο εκλογικός χάρτης σε 15 ή 22 ημέρες.

Τη μεγάλη υπερνομαρχία Αθήνας-Πειραιά όλα δείχνουν ότι θα την ξανακερδίσει το ΠΑΣΟΚ. Είναι μάλιστα πολύ πιθανό απ’ τον πρώτο κιόλας γύρο. Η υπερνομάρχης έχει ακολουθήσει την τακτική «δε μιλάω, δεν αντιπαρατίθεμαι, πουλάω όνομα και λαμπερό πρόσωπο», με την αμέριστη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας των ΜΜΕ. Έτσι αποφεύγει τα δύσκολα, αν και, όπως γνωρίζουμε, δεν θέλει καν να ακούσει περί… δεύτερου γύρου. Θέλει να «καθαρίσει» απ’ τον πρώτο…

Απ’ τη μεριά της η Ν.Δ. σε αυτή την υπερνομαρχία έχει περιορίσει τις φιλοδοξίες της στο να οδηγήσει την αναμέτρηση στο δεύτερο γύρο και στο να πετύχει ο συνδυασμός του Αργ. Ντινόπουλου καλύτερο ποσοστό απ’ αυτό του Γ. Τζαννετάκου το 2002. Στην πραγματικότητα η Ρηγίλλης δεν πίστεψε στη μάχη για τη μεγάλη υπερνομαρχία. Και η «τριάδα» Ντινόπουλου – Πιπιλή – Σπυρίδωνος ελάχιστη στήριξη είχε όλο αυτό το διάστημα. Μάλιστα δε λείπουν και οι εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες η υπερνομαρχία «προσφέρεται» στον Γιώργο, για ευνόητους λόγους…

Στη νομαρχία Ανατολικής Αττικής όλες οι εκτιμήσεις και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επανεκλογή του νυν νομάρχη Λ. Κουρή (Ν.Δ.) και μάλιστα απ’ τον πρώτο γύρο. Ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα αναγνωρισιμότητας. Εδώ πάει καλά ο κοινός υποψήφιος ΔΗΚΚΙ-ΚΚΕ, γνωστός ηθοποιός Γ. Πάντζας.

Μεγάλη μάχη αναμένεται στη νομαρχία Δυτικής Αττικής, με αβέβαιη αυτή τη στιγμή έκβαση και χωρίς να αποκλείεται η ανατροπή, η νίκη δηλαδή του υποψήφιου της Ν.Δ., Λιάκου, έναντι του νυν νομάρχη Αρκουδάρη. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ντέρμπι.

Στη νομαρχία Θεσσαλονίκης ο νυν νομάρχης Παν. Ψωμιάδης αναμένεται να επανεκλεγεί και μάλιστα απ’ τον πρώτο γύρο, παρά τη φθορά που έχει υποστεί απ’ τον ανηλεή και σε αρκετές περιπτώσεις ανέντιμο πόλεμο που δέχεται απ’ τη συντριπτική πλειονότητα των ΜΜΕ. Η υποψηφιότητα της Β. Πατουλίδου αποδείχτηκε άλλη μια ατυχής επιλογή του Γιώργου. Και είναι γεγονός ότι ελάχιστη βοήθεια έχει απ’ τους τοπικούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ…

Μάχη θα δοθεί για τη νομαρχία Χαλκιδικής, την οποία η ΝΔ είχε χάσει το 2002 εξαιτίας «ανταρτών». Τώρα παλεύει να την κερδίσει, κάτι που δεν αποκλείεται, αν και αυτή τη φορά υπάρχει αποστασιοποίηση του πρώην βουλευτή, Β. Γιοβανούδα.

Η κυβέρνηση και η Ρηγίλλης δίνουν επίσης σκληρή μάχη για να κερδίσουν την υπερνομαρχία Έβρου-Ροδόπης. Είναι αισιόδοξοι. Αλλά την ίδια αισιοδοξία εκφράζει και το ΠΑΣΟΚ, ότι αυτή η υπερνομαρχία δεν θα αλλάξει χρώμα…

Σε ό,τι αφορά την άλλη υπερνομαρχία Καβάλας – Ξάνθης – Δράμας, όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν άνετη επικράτηση του νυν υπερνομάρχη Τάτση (ΝΔ). Και εδώ το ΠΑΣΟΚ πληρώνει τη… μεγαλοφυή έμπνευση του Γιώργου για την υποψηφιότητα της Καραχασάν, που δημιούργησε πολύ περισσότερα προβλήματα απ’ όσα (υποτίθεται ότι) θα έλυνε…

Ούτε η νομαρχία Κιλκίς φαίνεται ότι θα αλλάξει χρώμα. Μάλλον θα την ξανακερδίσει η ΝΔ, αν και η υποψηφιότητα του πρώην βουλευτή, Γ. Συμπιλίδη, έχει δημιουργήσει προβλήματα.

Το ίδιο, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, αναμένεται να συμβεί και με τις νομαρχίες Πιερίας και Σερρών.

Το ΠΑΣΟΚ δίνει σκληρή μάχη για τις νομαρχίες Ημαθίας και Πέλλας. Και αισιοδοξεί να τις κερδίσει αυτή τη φορά. Αλλά την ίδια αισιοδοξία εκφέρει και η Ρηγίλλης, ότι δηλαδή δεν θα αλλάξουν χρώμα.

Στη Θεσσαλία το ΠΑΣΟΚ παλεύει να κερδίσει πάση θυσία μία τουλάχιστον νομαρχία, ώστε να ισχυριστεί ότι αρχίζει να υπάρχει αντιστροφή κλίματος στον αγροτικό χώρο. Και έχει ρίξει ιδιαίτερο βάρος στις νομαρχίες Λάρισας και Μαγνησίας. Ωστόσο αυτή η στόχευση μάλλον δύσκολα θα επιτευχθεί. Βέβαια η ΝΔ, που ελέγχει και τους 4 νομούς της Θεσσαλίας, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στη Μαγνησία, πρόβλημα ωστόσο που προέρχεται περισσότερο απ’ τον «αντάρτη» Κοκκίνη παρά απ’ τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ. Αλλά η Χαρ. Τρικούπη αισιοδοξεί ότι θα αξιοποιήσει αυτή την εσωκομματική αντιπαράθεση της Ρηγίλλης και θα μπει «σφήνα» στη νομαρχία…

Στα Γιάννενα μάλλον δεν θα υπάρξει αλλαγή «χρώματος» και η ΝΔ φαίνεται ότι ξανακερδίζει αυτή τη νομαρχία.

Το ίδιο πιστεύει -βάσιμα- το ΠΑΣΟΚ για την Πρέβεζα και για τη Θεσπρωτία, αν και σε αυτό το νομό αναμένεται ντέρμπι, ενώ η Άρτα εκτός απροόπτου θα παραμείνει «γαλάζια»…

Στα Ιόνια η ΝΔ κινδυνεύει να χάσει τις νομαρχίες Κεφαλονιάς και Λευκάδας. Και στις δύο υπάρχουν «αντάρτες» απ’ το κυβερνών κόμμα. Πάντως σε αυτές τις νομαρχίες είναι πιθανό η αναμέτρηση να κριθεί στον δεύτερο γύρο. Στην Κεφαλονιά ισχυρή εμφανίζεται και η υποψηφιότητα Γαλιατσάτου (ανεξάρτητος, στηρίζεται κι απ’ τον ΣΥΝ), που αν περάσει στον δεύτερο γύρο δεν αποκλείεται να κάνει την έκπληξη.

Απ’ την άλλη μεριά η ΝΔ χτυπά με πολλές αξιώσεις τη νομαρχία Κέρκυρας, που σήμερα την έχει το ΠΑΣΟΚ, ενώ δεν φαίνεται να κινδυνεύει να χάσει τη Ζάκυνθο.

Σκληρή, οριακή μάχη αναμένεται στην Αιτωλοακαρνανία, όπου ο νυν νομάρχης Σταμάτης κινδυνεύει απ’ τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ, Σώκο. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις βγάζουν ντέρμπι με αβέβαιο αποτέλεσμα.

Στους άλλους νομούς της Στερεάς δεν αναμένονται ανατροπές όπως δείχνουν οι έρευνες. Δηλαδή η ΝΔ μάλλον θα ξανακερδίσει τις νομαρχίες Φθιώτιδας, Ευρυτανίας, Φωκίδας και το ΠΑΣΟΚ τις νομαρχίες Εύβοιας και Βοιωτίας.

«Πράσινες» θα παραμείνουν επίσης Αχαΐα και Ηλεία, η πρώτη απ’ τον πρώτο γύρο.

Αντίστοιχα «γαλάζιες» θα παραμείνουν Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολίδα, Κορινθία παρά το γεγονός ότι στην Αργολίδα υψηλόβαθμο στέλεχος της Ρηγίλλης στηρίζει παρασκηνιακά τον «αντάρτη» του ΠΑΣΟΚ, τον οποίο έχει αποκηρύξει ωστόσο η Χαρ. Τρικούπη, που σε αυτό το νομό δεν έχει υποψήφιο, αφού ο έχων το χρίσμα παραιτήθηκε δυο μέρες πριν την κατάθεση των συνδυασμών!

Αντίθετα αναμένεται ντέρμπι στην Αρκαδία, όπου το ΠΑΣΟΚ φιλοδοξεί να κερδίσει απ’ τη ΝΔ.

Στην Κρήτη δεν αναμένονται επίσης εκπλήξεις. Το ΠΑΣΟΚ θα ξανακερδίσει το Ηράκλειο, το Λασίθι και το Ρέθυμνο.

Μια ενδιαφέρουσα μάχη βρίσκεται σε εξέλιξη στα Χανιά. Εδώ ο νυν νομάρχης Κατσανεβάκης (ανεξάρτητος, στηρίζεται κι απ’ τον ΣΥΝ) κινδυνεύει απ’ τον υποψήφιο της Ν.Δ. Αρχοντάκη. Συνεχίζει μεν να προηγείται, αλλά η μεταξύ τους διαφορά συνεχώς μειώνεται όπως δείχνουν πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Η Ν.Δ. χτυπάει με αξιώσεις τις νομαρχίες Φλώρινας (την είχε χάσει το 2002 εξαιτίας της ύπαρξης «αντάρτικου» ψηφοδελτίου), Κοζάνης, Γρεβενών, που σήμερα είναι «πράσινες». Και στις τρεις αναμένεται σκληρή μάχη, ενώ όλα δείχνουν ότι το κυβερνών κόμμα θα ξανακερδίσει την Καστοριά.

Ούτε τέλος στο Αιγαίο αναμένονται ανατροπές. Όπως προκύπτει απ’ τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η ΝΔ θα ξανακερδίσει τη Λέσβο και το ΠΑΣΟΚ τα Δωδεκάνησα και τη Σάμο, ενώ αναμένεται σκληρή μάχη μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στις νομαρχίες Χίου και Κυκλάδων, τις οποίες τώρα έχει το ΠΑΣΟΚ.

Το κλίμα στους δήμους

Στην Αθήνα θα είναι μεγάλη έκπληξη, αν ο Νικ. Κακλαμάνης δεν κερδίσει απ’ την πρώτη Κυριακή. Μάλιστα δεν λείπουν οι εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες μπορεί να ξεπεράσει το ποσοστό (46,8%) που είχε πάρει η Ντ. Μπακογιάννη το 2002 τον πρώτο γύρο, αφού οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρουν το ποσοστό του να κυμαίνεται μεταξύ 46 και 50%. Και τούτο παρά την πολύ καλή προεκλογική εμφάνιση του Κ. Σκανδαλίδη, ο οποίος αποδείχτηκε η καλύτερη επιλογή του ΠΑΣΟΚ για τον πρώτο δήμο της χώρας και -πάντα σύμφωνα με τις έρευνες- μπορεί να «παίξει» γύρω στο 33%.

Αντίθετα, καθόλου καλή δεν αποδεικνύεται η επιλογή του Γιώργου για τη Θεσσαλονίκη. Η Χρ. Αράπογλου δεν καταφέρνει να συσπειρώσει ούτε την κομματική βάση του ΠΑΣΟΚ, που έχει διασπαστεί μεταξύ Αράπογλου και Μπουτάρη. Επιπλέον δεν έχει ούτε τη στήριξη των τοπικών βουλευτών, με εξαίρεση τον Γ. Μαγκριώτη. Έτσι μόνο ένα μεγάλο απρόοπτο μπορεί να στερήσει απ’ τον Β. Παπαγεωργόπουλο τη νίκη απ’ τον πρώτο γύρο, με ποσοστό κοντά στο 50%.

Όμως το ΠΑΣΟΚ θα «παίξει» πολύ επικοινωνιακά με τη διαφαινόμενη νίκη στον Πειραιά. Οι τελευταίες έρευνες δίνουν σημαντικό προβάδισμα στον Παν. Φασούλα. Ωστόσο, εδώ είναι πιθανό η αναμέτρηση να πάει σε δεύτερη Κυριακή. Αυτή είναι η επιδίωξη της Ρηγίλλης και του νυν δημάρχου Χρ. Αγραπίδη. Και ισχυρίζονται πως σε μια τέτοια περίπτωση δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη. Αν ο Πειραιάς πάει σε δεύτερο γύρο, προσδοκούν να κερδίσουν τις ψήφους του «αντάρτη» Μελά, ενώ δεν θεωρούν δεδομένο ότι ο Φασούλας θα κερδίσει τις περισσότερες ψήφους της Αριστεράς, πέραν αυτών βέβαια που θα έχει πάρει απ’ τον πρώτο γύρο, δεδομένου ότι εμφανίζει σοβαρή διεισδυτικότητα σε αυτό το χώρο…

Η Ν.Δ. επιχειρεί ήδη να διασκεδάσει τις -επικοινωνιακές- εντυπώσεις απ’ τη διαφαινόμενη απώλεια του Πειραιά με νίκη στην Πάτρα. Αν κερδίσει την αχαϊκή πρωτεύουσα, θα έχει πετύχει σε επίπεδο σημειολογίας και ουσίας σοβαρό κέρδος. Οι τελευταίες έρευνες στην Πάτρα δείχνουν ότι η μάχη θα κριθεί στο δεύτερο γύρο. Εκεί αντίπαλοι θα είναι ο Α. Φούρας κι ο Ευ. Φλωράτος, που αυτή τη στιγμή είναι «ισόπαλοι» με ποσοστό γύρω στο 33%. Ο «αντάρτης» του ΠΑΣΟΚ Γ. Δημαράς έχει υποχωρήσει στο 20-22%. Όλα δείχνουν ντέρμπι με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά…

Το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις έρευνες, φαίνεται να χάνει τον δήμο Καλαμάτας, τον οποίο θα διεκδικήσουν οι Νίκας (ΝΔ) και Κοσμόπουλος (ανεξάρτητος, στηρίζεται κι απ’ το ΣΥΝ). Θα ξανακερδίσει πάντως άνετα το Ηράκλειο, όπου ο νυν δήμαρχος Γ. Κουράκης δεν φαίνεται να απειλείται, ενώ διεκδικεί να κερδίσει απ’ τη Ν.Δ. τη Μυτιλήνη και το Ρέθυμνο, εξαιτίας «γαλάζιου» εμφύλιου που έχει ξεσπάσει εκεί.

Αντίθετα στα Χανιά ο νυν δήμαρχος Κυρ. Βιρβιδάκης (ΝΔ) μάλλον θα ξανακερδίσει. Επίσης η ΝΔ διεκδικεί με αξιώσεις απ’ το ΠΑΣΟΚ την Κοζάνη και το Αγρίνιο. Και στις δυο πόλεις αναμένονται ντέρμπι. Κινδυνεύει όμως να χάσει τα Γιάννενα, ενώ παλεύει να κερδίσει την Κέρκυρα.

Ενδιαφέρουσα αναμένεται και η μονομαχία στον Βόλο, όπου η ΝΔ δεν αποκλείεται να χάσει αυτόν το δήμο. Και εδώ η μάχη είναι σκληρή μεταξύ του νυν δήμαρχου, Μίτρου (ΝΔ), και του πρώην υφυπουργού, Αλ. Βούλγαρη (ΠΑΣΟΚ).

Στην Καρδίτσα αναμένεται επανεκλογή του νυν δήμαρχου, Χρ. Τέγου (ΚΚΕ), όπως και σε Λάρισα και Τρίκαλα αναμένεται να επανεκλεγούν οι προσκείμενοι στη Ν.Δ. νυν δήμαρχοι.

Ενδιαφέρουσα προβλέπεται η αναμέτρηση στην Κομοτηνή. Ο νυν δήμαρχος Τ. Βαβατσικλής (ΠΑΣΟΚ), απειλείται απ’ τον «αντάρτη» Δαμιανό, ο οποίος στηρίζεται απ’ το ΣΥΝ, αλλά και απ’ τους συνδεδεμένους με το τουρκικό προξενείο, καθώς κι από τμήμα του τοπικού ΠΑΣΟΚ! Είναι χαρακτηριστικό πως αρθρογράφοι μειονοτικοί που βγάζουν τη γραμμή της Άγκυρας καλούν σε καταψήφιση του Βαβατσικλή και σε υπερψήφιση των υποψήφιων του ΠΑΣΟΚ στις άλλες περιοχές της Θράκης!

Ενδιαφέρον έχει κι η μάχη στην Καλαμαριά. Ο νυν δήμαρχος Χρ. Οικονομίδης (ΠΑΣΟΚ) απειλείται απ’ τον Χάρρυ Κλυνν, τον οποίο στηρίζει η Ν.Δ. Πάντως οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν το νυν δήμαρχο να προηγείται αισθητά.

Οι δήμοι της Αττικής

Στο Περιστέρι όλες οι έρευνες δείχνουν άνετη επανεκλογή του νυν δήμαρχου Α. Παχατουρίδη. Η υποψηφιότητα Λαλένη (ΠΑΣΟΚ) αποδεικνύεται αδύνατη για τη διεκδίκηση του μεγάλου αυτού δήμου. Ο Παχατουρίδης έχει, σύμφωνα με τις έρευνες, ποσοστά σταθερά πάνω από 45%.

Επανεκλογή των νυν δημάρχων αναμένεται επίσης στην Καλλιθέα (Ασκούνης, ΠΑΣΟΚ), Αιγάλεω (Καλογερόπουλος, Ν.Δ.), Ηλιούπολη (Γεωργάκης, ΠΑΣΟΚ), Μενίδι (Στριφτός, Ν.Δ.), Ζωγράφου (Καζάκος, Ν.Δ.), Χαλάνδρι (Ζαφειρόπουλος, Ν.Δ.), Δάφνη (Σταυριανουδάκης, Ν.Δ), Αγία Βαρβάρα (Μίχος, ΠΑΣΟΚ), Μοσχάτο (Παπαντώνης, ΠΑΣΟΚ), Παλαιό Φάληρο (Χατζηδάκης, Ν.Δ.), Ρέντη (Ιωακειμίδης, ΣΥΝ-ΠΑΣΟΚ), Χολαργό (Νικολάου, Ν.Δ.), Κηφισιά (Χιωτάκης, Ν.Δ.), N. Ιωνία (Χαραλάμπους, ΠΑΣΟΚ), Ν. Χαλκηδόνα (Παπαμικρούλης, ΠΑΣΟΚ), Μεταμόρφωση (Τζίτζιφας, Ν.Δ.), Γαλάτσι (Τούντας, ΠΑΣΟΚ).

Το ίδιο και στον Βύρωνα, όπου ο νυν δήμαρχος Ν. Χαρδαλιάς σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις προηγείται του βασικού του αντιπάλου Κόνσουλα (ΠΑΣΟΚ) πάνω από 20 μονάδες και με ποσοστό που είναι μεταξύ 48-50%.

Στη Νέα Σμύρνη η υποψηφιότητα της Νόρας Κατσέλη αποκτά διαρκώς δυναμική και όλα δείχνουν ότι στο δεύτερο γύρο, όπου αναμένεται να κριθεί η μάχη, θα κερδίσει τελικά το νυν δήμαρχο Κουτελάκη (ΣΥΝ).

Στην Αγία Παρασκευή ο νυν δήμαρχος Σιδέρης (ΝΔ) απειλείται απ’ τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ Γιαννακόπουλο.

Πολύ ενδιαφέρουσα, με αβέβαιο αποτέλεσμα, είναι η μάχη στο Μαρούσι. Ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Αλεξανδρής απειλείται απ’ τον «αντάρτη» Ραγκούση, τον οποίο στηρίζει ο απερχόμενος δήμαρχος Τζανίκος, καθώς κι απ’ τον υποψήφιο της Ν.Δ. Πατούλη. Όλα δείχνουν ότι η μάχη θα κριθεί στον δεύτερο γύρο.

Το ΠΑΣΟΚ ενδέχεται να χάσει τον δήμο Γλυφάδας. Οι τελευταίες έρευνες φέρουν τον υποψήφιο της Ν.Δ. Θεοδωρόπουλο να προηγείται, ενώ γίνεται μάχη μεταξύ του Κόκκορη (υποψήφιου του ΠΑΣΟΚ) και του «αντάρτη» πρώην δήμαρχου Σπονδυλίδη για τη δεύτερη θέση.

Πολύ ενδιαφέρον είναι το τοπίο στη Νίκαια. Εκεί οι τελευταίες έρευνες δείχνουν σημαντική άνοδο του πρώην δήμαρχου Στ. Λογοθέτη, που κατεβαίνει ανεξάρτητος και φαίνεται αυτή τη στιγμή να προηγείται των υποψηφίων απ’ τον χώρο του ΠΑΣΟΚ Δήμ. Μόσχου (χρίσμα) και Β. Τράπαλη (πρώην δήμαρχος, τώρα «αντάρτης»). Βέβαια στη Νίκαια μεγάλο φαβορί είναι ο νυν δήμαρχος Στ. Μπενετάτος (ΚΚΕ). Αυτός θα είναι σίγουρα ο ένας απ’ αυτούς που θα περάσουν στο δεύτερο γύρο.

Στον γειτονικό Κορυδαλλό, έστω και δύσκολα ο νυν δήμαρχος Στ. Χρήστου (ΠΑΣΟΚ) μάλλον θα ξανακερδίσει, αν και απειλείται απ’ την «αντάρτικη» υποψηφιότητα Κασιμάτη.

Το ΚΚΕ διεκδικεί με αξιώσεις στη Β΄ Πειραιά και τους δήμους Περάματος, με τον πρώην δήμαρχο Πατσιλινάκο απ’ το νυν δήμαρχο Λαγουδάκο (ΝΔ) και Δραπετσώνας με τον Ν. Μπεάζογλου απ’ τον νυν δήμαρχο Αραβιάδη (ΠΑΣΟΚ), ο οποίος απειλείται κι απ’ την «αντάρτικη» υποψηφιότητα του πρώην δήμαρχου Χρονόπουλου.

Στην Πετρούπολη επίσης το ΚΚΕ διεκδικεί εκ νέου τον δήμο με τον πρώην δήμαρχο Γ. Γιώγο, αν και ο νυν δήμαρχος Βλάχος (ΣΥΝ-ΠΑΣΟΚ) προηγείται αυτή τη στιγμή.

Στους Αγίους Αναργύρους εξελίσσεται σκληρή μάχη μεταξύ του νυν δήμαρχου Τρίγκα (ΝΔ), του υποψήφιου του ΠΑΣΟΚ Σαράντη και του «αντάρτη» απ’ τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, πρώην δήμαρχου Ταμπακίδη.

Στον Άλιμο αναμένεται έστω και δύσκολα η εκ νέου επικράτηση του νυν δήμαρχου Μαντζουράνη (ΝΔ).

Στην Αργυρούπολη υπάρχει ντέρμπι μεταξύ του νυν δήμαρχου Γ. Τσαρπαλή (ανεξάρτητος, στηρίζεται κι απ’ τη ΝΔ) και του πρώην Δ. Ευσταθιάδη (ΠΑΣΟΚ), με τον πρώτο πάντως να προηγείται αυτή τη στιγμή.

Στο Ίλιον επίσης παλεύουν σκληρά οι Ζενέτος (ΠΑΣΟΚ), Λυκουρέσης (ΝΔ) και Τριανταφύλλου (ανεξάρτητος, στηρίζεται κι απ’ το ΚΚΕ).

Ενώ στα Άνω Λιόσια το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να χάσει αυτό τον δήμο απ’ τον Παππού (ΝΔ).

Στην Καισαριανή επίσης η αναμέτρηση είναι σκληρή και ενδιαφέρουσα μεταξύ του νυν δήμαρχου Τζιόκα (ΣΥΝ) και των Καμπάκα (ΠΑΣΟΚ), Αγκαβανάκη (ΚΚΕ).

Το ίδιο και στη Νέα Φιλαδέλφεια, μεταξύ του νυν δήμαρχου Αδαμόπουλου (ανεξάρτητος, στηρίζεται κι απ’ τη ΝΔ) και του πρώην Π. Γρετζελιά (ΠΑΣΟΚ).

Στον Υμηττό το παιχνίδι έχει ανοίξει. Ο νυν δήμαρχος Αριανάς (ΠΑΣΟΚ) απειλείται απ’ τον υποψήφιο της ΝΔ Ματθαίου, καθώς εκεί υπάρχει κι ο «αντάρτης» υποψήφιος απ’ τον πασοκικό χώρο Χρ. Ζούπας.

Ένα άλλο δήμο που κινδυνεύει να χάσει το ΠΑΣΟΚ είναι του Χαϊδαρίου. Η αποχώρηση του επί χρόνια δήμαρχου Κυρ. Ντηνιακού έχει διασπάσει το τοπικό ΠΑΣΟΚ μεταξύ του επίσημου υποψήφιου Τσατσαμπά και του «αντάρτη» πρώην δήμαρχου Κ. Σπηλιόπουλου. Γίνεται κυριολεκτικά «σφαγή», με αποτέλεσμα να έχει μπει στο παιχνίδι κι ο υποψήφιος της Ν.Δ. Μαραβέλιας.

Αλλά και στο Καματερό, που σήμερα έχει το ΠΑΣΟΚ, δεν αποκλείεται ο δήμος να χαθεί υπέρ του υποψήφιου της Ρηγίλλης.

Στο Κερατσίνι βρίσκεται σε εξέλιξη σκληρή μάχη μεταξύ του Χρ. Σαλαλέ (ΠΑΣΟΚ) και του πρώην δήμαρχου Φ. Μελά (ΝΔ), με τον πρώτο πάντως να προηγείται σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες.

Τέλος ενδιαφέρουσες αναμετρήσεις αναμένονται στους δήμους Κερατέας και Λαυρίου, όπου οι νυν δήμαρχοι Λεβαντής και Λουκάς, που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ, απειλούνται απ’ τους πρώην Αντωνίου και Παρασκευά της ΝΔ.


Σχολιάστε εδώ