Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

Έζησαν στιγμές συγκίνησης περιμένοντας τον Δείκτη να διασπάσει – και να κρατηθεί – πάνω από το επίπεδο των 4.000 μονάδων, παρακολούθησαν με εξαιρετικό ενδιαφέρον τις προσπάθειες των διεθνών αγορών να κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα, σχεδόν παρακαλούσαν τον δείκτη Dow Jones στη Wall Street να σπάσει το ιστορικό υψηλό του (λίγο έλλειψε, τουλάχιστον μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές εδώ οι γραμμές), με δυο λόγια είδαν μιαν αγορά που ξέφυγε ομολογουμένως από τη μιζέρια των προηγούμενων ημερών και άφησε υποσχέσεις για ανάλογη συνέχεια.

Στη διατήρηση ενός «ζεστού» κλίματος βοήθησαν τόσο οι εξωτερικοί παράγοντες όσο και τα εν Ελλάδι τεκταινόμενα. Ιδίως όλα εκείνα που συμβαίνουν πλέον σε επιχειρηματικό επίπεδο, η επιβεβαίωση φημών και σεναρίων, η έντονη κινητικότητα όχι μόνο στις «συνήθεις ύποπτες» μετοχές, αλλά και σε πολλά άλλα χαρτιά, ανεξαρτήτως κεφαλαιοποίησης μάλιστα.

Σίγουρα μεγάλοι πρωταγωνιστές (συγκέντρωσαν εξάλλου το ενδιαφέρον και τη ρευστότητα Ελλήνων και ξένων) ήταν μετοχές τύπου Εθνικής, ΟΤΕ, ακόμα και της ΔΕΗ με τις ροκ καταστάσεις που λαμβάνουν χώρα στην επιχείρηση. Όμως είχαμε και τα πακέτα σε διάφορες εταιρείες που δεν φημίζονται για την έντονη κινητικότητά τους, είχαμε και ανακοινώσεις συνεργασιών παγκόσμιου βεληνεκούς, ακόμα και δυσάρεστες ειδήσεις είχαμε (ΤΟUSA – Τεχνική Ολυμπιακή κ.τ.λ.). Με δυο λόγια η αγορά μας έδειξε πως με τη σωστή… δοσολογία ειδήσεων και γεγονότων μπορεί να χαράξει μια σχετικά αυτόνομη πορεία και πάντως να δώσει κίνητρο στον μέσο επενδυτή να εξετάσει το ενδεχόμενο εκ νέου συμμετοχής του στα κοινά. Γιατί ακόμα και τώρα, αν «διαβάσει» κανείς τα στατιστικά στοιχεία θα δει πόσο λείπουν από τη Σοφοκλέους τα κεφάλαια των ιδιωτών.

Αμιγώς τεχνικά να δει κανείς το ΧΑΑ, θα καταλάβει πως εξακολουθεί το όριο των 3.970 – 4.000 μονάδων να αποτελεί κομβικό σημείο για τις περαιτέρω εξελίξεις. Παρ’ όλες τις ενδείξεις αναζωπύρωσης του επενδυτικού ενδιαφέροντος, η ρευστότητα δεν είναι ακόμα αυτή που θα δώσει το έναυσμα για αλλαγή – άρδην – του τοπίου, ενώ και η πορεία των διεθνών αγορών θα κρατάει σε αγωνία όλους μας για αρκετό χρονικό διάστημα. Δεν γίνεται να απογαλακτιστεί η αγορά μας έτσι εύκολα από συνήθειες του παρελθόντος…

Μην αποκλείετε για τις προσεχείς ημέρες ακόμα και πισωγυρίσματα λόγω -ίσως- «άγαρμπων» ρευστοποιήσεων, μια και πολλές μετοχές έχουν δώσει ήδη καλές υπεραξίες, ενώ με μεγάλο ενδιαφέρον θα περιμένουμε την έναρξη λειτουργίας της κοινής πλατφόρμας του ελληνικού και του κυπριακού χρηματιστηρίου, έτσι για να δούμε αρχικά πώς θα αντιδράσουν ορισμένα χαρτιά …

Π. Γ.


Σχολιάστε εδώ