Τα κόλπα του Γερμανού οδηγούν σε ακύρωση της συμφωνίας με την Cosmote

Με παρένθετα πρόσωπα, δηλαδή α) με ανθρώπους που συνδέονται έμμεσα μαζί του ή και άμεσα με τις φανερές εταιρείες του και β) με υπεράκτιες εταιρείες, έχει στήσει έναν αφανή όμιλο επιχειρήσεων, που λειτουργούν στο παρασκήνιο των εταιρειών του, που πούλησε στο ελληνικό δημόσιο.

Μικρές λεπτομέρειες των αφανών δραστηριοτήτων του Πάνου Γερμανού ήρθαν στην επιφάνεια κατά τηνδιάρκεια της ακρόασης του Παναγή Βουρλούμη, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ στη Βουλή, με αφορμή την συμφωνία εξαγοράς της εταιρείας Γερμανός από την Cosmote, θυγατρική του ΟΤΕ.

Τότε, προέκυψε καθυστερημένα (δεν είχε γνωστοποιηθεί αρχικά) ότι η Cosmote εκτός από την εισηγμένη Γερμανός θα εξαγοράσει «άνευ περαιτέρω ανταλλάγματος», όπως ανέφερε στη Βουλή ο διευθύνων σύμβουλος της Cosmote, Ευάγγελος Μαρτιγόπουλος και μία μη εδρεύουσα στην Ελλάδα εταιρεία, την «Limalon Co. Limited», δηλαδή off-shore εταιρεία με έδρα στην Κύπρο.

Αυτή η εταιρεία είναι βασικός μέτοχος της «MobileBeeep Τηλεπικοινωνίες Ε.Π.Ε» (πρώην Mobiltrend). Όπως επισημάνθηκε στη Βουλή, η Mobilbeeep είναι εμπορικός συνεργάτης της Γερμανός ΑΒΕΕ με εκτεταμένο δίκτυο εμπορικών αντιπροσώπων σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Επειδή η λέξη εμπορικός συνεργάτης είναι γενική, δηλαδή δεν ορίζει εάν είναι προμηθευτής ή πελάτης της Γερμανός, προέκυψε σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά πληροφορικής, ότι η MobileBeeep ήταν προμηθευτής της Γερμανός. Δηλαδή η Γερμανός αγόραζε προϊόντα από την Mobilbeeep.

Αυτές όμως οι εταιρείες, Limalon Co. Limited και MobileBeeep Τηλεπικοινωνίες, φαίνεται πως είχαν ουσιαστική σύνδεση με την εισηγμένη Γερμανός και τον βασικό της μέτοχο, Πάνο Γερμανό, ο οποίος έκανε και τη συμφωνία με την Cosmote.

Ωστόσο δεν αναφέρονται πουθενά στο ετήσιο δελτίο της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο εταιρείας Γερμανός ενώ θα έπρεπε σύμφωνα με την χρηματιστηριακή νομοθεσία. Γιατί έχουν άμεση επιχειρηματική και έμμεση μετοχική σύνθεση κατά τα γεγονότα. Όμως, η δραστηριότητα αυτή του Πάνου Γερμανού ή και της εταιρείας του αποκρύπτεται. Και αποκρύπτεται γιατί χρησιμοποιεί ως μέτοχο off-shore εταιρεία.

Αναζητώντας περισσότερα στοιχεία, κάποιος μπορεί να βρει σε δημόσια έγγραφα πως η κυπριακή off-shore είχε και συνεταίρο (δηλαδή συμμέτοχο στην εταιρεία MobileBeeep Τηλεπικοινωνίες). Το όνομά του είναι Αθανάσιος Κετσετσόγλου, επιχειρηματίας, ετών 41.

Ο εν λόγω επιχειρηματίας, εμφανίζεται μεταξύ και άλλων να εκπροσωπεί και να δεσμεύει με την υπογραφή του την εταιρεία Multirama, εισηγμένη και αυτή στο Χρηματιστήριο Αθηνών, συμφερόντων του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού.

Με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή χρησιμοποιώντας off-shore και διάφορα πρόσωπα που συνδέονται με τις εταιρείες του ομίλου Γερμανός, ο επιχειρηματίας Πάνος Γερμανός φαίνεται να αποκρύπτει και πολλές άλλες δραστηριότητες από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το επενδυτικό κοινό, τους αναλυτές και φυσικά την Cosmote.

Πάντα υπάρχει μία ελληνική εταιρεία στην οποία εμφανίζεται κάποιο άλλο πρόσωπο και συνήθως μέτοχος είναι μια off-shore.

Μια από αυτές τις εταιρείες είναι η eshop.gr, η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία στην Ελλάδα στον χώρο των πωλήσεων ειδών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών μέσω διαδικτύου.

H εταιρεία αυτή ιδρύθηκε από μια παρέα νέων ανθρώπων: τους αδελφούς Σίμο και Κώστα Μαυροειδή και τον Απόστολο Αποστολάκη.

Στην εταιρεία αυτή απέκτησε συμμετοχή ο Πάνος Γερμανός τον Οκτώβριο του 2005. Όχι ο ίδιος ως φυσικό πρόσωπο, αλλά μέσω άλλου νομικού προσώπου για να μη φαίνεται και να αποκρύπτει δραστηριότητες ανταγωνιστικές.

Άρθρα για την εξαγορά της eshop.gr από τον Πάνο Γερμανό, έχουν δημοσιευθεί στις εφημερίδες «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» (11.12.2005) και «ΙΣΟΤΙΜΙΑ» (17.12.2005), τα οποία δεν διαψεύστηκαν.

Ενας εκ των μετόχων της eshop.gr (εκτός των αφων Μαυροειδή και Αποστολάκη) σύμφωνα με το ΦΕΚ, με ποσοστό τουλάχιστον 35% είναι η εταιρεία MEGACONnet Aνώνυμη Εταιρεία

Εμπορίου και Βιομηχανίας Παραγωγής Συμμετοχών, που ιδρύθηκε το 2005.

Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος αυτής της εταιρείας είναι ο Αθανάσιος Κετσετσόγλου, ίδιος άνθρωπος, ο οποίος είναι στη Multirama του Πάνου Γερμανού και στην Mobilbeeep επίσης του Πάνου Γερμανού.

Μέτοχος της MEGACONnet A.Ε. είναι η MEGACON Ltd, αγνώστων λοιπών στοιχείων, δηλαδή off-shore εταιρεία, για να χάνεται η μετοχική σύνθεση.

Μέλος του διοικητικού συμβουλίου της eshop.gr εμφανίζεται ο Αναστάσιος Θερμός, ο οποίος υπογράφει τους ισολογισμούς της εισηγμένης Γερμανός, με την ιδιότητά του ως Διευθυντή Λογιστηρίου.

Ο ίδιος άνθρωπος (Θερμός) είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας Multirama, από τις 23.2.1006, εταιρεία που ανήκει στον Πάνο Γερμανό.

Οι αφανείς δραστηριότητες του Πάνου Γερμανού δεν σταματούν εδώ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της προηγούμενης Κυριακής της «Κυριακάτικης

Ελευθεροτυπίας» (10/9/2006) ο Πάνος Γερμανός συνδέεται και με την εταιρεία WestNet Distribution A.E. Όπως προκύπτει από το δημοσίευμα, η εν λόγω εταιρεία συνεργάζεται με την Multirama, όπως επιβεβαιώνουν στελέχη της, αλλά δεν έχει σχέση μετοχική με την Multirama και τον Πάνο Γερμανό. Το ίδιο δημοσίευμα όμως επισημαίνει τις εξής συμπτώσεις που προκύπτουν από διάφορες εταιρικές πράξεις των εταιρειών WestNet Distribution και Multirama, που έχουν δημοσιευθεί στο ΦΕΚ:

Ο σημερινός οικονομικός διευθυντής της Multirama, Γιώργος Κολέλης ο οποίος υπογράφει και τον ισολογισμό της είναι και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της WestNet Distribution A.E. Κατέχει μάλιστα τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

Στο πρώτο μάλιστα διοικητικό συμβούλιο της WestNet Distribution A.E. εμφανίζεται και ο Αθανάσιος Κετσετσόγλου, κατέχοντας τις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου. Η εταιρεία αυτή έκανε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 1.000.000 ευρώ. Ποιος είναι μέτοχος στην εταιρεία WestNet Distribution A.E.; Δεν γνωρίζουμε, ίσως όμως είναι off-shore.

Αναζητώντας το ετήσιο δελτίο του έτους 2005 της Multirama δεν αναφέρεται πουθενά αυτή η εταιρεία, καθώς ο Γιώργος Κολέλης δεν είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Multirama, αλλά απλό διευθυντικό στέλεχος.

Εκτός των άλλων διάφορα πρόσωπα, που συνδέονται με τις επιχειρήσεις του Πάνου Γερμανού όπως ο Αθανάσιος Κετσετσόγλου και η Ελένη Κολοβού (λογίστρια στην Γερμανός και στο eshop.gr σύμφωνα με πληροφορίες) εμφανίζονται στα διοικητικά συμβούλια διαφόρων εταιρειών. Ορισμένες από αυτές τις εταιρείες έχουν συμπτωματικώς το ίδιο αντικείμενο δραστηριότητα και ιδρύθηκαν το 2006, όταν δηλαδή ήταν σε διαπραγματεύσεις ο Πάνος Γερμανός με την Cosmote για την πώληση της εταιρείας του.

Κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των εταιρειών είναι ότι ο βασικός τους μέτοχος είναι off-shore εταιρεία. Γιατί;

Οι εταιρείες αυτές είναι:

– IMPERA ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΙΔΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Α.Ε. με μέτοχο την εταιρεία Duron Investments.

– Incipit Ηλεκτρονικά και Ψηφιακά Συστήματα Α.Ε. με μέτοχος την εταιρεία Orizousa Limited.

– Nelia Πληροφορική Α.Ε. με μέτοχο την εταιρεία Allexpert Limited.

Κάποια μέλη από την παραπάνω επιχειρηματική παρέα δημιούργησαν και ένα άλλο ηλεκτρονικό κατάστημα προκειμένου να ανταγωνιστεί την eshop.gr πριν την εξαγοράσουν.

Μέσω μιας εταιρείας, της ALFA SCOTT δημιούργησαν το ηλεκτρονικό κατάστημα με την επωνυμία computer4u.gr.

Ποιος υπογράφει τον ισολογισμό της του έτους 2005; Συμπτωματιώς και πάλι εμφανίζεται με την ιδιότητα του διευθύνοντος συμβούλου ο Αθανάσιος Κετσετσόγλου. Επίσης στο Δ.Σ. της ίδιας εταιρείας συμμετέχει ο Παναγιώτης Καβάκας, ο οποίος συμμετέχει στις εταιρείες IMPERA A.E., MEGACONnet A.E.

Όταν μάλιστα εξαγόρασε ο Γερμανός το eshop.gr στην ιστοσελίδα του computer4u.gr αναρτήθηκε ένα μήνυμα, το οποίο παραπέμπει τους πελάτες στην εταιρεία eshop.gr. Το μήνυμα λέει τα εξής:

Αγαπητοί μας πελάτες,

Λόγω διαφόρων προβλημάτων είμαστε υποχρεωμένοι να αναστείλουμε επ’αόριστο τη λειτουργία του ηλεκτρονικού καταστήματος Computer4u. Η διοίκηση του Computer4u, προσπαθώντας να φανεί αντάξια της εμπιστοσύνης που δείξατε στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα, ανακοινώνει ότι έχει έρθει σε συμφωνία με το ηλεκτρονικό κατάστημα e-shop.gr για την πλήρη after sales εξυπηρέτηση και υποστήριξη των πελατών του Computer4u. Συνεπώς για οποιoδήποτε ζήτημα σχετικά με προιόντα που αγοράσατε απο το Computer4u μπορείτε να απευθύνεστε για την άμεση εξυπηρέτηση σας στο τηλ. 211-5000-500 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] .

Σας ευχαριστούμε θερμά για την εμπιστοσύνη και προτίμηση που δείξατε στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα Computer4u .

Tέλος, ο Αθανάσιος Κετσετσόγλου “συναντιέται” και με τον νομικό σύμβουλο του Πάνου Γερμανού και της Multirama, τον Γιώργο Ξηρουχάκη σε άλλες εταιρείες, εκτός πληροφορικής.

Η αποκάλυψη της όλης ιστορίας από το «Παρόν», που σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία έχει περαιτέρω προεκτάσεις, προκαλεί πολλά ερωτήματα:

Γνώριζαν ή όχι ο Παναγής Βουρλούμης διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ και ο Βαγγέλης Μαρτιγόπουλος της Cosmote τις επιχειρηματικές και ευθέως ανταγωνιστικές έμμεσες διασυνδέσεις του Γερμανού;

Τι είδους οικονομικές ή άλλες δοσοληψίες είχαν όλες αυτές οι επιχειρήσεις και off-shore με τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες Γερμανός ΑΕΒΕ και Multirama;

Από ποια φυσικά ή νομικά πρόσωπα- εκτός του Πάνου Γερμανού – συμφώνησε η Cosmote να αγοράσει μετοχές της εισηγμένης Γερμανός; (ο Πάνος Γερμανός εμφανίζεται επίσημα να κατέχει το 34,9% των μετοχών της Γερμανός και όχι το 42%, που συμφώνησε να αγοράσει από αυτόν η Cosmote);

Πως διακινούνταν τα χρήματα που σχετίζονταν με μετοχικές ανακατατάξεις ή και συνήθεις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των διαφόρων εταιρειών;

Τι ρόλο έπαιζαν και παίζουν όλες αυτές οι εταιρείες;

Λειτουργούσαν ανταγωνιστικά ή συμπληρωματικά των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Γερμανός και Multirama; Γιατί εάν ήταν προμηθευτές των εισηγμένων σε τι τιμές αγόραζαν οι εισηγμένες; Εάν αγόραζαν ακριβά, τότε έβγαζαν κέρδη οι αφανείς εταιρείες. Εάν αγόραζαν φθηνά, κάτω του κόστους, τότε ίσως να εμφάνιζε υψηλή κερδοφορία – πέραν της κανονικής η Γερμανός.

Tί θα κάνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μπροστά στις αποκρύψεις στοιχείων;

Υπάρχει αθέμιτη πρακτική κατά των franchisees της Multirama από την παράλληλη δράση συνδεόμενων και ταυτόχρονα ανταγωνιστικών εταιρειών;


Σχολιάστε εδώ