ο Δαίμονας των δημαρχείων

Μόνο πότε θα εγκαταλείψω αυτόν τον έρμο κόσμο δεν ξέρω ακόμη. Είχα αναφερθεί σ’ έναν «περίεργο» διαγωνισμό που έκανε η δημοτική επιχείρηση Κερατσινίου για την ενοικίαση ενός αναψυκτηρίου διά του προέδρου της, αγαπητού και φίλτατου Ζαχαρία Ζούπη. Έλεγα λοιπόν ότι η διακήρυξη ήταν διάτρητη από χίλιες μεριές. Ως γενικό και ειδικό κριτήριο του πλειοδότη οριζόταν η… αξιοπιστία του. Έτσι, γενικά και αόριστα. Ποιος είναι σήμερα αξιόπιστος και ποιος όχι, είναι μεγάλη κουβέντα. Επί του διαγωνισμού λοιπόν έγιναν ενστάσεις όσον αφορά τη νομιμότητά του και ο δήμαρχος Δημήτρης Σαράφογλου έδωσε εντολή να ακυρωθεί. Προφανώς θα γίνει μετά τις εκλογές. Μου είπαν ότι ο αγαπητός Ζαχαρίας μάς καταριέται, γιατί λέει ότι εμείς από αυτή τη στήλη ρίξαμε λάδι στη φωτιά. Μας αδικεί. Εμείς επισημάναμε ότι δεν πάει καλά. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Καληνύχτα.

Ο χαμός της αρκούδας έχει γίνει στην ΤΕΔΚΝΑ με την απόπειρα της αγοράς κτιρίου και καλά για τις ανάγκες των υπηρεσιών της. Υπάλληλοι της Ένωσης μου είπαν, πέραν του γεγονότος ότι τα πάντα περί τη διαδικασία της αγοράς έχουν σταματήσει και οδεύουν προς ακύρωση εξαιτίας της αποκάλυψής μας για τον έλεγχο που διενεργεί το Σώμα Επιθεωρητών για τη νομιμότητα των πράξεων, ότι σοβαρό και σπουδαίο ρόλο έχει παίξει αρχιτέκτονας που στο παρελθόν είχε περάσει ως υπάλληλος από την εταιρεία που είναι ιδιοκτήτρια του ακινήτου! Μη με ρωτήσετε αν ο αρχιτέκτονας είναι άντρας ή γυναίκα. Αυτά σε λίγο καιρό, μαζί με το όνομα. Πάντως, επειδή τα λεφτά είναι πολλά και το θέμα αυτό «μυρίζει» περίεργα, πληροφορήθηκα ότι το υπουργείο Εσωτερικών προσανατολίζεται να ακυρωθεί τελείως η αγορά και να ανατεθεί στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου η κάλυψη αυτής της ανάγκης. Ο επιθεωρητής που διενεργεί τον έλεγχο, Πάρις Νομικός, σας ενημερώνω ότι δέχεται πολλές πιέσεις από διάφορες πλευρές να κλείσει τον φάκελο. Το παρελθόν του όμως έχει αποδείξει ότι δεν καταλαβαίνει από τέτοια. Προφανώς οι πιέζοντες νομίζουν ότι έχουν να κάνουν με κάποιον σαν τα μούτρα τους.

Σε φαβορί εξελίσσεται η υποψηφιότητα του Γιάννη Θεοδωρακόπουλου στην Πεύκη. Η υποψηφιότητά του φαίνεται ότι τελικά έχει μεγάλη απήχηση σε όλους τους κομματικούς χώρους. Με την ευκαιρία να σας πω ότι αυτή η δυναμική που έχει ο συνδυασμός του Θεοδωρακόπουλου ήταν και η αφορμή για τη διάπραξη μιας πολιτικής απρέπειας εκ μέρους του τοπάρχη. Αν και ο ίδιος είχε χρησιμοποιήσει χώρο του δημαρχείου για να ανακοινώσει τον συνδυασμό του, αυτό το αρνήθηκε στον αντίπαλό του. Μερικές φορές τα σχόλια σε τέτοιες ενέργειες είναι περιττά. Πάντως, για μια ακόμη φορά η στήλη επιβεβαιώθηκε πλήρως για την αναφορά της περί κάκιστων σχέσεων του δημάρχου με τον άλλοτε συνεργάτη του και υποψήφιο στο Μαρούσι Γιώργο Πατούλη. Στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου, που έγιναν τις προάλλες, ο Πατούλης αν και ζητήθηκε επιμόνως να παραστεί, προκειμένου να… ψευτοδιαψευστούν οι πληροφορίες για τη μεγάλη υπόγεια και φανερή κόντρα, αυτός αρνήθηκε. Σύμβουλοι του Καμάρα πάντως έλεγαν «πίσω έχει η αχλάδα την ουρά. Κοντά είναι οι εκλογές για όλους μας». Είναι απόλυτα βέβαιο ότι αυτή η διαμάχη δεν θα ωφελήσει κανέναν από τους δύο παρά μόνο τον Θεοδωρακόπουλο. Μιλάμε για μίσος.

Το γνωστό λαμόγιο που περιφερόταν στην πλατεία της Νέας Σμύρνης ως υποψήφιος δήμαρχος έμαθα ότι, αφού «δάγκωσε» μέχρι και τον περιπτερά, έχει στήσει το μαγαζί της αρπαχτής στην περιοχή της Δάφνης. Σύντομα βλέπω να τα μαζεύει και από εκεί.

Οριστικά και αμετάκλητα ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τα κοινά της Κηφισιάς ο αντιδήμαρχος Αντώνης Διαμαντόπουλος. Φυσικά, όπως ο ίδιος μου είπε, θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις την επανεκλογή του Νίκου Χιωτάκη, αλλά η συμπεριφορά κάποιων τον έχει πικράνει πολύ. Η αλήθεια είναι πως ο φίλτατος Διαμαντόπουλος αποτελεί μια όαση ήθους στην αμαρτωλή αυτοδιοίκηση και προφανώς δεν άντεξε την ανάγκη του να δίνει μάχη κάθε μέρα ακόμη και για τα αυτονόητα.

Η Μαρία Τουρκίστα, άνθρωπος των τεχνών, ζωγράφος και συγγραφέας, αποφάσισε να συμμετέχει ενεργά στα κοινά, με την υποψηφιότητά της ως νομαρχιακής συμβούλου με τον συνδυασμό του Δημήτρη Σαραβάκου στην Αργολίδα. Σ’ έναν νομό με μεγάλες ανάγκες στον πολιτισμό, στο περιβάλλον, στην ασφάλεια και στην ποιότητα ζωής, η αγαπητή και γλυκύτατη Μαίρη είναι σίγουρο ότι μπορεί να προσφέρει πολλά στους συμπολίτες της. Η υποψηφιότητά της είναι από αυτές που αξίζει κάποιος να τις βοηθήσει όσο μπορεί.

Τελικά αποδείχθηκε ότι η συνεργασία της Χρυσούλας Κουράση και του Κώστα Βάβουλα στα Άνω Λιόσια έτυχε ιδιαίτερα θερμής υποδοχής από τους ψηφοφόρους της περιοχής. Οι μετρήσεις που γίνονται για την πρόθεση ψήφου δείχνουν ότι η νεοϊδρυθείσα παράταξη καταλαμβάνει την πρώτη θέση, με μεγάλη διαφορά. Οι ίδιες δημοσκοπήσεις δείχνουν επίσης ότι ο διάδοχος του Παπαδήμα, Βαγγέλης Χριστοφιλάκης, δεν περνάει ούτε στον δεύτερο γύρο. Καθόλου καλή δεν είναι και η παρουσία του υποψηφίου της Νέας Δημοκρατίας, αφού στην αποδοχή των ψηφοφόρων της παράταξής του συγκεντρώνει μόνο το 50%. Δεν ξέρω ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα, αλλά περιμένω να δω εάν θα σταθμεύει στην πλατεία κάποιο πούλμαν για να οδηγήσει στον Κορυδαλλό όλους αυτούς που εξαφάνισαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία του δήμου τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό έχει σημασία. Όλα τ’ άλλα είναι δευτερεύοντα.

Αφού έγινε κι αυτό, όλα πλέον μπορούν να συμβούν. Τον γνωστό κουμπάρο που έφυγε νύχτα από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, εξαιτίας μιας σοβαρότατης καταγγελίας που αφορούσε απόπειρα εκβίασης ενός μεγαλοεπιχειρηματία, διάλεξε ο τοπάρχης Δάφνης, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, για να κάνει σεμινάριο στον συνδυασμό του για το πώς πρέπει να κινηθούν προεκλογικά! Ως γνωστόν, ο αγαπητός Άγγελος είναι και δημοτικός σύμβουλος στη Δάφνη και μέχρι που ξέσπασε το σκάνδαλο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου. Όπως και να το κάνουμε, ρε παιδιά, δεν ήταν και ό,τι καλύτερο. Ούτε τα προσχήματα;

Μια πολύ καλή συγκέντρωση έκανε την προηγούμενη εβδομάδα στα εγκαίνια του εκλογικού του κέντρου ο υποψήφιος δήμαρχος Αμαρουσίου Λευτέρης Παπαδημητρίου. Ο πρώην βουλευτής εξέφρασε την ανάγκη να μην παγιδευτούν, όπως είπε, οι πολίτες του Αμαρουσίου από διεκδικητές της δημαρχίας που επειδή δεν τους ήθελαν εκεί όπου εξελέγησαν δημοτικοί σύμβουλοι, «ήρθαν στο Μαρούσι για να γίνουν δήμαρχοι». Είναι αλήθεια ότι οι γνώσεις του φίλτατου Παπαδημητρίου είναι αρκετές για να μπορέσει να επιφέρει σοβαρό έργο στην ανάπλαση της πόλης του Αμαρουσίου.

Εντυπωσιακότατη ήταν η συγκέντρωση φίλων που έκανε ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Παπάγου Δημήτρης Οικονόμου την προηγούμενη Τετάρτη στο γνωστό στέκι των βορείων προαστίων «Verde». Περισσότερα από 600 άτομα απόλαυσαν το ποτό τους, κουβεντιάζοντας για τις δημοτικές εκλογές στην πόλη των στρατηγών. Ως γνωστόν, ο φίλος Δημήτρης είναι συνοδοιπόρος με τη Σοφία Χρήστου και αμφότεροι ευελπιστούν να αλλάξουν σελίδα στα δημοτικά πράγματα. Πάντως, ήταν πρωτοφανής ο όγκος της συγκέντρωσης, αφού δεν αποτελούσε γιορτή του συνδυασμού αλλά ένα προσωπικό κάλεσμα του Δημήτρη σε φίλους, οπαδούς και ψηφοφόρους. Το κακό είναι ότι ήπιαν καφέ και δεν κοιμήθηκαν όλη τη νύχτα.

Σημαντικές αναφορές από τον δημοτικό σύμβουλο Αργυρούπολης Κώστα Καποδίστρια βρίσκονται, όπως έμαθα, στο συρτάρι του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και αφορούν τη σημερινή διοίκηση του δήμου. Δεν ξέρω εάν οι καταγγελίες ευσταθούν ή όχι, αλλά σίγουρα θα πρέπει να διερευνηθούν ως το κόκαλο. Κυκλοφορούν φήμες ότι υπάρχουν διάφορες πιέσεις προς την επιθεωρήτρια Τσαβδαρίδου να αρχίσει να ασχολείται με τις καταγγελίες μετά τις εκλογές. Είναι αλήθεια;

Οριστικά αποχωρεί ο Τάκης Καλκαβούρας από τα κοινά του Παλαιού Φαλήρου. Μου κάνει εντύπωση όμως πώς καταφέρνει πάντα να νοικιάζει το κτίριο που έχει σε δημόσιο οργανισμό. Είναι γνωστό ότι ο αγαπητός Τάκης, εν ενεργεία δημοτικός σύμβουλος, είχε νοικιάσει το κτίριο που διαθέτει στον δήμο ως δημαρχείο. Τώρα που ο δήμος έφτιαξε δικό του δημαρχείο, μου λένε ότι το κτίριο θα στεγάσει τις υπηρεσίες του ΙΚΑ. Δεν υπονοώ τίποτα, αλλά έχω και εγώ σαν παιδί τις απορίες μου.

Ποιος υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Καμάρα στην Πεύκη παίρνει και διάφορα εργάκια τεχνικής φύσεως στην πόλη; Γίνονται διαγωνισμοί; Ακόμη όμως και να γίνονται, είναι ηθικό κάποιος αποδεδειγμένα φίλος του δημάρχου και υποψήφιος σύμβουλος να μονοπωλεί τις επισκέψεις στο ταμείο του δήμου; Κάθε απάντηση δεκτή. Ίσως να κάνουμε και λάθος.

«Ο πολιτισμός και οι δράσεις του δεν σταματούν επειδή έχουμε προεκλογική περίοδο». Αυτά είπε μεταξύ άλλων ο τοπάρχης Αιγάλεω, Δημήτρης Καλογερόπουλος, κάνοντας τα εγκαίνια της έκθεσης βιβλίου που έχει γίνει πλέον θεσμός στην πόλη των δυτικών προαστίων. Μια πολύ ωραία έκθεση που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις μεγάλες και καθιερωμένες που γίνονται στο κέντρο της Αθήνας.

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Άμα τελειώσουν οι κουμπάροι, θυμηθείτε ότι θ’ αρχίσουν τα ξαδέλφια. Τότε θα γίνει του… λευκώματος το κάγκελο.


Σχολιάστε εδώ