Όμηροι των τραπεζών οι πολίτες!

«Δουλεύουμε για το ΙΚΑ, το ΤΕΒΕ, την εφορία και κυρίως για τις τράπεζες. Για ποιον πληθωρισμό 3% μιλάμε; Έχουν πάει στις λαϊκές αγορές, πήγαν να αγοράσουν σχολικά είδη για να δουν ότι η πιο μικρή αύξηση είναι τουλάχιστον +10% σε σχέση με το προηγούμενο έτος;».

Μέσα σ’ αυτά τα αδιέξοδα βγαίνει ο κάθε τραπεζίτης τύπου Αράπογλου και αναγγέλλει αύξηση κέρδους 60% και 70% και η κυβέρνηση χειροκροτεί και δεν ντρέπεται και η αντιπολίτευση ψελλίζει κάποια ανώδυνα λόγια και δεν βρίσκεται κάποιος ή κάποιοι να ζητήσουν εξηγήσεις από πού βγαίνουν αυτά τα προκλητικά για την κοινωνία μας κέρδη.

Και αντί αυτό να αποτελέσει το μεγαλύτερο σκάνδαλο, ασχολούνται με τους «κουμπάρους» όταν ο μικροκαταθέτης κυριολεκτικά ληστεύεται και στραγγίζεται με τα ανύπαρκτα επιτόκια καταθέσεων και ο έλληνας πολίτης πληρώνει για ένα δάνειο που θα κλείσει «προσωρινά» τα ανοίγματα του οικογενειακού προϋπολογισμού το ακριβότερο επιτόκιο στη ΕΕ, το σκάνδαλο των υπέρογκων προμηθειών που από χρόνο σε χρόνο αυξάνουν σε βάρος των πολιτών δεν υπάρχει. Γνωρίζει ο κ. Αλογοσκούφης ότι για μικρούς λογαριασμούς καταθέσεων κάποιες τράπεζες αντί να δίδουν, εισπράττουν τόκο, μειώνοντας το κεφάλαιο του μικροκαταθέτη. Και η κυβέρνηση συνεχίζει να συγχαίρει τους τραπεζίτες επειδή επενδύουν στην Τουρκία, όταν οι άλλοι φεύγουν ή περιορίζουν την παρουσία τους. Και θεωρεί μεταρρύθμιση και μάλιστα δομική την πώληση της Εμπορικής στους Γάλλους σε τιμές κατώτερες του χρηματιστηρίου.

Βγήκε προχθές η έκθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας και χωρίς σχόλια έδωσε το μήνυμα. Είστε οι ακριβότεροι στα δάνεια και οι φτηνότεροι στις καταθέσεις. Είναι προκλητικά τα περιθώρια κερδών των ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα λοιπόν με την έκθεση της ΕΚΤ:

Α) Οι ελληνικές τράπεζες έχουν τα ακριβότερα επιτόκια δανείων για νέους ανθρώπους που θέλουν να ξεκινήσουν επιχείρηση. Έτσι ο νέος επιχειρηματίας πληρώνει επιτόκιο 5,96% όταν ο Βέλγος πληρώνει 3,5%.

Β) Οι τράπεζες έχουν περιθώριο κέρδους στην Ελλάδα 3,65% (διαφορά επιτοκίου δανείου μείον επιτόκιο κατάθεσης), ενώ στην Ολλανδία το αντίστοιχο περιθώριο κέρδους είναι μόλις 1,14%.

Γ) Στην Ελλάδα οι τράπεζες πληρώνουν 1,27% επιτόκιο καταθέσεων και εισπράττουν 6,39% επιτόκιο δανείου, ενώ το αντίστοιχο στην Πορτογαλία είναι 1,48% με 4,60%.

Αναφέρει και άλλα στοιχεία η έκθεση τα οποία τεκμηριώνουν βάσιμα το κεντρικό συμπέρασμα. Το ερώτημα, όμως, που παραμένει είναι αν ο έλληνας πολίτης θα συνεχίσει να είναι όμηρος ενός τραπεζικού συστήματος που κυριολεκτικά τον τσακίζει; Υπάρχει, άραγε, κάποιος προβληματισμός στην κυβέρνηση; Έχει ρόλο η Τράπεζα της Ελλάδος ή ακόμη και η Επιτροπή Ανταγωνισμού;

Θα υπάρξουν στο τέλος κάποιες εξηγήσεις στον ανώνυμο έλληνα καταθέτη ή θα συνεχιστεί το ένοχο σιωπηλό καθεστώς;


Σχολιάστε εδώ