Κάτω στον Πειραιά

Αντίθετα, θα λέγαμε, όσο περνάνε οι μέρες τα πράγματα περιπλέκονται περισσότερο, αφού κανένας από τους δύο υποψηφίους δεν φαίνεται να ξεχωρίζει θεαματικά. Η δυναμική που έχει ο συνδυασμός του Π. Φασούλα, χωρίς να εξασθενεί, δεν είναι τόση ώστε να προδικάζει ότι ο «ψηλός» μπορεί να πάρει τον δήμο με… έφοδο από τον πρώτο γύρο… Αντίθετα ο δήμαρχος Χρήστος Αγραπίδης δείχνει να αρχίζει να συσπειρώνει τον κόσμο της ΝΔ και να ψαλιδίζει τη διαφορά. Στόχος του Αγραπίδη είναι να μην μπορέσει ο Φασούλας να φθάσει στο 42%. Από εκεί και πέρα όλα είναι ανοιχτά και όλα… παίζονται. Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις η διαφορά μεταξύ των δύο μονομάχων παραμένει μεγάλη αλλά οι αναποφάσιστοι ακόμα είναι πολλοί. Και μ’ ένα ποσοστό αναποφάσιστων που κυμαίνεται γύρω στο 20% κανένας δεν μπορεί να βγάλει σωστό συμπέρασμα. Γιατί οι αναποφάσιστοι συνήθως πηγαίνουν μ’ εκείνους που γνωρίζουν επειδή αισθάνονται μεγαλύτερη σιγουριά. Όμως σε κάποιες περιπτώσεις έχουν πάει και μ’ εκείνον που προπορεύεται γιατί θέλουν να λένε ότι ήταν στο στρατόπεδο του νικητή. Οπότε τους αναποφάσιστους τους διεκδικούν όλοι αλλά κανένας δεν μπορεί με σιγουριά να πει ότι θα τους… κερδίσει. Το σίγουρο είναι ότι ένα ποσοστό 2-3% των αναποφάσιστων θα πάει στον συνδυασμό του ΚΚΕ αφού το 2% που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις είναι εξαιρετικά μικρό και δεν πρόκειται να μείνει εκεί μέχρι το τέλος, ενώ 1-2% θα πρέπει να πάρει και το «Λιμάνι της Αγωνίας» του Θοδωρή Δρίτσα, που είναι απίθανο να μην «πιάσει» το ποσοστό της προηγούμενης εκλογικής διαδικασίας (6% περίπου).

Οπότε το 20% των αναποφάσιστων φθάνει αισίως στο 15%. Υπάρχουν όμως και δύο άλλοι παράγοντες που θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα: Ο ένας είναι ο συνδυασμός του Τάκη Μελά, του «αντάρτη» της ΝΔ που καταγράφεται στο 6% και ο συνδυασμός ΑΚΙΚΑΠ του Ν. Λεγάκη που καταγράφεται στο 4%. Από τους δύο συνδυασμούς ο ένας αφαιρεί ψήφους από τον Αγραπίδη (ο πρώτος) και ο δεύτερος από τον Φασούλα.

Γιατί ολόκληρο το ποσοστό που παίρνει ο Λεγάκης είναι από τα Καμίνια, που αποτελούν εδώ και χρόνια το «προπύργιο» του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ, στον Πειραιά, μαζί με την Παλαιά Κοκκινιά. Βέβαια και οι δύο συνδυασμοί έχουν στελέχη με πολλές προσβάσεις στους αντίθετους χώρους με αποτέλεσμα να μην μπορεί να… χαρτογραφηθεί εντελώς το εκλογικό παζλ των δύο μεγάλων συνδυασμών. Πάντως η εκτίμηση είναι ότι τη ζημιά στον Αγραπίδη θα την κάνει ο Μελάς και στον Φασούλα ο Λεγάκης. Γι’ αυτό λέμε ότι στην περίπτωση που δεν πάρει τον δήμο ο Φασούλας με την πρώτη -όπως φαινόταν στην αρχή- στον β΄ γύρο τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα. Γιατί ενώ ο Αγραπίδης θα διεκδικήσει τις ψήφους του Μελά και όσων συντηρητικών ψηφοφόρων είχαν ψηφίσει τον Φασούλα από υποχρέωση σε κάποιους συμβούλους του, ο «ψηλός» δεν έχει να περιμένει παρά από τα «υπόλοιπα» του Λεγάκη και του Δρίτσα. Οπότε η όποια διαφορά θα εξανεμιστεί. Αν λοιπόν ο Αγραπίδης πλησιάσει, ο αέρας της νίκης που θα δημιουργηθεί είναι ικανός να κάνει τη μεγάλη ανατροπή. Γιατί ο αντίπαλος πια δεν θα έχει… ψυχολογία. Από τη στιγμή που κάποιος πάει να πάρει τον δήμο με την πρώτη και βρίσκεται στη δεύτερη Κυριακή με τον αντίπαλο σε απόσταση… αναπνοής, τι ψυχολογία να έχει; Εκεί ακριβώς «ποντάρει» και ο Αγραπίδης, που προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποτρέψει την εκλογή Φασούλα από τον πρώτο γύρο. Χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι κάτι τέτοιο είναι εύκολο. Όλα τα γκάλοπ μέχρι σήμερα δίνουν σαφές προβάδισμα στον «ψηλό». Και τα στελέχη του εκλογικού μηχανισμού του γνωρίζουν καλά να κάνουν εκλογές. Είναι, κατόπιν τούτου, πολύ δύσκολο να χάσουν την… επαφή με τη νίκη και να… πετάξουν στα σκουπίδια όλα όσα κατάφεραν μέχρι σήμερα, αλλά και την ψυχολογία που δημιούργησαν στον κόσμο με τον «αέρα νίκης» που δίνουν τα γκάλοπ. Γι’ αυτό λέμε ότι ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει τίποτα και ο μεν Φασούλας προσπαθεί να «κόψει το νήμα» την πρώτη Κυριακή ακόμα και με… πλονζόν, ο δε Αγραπίδης περιμένει να επανεκλεγεί δήμαρχος στο «φωτο-φίνις» του δεύτερου γύρου.

Ο Μίκης στον Πειραιά

Δύο εκδηλώσεις και μία περιοδεία που έγιναν την περασμένη βδομάδα στον Πειραιά αντί να ξεκαθαρίσουν το τοπίο το έκαναν ακόμα πιο… ομιχλώδες. Συγκεκριμένα:

Την Τετάρτη το βράδυ έγιναν τα εγκαίνια του Μουσικού Κέντρου Πειραιά «Μίκης Θεοδωράκης» και των νέων γραφείων της ΔΕΠΑΠ. Η παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη ήταν «όλα τα λεφτά» στην εκδήλωση. Αξίζουν συγχαρητήρια στον πρόεδρο της ΔΕΠΑΠ Παν. Αγγελόπουλο που κατάφερε και έφερε τον μουσικοσυνθέτη-σύμβολο στον Πειραιά, αλλά η συμμετοχή του κόσμου δεν ήταν η αναμενόμενη. Η παρουσία του Μίκη κρατήθηκε ως έκπληξη και ο κόσμος δεν γνώριζε ότι θα ήταν εκεί. Αν το γνώριζε θα ήταν σίγουρα πολύ περισσότερος. Η εκδήλωση ξεκίνησε με αγιασμό, σε μία μικρή εξέδρα όπου δεν βρέθηκε χώρος για τον δήμαρχο και για να καταφέρει ν’ ανέβει ο αντιπρόεδρος της ΔΕΠΑΠ Γ. Σπυράκης αναγκάστηκε να κάνει… τον ψάλτη! Τόσο η ομιλία του προέδρου της ΔΕΠΑΠ όσο και ο χαιρετισμός του δημάρχου είχαν ουσία και δεν κούρασαν, αλλά η τοποθέτηση του Μίκη για τα μουσικά δρώμενα στην Ελλάδα σε σχέση με την ευρωπαϊκή μουσική κατέπληξε. Δεν πιστεύουμε ότι είχαν πολλοί το κουράγιο να παρακολουθήσουν ολόκληρη την ομιλία, αλλά όσοι το έκαναν αποζημιώθηκαν με το παραπάνω. Θεωρούμε ότι την ομιλία αυτή η ΔΕΠΑΠ θα πρέπει να την εκδώσει σε φυλλάδιο, γιατί είναι όντως «μνημείο» και μόνο η προσέγγιση που έκανε ο Μίκης στην ευρωπαϊκή και ελληνική κουλτούρα ήταν αρκετή για να καταλάβουν όλοι ότι είχαν απέναντί τους έναν πραγματικά μεγάλο άνδρα.

Το δεύτερο σημείο αναφοράς ήταν η συγκέντρωση που έκανε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Δαβάκης σε γνωστό «στέκι» του Μικρολίμανου εγκαινιάζοντας την προεκλογική του εκστρατεία. Τόσο κόσμο είχαμε να δούμε από τις βουλευτικές εκλογές του 2004! Ολόκληρο το μαγαζί ήταν γεμάτο και ο κόσμος είχε περάσει τον δρόμο και έφθανε δίπλα από τη θάλασσα. Παρόντες στη συγκέντρωση του Δαβάκη ο δήμαρχος, που έκανε έναν χαιρετισμό από τους καλύτερους που έχουμε ακούσει και μάλιστα εκτός χειρογράφου, μίλησε «από καρδιάς» θα λέγαμε, οι βουλευτές Β. Μιχαλολιάκος και Π. Μελάς, ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ κ. Κουλιζάκος, ο πρώην πρόεδρος της ΝΕ της ΝΔ Πειραιά Ν. Πηρούνιας και άλλοι. Με αυτή τη συγκέντρωση ο Γ. Δαβάκης έδειξε τη δύναμή του και απέδειξε πως όποιος δουλεύει αμείβεται από τον κόσμο.

Την κατάσταση… περιέπλεξε η προχθεσινή περιοδεία που έκανε στα Καμίνια ο υποψήφιος σύμβουλος με τον συνδυασμό του Π. Φασούλα, Βασίλης Βουγιουκλάκης. Παρά το γεγονός ότι ο καιρός δεν ήταν ιδιαίτερα καλός, ο κόσμος δέχθηκε με ιδιαίτερη «ζεστασιά» τον πρώην αντιδήμαρχο και του δήλωσε πλήρη στήριξη. Κομβικό σημείο της επίσκεψης Βουγιουκλάκη στα Καμίνια η επιστολή που μοίρασε στον κόσμο και αναφερόταν στο θέμα των δρόμων Πειραιώς και Αλιπέδου, που είναι… καρμανιόλες για τους πεζούς. Όπως θα θυμούνται οι περισσότεροι είναι ένα θέμα που έχει πολλές φορές θίξει η στήλη αλλά ουδείς είχε ενδιαφερθεί να το προωθήσει. Το ότι ο Βουγιουκλάκης το κατανόησε και δεσμεύεται για την προώθησή του σίγουρα του δίνει… πόντους στην τοπική κοινωνία, που… διψάει για ενδιαφέρον.

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι οι εκδηλώσεις αυτές δεν έδειξαν αν υπάρχει μεγάλο προβάδισμα του ενός συνδυασμού από τον άλλον. Και οι δύο στη «μάχη» των εντυπώσεων είναι ισοδύναμοι. Άρα θα πρέπει να… περιμένουμε κι άλλο για να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Αν ξεκαθαρίσει τελικά…

Περιοδεία σε «στέκια» φίλων του στο κέντρο έκανε την τελευταία εβδομάδα ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον Π. Φασούλα, Δημήτρης Παρασκευόπουλος. Το εντυπωσιακό είναι ότι οι περισσότεροι απ’ όσους έσπευδαν να δηλώσουν ότι θα τον στηρίξουν προέρχονται από γνωστές οικογένειες που ανήκουν στη συντηρητική παράταξη! Η εξήγηση σε αυτό το πραγματικά όχι και τόσο… συνηθισμένο φαινόμενο είναι ότι ο Παρασκευόπουλος έχει μεγαλώσει σ’ αυτές τις περιοχές, έχει δουλέψει μαζί με αυτούς τους ανθρώπους, τους έχει βοηθήσει όποτε του το ζήτησαν και τώρα σπεύδουν να του ανταποδώσουν όλα όσα έχει κάνει γι’ αυτούς. Όπως μάλιστα έλεγαν οι ίδιοι, όταν τον χρειάζονταν δεν τους ρωτούσε τι… ψηφίζουν για να τους βοηθήσει. Έτσι κι αυτοί τώρα τον ακολουθούν σε όποια παράταξη κι αν βρεθεί.

Αθόρυβα αλλά δημιουργικά κινείται η πρόεδρος της ΔΕΚΟΜΕΠ, Πασχαλίνα Καλαγιά, και συνεχώς προωθεί το έργο της κοινωνικής μέριμνας του δήμου. Αν και προεκλογική περίοδος δεν έχει φύγει ούτε στιγμή από το γραφείο της για να πάει σε προεκλογικές συγκεντρώσεις και το μόνο με το οποίο ασχολείται με πάθος είναι η καλή λειτουργία της Στέγης Αστέγων, του «Σπιτιού της κακοποιημένης γυναίκας» και του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» που η δημιουργία τους είναι αποτέλεσμα της δικής της επιμονής και προσπάθειας. Με την συμπαράσταση βέβαια και του δημάρχου Χ. Αγραπίδη, που ποτέ δεν έχει πει «όχι» σε πρόταση ή πρόγραμμα που αφορά την ενίσχυση του κοινωνικού προφίλ του δήμου.

Το τι θα δούμε προεκλογικά δεν… λέγεται. Κάποια… αιθεροβάμων νεόκοπη δημοτική σύμβουλος και αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Σχολείων κ.λπ. στο φυλλάδιό της αναφέρει ότι επί των ημερών της μεταφέρθηκε η Δημοτική Βιβλιοθήκη σε νέο υπερπολυτελές πολυώροφο κτίριο και ότι λειτούργησε ως πολυχώρος πολιτισμού το Παλαιό Ταχυδρομείο! Πάλι καλά που δεν είπε ότι… επί των ημερών της δημοπρατήθηκε η ανακατασκευή του Δημοτικού Θεάτρου! Κακό πράγμα το καλάμι…

Η πολύ καλή δουλειά που κάνει ο Γιώργος Βοϊδονικόλας στη ΔΕΠΕΠ, όπου άτυπα έχει διαδεχθεί τον παραιτηθέντα Ηλία Χονδροκούκη, έχει εντυπωσιάσει τους πάντες. Γι’ αυτό και ψιθυρίζεται έντονα ότι σε περίπτωση επανεκλογής του σημερινού δημάρχου, θα έχει δικαιωματικά τον πρώτο λόγο για την θέση του προέδρου της επιχειρήσεως.

Ήθελαν να δείξουν… πλουραλισμό στο Κανάλι 1 και έβγαλαν τον σύμβουλο του Μπεντενιώτη και υποψήφιο βέβαια με τον Φασούλα, Δημήτρη Βρόντο, να μιλήσει για το πρόγραμμα του συνδυασμού, πιστεύοντας ότι θα τον… καπέλωναν και θα «πέρναγαν» στον κόσμο ότι το πρόγραμμα δεν… περπατάει. Κούνια που τους κούναγε… Γιατί ο Δημήτρης τούς πήρε… αμπάριζα και δεν πρόλαβαν να πουν… ούτε την αποφώνηση! Μέχρι που κάποιος δεν άντεξε και του είπε του Βρόντου: Καλά, ο… Βενιζέλος σού κάνει μαθήματα;

«Ανάχωμα» του συνδυασμού του Αγραπίδη στο ρεύμα που έχει ο Φασούλας στη νεολαία έχει γίνει ο Γιάννης Βουτσινάς. Οι καλές σχέσεις που έχει με όλα τα παιδιά του Πειραιά, η προϊστορία του στους χώρους άθλησης και ο σωστός τρόπος προσέγγισης που έχει, του ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες στα… στέκια της νεολαίας με αποτέλεσμα να συζητά με τους νέους και να τους πείθει γιατί πρέπει να ψηφίσουν Αγραπίδη. Η συμπεριφορά του, παρ’ όλο που δεν ευνοήθηκε όπως άλλοι νέοι σύμβουλοι, και η προσήλωσή του στον συνδυασμό έχουν κάνει εντύπωση…

Περιοδείες σε λαϊκές αγορές στη Σαλαμίνα, την Πηγάδα και τον Κορυδαλλό έκανε την περασμένη εβδομάδα ο υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος με τον Σπ. Σπυρίδωνα, Παναγιώτης Μαστρονικόλας. Μαζί του ήταν και ο δημοτικός σύμβουλος Κορυδαλλού Γιάννης Διάκος, ο οποίος τον παρουσίασε σε όλους τους γνωστούς και φίλους του, μια και είναι στέλεχος του Συνδέσμου των πωλητών στις λαϊκές αγορές.

Την… έκπληξη ετοιμάζεται να κάνει στη Δραπετσώνα η Ευγενία Μπαρμπαγιάννη. Το ψηφοδέλτιο που ανακοίνωσε είναι ό,τι καλύτερο έχει εμφανισθεί από συντηρητικό υποψήφιο τα τελευταία 20 χρόνια στην περιοχή, ενώ ο κόσμος που ήταν στην εκδήλωση κατά την οποία έγινε η ανακοίνωση δεν είχε προηγούμενο. Το ψηφοδέλτιο περιλαμβάνει παλαιούς ΟΝΝΕΔίτες της περιοχής, από τους πλέον δραστήριους της γενιάς του ’60, επικεφαλής των οποίων είναι η γνωστή για τον δυναμισμό και την κινητικότητά της Άννα Λάνγκα.

Αύριο το βράδυ θα ανακοινώσει τον συνδυασμό του ο υποψήφιος δήμαρχος Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης, ο οποίος φιλοδοξεί να κάνει… τη ζημιά στον Στ. Χρήστου. Ο ίδιος δηλώνει σίγουρος για τη μεγάλη ανατροπή και πιστεύει ότι ο κόσμος που θα συγκεντρωθεί στην εκδήλωση που διοργανώνει θα δώσει το μήνυμα. Στο ψηφοδέλτιο του Κασιμάτη περιλαμβάνονται και πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ στον Κορυδαλλό όπως ο Γ. Διάκος, που θα αποτελέσει πόλο έλξης φιλελεύθερων ψηφοφόρων.

Ο Γιάννης Κοντιζάς, τεχνολόγος πολιτικός μηχανικός, έχει ήδη εκλεγεί επί δύο συνεχείς θητείες στη θέση του διαμερισματικού συμβούλου του Α΄ Δημοτικού Διαμερίσματος Πειραιά, με τον συνδυασμό του δημάρχου Χρήστου Αγραπίδη. Στις επικείμενες δημοτικές εκλογές τιμώντας την επιλογή του δημάρχου Χρήστου Αγραπίδη θέτει υποψηφιότητα ως δημοτικός σύμβουλος προκειμένου να υπηρετήσει πλέον τον δήμο και από αυτή τη θέση.

Λόγω του προχωρημένου της ώρας δεν το προλάβαμε την περασμένη Κυριακή, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να το αναφέρουμε τώρα: Η πρωτοβουλία του νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα να τιμήσει αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης από όλες τις περιοχές της Νομαρχίας ήταν εξαιρετική και έξυπνη. Και μόνο αν έβλεπε κανείς τα μάτια των γερόντων πώς έλαμπαν από χαρά και συγκίνηση θα καταλάβαινε πόσο σημαντική ήταν γι’ αυτούς η εκδήλωση και το τιμητικό μετάλλιο. Μπορεί να είχε προεκλογικό χαρακτήρα και προσανατολισμό, αλλά και μόνο το γεγονός ότι ο Γ. Μίχας βρήκε έναν τρόπο να πάρει με το μέρος του την τρίτη ηλικία δείχνει πόσο καλά λειτουργούν τα αντανακλαστικά του…

Ο γιος του αείμνηστου και αδικοχαμένου Πειραιώτη βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη κατεβαίνει υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο του Φασούλα. Λέγεται Γρηγόρης Λαμπράκης κι αυτός και είναι υπάλληλος της ΔΕΗ. Είχε ξαναπολιτευτεί στον Πειραιά, όπου μένει μόνιμα, κατεβαίνοντας το 1993 ως υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΝ… Όμως τότε ο ΣΥΝ δεν είχε παρουσία στη Βουλή. Στη συνέχεια έγινε μέλος του τομέα αθλητισμού του ΠΑΣΟΚ και φυσικά είναι και μέλος της Επιτροπής του Μαραθώνιου Δρόμου Ειρήνης.

Με προσωπική επιμονή του διαμερισματικού συμβούλου του ΠΑΣΟΚ Δημ. Κρητικού προς τον «αντάρτη» της ΝΔ Π. Μελά, μπήκε τελικά στο ψηφοδέλτιό του ο επιστήθιος φίλος του Κώστας Κανακάρης. Έτσι εξηγείται και η παρουσία του Κρητικού στην εκδήλωση του Μελά για την ανακοίνωση του συνδυασμού του.

ΑΥΡΙΟ στις 8 το βράδυ, στο SCUBA CAFE (Πλαζ Βοτσαλάκια, στην Καστέλλα, ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Στέλιος Μπρατσόλης «με σημαία τον Πειραιά» θα συναντηθεί με τους φίλους του. Στην εκδήλωση θα είναι και ο υποψήφιος δήμαρχος Παναγιώτης Φασούλας, ενώ για τη συντροφιά θα τραγουδήσει και η Αναστασία Ζαννή. Ο Στέλιος Μπρατσόλης είναι Πειραιώτης, στέλεχος του ΜEGA και γενικός γραμματέας της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πειραιά.


Σχολιάστε εδώ