Έντιμος διάλογος

Πολλές φορές ένας πολιτικός δεν αρκεί να έχει δίκιο, να προωθεί πράγματι σωστές θέσεις και επιλογές. Ο τρόπος που θα τα εφαρμόσει, οι πολιτικοί χειρισμοί και οι ρυθμοί μέσω των οποίων θα υλοποιηθούν οι επιλογές αυτές είναι ακόμα πιο κρίσιμοι και πιο σημαντικοί από την ίδια την ουσία των επιλογών.

Η κ. Γιαννάκου φαίνεται ότι δεν έχει κατανοήσει αυτόν τον βασικό κανόνα άσκησης της πολιτικής. Προΐσταται ενός ιδιαίτερα σημαντικού υπουργείου, το οποίο δεν «χειρίζεται» απλώς κάποια οικονομικά μεγέθη, αλλά ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο ανθρωπινο-κοινωνικό δυναμικό. Η ίδια η ηγεσία του υπουργείου, συνεπώς, θα πρέπει να διαπαιδαγωγήσει με τους χειρισμούς και τη συμπεριφορά της, δίνοντας το παράδειγμα της μετριοπάθειας, της ευαισθησίας, της κατανόησης.

Δυστυχώς η κ. υπουργός έχει επιλέξει την οδό της αντιπαράθαθεσης, χωρίς μάλιστα να έχει διαμορφώσει ευνοϊκούς συσχετισμούς τόσο σε κοινωνικό όσο και σε συνδικαλιστικό επίπεδο.

Πολλώ μάλλον όταν οξύνει το κλίμα της αντιπαράθεσης με δηλώσεις και χαρακτηρισμούς που κάθε άλλο παρά ευνοούν την επίλυση των προβλημάτων της εκπαίδευσης.

Οι άστοχοι χειρισμοί της με το θέμα των «μεταρρυθμίσεων» στα ΑΕΙ και το πολωτικό κλίμα των καταλήψεων που διαμορφώθηκε στη συνέχεια δεν έγιναν δυστυχώς μάθημα. Την ίδια τακτική φαίνεται να ακολουθεί η κ. υπουργός και στο πρόβλημα της απεργίας των δασκάλων.

Οι «έντιμοι» και οι «ανέντιμοι» είναι περιττοί και επιζήμιοι χαρακτηρισμοί. Χρειάζεται μόνο ένας έντιμος διάλογος που δεν θα ευτελίζει τους δασκάλους, αλλά και δεν θα εξαντλεί τα όρια της οικονομικής πολιτικής.

Ας αντιληφθεί εγκαίρως η κ. Γιαννάκου τα όρια των πολιτικών της χειρισμών, πριν αναγκάσει τον κ. πρωθυπουργό να την πληροφορήσει ότι «έγραψε ιστορία»…

ΟΦΙΣ


Σχολιάστε εδώ