«Δεν παραιτούμαι»

Είναι η πρώτη αντίδραση του υπουργού Σάββα Τσιτουρίδη, στο ερώτημα μας αν προτίθεται να παραιτηθεί μετά τις καταγγελίες που βλέπουν την τελευταία εβδομάδα το φως της δημοσιότητας.

«Είστε ένας υπουργός στο μάτι του κυκλώνα και αυτό ξεκίνησε αμέσως μετά την αποκάλυψη για καρτέλ στη γαλακτοβιομηχανία και τις συλλήψεις τριών ανθρώπων μεταξύ των οποίων δύο είχαν διοριστεί σε επιτροπές από σας προσωπικά. Είναι και η εμπλοκή του ειδικού γραμματέα του υπουργού, καθώς και η προαναγγελθείσα παραίτηση του διευθυντή του πολιτικού σας γραφείου…».

Δεν έγινε καμία απολύτως παρανομία, απαντά ο υπουργός και στη συνέχεια καλεί οποιονδήποτε έχει στοιχεία για κάτι τέτοιο να βγει και να τα αποκαλύψει αμέσως.

Μάλιστα ο υπουργός ξεσπά λέγοντας ότι υπάρχει κάποιο οργανωμένο ίσως σχέδιο για αποπομπή του από την κυβέρνηση, καθώς ενώ όλοι αναφέρονται σε αποφάσεις τις οποίες συνυπογράφουν και άλλοι υπουργοί, εντούτοις συστηματικά απομονώνεται το δικό του όνομα. Και φέρνει ως παράδειγμα την αποκάλυψη της εφημερίδας «Τα Νέα» στην οποία καταγγέλλεται ότι άλλαξε την τελευταία στιγμή τον τρόπο αξιολόγησης των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης. Η απόφαση έχει υπογραφεί από κοινού με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, όμως το όνομα Τσιτουρίδη φιγουράρει στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα. «Δεν είναι τυχαίο αυτό όπως δεν ήταν τυχαίες και οι προηγούμενες επιθέσεις», μας λέει ο κ. Τσιτουρίδης.

Ως προς την ουσία της τροποποίησης, ο υπουργός απαντά κατηγορηματικά ότι πρόκειται για «εναρμόνιση με σχετική κοινοτική οδηγία», που εκκρεμούσε από το 1998 και δεσμεύεται να μας στείλει τα σχετικά έγγραφα. «Κανείς δεν ρώτησε κανένα για να του δοθούν οι αναγκαίες εξηγήσεις», παρατηρεί ο υπουργός.

Για το αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες ως προς την επιλογή των προσώπων που τον πλαισίωσαν ή τον πλαισιώνουν, ο κ. Τσιτουρίδης απαντά, λέγοντας πως κανείς δεν γνωρίζει με ποιον τρόπο η εξουσία μπορεί να αλλάξει την ανθρώπινη συμπεριφορά.

Επισημαίνουμε ότι εκ των πραγμάτων αποδείχθηκε ότι οι επιλογές των συγκεκριμένων τουλάχιστον προσώπων αποδείχτηκαν αναμφίβολα λανθασμένες και αναφερόμαστε στην πρακτική που γενικώς ακολουθείται: Κάθε υπουργός ή όποιος κατέχει άλλη θέση εξουσίας επιλέγει ως στενούς συνεργάτες φιλικά ή συγγενικά πρόσωπα και όχι κομματικά στελέχη της παράταξης από την οποία προέρχεται τα οποία ενδεχομένως να ήταν πιο προσεκτικά.

Ένα τέτοιο πρόσωπο ήταν και ο κατηγορούμενος Π. Αναγνωστόπουλος, μας «υπενθυμίζει» ο κ. Τσιτουρίδης, που επαναλαμβάνει ότι ο διορισμός του, τόσο στη διοίκηση του ΙΚΑ όσο και στο Ταμείο των Επιμελητηρίων, στηρίχθηκε στη μακροχρόνια κομματική του δράση και την ιδιότητα του ως συνδικαλιστής. Στον υπουργό, αναφέρουμε την ανάμιξη του ονόματος του αδελφού του, του κ. Π. Τσιτουρίδη στη διάρκεια που ξετυλίγονταν οι αποκαλύψεις, και μας απαντά ευθέως ότι ήδη προχωρεί (σ.σ.: ο αδελφός) σε μηνύσεις προκειμένου να λάμψει η αλήθεια.

Ο κ. Τσιτουρίδης αρνείται να απαντήσει στην ερώτηση αν αυτές τις ώρες της δοκιμασίας έχει τη στήριξη του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, και αν έχει μιλήσει μαζί του, καθώς η συνεχής ανάμειξη του ονόματός του έχει δημιουργήσει και εσωτερικά προβλήματα και διαμάχες μέσα στο κόμμα της ΝΔ.

Δεν αποκλείεται όμως το ενδεχόμενο να είναι «και δια εσωκομματικών αντιπάλων» και ο κ. Τσιτουρίδης, υπογραμμίζει ξανά πως δεν έχει διαπράξει κάτι το μεμπτόν και προκαλεί να κατατεθούν τα οποία στοιχεία μπορεί να έχει κανείς σε βάρος του, αναφέροντας, πάντως, ότι αντιλαμβάνεται πλήρως το ζοφερό κλίμα που διαχέεται με αφορμή τις υποθέσεις διαφθοράς και διαπλοκής και το οποίο δηλητηριάζει το ευρύτερο πολιτικό περιβάλλον.

Το υπουργείο λειτουργεί

Τι γίνεται με μια σειρά από σοβαρότατα θέματα τα οποία είναι αρμοδιότητας του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας;

Το υπουργείο λειτουργεί, μας απαντά ο κ. Τσιτουρίδης και μας απαριθμεί μερικές από τις τρέχουσες δραστηριότητες:

Ελέγχονται όλες οι κατασκευαστικές εταιρείες

• Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα έχει ολοκληρωθεί το πόρισμα για την εισφοροδιαφυγή σε βάρος του ΙΚΑ. Όλες οι κατασκευαστικές εταιρείες που ανέλαβαν δημόσια έργα από το 1996 έως σήμερα, ελέγχονται εξονυχιστικά.

• Προωθείται το λεγόμενο «μίνι ασφαλιστικό» νομοσχέδιο, το οποίο τη Τετάρτη «πέρασε» από την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ), «της οποίας οι παρατηρήσεις θα ληφθούν εξαιρετικά σοβαρά» (σ.σ.: Η ΟΚΕ διαφώνησε με τη διάταξη για τη ρύθμιση χρεών προς το ΙΚΑ και ζητά να υπολογισθεί το κόστος των απωλειών από τυχόν υλοποίησή της).

• Καταρτίζονται τα νομοσχέδια για πάταξη της εισφοροδιαφυγής αλλά και για την προστασία ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ).

• Προχωρούν οι διαδικασίες για την ομαδοποίηση Ταμείων και ένταξή τους στο ΙΚΑ. Και ακόμη:

• Καταρτίζεται ο κοινωνικός προϋπολογισμός του υπουργείου για το 2007.

Στήριξη Καραμανλή

Μακριά από τον υπουργό και μιλώντας με στενούς συνεργάτες του επιμέναμε στο ερώτημα αν ο κ. Τσιτουρίδης έχει μιλήσει με τον πρωθυπουργό και αν «ναι» πώς αντιμετωπίζει το όλο σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει, έχοντας στο επίκεντρο έναν από τους κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης. Μεταφέρουμε τη πληροφορία όπως ακριβώς μας ειπώθηκε:

«Υπήρξε συνομιλία Καραμανλή-Τσιτουρίδη και ο πρωθυπουργός παρέχει και τη προσωπική και τη πολιτική του στήριξη στον υπουργό…».

Στο Μαξίμου, όπως και στη κορυφή της κυβέρνησης, η εκτίμηση που επικρατεί είναι πως ενόψει των δημοτικών εκλογών ακολουθείται μια έξυπνη αντιπολιτευτική τακτική, σύμφωνα με την οποία απομονώνεται «με αφορμές» κάποιο κυβερνητικό στέλεχος «κτυπιέται αλύπητα» και αν ξηλωθεί παίρνει άλλος σειρά… με προφανές τις κομματικές σκοπιμότητες όπως μας υπογραμμίζει το ίδιο πρόσωπο, που εύχεται η διαπλοκή και η διαφθορά να αντιμετωπιστούν ριζικά και με πολιτικό τρόπο.

Το πρόσωπο που μας μιλά υποστηρίζει με πάθος ότι «από διάφορα κέντρα πιέζεται ο Καραμανλής για να φύγει ο Τσιτουρίδης…». Δεν κατονομάζει τα κέντρα, αλλά αναφέρεται σε συμφέροντα που πλήττονται από κυβερνητικές πρωτοβουλίες του υπουργού Απασχόλησης, και όταν επιμένουμε, αναφέρεται ως περίπτωση η αντιμετώπιση του θέματος των Ασφαλιστικών Ταμείων.


Σχολιάστε εδώ