ο Δαίμονας των δημαρχείων

Ζήτησε μάλιστα, όπως μου είπαν συνάδελφοί του, ειδική άδεια από τον ειδικό γραμματέα που εποπτεύει την ανεξάρτητη αυτή αρχή για… «ειδικό έλεγχο». Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Να μπορεί να πάει στα γραφεία της Ένωσης και να τα κάνει «φύλλο και φτερό». Πάντως, την προηγούμενη Τετάρτη συνεδρίασε η εκτελεστική επιτροπή της ΤΕΔΚΝΑ με μοναδικό θέμα, με αφορμή τα δημοσιεύματα της στήλης, την πραγματοποίηση της αγοράς του κτιρίου. Ο πρόεδρος Πέτρος Φιλίππου προσπάθησε να βγάλει από πάνω του οποιαδήποτε ενδεχόμενη ευθύνη, λέγοντας πως αυτός είχε ψηφίσει λευκό ως προς την αγορά. «Με πολεμάτε για να μη βγω ξανά δήμαρχος» έλεγε στους παριστάμενους συναδέλφους του. «Τα δημοσιεύματα έχουν γίνει αφίσες στα Καλύβια από τους αντιπάλους μου». Δεν ξέρω προς τι αυτός ο πανικός από τον αγαπητό Πέτρο, αλλά ως προς την υπόσχεσή του ότι θα μας έδινε όλον τον φάκελο της αγοράς ήταν ασυνεπής. Δεν πειράζει, πρόεδρέ μου. Ευτυχώς που υπάρχουν κάποιοι άλλοι δήμαρχοι στο ΔΣ που δεν επιθυμούν να υπάρχει καμία σκιά στην Ένωση και μας τον έδωσαν. Η απόφαση πάντως στη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής ήταν να μη δοθεί ούτε ένα ευρώ στον ιδιοκτήτη του κτιρίου μέχρι να ολοκληρωθεί το πόρισμα των ελεγκτών. Κάτι είναι κι αυτό. Φυσικά το θέμα το παρακολουθώ και θα επανέλθω.

Με πολλές εσωκομματικές «πληγές» ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Αντώνης Σιδέρης, δίνει την προεκλογική του μάχη. Ο Β. Ζορπάς θα είναι τελικά υποψήφιος δήμαρχος με πλήρη συνδυασμό. Ο Ζορπάς μέχρι χθες ήταν από τους πιο στενούς συνεργάτες του. Η ζημιά δεν θα είναι μεγάλη, αλλά πάντως θα υπάρξει. Απών από το ψηφοδέλτιο του νυν δημάρχου θα είναι και οι Λεβάκος και Αργυρός που σαφώς, εξαιτίας της έντονης δυσαρέσκειας που έχουν για τον δήμαρχο, κάνουν ό,τι μπορούν για να αποδείξουν στον φίλτατο Αντώνη ότι θα έπρεπε να τα είχε καλά μαζί τους. Από την άλλη πλευρά, ο επίσημος υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Γιαννακόπουλος, μπορεί να είναι αισιόδοξος λόγω αυτών των προβλημάτων, αλλά και αυτός έχει την απειλή του ανεξάρτητου «αντάρτη» Γ. Σταθόπουλου που πάει αρκετά καλά. Είναι βέβαιο όμως πως όταν έρθει η ώρα, οι δύο αυτοί συνδυασμοί θα συνεργαστούν. Στη γωνία μόνος του παραμένει ο σημερινός δήμαρχος.

Βρέθηκα τις προάλλες στον Χολαργό, επισκεπτόμενος το πάρκο που σχεδόν έχει τελειώσει, απέναντι από το δημαρχείο της πόλης. Ειλικρινά εντυπωσιάστηκα. Πρόκειται για πραγματικό στολίδι. Ένας επίγειος παράδεισος. Είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει αληθινή όαση ανάπαυσης και περιπάτου όχι μόνο για τους κατοίκους της πόλης αλλά και για τους όμορους δήμους. Είδα ότι στο κέντρο του πάρκου έχει κατασκευαστεί μια άρτια, από αρχιτεκτονικής άποψης, ξύλινη καντίνα, προφανώς για να προσφέρει έναν καφέ στους επισκέπτες. Δήμαρχε, επειδή πολλά έχουν δει τα δύστυχα ματάκια μου, έχε τον νου σου για να μη μετατραπεί η καντίνα αυτή σε… κέντρο διασκέδασης. Είναι κρίμα μια τόσο ωραία προσπάθεια να την αμαυρώσει κάτι τέτοιο. Μια και ο λόγος για τον δήμο Χολαργού, πρέπει να ομολογήσω ότι έχω εντυπωσιαστεί και από την καθαριότητα στους δρόμους της πόλης. Έτυχε προ ημερών με την καταρρακτώδη βροχή να βρίσκομαι στην περιοχή αυτή. Η βροχή έπεφτε στην άσφαλτο και εξαφανιζόταν. Το νερό ήταν τόσο καθαρό που ήθελες να το ρουφήξεις με το καλαμάκι! Μπράβο, παιδιά! Εννοώ, εκτός από τη δημοτική αρχή, και τους εργάτες που ξυπνούν από τα άγρια χαράματα για να υπάρχει αυτό το αποτέλεσμα.

Έγιναν τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του υποψηφίου δημάρχου Καλλιθέας, δικηγόρου Γιάννη Χατζόπουλου. Ομολογώ ότι είχε πολύ κόσμο. Το γεγονός βέβαια ότι για τη Νέα Δημοκρατία θεωρείται ο δήμος χαμένος, όχι λόγω του επικεφαλής, κάθε άλλο μάλιστα, αλλά λόγω της ανύπαρκτης παρουσίας του κόμματος τα προηγούμενα χρόνια, έγινε ιδιαίτερα εμφανές, αφού εκτός από τον Αργύρη Ντινόπουλο κανείς άλλος δεν ήταν παρών. Οι βουλευτές προφανώς θεώρησαν ότι θα χάσουν το απόγευμά τους και έστειλαν τους γνωστούς… αντιπροσώπους τους. Ο λόγος του Γιάννη Χατζόπουλου ήταν σκληρός και έντονα αντιπολιτευτικός για τη σημερινή δημοτική αρχή.

Άντε να βγάλεις συμπέρασμα. Ο αγαπητός Βάρσος, ως γνωστόν, είναι υποψήφιος δήμαρχος στην Κηφισιά. Τώρα πού ανήκει, κομματικά εννοώ, μόνο αυτός ξέρει. Ο ίδιος δηλώνει Νέα Δημοκρατία, αλλά το ΠΑΣΟΚ τον διέγραψε επειδή κατέβηκε ως «αντάρτης». Τέλος πάντων. Αλλού είναι το θέμα. Ο φίλτατος Βασίλης λοιπόν ανακοίνωσε ότι ο πρώην αντιδήμαρχος Γρηγόρης Μαυρομάτης τον στηρίζει ως επίσης και ο Σταύρος Απέργης. Οι ίδιοι όμως, όταν τους ρωτάς, δεν λένε κουβέντα για στήριξη προς τον Βάρσο. Πώς γίνεται αυτό; Ούτε διαψεύδουν ούτε επιβεβαιώνουν. Τι «άλλα κόλπα» είναι αυτά, δεν μπορώ να καταλάβω.

Μέσα σε πανηγυρικό κλίμα έγινε η ανακοίνωση του συνδυασμού του τοπάρχη Αγίας Βαρβάρας, Λάμπρου Μίχου. Η προσέλευση του κόσμου ήταν αναμενόμενη. Εάν κάποιος ζει στην Αγία Βαρβάρα, βάζει στοίχημα και το σπίτι του ότι ο νυν δήμαρχος θα εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή. Εγώ σπίτι δικό μου δεν έχω, αλλά το μηχανάκι το βάζω. Η παρουσία της ουσιαστικής αντιπάλου του Τζένης Παπανδρέου-Μωραΐτη ομολογουμένως είναι αξιόλογη και ικανή. Είναι όμως σαν να προσπαθεί κάποιος κομμουνιστής να εκλεγεί δήμαρχος στον δήμο Παπάγου. Γίνονται αυτά; Φυσικά δεν γίνονται.

Και ο πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών Αττικής, Δημήτρης Γεωργακόπουλος, θα είναι υποψήφιος με τον Γιάννη Χατζόπουλο στην Καλλιθέα. Εάν ο φίλτατος Δημήτρης εκλεγεί, κάτι που είναι πολύ πιθανό, θα γίνω θαμώνας στα δημοτικά συμβούλια. Ο Ασκούνης θα περάσει άσχημα βράδια κατά την ώρα των συνεδριάσεων. Ξέρω εγώ τι λέω.

Αρκετά οξυμμένο είναι το προεκλογικό κλίμα στον Άγιο Δημήτριο. Η τελική ευθεία προς τις κάλπες φαίνεται πως κάποιους τούς εξυπηρετεί προκειμένου να έχουν μεγαλύτερη συσπείρωση στην παράταξή τους, να σηκώνουν τους τόνους, ακόμη και με χτυπήματα κάτω από τη μέση. Αυτό που μέχρι σήμερα σώζει την κατάσταση είναι η πολιτική ψυχραιμία του δημάρχου Παντελή Ειρηνάκη που αρνείται επίμονα να σηκώσει το γάντι. Άλλωστε, όπως δείχνουν οι μετρήσεις, δεν έχει λόγο να το κάνει, αφού θα αποτελεί μέγιστη έκπληξη η μη επανεκλογή του. Η συνεργασία της νυν δημοτικής αρχής με τον Συνασπισμό, ενώ στην αρχή της προεκλογικής περιόδου ήταν υπό αμφισβήτηση, φαίνεται τώρα ότι έχει επισημοποιηθεί χωρίς κανένα πρόβλημα. Εξάλλου, η παρουσία στη διοίκηση του δήμου ως αντιδημάρχου του Άγγελου Γαβαλά, ως εκπροσώπου του Συνασπισμού, μόνο θετικά σχόλια έχει αποκομίσει για το ήθος και την εργατικότητά του.

Οι άνθρωποι έχουν πλάκα. Είναι δυνατόν να γίνεται προεκλογικός αγώνας στα Άνω Λιόσια με κεντρικό σύνθημα την απομάκρυνση της χωματερής; Υπάρχει άνθρωπος που πιστεύει αυτή την επαναλαμβανόμενη, χιλιοειπωμένη, ψεύτικη υπόσχεση; Το σύνθημα αυτό το χρησιμοποιούν όλες οι παρατάξεις. Άντε και καλά η αντιπολίτευση. Αλλά και η σημερινή διοίκηση; Ντροπή πια. Έλεος. Τόση υποτίμηση της νοημοσύνης των ψηφοφόρων;

Νέα επίσημη δημοσκόπηση της ALCO έρχεται να επιβεβαιώσει το μεγάλο πανηγύρι που θα γίνει στο Μαρούσι. Ο Γ. Πατούλης προηγείται και όλα δείχνουν ότι θα είναι στον δεύτερο γύρο, ενώ Ραγκούσης και Αλεξανδρής είναι σε απόσταση αναπνοής ο ένας από τον άλλον… Κι όλα είναι πιθανά… Η μάχη φαίνεται ότι θα είναι πολύ σκληρή ως το τέλος. Να σημειωθεί ότι την προσχώρησή του στο ψηφοδέλτιο του Στάθη Ραγκούση ανακοίνωσε ο γνωστός γιατρός Παναγιώτης Βραχνός. Αναμφίβολα πρόκειται για μια σημαντική υποψηφιότητα, με μεγάλη επιρροή στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας.

Δεν θα είναι για κανέναν έκπληξη εάν ο επίσημος υποψήφιος της ΝΔ στο Ίλιον, φαρμακοποιός Αλέξανδρος Λυκουρέσης, δεν περάσει στον δεύτερο γύρο. Ούτως ή άλλως ο διάδοχος του Κουκουβίνου, Νίκος Ζενέτος, είναι το φαβορί για τη δημαρχία, αλλά ως αντίπαλό του μάλλον θα έχει τον Νίκο Τριανταφύλλου. Δεν ξέρω πώς τα έχει καταφέρει έτσι ο αγαπητός φαρμακοποιός, αλλά δεν λέει ούτε καλημέρα σε πέντε εν ενεργεία δημοτικούς συμβούλους που εκλέγονται με τη Νέα Δημοκρατία και έχουν σημείο αναφοράς τον σύμβουλο Β. Αγγελόπουλο, συγγενή του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας. Πώς τα έκανες έτσι τα πράγματα, βρε Αλέξανδρε; Κρίμα.

Η απρέπεια σε όλο της το μεγαλείο. Μόνο που δεν τον έδειραν τον Γιάννη Ταρασιάδη οι συνάδελφοί του στο δημοτικό συμβούλιο Αλίμου, επειδή κατήγγειλε σημεία και τέρατα της διοίκησης Μαντζουράνη και ανακοίνωσε την κάθοδό του στις εκλογές με αυτόνομο ψηφοδέλτιο. Έπεσαν και κάτι «ψιλές», αλλά ευτυχώς οι ψυχραιμότεροι έβαλαν τέλος στους τραμπουκισμούς. Εντύπωση πάντως, όχι όμως αδικαιολόγητη, έχει προκαλέσει η προσπάθεια «αγκαλιάσματος» του πρώην δημάρχου Αλούκου από τη σημερινή δημοτική αρχή. Το γραφείο του νυν δημάρχου τηλεφωνεί παντού για να κάνει γνωστό ότι ο πρώην δήμαρχος αθωώθηκε από το Εφετείο, με αφορμή μια περιπέτεια που είχε. Η πλάκα είναι ότι όταν είχε βγει η πρωτόδικη απόφαση, που ήταν καταδικαστική, πάλι οι ίδιοι άνθρωποι τη διέδιδαν παντού. Ρε, πώς αλλάζουν οι καιροί. Πες μου ποιος είναι ο εχθρός του εχθρού μου για να τον κάνω φίλο. Σοφός ο λαός μας. Να σας πω ακόμη ότι η οικονομική κατάσταση του δήμου είναι τραγική. Ξεπερνούν τα τριάντα εκατομμύρια ευρώ τα χρέη. Οι υπάλληλοι δεν ξέρουν εάν κάθε τέλος του μηνός θα πληρωθούν. Αφήστε τους προμηθευτές. Αυτοί μόνο με κατασχέσεις παίρνουν τα οφειλόμενα. Ο ρυθμιστής πάντως των εκλογών θα είναι ή ο Ορφανός ή ο Ανωμερίτης. Ο πρώτος επίσημος υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ και ο άλλος «αντάρτης». Όποιος μείνει εκτός δεύτερου γύρου θα καθορίσει τον νικητή.

Κι όμως συμβαίνει! Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στη Νέα Σμύρνη την ώρα που κολλάνε αφίσες του εκλεκτού τους υποψηφίου, κολλάνε και μια αφίσα του… Κουτελάκη. Τέτοια αγάπη δεν έχω ξαναδεί. Λες και ο νυν δήμαρχος είναι κοινός υποψήφιος Συνασπισμού και Νέας Δημοκρατίας. Για τέτοια υποστήριξη μιλάμε. Πολλά ακούγονται για κάποια περίεργα πορίσματα που βρίσκονται στα συρτάρια της δημαρχίας και αφορούν τις ημέρες της Δεξιάς στην πόλη. Ο Κουτελάκης τα έχει καταχωνιάσει στο… πυρ το εξώτερον. Φαίνεται ότι η απόφαση της Νόρας Κατσέλη να μη χαριστεί σε κανέναν και να μη συγκαλύψει τις αμαρτίες του ένδοξου παρελθόντος, όταν «έπαιρνε φωτιά» το λογιστήριο του δήμου, έχει προκαλέσει φόβο και πανικό και ξαφνικά οι χθεσινοί εχθροί έγιναν αχώριστοι φίλοι. Όπως δείχνουν όμως οι δημοσκοπήσεις, μετά τις εκλογές θα μάθουμε τι κρύβεται στα συρτάρια, αφού η Κατσέλη θα είναι δήμαρχος.

Σε αυτή την είδηση μπορεί να μπαίνω στα… χωράφια του φίλου μου του «Βίκτωρ», αλλά θα μου το συγχωρέσει. Υποψήφιος στην Αθήνα με τον Κώστα Σκανδαλίδη είναι και ο συνάδελφος Μάκης Γιομπαζολιάς. Το γράφω γιατί έχω άποψη για το ήθος και την προσωπικότητα του ανθρώπου. Είναι από τους ελάχιστους υποστηρικτές του ΠΑΣΟΚ που πέρασαν από σοβαρότατες θέσεις εξουσίας, με διαχείριση εκατομμυρίων δραχμών στην άλλοτε ΕΡΤ, και συνεχίζει να κυκλοφορεί -γιατί δεν έχει άλλο- μ’ ένα αυτοκίνητο που θέλει συνεργείο κάθε έξι ημέρες. Σήμερα είναι διευθυντής στο Extra 3. Αν ψήφιζα στην Αθήνα, θα έβαζα σταυρό στον φίλο Μάκη χωρίς δεύτερη κουβέντα.

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Προσέξτε τις κουμπαριές σας. Κάθε τρεις μήνες να ζητάτε ποινικό μητρώο από τον κουμπάρο. Πάντως, ο τοπικός άρχοντας που επισκέπτεται συχνά-πυκνά το Λουτράκι με τον κουμπάρο δείχνει να μη φοβάται τίποτα. Ο κουμπάρος φυσικά πληρώνει και για τους δύο.


Σχολιάστε εδώ