«Θα απολύουμε τους δημοσιογράφους όπως πετάμε τα παλιά έπιπλα και βιβλία»!
Η παραπάνω φράση από μόνη της προκάλεσε ανατριχίλα και φυσικά θυμό και οργή, αλλά και απόφαση για μαχητικές αντιδράσεις προκειμένου να μην περάσουν οι απολύσεις, που ήδη άρχισαν και εντάσσονται στα σχέδια στροφής της «Καθημερινής».
Να σημειωθεί ότι η κατηγορηματική απόφαση της ιδιοκτησίας που μετέφερε ο κ. Νικολάου έγινε μπροστά σε μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.
Λίγες ώρες νωρίτερα ο διευθυντής της εφημερίδας Αντώνης Καρκαγιάννης μαζί με τον Νικολάου είχαν επισκεφθεί το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ για να… παρουσιάσουν τις απολύσεις δύο δημοσιογράφων του ενθέτου «Επτά ημέρες», της Ελευθερίας Τράιου και του Κωστή Γιούργου, ως… εθελουσία έξοδο!
Πρόθεση της ιδιοκτησίας είναι να… εξυγιανθεί η εφημερίδα ώστε να παραδοθεί… ελεύθερη στον νέο διευθυντή, που έχουν επιλέξει, τον Αλέξη Παπαχελά, που ήδη αποτελεί στέλεχος της «Καθημερινής».
Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν οι Π. Σόμπολος, Π. Μπουκάλας, Δ. Τρίμης και αργότερα προσήλθαν ο Π. Ράμμος και ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Δ. Τσαλαπάτης.
Σε ιδεολογικό επίπεδο η νέα ηγεσία των Καρκαγιάννη, Νικολάου, Παπαχελά, Καλλίτση και Μανδραβέλη άλλοτε κολακεύει το Μαξίμου και άλλοτε το επικρίνει σε ζητήματα της επικαιρότητας όπως με την αναστάτωση στην παιδεία. Όπως φάνηκε την περασμένη Κυριακή, η εφημερίδα πλέον αναζητεί τον εκσυγχρονιστικό νεοφιλελεύθερο λόγο, όπως εκφράζεται από τον Σ. Μάνο, ο οποίος παραδοσιακά έχει καλές σχέσεις με την εφημερίδα, και την Άννα Διαμαντοπούλου, της οποίας η πρώτη συνέντευξη μετά την έλευση Καλλίτση δημοσιεύτηκε την Κυριακή.
Η «Καθημερινή» δείχνει να βρίσκεται σε αδιέξοδο. Με τις δηλώσεις Νικολάου δείχνει ένα ιδιαίτερα σκληρό πρόσωπο και απαξίωση για τη δουλειά εκείνων που επί των δύσκολων χρόνων του εκσυγχρονισμού για την οικογένεια Αλαφούζου «έβγαζαν το φίδι από την τρύπα», απολύοντας δύο ανθρώπους, οι οποίοι μέσω της πολυετούς έκδοσης του ένθετου «Επτά Ημέρες» έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για την εφημερίδα και την επιχείρηση. Σε πολιτικό επίπεδο ένας επιχειρηματίας έχει την απόλυτη ελευθερία να αλλάζει γραμμή ή να κάνει κριτική σε μια κυβέρνηση της οποίας υποστήριζε την άνοδο στην εξουσία. Σημασία έχει όμως με ποιους το κάνει. Όπως λένε εκείνοι που γνωρίζουν, δεν έχει σημασία μόνο τι γράφει ένα έντυπο, αλλά και ποιος γράφει τι…