Όλο το παρασκήνιο της πώλησης της «Πελοποννήσου»

Οι διαπραγματεύσεις άρχισαν πριν από περίπου τέσσερις μήνες και η οριστική συμφωνία φαίνεται ότι επήλθε πριν από είκοσι ημέρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Θαν. Λάλας είχε και στο παρελθόν διαπραγματευτεί την πώληση της «Πελοποννήσου», αλλά ενεργώντας, τότε, για λογαριασμό του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη. Και σε εκείνες τις συνομιλίες, οι οποίες δεν κατέστη δυνατόν να ευοδωθούν, διαμεσολαβητής ήταν και πάλι ο Γιώργος Πανόπουλος, ο οποίος είναι ο ιδιοκτήτης τόσο του Αθηναϊκού Πρακτορείου Τύπου «Άργος» όσο και όλων των τοπικών εφημερίδων. Ο κ. Πανόπουλος, πάντως, θεωρείται εκ των ισχυρών οικονομικών παραγόντων της περιοχής, και στη γιορτή για την επέτειο των 50 χρόνων του ζεύγους Δούκα ο κ. Πανόπουλος ήταν προσκαλεσμένος και είχαν πολλή συζήτηση.

Ο Σπύρος Δούκας τα τελευταία τέσσερα χρόνια είχε δεχθεί και είχε απορρίψει περισσότερες από οκτώ προτάσεις πώλησης μέρους των μετοχών τηςεφημερίδας. Ο λόγος ήταν ότι επιζητούσε ανθρώπους, οι οποίοι και την οικονομική επιφάνεια να διαθέτουν αλλά και καλή γνώση του χώρου του Τύπου. Πρόκειται για δύο από τα βασικά κριτήρια -πέραν των οικονομικών- που έπαιξαν σοβαρό ρόλο στη σημερινή οριστική του απόφαση.

Οι βασικοί όροι που είχε θέσει ο κ. Δούκας ήταν να διατηρήσει τη θέση του ως προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕ, αλλά και την ιδιότητά του ως εκδότη, όροι που έγιναν αμέσως αποδεκτοί από τους νέους μετόχους. Παράλληλα, ζήτησε να υπάρξει συμφωνία, ώστε να διασφαλιστούν επαγγελματικά κάποια από τα μέχρι σήμερα βασικά στελέχη της εταιρείας. Όμως τόσο ο κ. Λάλας όσο και ο κ. Πανόπουλος επισήμαναν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό και ζήτησαν να εξαιρεθεί από την ατζέντα των διαπραγματεύσεων το συγκεκριμένο αίτημα. Ο κ. Δούκας, μη θέλοντας να φέρει δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις, αφού τα βασικά του αιτήματα αλλά και το οικονομικό τίμημα (η αγορά του 40% αγγίζει τα 2 εκατομμύρια ευρώ) είχαν γίνει αποδεκτά, υπαναχώρησε και απέσυρε το αίτημα.

Πληροφορίες που έγιναν γνωστές αναφέρουν ότι ο Θαν. Λάλας, επιστρέφοντας από το ταξίδι του στη Γαλλία (όπου οι πληροφορίες μας λένε ότι έκανε λαπαροσκοπική επέμβαση, προκειμένου να απολέσει κιλά) θα αρχίσει να ασχολείται με την ουσιαστική διαμόρφωση άποψης για την κατάσταση της εφημερίδας, ενώ παράλληλα θα αρχίσει να μελετά και να σχεδιάζει τις μελλοντικές του κινήσεις αρχίζοντας από την αξιολόγηση του προσωπικού. Άλλωστε μέχρι τις δημοτικές εκλογές δεν πρόκειται να υπάρξει κινητικότητα σε κανένα πεδίο. Μάλιστα κυριαρχεί η άποψη ότι δεν πρόκειται να αναληφθούν ουσιαστικές πρωτοβουλίες πριν από το τέλος του χρόνου.

Σε πολιτικό επίπεδο φαίνεται ότι δεν υπήρξε -πέραν από μια τυπική ενημέρωση, εκ μέρους του Λάλα, του υπουργού Επικρατείας και αρμόδιου για θέματα Τύπου Θόδωρου Ρουσόπουλου- κανενός άλλου είδους παρέμβαση ή χειρισμός. Φυσικά το γεγονός έχει προκαλέσει την εύλογη ανησυχία των κομματικών παραγόντων της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι εκφράζουν φόβους για την πολιτική γραμμή που θα κρατήσει στο μέλλον η εφημερίδα. Πάντως σε κυβερνητικό και σε κεντρικό κομματικό επίπεδο δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση ανάμιξης στην παρούσα τουλάχιστον φάση.

Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι ο Θαν. Λάλας θα επιχειρήσει να συναντήσει κορυφαία κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να τα ενημερώσει για τις κινήσεις του, αφού στις προθέσεις του φαίνεται να είναι η αγορά δυο ακόμα περιφερικών εφημερίδων. Οι φήμες θέλουν το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» της Λάρισας αλλά και σε μια εφημερίδα της Κρήτης.

Στο μεταξύ οι απορίες που διατυπώνονται είναι αν ο κ. Θαν. Λάλας είναι μόνος του σε αυτή την κίνηση ή εκπροσωπεί κάποιους άλλους ή άλλον επιχειρηματία. Ο ίδιος πάντως φαίνεται να επιμένει ότι δεν είναι «αχυράνθρωπος» κανενός και ότι πέραν των χρημάτων που ο ίδιος διέθεσε προχώρησε και στη λήψη δανείου.

Και πράγματι έχει δίκιο να λέει ο κ. Λάλας ότι δεν είναι «αχυράνθρωπος», γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, στην αγορά της «Πελοποννήσου» έπαιξε ρόλο και η σύντροφος (όπως προβάλλεται τις τελευταίες μέρες στα κοσμοπολίτικα περιοδικά) του Θανάση, η Άννα Δρούζα, η οποία (λέγεται ότι) θέλει με την εταιρεία παραγωγής που έχει να μπει στα επαρχιακά κανάλια, εφοδιάζοντάς τα με τηλεοπτικές παραγωγές και φυσικά να προσελκύσει τοπικές διαφημίσεις. Και δεν αποκλείεται το ποσό που δόθηκε στην οικογένεια Δούκα να αντλήθηκε από δανεισμό της εταιρείας της κυρίας Δρούζα, η οποία βέβαια, μην ξεχνάμε, εισπράττει σημαντικά χρήματα από την εκπομπή που κάνει στην ΕΡΤ.

Αντιδράσεις

Η αιφνιδιαστική είδηση της αγοράς της «Πελοποννήσου», που… έσκασε το πρωί του περασμένου Σαββάτου, είχε και τις αντιδράσεις της… Ιδιαίτερα στον χώρο των εκδοτών των άλλων τοπικών εφημερίδων της Πάτρας, οι οποίοι θέτουν το πρόβλημα, που πράγματι δημιουργείται, ότι δεν μπορεί ένας πράκτορας διανομής εφημερίδων, όπως ο κ. Πανόπουλος, που έχει στην Αχαΐα την αντιπροσώπευση του πρακτορείου «ΑΡΓΟΣ» (Λαμπράκης) και με τον υπεύθυνο του οποίου (Νίκο Μπιλίρη), αλλά και το παλιό επιτελικό στέλεχος του ΔΟΛ Δημ. Χατζή έχει πολύ καλές και στενές σχέσεις, να διαθέτει πλέον ανταγωνιστική εφημερίδα.

Και το πρόβλημα έχει σχέση με φόβους των άλλων εκδοτών ότι οι εφημερίδες τους δεν θα έχουν ισότιμη μεταχείριση, την ίδια δηλαδή με την επιλεκτική, όπως πιστεύουν, προώθηση της εφημερίδας συμφερόντων του κ. Πανοπούλου. Άρα, εδώ μπαίνει πλέον θέμα της διοίκησης του πρακτορείου «ΑΡΓΟΣ».


Σχολιάστε εδώ