Εκλογές θα ζητήσει ο Παπανδρέου αν κερδίσει πάνω από 25 νομαρχίες

Ορισμένοι εκ των συνεργατών του εκτίμησαν ότι ο κ. Παπανδρέου θα έχει ενισχυθεί περισσότερο από κάθε άλλη φορά από τότε που εξελέγη πρόεδρος του Κινήματος, και γι’ αυτό ο ίδιος θα πρέπει να πει ότι «το σημερινό αποτέλεσμα αποτελεί για το ΠΑΣΟΚ μεγάλη ευθύνη και επειδή ο κόσμος με την ψήφο του έδειξε αντίθετος με την κυβερνητική πολιτική πρέπει να γίνουν εκλογές για να αποτυπωθεί και σε εθνικό επίπεδο η δυσαρέσκεια του κόσμου».

Στη συζήτηση που διεξήχθη οι πιο συγκρατημένοι εξέφρασαν τον προβληματισμό τους τι θα γίνει σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή, τα μηνύματα που τους έχει μεταφέρει ο κ. Παπαδόπουλος για τις νομαρχίες δεν αποδειχθούν σωστά, και τότε στη σύσκεψη, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, υπήρξε ολιγόλεπτη διακοπή.

Ένας εκ των συνεργατών που μετείχε στη σύσκεψη αυτή έλεγε στο «Π» ότι αν το ΠΑΣΟΚ δεν ανεβάσει τον πήχη στις νομαρχίες, όπου βγαίνουν και τα πολιτικά συμπεράσματα, τότε αντικειμενικά ο Γιώργος θα αντιμετωπίσει πρόβλημα. «Δεν ξέρω σε ποιο βαθμό, αλλά όπως καταλαβαίνουμε όλοι μας θα υπάρξει περίοδος αποσταθεροποίησής του».

Στο ΠΑΣΟΚ πάντως χαίρονται με το κλίμα σκανδαλολογίας που επικρατεί, αλλά οι πιο «μετρημένοι» σπεύδουν να συμπληρώσουν: «Κακώς απαντούν γιατί αυτό το κλίμα το ΠΑΣΟΚ δεν το κεφαλαιοποιεί, δεν έχει παραγωγή πολιτικού αποτελέσματος». «Και γιατί να έχει», λένε κάποιοι τρίτοι! Προφανώς κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ δεν αντιλαμβάνονται ότι αντί για καταγγελίες και… δυναμική αντιπολίτευση, πρέπει να καταθέσει προτάσεις ουσιαστικές, που να πιάνουν τόπο, και όχι να… κρύβεται πίσω από τα 8 σημεία που πριν από ένα χρόνο είχε προτείνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι επιτελείς του κ. Παπανδρέου πιστεύουν ότι δίνεται μεγάλη ευκαιρία στον αρχηγό τους να αποδείξει στον κόσμο ότι πρέπει να τον εμπιστευτεί και αυτό θα φανεί μόνο αν ενισχύσει το ηγετικό του προφίλ. Ακόμη και οι πιο στενοί του συνεργάτες αναγνωρίζουν ότι χρειάζεται σαφήνεια των πολιτικών του θέσεων, χρειάζεται εντατική δουλειά και «στοχοποίηση» θεμάτων. «Μόνο έτσι θα καταφέρει να ενισχυθεί πολιτικά ο Παπανδρέου που μετά τις εκλογές πρέπει να αποκτήσει αυτά τα χαρακτηριστικά», έλεγαν με νόημα ορισμένοι από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Στο μεταξύ στο ΠΑΣΟΚ φοβούνται αιφνιδιασμό. Και επειδή γνωρίζουν καλύτερα όλων ότι ο Καραμανλής δεν είναι προβλέψιμος, αλλά φοβερός «τακτικιστής», δηλαδή… διαχειρίζεται ανά πάσα στιγμή τον Παπανδρέου όταν το θελήσει, φοβούνται, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ανάλογα βέβαια και με την τροπή των εξελίξεων. Ήδη προετοιμάζονται για να μη βρεθούν προ εκπλήξεων, ενώ ο Κώστας Λαλιώτης τοποθετεί τις εκλογές στις 10 Ιουνίου. Πρόσφατα μάλιστα έλεγε ότι εκείνη την περίοδο οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα λάβουν την τελευταία δόση των αναδρομικών του «ΛΑΦΚΑ» (που θα είναι αυξημένο ποσό), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει βγάλει από την επιτήρηση τη χώρα μας, και ο Καραμανλής θα βρίσκεται σε καλό σημείο. Μπορεί να πάει σε πρόωρες εκλογές, καθώς θα έχει διαμορφώσει ένα καλό κλίμα υπέρ του. Μέχρι τότε όμως, όπως εκτιμά ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, η υπόθεση των σκανδάλων θα γκρεμίζει τα τείχη γύρω από τον πρωθυπουργό, οι δημοσκοπήσεις θα το αποτυπώνουν και η κυβέρνησή του θα παρουσιάζει έντονα φαινόμενα διάλυσης. Παρομοίασε μάλιστα τη σημερινή κυβέρνηση με τα δύο τελευταία χρόνια της κυβέρνησης Σημίτη, που γινόταν το απόλυτο μπάχαλο (αλλά μετά από 8 χρόνια διακυβέρνησης), ενώ για τη Νέα Δημοκρατία σημειώνει, τα φαινόμενα της διαφθοράς και των σκανδάλων ήρθαν πολύ νωρίτερα. Μόλις στο μέσον της πρώτης τετραετίας.

Παρ’ όλα αυτά αρκετοί μέσα στο ΠΑΣΟΚ αλλά και ο πολύς κόσμος πιστεύουν πως ο πρωθυπουργός έχει πολλές πιθανότητες να κερδίσει και τις επόμενες εκλογές και επικαλούνται όσα υποστηρίζει ο κ. Λαλιώτης για την οικονομική ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων αλλά και την ομιχλώδη εικόνα που παρουσιάζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όσον αφορά τις πολιτικές του θέσεις.

Το ΠΑΣΟΚ θα δείξει τις πραγματικές του θέσεις και κινήσεις αμέσως μετά τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Ελπίζουν ότι οι νομαρχίες που θα κερδίσει θα είναι περισσότερες από την προηγούμενη φορά, όπου είχε 23 μαζί με το Ρέθυμνο. Αν το ΠΑΣΟΚ καταφέρει και κερδίσει πάνω από 25, αλλάζει η δυναμική του κόμματος και φυσικά του ίδιου του κ. Παπανδρέου. Γι΄ αυτό και στόχο έχουν τις νομαρχίες που μπορεί να κερδίσει με σχετική άνεση, όπως την Αρκαδία, την Αιτωλοακαρνανία, μερικές από τα Ιόνια Νησιά, ενώ είναι εξαιρετικά δύσκολο αλλά παρ’ όλα αυτά ελπίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τον Νομό Λέσβου, με τον κ. Παπαδέλλη (κόντρα στον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ μπήκε ο κ. Βουνάτσος), και τα Χανιά, όπου ο μηχανισμός του Μητσοτάκη είναι πανίσχυρος…


Σχολιάστε εδώ