Ολίγον… από ʼ89 βλέπουν στην κυβέρνηση και πόλεμο από καρτέλ…

Όπως μας τόνισε υπουργός, ο οποίος συνομιλεί συχνά με τον Κώστα Καραμανλή, ο πρωθυπουργός είναι μεν οργισμένος και απογοητευμένος απ’ τη στάση κυβερνητικών στελεχών που έχει οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση και στο σημερινό κλίμα, ωστόσο είναι αποφασισμένος να μη λειτουργήσει υπό το κράτος πιέσεων ή εκβιασμών, που, όπως πιστεύει, του ασκούνται από συγκεκριμένα κέντρα με την αμέριστη συνδρομή της πλειοψηφίας των ΜΜΕ.

Κατά τον ίδιο υπουργό, ο Καραμανλής πιστεύει ότι:

– Το σημερινό κλίμα, εξαιρετικά αρνητικό για την κυβέρνησή του, δεν θα κρατήσει πολύ, αν και του θυμίζει σε μικρογραφία το ’89. Τώρα κατά της κυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά, έχουν ξεσηκωθεί διάφορα καρτέλ συμφερόντων με τη συνδρομή συγκεκριμένων ΜΜΕ, τα οποία φιλοδοξούν να παίξουν τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης λόγω της -ουσιαστικής- ανυπαρξίας του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου, για να μην είναι ο ίδιος πανίσχυρος και πολιτικά κυρίαρχος.

Όπως προαναφέραμε, ο Καραμανλής εκτιμά πως αυτή η κατάσταση θα εκτονωθεί παρά τα κοινά – σε μικρογραφία- χαρακτηριστικά που έχει με το ’89. Ως εκ τούτου και παρά τα περί του αντιθέτου δημοσιεύματα ή ρεπορτάζ τηλεοπτικών σταθμών τα οποία αποδίδει σε παιχνίδια συμφερόντων και πιέσεις ή ακόμα και εκβιασμούς, δεν έχει επί της ουσίας αλλάξει τους σχεδιασμούς του. Έτσι:

– Δεν προτίθεται να αντικαταστήσει τον Σ. Τσιτουρίδη, ούτε πολύ περισσότερο τον Δημ. Σιούφα, ο οποίος παραμένει εκ των στενότερων συνεργατών του. Μάλιστα καθόλου τυχαίο δεν θεωρεί το γεγονός ότι στοχοποιούνται από συγκεκριμένα συμφέροντα και από συγκεκριμένα ΜΜΕ οι δύο αυτοί υπουργοί και ιδιαίτερα ο Σιούφας…

– Δεν προτίθεται να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, όπως του υποδεικνύουν ουσιαστικά ορισμένα ΜΜΕ. Όπως έχει γράψει «ΤΟ ΠΑΡΟΝ», σχεδιασμός του Καραμανλή είναι να πάει σε εκλογές τον Φλεβάρη του 2008. Ως εκ τούτου να προχωρήσει σε ανασχηματισμό ένα περίπου χρόνο νωρίτερα, το πρώτο τρίμηνο του 2007. Ε, αυτοί οι σχεδιασμοί δεν έχουν αλλάξει και δεν θα αλλάξουν, εκτός φυσικά κι αν συμβούν ή αποκαλυφθούν πράγματα που θα είναι… εκτός ελέγχου.

Μάλιστα ο ίδιος υπουργός μας τόνισε ότι σε πρόσφατη σύσκεψη ο Κ. Καραμανλής είπε, για να δείξει ότι δεν θα συρθεί απ’ το κλίμα των καρτέλ και των ΜΜΕ:

– Δεν θα επιτρέψω στα συμφέροντα να μου υπαγορεύσουν τις κινήσεις μου και την ατζέντα μου…

Κανιβαλισμοί…

Το μήνυμα απ’ το Μαξίμου το έχει λάβει κι ο Σ. Τσιτουρίδης, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει «συγχωροχάρτι» για τις πολιτικές ευθύνες που αναμφισβήτητα έχει, ως προς τις επιλογές ορισμένων συνεργατών. Και αισθάνεται ασφαλής.

Ο ίδιος ο υπουργός κάνει λόγο για «κανιβαλισμό και ανθρωποθυσίες από κάποια ΜΜΕ». Επισημαίνει επίσης, ότι ο ανεξέλεγκτος πόλεμος εναντίον του ξεκίνησε μετά τις αποκαλύψεις για μεγάλο κύκλωμα που «διευθετούσε» χρέη κατασκευαστικών εταιρειών στο ΙΚΑ…

Ο Σ. Τσιτουρίδης τονίζει σε συνεργάτες του ότι δεν προτίθεται να υποβάλει παραίτηση ούτε να υποκύψει στους εκβιασμούς ενός καρτέλ συμφερόντων που τον πλήττει για δεύτερη φορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι για «κανιβαλισμούς» κάνουν πλέον λόγο και άλλα κυβερνητικά στελέχη. Μάλιστα ένα απ’ αυτά μας υπογράμμισε ότι:

– Απέναντι σε αυτό το νοσηρό κλίμα η κυβέρνηση έχει ανάγκη από έναν Ψωμιάδη «προσαρμοσμένο» στο πιο «ήπιο και πολιτικό»!

… και κυβερνητική ανικανότητα!

Αυτή η τελευταία επισήμανση φέρνει στην επιφάνεια μια δραματική πτυχή του κλίματος της τελευταίας περιόδου. Την απίστευτη δηλαδή κυβερνητική ανικανότητα να διαχειριστεί πολιτικά τις εις βάρος της επιθέσεις.

Πράγματι, αυτό που εντυπωσιάζει (;) και τώρα είναι η εμφάνιση μιας κυβέρνησης αμήχανης, αμυνόμενης, κλεισμένης «στη μικρή περιοχή και μάλιστα με… εχθρικό διαιτητή», ανίκανης να απαντά και να διαχειρίζεται ακόμα σοβαρά επιχειρήματα που διαθέτει. Στην ουσία να επιτρέπει αυτό τον κανιβαλισμό ή να εμφανίζεται παντελώς ανίκανη να απαντά πολιτικά.

Έχει επιτρέψει στα διαπλεκόμενα ΜΜΕ «να κάνουν παιχνίδι».

Έχει αρχίσει να σπαταλά ανώφελα αυτό το πολύτιμο πολιτικό κεφάλαιο που διαθέτει, δηλαδή την ανοχή του λαού απέναντί της καθώς και την πολιτική υπεροχή Καραμανλή. Για τούτο και εκπλήσσει ακόμα και η «νιρβάνα» του πρωθυπουργού, ο οποίος φαίνεται να επαναπαύεται στην εκτίμηση ότι… θα περάσουν τα δύσκολα. Έτσι κινδυνεύει ακόμα και με ανατροπή του πολιτικού κλίματος που κατέγραψαν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις. Διότι μπορεί μεν να μην προκύπτει ακόμα ανατροπή, αλλά συν τω χρόνω και αν αυτό το κλίμα συνεχιστεί, τότε τίποτα δεν θα πρέπει να αποκλείεται…

Επισημαίνουν επιπλέον κάποια κυβερνητικά στελέχη ότι πέραν όλων των υπολοίπων λείπει απ’ τον Καραμανλή και την κυβέρνηση «ένας Λιβάνης». Αυτός δηλαδή που θα συντονίζει, θα σβήνει φωτιές, θα παρεμβαίνει σε κρίσιμα ζητήματα, θα βάζει τάξη. Για παράδειγμα, έχει καταντήσει μια απ’ τις σοβαρότερες κυβερνητικές πληγές αυτό το αλληλοκάρφωμα, το «ρουφιανιλίκι», αυτό το απίστευτο έλλειμμα αλληλεγγύης, λες κι η κυβέρνηση αποτελείται από αυτόνομα και αλληλομισούμενα φέουδα!

Όλες αυτές οι επισημάνσεις βέβαια πέραν των σοβαρότατων κυβερνητικών ευθυνών στη δημιουργία αυτού του αρνητικότατου κλίματος, ευθυνών που επισημαίνουμε σε άλλες στήλες, ευθυνών καθοριστικών και μη κρυπτόμενων πίσω απ’ τα επιχειρήματα για την «επανάσταση των καρτέλ»…


Σχολιάστε εδώ