Και υπεράσπιση του «Γκουαντανάμο»

Το δημοσίευμα στο περασμένο κυριακάτικο φύλλο με τον απίστευτο τίτλο «Δεν μπορούμε να κλείσουμε το Γκουαντανάμο», που υπέγραφε ο νεομεταγραφείς από το «Βήμα» Αλέξης Παπαχελάς, πέρα από τις αντιδράσεις που προκάλεσε μέσα στην εφημερίδα, δημιούργησε μεγάλο προβληματισμό και ερωτηματικά στους αναγνώστες της, αλλά και γενικότερα στον πολιτικό χώρο.

Θεωρήθηκε ότι ξεπερνούσε τα όρια μια ελληνική εφημερίδα. Όσο δεξιά και φιλοαμερικανική κι αν είναι, να επαινεί στην ουσία το στίγμα της ανθρωπότητας τις φυλακές Γκουαντανάμο!

Και μόνο ο τίτλος «Δεν μπορούμε να κλείσουμε το Γκουαντανάμο», που φαντάζει να είναι θέση της εφημερίδας -άλλωστε το επιβεβαιώνει το γεγονός ότι το θέμα το «χτυπάει» στην πρώτη της σελίδα- προκάλεσε θυμό και απογοήτευση.

Είναι δυνατόν, σημείωναν, η «Καθημερινή» να αποδέχεται το «Γκουαντανάμο»; Και στο κείμενο να διαβάζεις ότι είναι και… απαραίτητο, ότι προσφέρει υπηρεσίες στις άλλες χώρες γιατί δεν… δέχονται τους υπηκόους τους! Ναι, ναι, έτσι γράφει το ρεπορτάζ. Ο Τζον Μπίλινγκερ, ένας από τους στενότερους συνεργάτες της Κοντολίζα Ράις, λέει στον Αλέξη Παπαχελά (που λέγεται ότι ο Γιάννης Αλαφούζος προωθεί για διευθυντή της «Καθημερινής»):

«Δεν έχουμε εξηγήσει πόσο δύσκολο είναι να το κλείσουμε. Έχουμε κρατούμενους από 30 χώρες, οι περισσότερες από τις οποίες δεν θέλουν τους υπηκόους τους. Δεν θέλουμε να γίνουμε οι δεσμοφύλακες του πλανήτη, αλλά πού θα πάνε αυτοί οι άνθρωποι; Για το αν υπάρχει συγκεκριμένη προθεσμία για το κλείσιμο της περιώνυμης φυλακής, η απάντηση είναι διπλωματική: “Μακάρι να μπορούσαμε να πούμε ότι θα κλείσει στις 31 Δεκεμβρίου. Αλλά σας λέω ότι δεν ξέρω πού μπορούνε να πάνε αυτοί οι άνθρωποι”».

Θεάρεστο έργο δηλαδή προσφέρουν οι Αμερικανοί. Φιλοξενούν τους ανθρώπους μια και δεν μπορούν να πάνε στις πατρίδες τους… Και το δέχεται, χωρίς αντίδραση, η «Καθημερινή»!

Ήταν τέτοια η αντίδραση, που στην εκπομπή που κάνει ο δημοσιογράφος Καλαμούκης στον ραδιοφωνικό ΣΚΑΪ, την Τετάρτη, μια ακροάτρια έθεσε το ερώτημα «Γιατί δεν μιλάτε για τη βίλα που φτιάχνει ο Παπαχελάς στο Παλαιό Ψυχικό;».

Και η αντίδραση του δημοσιογράφου ήταν:

«Γιατί, μετακόμισε η αμερικανική πρεσβεία στο Παλαιό Ψυχικό;».

Υπάρχει όμως και πιο… πρόσφατη έκδοση της στροφής…Την Τετάρτη, η «Καθημερινή» ήταν η μόνη εφημερίδα παγκοσμίως που κατάλαβε ότι ο Μπους δεν έκανε μια ακόμη απειλητική ομιλία στον ΟΗΕ, αλλά προχώρησε σε «άνοιγμα» στο Ιράν!

Άθλια συμπεριφορά κατά του Στ. Ζούλα

Μετά το διώξιμο του διευθυντή της «Καθημερινής» Κώστα Αγγελόπουλου (μέχρι και προσωπικά παρενέβη, σύμφωνα με εγκυρότατες πληροφορίες, ο Καραμανλής, πλην όμως ο Αλαφούζος, άγνωστο γιατί, ήταν ανένδοτος), διώξανε και τη «σημαία» της εφημερίδας, που ήταν πάντα δίπλα στην Ελένη Βλάχου, τον Στάμο Ζούλα, στον οποίο μάλιστα έπαιξαν ένα κάθε άλλο παρά έντιμο παιχνίδι.

Προ της αντίδρασης που προκάλεσε στο εσωτερικό της εφημερίδας η απομάκρυνση του Αγγελόπουλου η ιδιοκτησία ανέθεσε στον Ζούλα τη διεύθυνση, ως μια μεταβατική -προσωρινή- λύση. Όμως, ξημερώματα της Παναγίας, ο Αντώνης Καρκαγιάννης τηλεφώνησε στον Ζούλα για να του πει ότι όλα όσα είχαν συζητηθεί τα ανακάλεσαν και πλέον θα μπορεί να συνεχίσει να γράφει το άρθρο του, αλλά θα το στέλνει από το σπίτι του με φαξ στον Αλαφούζο και δεν θα έχει γραφείο στην εφημερίδα! Ο κ. Ζούλας, όπως ήταν φυσικό, δεν δέχθηκε αυτή τη μείωση και υπέβαλε αντρίκεια την παραίτησή του!

Είναι άλλο ένα σημείο των νέων καιρών όπου εισήλθε η «Καθημερινή». Και μ’ αυτούς τους νέους καιρούς συμβαδίζει και το άρθρο του νέου πλέον διευθυντή της εφημερίδας Αντ. Καρκαγιάννη, που έρχεται να απογκρεμίσει παραδόσεις, τις οποίες στήριξαν ο Γιώργος Βλάχος και η Ελένη Βλάχου, συμφωνώντας με την αντίθεση 30 δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας στον αγιασμό που έγινε στο Ανώτατο αυτό Δικαστήριο.


Σχολιάστε εδώ