Επικαιρότητα

1 Καθώς χειροτερεύει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και οι επιλογές των ΗΠΑ και της Βρετανίας προκαλούν την εχθρότητα του αραβικού κόσμου και ειδικότερα των πολιτών των υπό κατοχή χωρών και των χωρών που έχουν φιλοδυτικά δικτατορικά καθεστώτα (ή κατ’ όνομα δημοκρατικά), επόμενο είναι να αυξάνεται το αίσθημα ανασφάλειας στις δυτικές χώρες της Ευρώπης, στις ΗΠΑ και στις φιλοδυτικές χώρες Ανατολής και Δύσης.

Μέσα στο κλίμα ανασφάλειας και φόβου τρομοκρατικού χτυπήματος, οι κύριοι Μπους και Μπλερ καθώς και ορισμένοι αμερικανοί και βρετανοί πολιτικοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα και το δημοκρατικό πολίτευμα πρέπει να υποστούν περιορισμούς, προκειμένου να παταχθεί η τρομοκρατία. Αυτά διαπιστώνει η αγγλόφωνη γιαπωνέζικη εφημερίδα «The Japan Times» και προσθέτει: «Αν δεν διατηρήσουμε ακέραιο το δημοκρατικό μας σύστημα και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τότε παραδεχόμαστε την ήττα μας από την τρομοκρατία». Οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Βρετανίας με τις επιλογές τους μας δημιουργούν την πεποίθηση ότι και το δημοκρατικό πολίτευμα θέλουν να νοθεύσουν και τα ατομικά δικαιώματα δραστικά να περιορίσουν. Η Δημοκρατία τούς εξυπηρέτησε για να αναρριχηθούν στην εξουσία και τώρα, που τους εμποδίζει να τη διατηρήσουν για μεγάλο ακόμη χρονικό διάστημα, επιθυμούν να την υπονομεύσουν, γιατί τους είναι πλέον εμπόδιο. Και βρήκαν τη δικαιολογία της απειλής από την τρομοκρατία. Η τρομοκρατία είναι φυσικά απειλή για την ασφαλή διαβίωσή μας, όμως η πάταξή της πρέπει να συνδυαστεί και με την εξάλειψη των γενεσιουργών αιτίων που την προκαλούν. Αμφισβητώ εάν ο Μπους και ο Μπλερ έχουν ασχοληθεί σοβαρά με τα αίτια που ανάγκασαν τον αραβικό κόσμο να καταφύγει στην τρομοκρατία ως έσχατο (και φυσικά απάνθρωπο) μέσον επιτυχίας του αγώνα τους. Εάν είχαν ασχοληθεί, η κατάσταση θα ήταν εντελώς διαφορετική. Θα ακολουθούσαν άλλου είδους πολιτική και θα προσπαθούσαν να χτυπήσουν τα γενεσιουργά αίτια της τρομοκρατίας. Όμως δείχνουν να θέλουν την τρομοκρατία ως αφορμή για να τυλίξουν τους λαούς και να τους οδηγήσουν σε ανελεύθερες καταστάσεις. Και πάλι «η Δημοκρατία στο απόσπασμα», αυτή τη φορά όμως από δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες. Και φυσικά δεν είναι οι μοναδικοί στην ιστορία. Τη Δημοκρατία πολλοί ηγέτες τη μίσησαν και την έπληξαν βάναυσα.

2 Και πάλι σε κρίσιμο σημείο οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Αιτία η άρνηση του «Αττίλα» να επεκτείνει το πρωτόκολλο τελωνειακής ένωσης και με την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως έχει υποχρέωση, και να επιτρέψει την ελεύθερη χρήση των αεροδρομίων και των λιμανιών της από τα κυπριακά αεροσκάφη και πλοία. Η συμπεριφορά της Τουρκίας δείχνει πως δεν ενδιαφέρεται για την ένταξή της στην ΕΕ. Μάλλον επιδιώκει η ΕΕ να ενταχθεί στην Τουρκία! Μεγαλόπνοο το τουρκικό σχέδιο που εργολαβικά το προωθούν οι ΗΠΑ και οι εν Ευρώπη πράκτορές της, οι Βρετανοί. Και η Ελλάδα τι κάνει; Η δική μας η διπλωματία είναι (και ήταν πάντα) ανύπαρκτη. Αντί να συμμαχήσουμε με τις χώρες που δεν ανέχονται τα τουρκικά και βρετανικά τερτίπια, συζητάμε με την τουρκική κυβέρνηση την οικοδόμηση νέων μέτρων εμπιστοσύνης. Γιατί βέβαια η Τουρκία μέχρι τώρα έχει σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της! Η στάση της κυβέρνησης Καραμανλή (όπως και των προηγουμένων ελληνικών κυβερνήσεων) μας έχει γελοιοποιήσει σε όλη την Ευρώπη. Η τωρινή συγκυρία είναι ευνοϊκή για την Ελλάδα και την Κύπρο. Η Τουρκία αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα με τους Κούρδους. Και οι δικοί μας πολιτικοί δυστυχώς δείχνουν παντελώς ανίκανοι να επωφεληθούν από την ευνοϊκή αυτή συγκυρία. Η δραστηριότητα των Κούρδων έχει στριμώξει άγρια την Τουρκία. Έτσι η τουρκική κυβέρνηση θέλει χωρίς απώλειες να κλείσει προσωρινά τα «ευρωπαϊκά» της προβλήματα για να μπορέσει απερίσπαστη να πατάξει τη δράση των κούρδων αυτονομιστών. Τα προβλήματα με την ΕΕ ανέλαβε να επιλύσει η πάντα (και για τα πάντα) πρόθυμη Βρετανία και την Ελλάδα θέλει να την αποκοιμίσει με νέα μέτρα οικοδόμησης «εμπιστοσύνης».

Και η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη δείχνει να πείθεται στις αγαθές προθέσεις των Τούρκων! Είναι όμως αρκετά έξυπνη για να καταλάβει πώς παίζεται το παιχνίδι. Αν δεν αξιοποιήσουμε την τωρινή συγκυρία, θα είμαστε άξιοι της τύχης μας όταν η Τουρκία θα έχει κλείσει το «κουρδικό πρόβλημα» και θα στρέψει το ενδιαφέρον της προς την Ευρώπη. Φρονώ ότι τώρα ο κύπριος Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος, αδιαφορώντας για το τι συμβουλεύει η Αθήνα, θα κλείσει την πόρτα στην Τουρκία. Έχει τη θέληση και τη δύναμη. Είναι γνήσιος έλληνας αρματολός και όχι κοτζάμπασης!


Σχολιάστε εδώ