Η αντίστροφη μέτρηση του Πάγκαλου

Η περίπτωση Πάγκαλου απασχολεί την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όλοι εκφράζουν επιφυλάξεις γιατί στο βάθος του μυαλού τους ξέρουν ότι ο Θόδωρος την κατάλληλη στιγμή «χτυπάει γερά και φεύγει»!

Στο ΠΑΣΟΚ ξέρουν πολύ καλά ότι οι απαξιωτικές αναφορές και οι επιθέσεις στο πρόσωπο του κ. Αλογοσκούφη έχουν και αντίθετα αποτελέσματα. «Δεν είναι πάντα όπως τα περιμένουμε», έλεγε χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που εμμέσως αποδοκίμασε την τακτική του Θόδωρου Πάγκαλου, αφού είναι πεπεισμένος πως για τον Πάγκαλο δεν προέχει πάντα το σύνολο της παράταξης. Αλλά οι δικές του, προσωπικές πολιτικές, που αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο την πολιτική του φυσιογνωμία.

Αυτός είναι ο Πάγκαλος. Μπορεί να χύσει το γάλα από την καρδάρα, στα ξαφνικά, αλλά τη ζημιά θα την έχει κάνει, λένε στο ΠΑΣΟΚ, που βρίσκονται με την ψυχή στο στόμα κάθε φορά που ο κ. Πάγκαλος κατηγορεί δημόσια κάποιον.

Το ίδιο είχε γίνει, όπως θυμάστε, σε κείνη την περίφημη συνεδρίαση των συντονιστών του ΠΑΣΟΚ στα Καμίνια, όπου με μια του φράση άλλαξε όλη την πολιτική επικαιρότητα, καταφέρνοντας βαθύ κτύπημα στο ΠΑΣΟΚ, όταν επεσήμανε ότι η χώρα επί Σημίτη διαλύθηκε. Στη συνέχεια βέβαια άρχισε να τα μαζεύει, γιατί τα μηνύματα που είχε πάρει από το περιβάλλον του Γιώργου δεν ήταν θετικά για τον ίδιον. Ο λόγος ήταν ότι έβαζε στη γωνία και τον Παπανδρέου, που ήταν αναγκασμένος να απολογηθεί και πολύ περισσότερο να υποστηρίξει τη διακυβέρνηση Σημίτη, όταν με κάθε τρόπο προσπαθεί να μην την θυμάται ο κόσμος, γιατί δεν τον βοηθά στην αντιπολιτευτική του τακτική.

Και όμως ο Θόδωρος το έκανε και αυτό. Όπως έκανε και το προχθεσινό, φτάνοντας περίπου στο… αμήν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Ήδη υπήρξαν και υπάρχουν φωνές πως μετά τις δημοτικές εκλογές, ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων, ο κ. Παπανδρέου θα πρέπει να αντιμετωπίσει παρόμοια ζητήματα που έχουν σχέση με τη συμπεριφορά στελεχών του, όχι μόνο του κ. Πάγκαλου, για να δώσει μια νέα ώθηση στον κομματικό μηχανισμό, καθώς ήδη θα έχει -έστω και ανεπίσημα- ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος εν όψει πρόωρων εκλογών που μπορεί ξαφνικά να προκύψουν.

Το ερώτημα που αντιμετωπίζει ο κ. Παπανδρέου είναι αν όλες αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να τις ανακόψει και με ποιον τρόπο. Θα είναι ιδιαίτερα επώδυνο σε περίπτωση που μπει και ο ίδιος σε έναν κύκλο εσωστρέφειας, αλλά από την άλλη δεν μπορεί να αφήσει να γίνονται κινήσεις που δεν βοηθούν τον ίδιον και το κόμμα του.

Η περίπτωση Πάγκαλου είναι ξεχωριστή και χρειάζεται μεγάλη προσοχή, γιατί εκ χαρακτήρος ο Θόδωρος μπορεί να φτάσει στα άκρα. Αυτό σκέπτονται στο ΠΑΣΟΚ, για την επόμενη φορά που θα προκύψει παρόμοιο ζήτημα με τον πρώην υπουργό, αλλά ωστόσο υπάρχουν και εκείνοι που σε όλους τους τόνους διαμηνύουν ότι ο Παπανδρέου δεν θα ανεχθεί άλλες παραφωνίες.

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να βάλει φρένο στις παραφωνίες με ήρεμο τρόπο, αλλά και από την άλλη δεν μπορεί να αφήσει ανεξέλεγκτο το γήπεδο. Γι’ αυτό και ορισμένοι από τους συνεργάτες του κ. Παπανδρέου έλεγαν στο «Π» πως την επόμενη φορά όποιο στέλεχος δεν συνταχθεί πλήρως με την επίσημη γραμμή του κόμματος θα γνωρίσει έναν άλλον Παπανδρέου. «Θα έχουν συνέπειες γι’ αυτά που λένε όσοι κινούνται εκτός της συνολικής γραμμής του ΠΑΣΟΚ», κάτι που ανέφερε και ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου στη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, όταν ρωτήθηκε για τη στάση που κρατούν ορισμένα κορυφαία στελέχη που κινούνται σε γραμμή εκ διαμέτρου αντίθετη προς την ηγεσία.

Παρ’ όλα αυτά, στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι δεν θα χρειαστεί ο κ. Παπανδρέου να πάρει μέτρα κατά των «αντιφρονούντων». Η σκιά και μόνο των πρόωρων εθνικών εκλογών θα λειτουργήσει κατά τέτοιον τρόπο που δεν θα μπορούν τα στελέχη να βγαίνουν και να λένε ό,τι θέλουν.

Η συσπείρωση της μάχης και ο φόβος μήπως ξαφνικά βρεθούν κάτω από το τρένο είναι έντονος και επειδή για τους βουλευτές προέχει η επανεκλογή τους και μόνο, γι’ αυτό και στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι ο φόβος των πρόωρων εκλογών θα λειτουργήσει κατά όσων παραφωνούν στα τηλεοπτικά παράθυρα και θα «μαζευτούν».

Και οι επιτελείς του κ. Παπανδρέου προσθέτουν ότι δεν θα χρειαστεί να φτάσει στα άκρα, εκτός και αν πρόκειται για κάποια κραυγαλέα περίπτωση όπου δεν θα μπορεί να λειτουργήσει διαφορετικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.


Σχολιάστε εδώ