Colpo grosso Αράπογλου με τη μετοχή της Εθνικής
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εντολές αγορών για μετοχές της Εθνικής που κατακλύζουν τη Σοφοκλέους από τις αρχές Σεπτεμβρίου προέρχονται από χαρτοφυλάκια που συνδέονται με τη Citigroup και δευτερευόντως με τις τράπεζες Credit Suisse First Boston και JP Morgan, δηλαδή από τον στενό κύκλο των ξένων τραπεζών που έχουν αναπτύξει στενούς δεσμούς με τον διοικητή της Εθνικής, ο οποίος δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται ότι υπήρξε επί σειράν ετών στέλεχος της Citigroup στο Λονδίνο.
Ήδη, παρά τις διαβεβαίωσεις του κ. Αράπογλου ότι με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για την εξαγορά της Finansbank δεν θα μεταφερθεί στο εξωτερικό το κέντρο αποφάσεων της Εθνικής, οι ξένοι θεσμικοί έχουν ανεβάσει από 39,14% (προ της αυξήσεως κεφαλαίου) στο 45,8% το ποσοστό συμμετοχής τους (στοιχεία μετοχολογίου της 19ης Σεπτεμβρίου) και με τις αγορές των τελευταίων ημερών φθάνουν πολύ κοντά, αν δεν το έχουν ξεπεράσει, στο όριο του 50%.
Προς το παρόν, βέβαια, το μπλοκ των ασφαλιστικών ταμείων στη μετοχική σύνθεση της Εθνικής έχει ποσοστό που του επιτρέπει να ελέγχει τις γενικές συνελεύσεις, οι οποίες ως γνωστόν λαμβάνουν αποφάσεις με απαρτία τουλάχιστον του ενός τρίτου των μετοχών.
Όμως, οι νέοι συσχετισμοί στη μετοχική σύνθεση καθιστούν πλέον πολύ εύκολη την εξαγορά μετοχών που θα αντιστοιχούν περίπου στο 20% από μια ξένη τράπεζα και με το ποσοστό αυτό θα γίνει δυνατή η μεταφορά του κέντρου αποφάσεων της Εθνικής στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς κύκλους του Λονδίνου, ο διοικητής της Εθνικής έχει εξασφαλίσει την κυβερνητική έγκριση για το σχέδιό του να φέρει τη Citigroup ως νέο στρατηγικό επενδυτή στην κορυφαία ελληνική τράπεζα, με έλεγχο του μάνατζμεντ, πολύ νωρίτερα από το 2008, αν και ο ίδιος ο κ. Αράπογλου ανέφερε στους «Financial Times” ότι εντός του έτους αυτού θα γίνει η επόμενη μεγάλη «αναπτυξιακή» κίνηση της Εθνικής.
Οι εξελίξεις, κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα είναι ραγδαίες και τοποθετούνται ακόμη και εντός του πρώτου εξαμήνου του 2007, καθώς η κυβέρνηση και η διοίκηση της Εθνικής επιδιώκουν να προλάβουν τις πολιτικές εξελίξεις, που δεν είναι καθόλου απίθανο να οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές μέσα στον επόμενο χρόνο. Με αυτό το στόχο, το σχέδιο Αράπογλου εφαρμόζεται στα ακόλουθα στάδια:
• Ξένα funds έχουν αρχίσει μαζικές αγορές μετοχών της Εθνικής, ανεβάζοντας τον όγκο των συναλλαγών ακόμη και στα 400.000 κομμάτια ημερησίως, με αποτέλεσμα σε αρκετές χρηματιστηριακές συνεδριάσεις να φθάνουν οι συναλλαγές επί μετοχών της Εθνικής να αντιστοιχούν στο ένα τέταρτο των συνολικών συναλλαγών στο ΧΑ. Η μετοχή της Εθνικής, που είχε «γκρεμισθεί» κάτω από τα 30 ευρώ πριν από λίγο καιρό, βρίσκεται πάλι κοντά στα 35 ευρώ, ενώ οι ενθουσιώδεις εκθέσεις από τις ξένες τράπεζες που έχουν ευθυγραμμισθεί με τη διοίκηση της Εθνικής δίνουν τιμές-στόχους άνω των 40 ευρώ.
• Αξίζει να σημειωθει ότι αυτές οι αγορές μετοχών γίνονται περίπου με…. εγγύηση τιμής από τη διοίκηση της Εθνικής. Όπως έχει αποκαλύψει το «Παρόν», από τις 27 Ιουλίου η διοίκηση της Εθνικής έχει ανακοινώσει ότι από 1 Αυγούστου 2006 έως 31 Οκτωβρίου 2006 η ίδια η τράπεζα θα αγοράσει μέχρι 25.000.000 ίδιες μετοχές, με ανώτατη τιμή αγοράς τα 50 ευρώ ανά μετοχή. Το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών εξασφαλίζει στους αγοραστές ξένους θεσμικούς ότι μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα, ακόμη και αν κάτι πάει στραβά, η ίδια η Εθνική Τράπεζα θα στηρίξει την άνοδο της μετοχής της, απορροφώντας ενδεχόμενη προσφορά.
• Συνέπεια των μεθοδεύσεων αυτών είναι να δημιουργείται τεχνητά κλίμα ευφορίας στο χρηματιστήριο, «παρενέργεια» που δεν ενοχλεί καθόλου το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς με «ατμομηχανή» τη μετοχή της Εθνικής,ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται ήδη κοντά στις 4.000 μονάδες.
• Το σημαντικότερο για το μέλλον της Εθνικής στοιχείο, όπως επισημαίνουν χρηματιστηριακοί παράγοντες, είναι ότι τα διεθνή κερδοσκοπικά κεφάλαια, που κατευθύνονται από μετρημένες στα δάκτυλα ισχυρές τράπεζες, κατέχουν πλέον ικανό ποσοστό μετοχών όχι μόνο για να πουλήσουν ένα μειοψηφικό ποσοστό σε ξένη τράπεζα που θα επιδιώξει τον έλεγχο της Εθνικής, αλλά και για να κρίνουν την τύχη μιας δημόσιας προσφοράς.
• Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ένα σχέδιο που έχει πολλές πιθανότητες να τεθεί σε εφαρμογή μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2007 από τη Citigroup προβλέπει την υποβολή δημόσιας προσφοράς για την εξαγορά της Εθνικής, όπως ακριβώς έπραξε στην περίπτωση της Εμπορικής η Credit Agricole. Η κίνηση αυτή θα επιτρέψει στην κυβέρνηση, όπως εκτιμούν όσοι γνωρίζουν τους σχεδιασμούς, να αντικρούσει πιθανές επικρίσεις για αδιαφανή διαδικασία ή χαμηλό τίμημα, αλλά και να ισχυρισθεί ότι η προσφορά αντανακλά την εμπιστοσύνη των ξένων κεφαλαίων στην πολιτική της.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η μεγάλη άνοδος της μετοχής της Εθνικής έχει προκαλέσει σοβαρούς προβληματισμούς σε διοικήσεις ασφαλιστικών ταμείων, στα οποία η κυβέρνηση απαγόρευσε να ασκήσουν τα δικαιώματά τους στην πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με αποτέλεσμα να έχουν σήμερα τεράστια διαφυγόντα κέρδη.
Είναι χαρακτηριστική η έγγραφη διαμαρτυρία του Ταμείου Πρόνοιας Δικηγόρων Πειραιά προς τον υπουργό Απασχόλησης Σάββα Τσιτουρίδη, που ως κάτοχος 530.000 μετοχών της Εθνικής Τράπεζας εξαναγκάσθηκε από το υπουργείο να μη συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με το αιτιολογικό ότι οι επενδύσεις του σε μετοχές ξεπερνούσαν το όριο επένδυσης του 23%.
Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής απόφασης του υπουργού ήταν κατά τη διοίκηση του Ταμείου να έχει τεράστια διαφυγόντα κέρδη, γι’ αυτό και η διοίκηση επιφυλάσσεται να ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμά της, υπονοώντας ακόμη και προσφυγή στη Δικαιοσύνη.