Σφοδρή κριτική στον Μπους από τον ιδρυτή του CNN

Η στιγμή της παρεμβάσεώς του δεν είναι ασφαλώς τυχαία. Έγινε με αφορμή τη ΓΣ του ΟΗΕ, ενώ κορυφώνονται οι πιέσεις προς το Ιράν και προετοιμάζεται το κλίμα για την επιβολή κυρώσεων ή για ενδεχόμενη αμερικανοϊσραηλινή επίθεση εναντίον του.

Προς την κατεύθυνση αυτή είναι εύγλωττες οι σχετικές δηλώσεις Μπους για την ευθύνη του ως παγκόσμιου ηγέτη αν δεν λάβει πολύ σοβαρά υπ’ όψιν τις απειλές του Ιράν για καταστροφή του Ισραήλ!

Η ισραηλινή υπουργός Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι προσπάθησε με κάθε τρόπο να συνδαυλίσει τη φωτιά και να μεγιστοποιήσει τον κίνδυνο για το Ισραήλ, αν το Ιράν παραμείνει ανεξέλεγκτο και συνεχίσει την πορεία του προς το καθεστώς της πυρηνικής δυνάμεως.

Η μεθοδευμένη από την αμερικανική διπλωματία και το Ισραήλ κλιμάκωση της εντάσεως κατά του Ιράν δέχθηκε ένα απροσδόκητο χτύπημα τις τελευταίες ημέρες από τη δήλωση του γάλλου Προέδρου Σιράκ.

Ο γάλλος Πρόεδρος ζήτησε να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις με το Ιράν, ακόμη και αν αυτό δεν αναστείλει τον εμπλουτισμό ουρανίου.
Τα βέλη εκ των έσω στην αμερικανική πολιτική σηματοδοτούν την αυξανόμενη αντίδραση σε μια κυριολεκτικά τυχοδιωκτική πολιτική, τα αποτελέσματα της οποίας είναι πλέον ορατά σε όλους ιδίως στο Ιράκ. Η χώρα αυτή έχει βυθισθεί στο χάος και στο αδιέξοδο. Ο ίδιος ο Κόφι Ανάν ανεγνώρισε και προειδοποίησε ότι η κατάσταση μπορεί να διολισθήσει σε πλήρη εμφύλιο θρησκευτικό πόλεμο.

Οι σιίτες του Ιράκ πολέμησαν με τον Σαντάμ Χουσεΐν στον πόλεμο κατά του Ιράν, προτάσσοντας την κοινή αραβική τους εθνική ταυτότητα και όχι τη σιιτική θρησκευτική τους ταυτότητα. Σήμερα, μετά την «απελευθέρωση» από τους Αμερικανούς, το Ιράκ είναι στα πρόθυρα εσωτερικού θρησκευτικού πολέμου.

Οι «επιτυχίες» της πολιτικής Μπους είναι ανάλογες και στο Αφγανιστάν.
Μετά την «απελευθέρωσή» του, έγινε πάλι η χώρα πρώτη στην παραγωγή οπίου. Αντί να δοθεί προτεραιότητα στην οικονομική ανασυγκρότηση και την ειρηνική ανάπτυξή του με αποτελεσματική διεθνή βοήθεια και συνεργασία, εγκατελείφθη στη μοίρα του.
Επιδιώχθηκε απλώς ο στρατηγικός του έλεγχος για τις ανάγκες του «αντιτρομοκρατικού αγώνα». Τα αποτελέσματα της πολιτικής αυτής είναι επίσης ορατά σε όλους.

Αναλογίζεται κανείς αν ο αμερικανός Πρόεδρος συνεχίσει και κλιμακώσει την πολιτική αυτή με νέα επέμβαση κατά του Ιράν, πού θα οδηγηθεί η κατάσταση και η περιοχή αυτή.

Δεν εκπλήττει επομένως το γεγονός ότι εξεγείρονται τώρα και άνθρωποι όπως ο ιδρυτής του CNN που αντιλαμβάνονται πού οδηγεί η πολιτική αυτή της χώρας τους.


Σχολιάστε εδώ