Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

Μη ρωτάτε ποιες ειδήσεις μπορεί να κάνουν την διαφορά. Σε μια εποχή κατά την οποία η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά δείχνει -σε κάθε ευκαιρία- πως εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε κάθε είδους φημολογία, σε μια περίοδο κατά την οποία οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις πραγματοποιούν roadshows στην Ευρώπη, (30 εισηγμένες μόνο στο Λονδίνο από την Τρίτη) και εξ αυτών αρκετές ετοιμάζονται να ζητήσουν από την αγορά ρευστότητα -με τη μορφή αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου- που αγγίζει το 1 δισ. ευρώ ((ΑΝΕΚ, ΝΕΛ, Υγεία, Euromedica, SingularLogic, Aspis Bank), χρειάζονται ειδήσεις του μεγέθους της συμφωνίας Λαϊκής – Εγνατίας – Marfin.

Παλαιοί «τύποι» της αγοράς εκτιμούν πως στη συνέχεια θα πολλαπλασιασθούν οι επιχειρηματικές συμφωνίες. Ίσως όχι όλες σημαντικές ή ρηξικέλευθες, πάντως τέτοιες που να κρατούν το ενδιαφέρον όλων μας ζωντανό. Προβληματίζονται μόνο για τη ρευστότητα που θα υπάρχει σε δεδομένες στιγμές στο σύστημα.

Αν σταχυολογήσει κανείς τις διάφορες εκτιμήσεις – συστάσεις – αναλύσεις των επαγγελματιών της αγοράς μας, όλες αυτές τις ημέρες, θα καταλήξει στα εξής συμπεράσματα:

Πρώτον, στο ότι τα επίπεδα των 3.900 – 4.000 μονάδων πρέπει να θεωρηθούν ως «ταβάνι» τουλάχιστον για τις επόμενες μία με δύο εβδομάδες.

Δεύτερον, στο ότι οι κινήσεις των διεθνών αγορών θα παίξουν σημαντικότατο ρόλο στα εν Ελλάδι τεκταινόμενα. Βέβαια, λάβετε υπόψη σας ότι και στις ευρωαγορές τα δρομολογούμενα επιχειρηματικά deals είναι αυτά που κλέβουν την παράσταση και δίνουν τον τόνο (Merck – Serono, Delhaize – Ahold), αλλά εκεί οι συμφωνίες κοστολογούνται σε επίπεδα πολλών δεκάδων δισ. ευρώ…

Τρίτον, στο ότι τις προσεχείς εβδομάδες τον πρώτο λόγο θα έχουν οι μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης (και ελέω roadshows στην αλλοδαπή).

Τέταρτον, στο ότι πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος εκδήλωσης ρευστοποιήσεων, ιδίως στα «μεγάλα χαρτιά», αφού οι ξένοι επενδυτές έχουν πάντα την μερίδα του λέοντος και μάλιστα … αγορασμένη σε επίπεδα κατά πολύ χαμηλότερα των τρέχοντων.

Πάντως, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μόνο στις τελευταίες 6 εβδομάδες ο Γενικός Δείκτης επιχείρησε να διασπάσει τα επίπεδα των 3.970 μονάδων τρεις ή τέσσερις φορές (ανεπιτυχώς).

Με τούτα και με εκείνα η εικόνα πολλών μετοχών έχει ξεφύγει της προσοχής πολλών μικροεπενδυτών. Διαβάστε λίγο και τις ανακοινώσεις των ΑΧΕ, κρύβουν εκπλήξεις. Αν το πράξετε θα δείτε πως πολλές, κι όχι κατ’ ανάγκη μικρές σε μερίδια αγοράς χρηματιστηριακές, ποντάρουν στην αντίδραση ολόκληρων κλάδων της αγοράς. Και δεν μιλάω για τα συνήθη (τράπεζες, 20άρης δείκτης και τα σχετικά), αλλά για Κατασκευές, Τυχερά Παιχνίδια και τα συναφή. Οπότε, ανοικτά τα μάτια σας. Ίσως τελικά το φθινόπωρο αυτό να αποδειχθεί καλό για όσους τολμήσουν να τοποθετήσουν την ρευστότητά τους έγκαιρα και έξυπνα!

Π. Γ.


Σχολιάστε εδώ