τρίτο μάτι
***
Πυκνά, μαύρα σύννεφα σωρεύονται στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας (αλλά και σε άλλα πεδία των αμερικανο-βρετανικών γεωπολιτικών επιχειρήσεων) και η απειλή καταιγίδων προκαλεί εκδηλώσεις διαφαινόμενου πανικού. Σε ό,τι αφορά την Τουρκία δεν είναι μόνο η προσέγγιση της ώρας της κρίσεως, με την αναμενόμενη σκληρή έκθεση της Κομισιόν στις 24 Οκτωβρίου, που έχει ανεβάσει τον πυρετό στο ατλαντικό στρατόπεδο. Είναι κυρίως η σκλήρυνση και η διεύρυνση της ευρωπαϊκής αντίθεσης προς τη τουρκική ένταξη, που προάγει το (προσφερόμενο) Κυπριακό σε θέμα-καταλύτη…
***
Ενδεικτικές του κλίματος που έχει διαμορφωθεί στις χώρες του σκληρού πυρήνα της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης είναι οι θέσεις που ανέπτυξε στις Βρυξέλλες την προπερασμένη Παρασκευή ο επικρατέστερος υποψήφιος για Πρόεδρος της Γαλλίας στις εκλογές που θα γίνουν την άνοιξη. Γι’ αυτό και προκάλεσαν νευρικές κρίσεις δυτικά της Μάγχης. Μιλώντας σε συγκέντρωση Ευρωπαίων αξιωματούχων, προσωπικοτήτων και δημοσιογράφων, ο Νικολά Σαρκοζί κάλεσε σ’ ένα περιοριστικό καθορισμό των ορίων της Ευρώπης, που περιλαμβάνουν τα Βαλκάνια αλλά όχι τη Τουρκία. Και τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα πρέπει να παγώσουν, εάν δεν ανοίξει λιμάνια και αεροδρόμια στη χώρα-μέλος της ΕΕ που είναι η Κύπρος…
***
Είπε και άλλα αντίθετα προς τους ατλαντικούς σχεδιασμούς: Τάχθηκε υπέρ της υιοθέτησης, από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, ενός μίνι-συντάγματος, με εκείνα μόνο τα άρθρα του προηγουμένου που αναβαθμίζουν τη λειτουργικότητα των θεσμών της ΕΕ και προάγουν την συνοχή και την ισχυροποίησή της. Χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στην άμυνα, εισηγήθηκε τη δημιουργία πυρήνων πρωτοπορίας, από ομάδες χωρών, προθύμων να τραβήξουν μπροστά σε κοινές πολιτικές, αφήνοντας πίσω τους άλλους. Τάχθηκε υπέρ της συγκρότησης πανευρωπαϊκών κομμάτων, παραίτησης από τα εθνικά βέτο και επιλογής των επιτρόπων από τον Πρόεδρο της Κομισιόν. Αυτά και άλλα παρόμοια ζήτησε να πραγματοποιηθούν κατά την προσεχή γερμανική προεδρία της ΕΕ. Προτάσεις-δηλητήριο για του ατλαντικούς σχεδιαστές μιας χαλαρής, ασπόνδυλης Ευρώπης στον χυλό της παγκοσμιοποίησης. Αλλά που εκφράζουν ένα ενισχυόμενο ρεύμα στον παλαιό ιδρυτικό πυρήνα της ΄Ενωσης…
***
Ο Σαρκοζί ανακοίνωσε ότι θα θέσει το θέμα της Ευρώπης (και των ορίων της) στην κορυφή της προεκλογικής εκστρατείας του. Και η βρετανική Γκάρντιαν επισήμανε ότι οι θέσεις του συμπίπτουν με της καγκελαρίου της Γερμανίας και άλλων ευρωπαίων ηγετών. Γι’ αυτό και η υστερική κραυγή Μπλερ ότι η άρνηση στη Τουρκία «θα προκαλέσει σεισμό» και η συντονισμένη καταστροφολογία του βρετανικού (και αμερικανικού) Τύπου για τις τρομερές συνέπειες που θα είχε για την Ευρώπη, το ΝΑΤΟ και τον κόσμο… Παρόμοιες εκρήξεις γελοιοποιούν την απόπειρα του Βρετανού αναπληρωτή υπΕΞ κ. Χουν στην Αθήνα να παρουσιάσει τις θέσεις Σαρκοζί ως προεκλογικό πυροτέχνημα…
***
Τώρα ποια θα είναι η ελλαδική επιλογή στο οξυνόμενο δίλημμα μεταξύ του ευρωπαϊκού δρόμου και του ατλαντικού; Η διαγνωστική επίσκεψη του κ. Χουν (από τον Χάνεϊ στον Χουν, ίδιος χαβάς στο Κυπριακό), δεν μας έκανε σοφότερους. Οι δηλώσεις της κ. Μπακογιάννη, μετά τη συνάντηση, δεν ξέφυγαν από την πεπατημένη της ανώδυνης επανάληψης γενικών αρχών που τίποτα δεν αποσαφηνίζουν και σε τίποτα δεν δεσμεύουν. Παρόμοια αναμένεται να λεχθούν κατά την προβλεπόμενη συνάντηση με τον φίλτατο κ. Γκιουλ, στη Νέα Υόρκη…
***
Κατά τον έγκυρο σχολιαστή της «Καθημερινής» (από τους απομένοντες, ακόμη) κ. Κώστα Ιορδανίδη, η κ. Μπακογιάννη είναι ευθυγραμμισμένη με τους Αγγλο-αμερικανούς και σε αντίθεση με τη γαλλο-γερμανική «ατμομηχανή της Ευρώπης», στο φλέγον, πλέον, ζήτημα της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας. Ο ίδιος, εξάλλου, σημειώνει ότι «την χωρίζει απόσταση από τον Κύπριο Πρόεδρο Παπαδόπουλο». Αλλά και -από τους πολιτικούς αντίποδες- ο διπλωματικός σχολιαστής του «Έθνους» διαπιστώνει ελληνική απουσία από τη μεγάλη διαπραγμάτευση (περί το τουρκικό) που οφείλεται «στο γεγονός ότι το Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών δείχνουν να κινούνται σε διαφορετικές συχνότητες». Να μια ελπιδοφόρα διαπίστωση που μένει να επαληθευθεί…
***
Για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας θα συζητήσει τώρα η κ. Μπακογιάννη, στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον, με την ομόλογό της Κοντολίζα Ράις και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Στήβεν Χάντλι. Κανένας κίνδυνος διαφωνιών. Αλλά θα έχει επίσης συνομιλίες με τον Αμερικανό υπουργό Ενέργειας, ο οποίος (κατά τη κομψή διατύπωση ανταποκριτή) «αναμένει με ενδιαφέρον να πληροφορηθεί τις λεπτομέρειες της συμφωνίας για τον αγωγό που συνυπέγραψε ο κ. Καραμανλής με τους προέδρους της Ρωσίας και της Βουλγαρίας».
(Μετάφραση: Περιμένει λεπτομερή αναφορά). Άκρως ενδιαφέρουσα και η προσθήκη, στην ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου, ότι «αμερικανικές πηγές αμφιβάλλουν αν θα προχωρήσει ο αγωγός Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης, κυρίως επειδή πιστεύουν ότι το εγχείρημα θα αποδειχθεί ζημιογόνο». Αναμείνατε υπαναχώρηση της Βουλγαρίας, κατόπιν πιέσεων. Η Ελλάδα πρέπει να υπαχθεί σε πλήρη ενεργειακή εξάρτηση από τη Τουρκία…
***
Να μην ξεχάσουμε και τον προσήκοντα χαιρετισμό στον Αλέξη Παπαχελά στη (νέα) «Καθημερινή». Μετάσταση από το «Βήμα». Έρχεται να εμπλουτίσει τη νέο-ταξική χορωδία, υπό τη διεύθυνση του
(«αριστερού») μαέστρου, Αντώνη Καρκαγιάννη. Πρώτη εμφάνιση την περασμένη Τετάρτη, σε αναζήτηση « ηγέτη με κότσια». Εκεί, όμως, που είναι ωραίος, είναι στους «Φακέλους». Όταν λέει «οι Αμερικάνοι», με τόνο στη παραλήγουσα. Είναι έτσι, ωραίο, αριστερό, επαναστατικό…
***
Το θέμα του Κοσσόβου στο Συμβούλιο Ασφαλείας είναι από τα προβλήματα της ελληνικής προεδρίας. ( Εκτός από τ’ άλλα αγκάθια, του Μεσανατολικού και του Ιράν). Πρόβλημα λεπτών ισορροπιών αλλά και έντεχνης εύνοιας σε θέσεις διασφάλισης της ειρήνης στη Βαλκανική. Με τις συναντήσεις της σε Βελιγράδι και Πρίστινα, η υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύουσα του Σ. Α. άκουσε τις αντικρουόμενες θέσεις. Αμερικανοί και Βρετανοί επείγονται να καθορισθεί το καθεστώς του Κοσσόβου εντός του 2006 και επιδιώκουν την πλήρη ανεξαρτησία. Σέρβοι, Ρώσοι και Κινέζοι είναι εναντίον της σπουδής και υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης, που να διασφαλίζει την ειρήνη στην περιοχή…
***
Ο Πρόεδρος Πούτιν, σε τρίωρη συνέντευξή του τη Δευτέρα, επισήμανε και τις συνέπειες-ντόμινο που θα είχε η πλήρης ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου. Θα αποτελέσει -προειδοποίησε- προηγούμενο για άλλες προβληματικές περιοχές, όπως οι υπό απόσχιση επαρχίες της Απχαζίας και Νότιας Οσετίας στην Γεωργία. Ο Ρώσος πρόεδρος περιορίσθηκε στη περιοχή του. Αλλά τα Βαλκάνια βρίθουν μειονοτήτων με φιλοδοξίες απόσχισης. Ήδη ο πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε σε συνέντευξή του ότι «ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της χώρας του είναι αναπόφευκτο». Μέχρι πού θα φθάσει η αλυσίδα των επιπτώσεων στην περιοχή μας; Να ένα ερωτηματικό για αφιλοκερδή στρατηγικό εταίρο, στη προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας…
***
Η πένθιμη πέμπτη επέτειος της πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης στους Πύργους της Νέας Υόρκης παρακινεί σε πολιτικές και στατιστικές αποτιμήσεις.
Απολογισμός του πενταετούς πολέμου κατά της τρομοκρατίας, από τη βρετανική ”Ιντιπέντεντ”: 72.000 νεκροί άμαχοι, 2.932 Αμερικανοί και 157 Βρετανοί οπλίτες νεκροί σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Το 77% των Βρετανών δηλώνουν ότι η πολιτική του Τόνυ Μπλερ κατέστησε τη Βρετανία στόχο των τρομοκρατών. Προσθήκη από την αμερικανική ”Χέραλντ Τρίμπιουν” με στοιχεία από πρόσφατη δημοσκόπηση έγκυρου οργανισμού: 62% των Αμερικανών πιστεύουν ότι οι δυνατότητες των τρομοκρατών είναι τώρα οι ίδιες ή μεγαλύτερες απ’ ότι ήταν προ πενταετίας. Το 65% πιστεύουν ότι οι άλλες χώρες σέβονται τώρα λιγότερο τις ΗΠΑ. Και το 45% (έναντι 32%) δηλώνουν ότι ο καλύτερος τρόπος για τη μείωση της απειλής της τρομοκρατίας είναι να περικοπεί η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο εξωτερικό…