Ποιους μεγάλους δήμους χάνει το ΠΑΣΟΚ στην Αττική

Στη διαπίστωση αυτή τείνει και ο συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου Θανάσης Τσούρας, αλλά υπογείως ρίχνει ευθύνες στον Αλέκο, για τον οποίο υποστηρίζει ότι έκανε κακές επιλογές υποψήφιων δημάρχων, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί από τώρα η βεβαιότητα ότι το ΠΑΣΟΚ δεν κερδίζει μεγάλους δήμους με πολιτική σημασία.

Από την πλευρά του ο κ. Παπαδόπουλος οργανώνει από τώρα τη γραμμή άμυνας και απαντά σε όσους τον επικρίνουν ότι η κατάσταση μεταξύ των τοπικών στελεχών, σε συνδυασμό με τους βουλευτές της κάθε περιοχής δημιουργεί ένα εκρηκτικό μίγμα «συνωμοσιών», που δεν τον άφησε από την αρχή να κάνει όπως ο ίδιος ήθελε τη δουλειά του, να βρει νέα πρόσωπα, άφθαρτα, που να μην προκαλούν με τη συμπεριφορά τους τις τοπικές κοινωνίες και να μη δημιουργούν εντάσεις μεταξύ των στελεχών.

«Όλα ξεκινάνε από εκεί. Από τους βουλευτές», λέει καθημερινά ο κ. Παπαδόπουλος, «που ο καθένας έχει στήσει το τσιφλίκι του με σκοπό να οργανώσει το προσωπικό «μαγαζί» του εν όψει των εθνικών εκλογών» και αυτό γιατί πάνω απ’ όλα το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών θα κρίνει προς τα πού θα κινηθούν και οι ίδιοι ως υποψήφιοι βουλευτές.

Τρίτοι μέσα στο ΠΑΣΟΚ παρατηρούν ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε έναν πόλεμο που έχει ξεκινήσει με λάφυρα τους ίδιους τους υποψηφίους, που βρίσκονται έρμαια μεταξύ των διαφόρων συμμαχιών, αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων που οφείλονται στους βουλευτές.

Και ίσως ακόμη να βρισκόμαστε πολύ κοντά, όπως λένε, σε μια νέα κρίση, αφού οι περισσότεροι… κατακρεουργούν τον Αλέκο Παπαδόπουλο με αφορμή τις επιλογές που έκανε σε όλους τους δήμους και τις νομαρχίες, περισσότερο όμως σε εκείνες που το ΠΑΣΟΚ θα χάσει.

Στη Χαριλάου Τρικούπη από τώρα κρίνουν ότι το ΠΑΣΟΚ θα κουνήσει μαντίλι από την πρώτη Κυριακή κιόλας στους δήμους της Β΄ Αθήνας με πολιτική σημασία, όπως είναι το Περιστέρι και λιγότερο το Αιγάλεω ή η Νίκαια στη Β΄ Πειραιά, αφού εδώ τα πράγματα είναι αρκετά περίπλοκα.

Περιστέρι: σηκώνουν τα χέρια στο ΠΑΣΟΚ

Η περίπτωση του Περιστερίου δεν είναι καθόλου εύκολη για το ΠΑΣΟΚ. Όλες οι δημοσκοπήσεις, από την πρώτη στιγμή που άρχισαν να γίνονται μέχρι σήμερα δεν έδειξαν σημάδια ελπίδας και ανάκαμψης για τον υποψήφιο του κόμματος κ. Λαλένη.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που οι περισσότεροι διατηρούν μεγάλες εκλογικές δυνάμεις στην περιοχή, αφού είναι ο μεγαλύτερος δήμος, με τους περισσότερους ψηφοφόρους, κατηγορούν τον Αλέκο Παπαδόπουλο ότι έκανε λάθος επιλογή στο πρόσωπο του υποψηφίου δημάρχου και στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους αναφέρουν ότι δεν πρόκειται το ΠΑΣΟΚ να κερδίσει τον δήμο.

«Τώρα πια είναι πολύ αργά για να αποδομήσουμε τον Παχατουρίδη», αναφέρουν και προσπαθούν να σταθούν δίπλα στον υποψήφιο του κόμματος για τα μάτια του κόσμου. Φοβούνται μήπως και τους κατηγορήσουν ότι δεν υποστήριξαν ενεργά τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ. Θα ζητήσουν όμως ευθύνες την επόμενη ημέρα για τις επιλογές σε πολλούς δήμους της Β΄ Αθήνας.

Ο επικεφαλής από το ΠΑΣΟΚ στην περιοχή, Στέφανος Μανίκας, διατηρεί την αισιοδοξία του παρ’ όλα αυτά και ελπίζει στη συσπείρωση των οπαδών του ΠΑΣΟΚ, που είναι ιδιαίτερα χαμηλή και απογοητευτική για τον κ. Λαλένη. Γι’ αυτό και στην περιοχή, όπως και σε άλλους δήμους με παρόμοια φαινόμενα, αναρτήθηκαν αφίσες που αναφέρουν ότι «το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τον Κ. Λαλένη για δήμαρχο».

Και αυτό γιατί ο νυν δήμαρχος Ανδρέας Παχατουρίδης έχει μεγάλα ερείσματα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, με υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς που έχει μαζί του, εμφανίζοντας στις τελευταίες δημοσκοπήσεις μεγαλύτερα ποσοστά συσπείρωσης από αυτά του κ. Λαλένη, καθώς τα τελευταία χρόνια εκτός των άλλων κατάφερε και έβγαλε τον κομματισμό από την πόλη όπου τα προηγούμενα χρόνια ήταν έντονος.

Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το παιχνίδι ακόμη δεν χάθηκε και οργανώνουν την αντεπίθεσή τους με διάφορα τεχνάσματα που σκέφτονται μήπως και «τσιμπήσει» ο κόσμος. Ακόμη και προβοκάτσιες σε βάρος του κ. Παχατουρίδη, που είναι εξαιρετικά δημοφιλής στην περιοχή του και στους συμπολίτες του.

Ορισμένοι από τη νομεκλατούρα που έχει δίπλα του ο «πράσινος» υποψήφιος καταφεύγουν σε πρακτικές ξεπερασμένες και με τις ευλογίες της κεντρικής καθοδήγησης κάνουν ό,τι μπορούν για να σπάσουν «στάμνες…» και να εμφανιστούν βασιλικότεροι του βασιλέως.

Καζάνι που βράζει το Αιγάλεω

Στο Αιγάλεω βράζει το σύμπαν. Η ομάδα του Κίμωνα Κουλούρη φαίνεται ότι διαφεντεύει τα πάντα στην οργάνωση. Τα μισά στελέχη του βουλευτή, ο κ. Ανεζίρης, δημοτικός σύμβουλος, και ο πρώην Νίκος Αλεξίου, μαζί και ο κ. Γιώργος Γερολιμήν, είναι τώρα στον συνδυασμό του δημάρχου κ. Καλογερόπουλου, ενώ οι κ. Κουκάκης και Περάκης βρίσκονται στον συνδυασμό του «πράσινου» υποψήφιου κ. Καρδαρά, αλλά με την πολιτική τους χύνουν την καρδάρα.

Μάλιστα γίνεται παρασκηνιακή μάχη ώστε τελικά στο «πράσινο» ψηφοδέλτιο να συμμετέχει ο κ. Τάκης Μπιτούνης ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, με την προϋπόθεση όμως να μη είναι υποψήφιος ο κ. Περάκης και βρίσκεται φόρμουλα να είναι νομαρχιακός υποψήφιος (χωνευτήρι έχει γίνει η Φώφη).

Με όλα αυτά η κατάσταση γίνεται από τραγική τραγικότερη. Το τοπικό ΠΑΣΟΚ στην περιοχή είναι διχασμένο. Ο κ. Καλογερόπουλος θεωρείται δυνατό χαρτί, που εκτός των άλλων ποντάρει και στο γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ενωμένο. Τελευταία μάλιστα έγιναν κάποιες κινήσεις για να υπάρξει συσπείρωση, αλλά πολλά στελέχη, με ιστορία στον χώρο, δεν συμφωνούν με τη στρατηγική που ακολουθεί ο υποψήφιος κ. Καρδαράς. Είναι δυνατόν να εισηγούνται τη διαγραφή της κ. Σπηλιωπούλου επειδή δεν έχει εμπλακεί με τα δημοτικά στο Αιγάλεω, ενώ την πιέζουν να πράξει το αντίθετο και όλα θα της συγχωρεθούν;

Σε δύσκολη θέση ο Κόνσουλας στον Βύρωνα

Πλήρης είναι η εγκατάλειψη του υποψηφίου δημάρχου από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην περιοχή του Βύρωνα.

Από τη μια η συντριπτική υπεροχή του σημερινού δημάρχου και η συσπείρωση πολλών στελεχών του ΠΑΣΟΚ γύρω από την προσπάθειά του, από την άλλη η πλήρης αμφισβήτηση των επιλογών του εκλεκτού του ΠΑΣΟΚ Παν. Κόνσουλα, τόσο σε επίπεδο ψηφοδελτίου όσο και σε επίπεδο ικανοτήτων, έχουν αναγκάσει κορυφαία στελέχη του ψηφοδελτίου των προηγούμενων εκλογών να αποστασιοποιηθούν.

Ιδρυτικά στελέχη του Κινήματος όπως οι Χ. Ρούτσης, Λ. Τριανταφύλλου, Γ. Κοντζιάς, Κ. Βέη, Θ. Μπούμης, Σ. Αλοίζι, Γ. Δέτσης, Γ. Βουρβαχάκης, Απ. Ζορμπά, Κ. Κοσσυβάκης, Ν. Γκούμας, αρνήθηκαν για διαφορετικούς λόγους τη συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο του Παν. Κόνσουλα.

Την ίδια στιγμή ο Τάσος Οικονομίδης (αντιπρόεδρος ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΑΣΒ) και η Πόπη Κυπραίου – Καζιάνη, υποψήφιοι με τον Παν. Κόνσουλα στις εκλογές του 2002 και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, σήμερα συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο του νυν δημάρχου.

Παράλληλα στο πλευρό του δημάρχου τέθηκε ο επί 12 χρόνια δημοτικός σύμβουλος του ΠΑΣΟΚ Νικήτας Δραγκιώτης, προκαλώντας αμηχανία στο επιτελείο του εκλεκτού της Χαρ. Τρικούπη.

Όσο για τις προβλέψεις… Η τελευταία δημοσκόπηση (V-PRC) φέρνει τον Νίκο Χαρδαλιά να εκλέγεται από το α΄ γύρο, με διαφορά που ξεπερνάει τις 20 μονάδες από τον Παν. Κόνσουλα.

Στη Β΄ Πειραιά το ΠΑΣΟΚ τεμαχίζει υπέρ των «ανταρτών» τη ΝΔ, αλλά και τεμαχίζεται…

Στη περιφέρεια της Β’ Πειραιά σε όλους τους δήμους παίζεται γερό παιχνίδι. Μέχρι και μεταγραφές που θυμίζουν ποδόσφαιρο, με ανάλογα κέρδη φυσικά, έχουμε. Η περίπτωση του ηθοποιού κ. Στράτου Τζώρτζογλου, που πρώτα πέρασε, όπως λένε, από άλλους υποψηφίους που δεν δέχθηκαν προσφορές (!) και κάθισε η μπίλια στην κ. Μόσχου, ή της Ελένης Δήμου στον Κορυδαλλό με τον κ. Χρήστου, και της Βάνας Μπάρμπα στο Κερατσίνι, δείχνουν το αλισβερίσι που γίνεται.

Στη Νίκαια η πρόσφατη επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στο εκλογικό κέντρο της υποψήφιας δημάρχου Δήμητρας Μόσχου πέρασε σαν αέρας και δεν στάθηκε, δηλαδή δεν προσέφερε τα μέγιστα στην υποψήφια του Κινήματος. Η υποψηφιότητα του «αντάρτη» Βασίλη Τράπαλη φαίνεται να κλονίζεται, παρά τις προσβάσεις που έχει μέσα στο ΠΑΣΟΚ, λόγω και της διαφαινόμενης υπάρχουσας ακόμη επιρροής του Λογοθέτη.

Ο νυν δήμαρχος Στέλιος Μπενετάτος υποψήφιος του ΚΚΕ, έχει να αντιμετωπίσει πολύ αρνητικό κλίμα, αλλά τον εξυπηρετεί η διάσπαση του ΠΑΣΟΚ.

Η συμπεριφορά των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στην περιοχή είναι ενδεικτική και του κλίματος που επικρατεί στο στρατόπεδο της επίσημης υποψηφιότητας:

Ο προσωπικός και πολιτικός φίλος του κ. Λιντζέρη, Βασίλης Λιαπής, ανακοινώθηκε από τον κ. Μπενετάτο ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του κ. Λιντζέρη κ. Σπύρος Δημητράκης και ο φίλος του κ. Λιντζέρη κ. Μεντζελίδης, τον οποίο είχε προτείνει για υποψήφιο γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, είναι και οι δύο υποψήφιοι με τον «αντάρτη» υποψήφιο στον Κορυδαλλό Σταύρο Κασιμάτη.

Ο Γρηγόρης Νιώτης στηρίζει φανερά την κ. Μόσχου, αλλά διατηρεί και πολύ καλές σχέσεις με τον κ. Λογοθέτη.

Στη Δραπετσώνα κλείνει «πονηρά» το μάτι στον «αντάρτη» πρώην δήμαρχο κ. Κώστα Χρονόπουλο.

Ο Γιάννης Διαμαντίδης στηρίζει στη Νίκαια την κ. Μόσχου και φλερτάρει ανοικτά στον Κορυδαλλό με τον «αντάρτη» κ. Κασιμάτη.

Το αποκορύφωμα δε του χάους που επικρατεί στην πολιτική ζωή της Β΄ Πειραιά προστίθεται και η μεταγραφή Τζώρτζογλου, ο οποίος αφού περιπλανήθηκε σε διάφορους δήμους του Πειραιά προσδοκώντας την αρωγή κάποιων υποψηφίων δημάρχων, τελικά βρέθηκε ο τρόπος να αγαπήσει τη Νίκαια…

Άλλοι δήμοι

Σε ό,τι αφορά την Αττική πάντως αξίζει τον κόπο να κάνουμε μια ειδική αναφορά στο Χαϊδάρι, αφού αποτελεί φαινόμενο. Είναι οπωσδήποτε αξιοπερίεργο και αξίζει ειδικού σχολιασμού κυρίως γιατί μετά από έναν απολύτως πετυχημένο δήμαρχο όπως ο Κυριάκος Ντηνιακός, που άλλαξε στην κυριολεξία το Χαϊδάρι, είναι μεγάλο πρόβλημα να επιλεγεί ο διάδοχός του.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι οι υποψήφιοι για το χρίσμα από το ΠΑΣΟΚ, διάδοχοι του Ντηνιακού, από την πρώτη στιγμή ξεπερνούσαν τους οκτώ!

Τελικά το «χρίσμα» έλαβε ένας από τους συνεργάτες του Ντηνιακού, ο αντιδήμαρχος Δ. Τσατσαμπάς, και φυσικά ήταν λογικό να υπάρξουν αναταραχές και αντιδράσεις, γι’ αυτό άλλωστε και ο πρώην δήμαρχος ο Κ. Σπηλιόπουλος κατεβαίνει τελικά στις εκλογές ως ανεξάρτητος («αντάρτης» κατά την τρέχουσα ορολογία), με σημαντική και αυτός επιρροή στο Χαϊδάρι, ώστε τα πράγματα να δυσκολέψουν για το ΠΑΣΟΚ.

Τα περισσότερα από τα λεγόμενα ονόματα της παράταξής του, οι αντιδήμαρχοι κ. Καπετανάκης, Στασινός, Βαρυτιμιάδης και Γλυκός και οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Αβεροπούλου και κ. Ζεβόλης (τ. πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου) και Καραπαύλος είναι υποψήφιοι με τον Κώστα Σπηλιόπουλο στον οποίο προσχώρησε μάλιστα και ένας δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του κ. Μαραβέλια (ΝΔ), ο κ. Στ. Θεοφίλης, ενώ στον κ. Τσατσαμπά έμειναν μόνο 4 δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής του!


Σχολιάστε εδώ