Συλλογάμαι ελεύθερα

Σε σένα αποκλειστικά, φίλε αναγνώστη, απευθύνομαι σήμερα ως πολίτη, ως δημότη, κυρίως όμως ως ψηφοφόρο, για να μοιραστώ μαζί σου κάποιες σκέψεις οι οποίες σε ό,τι με αφορούν καθόριζαν πάντοτε την απόφαση που έπαιρνα όταν εκαλούμην να ασκήσω το δημοκρατικό δικαίωμα του εκλέγειν, δηλαδή όταν εκαλούμην να ψηφίσω.

Όταν καλείσαι να αναδείξεις τους εκπροσώπους σου, δεν κάνεις τίποτε άλλο από το να δίδεις εντολή (πληρεξουσιότητα) δημόσιους φορείς (κόμματα και πρόσωπα, σε αυτοδιοικητικούς συνδυασμούς κ.λπ.) για να ασκήσουν διαχείριση των υποθέσεων κοινού συμφέροντος, συνεπώς και δικού σου συμφέροντος. Και την οποία ασκούν μέσα από τους θεσμούς της δημοκρατίας κάθε βαθμίδας, ασκούν δηλαδή δημόσια εξουσία μέσα στα πλαίσια των νόμων, της συντεταγμένης πολιτείας, με όρους χρηστής διοίκησης και με τους κανόνες της πολιτικής και κοινωνικής ηθικής, τους αποδεκτούς από το κοινωνικό σύνολο.

Συνεπώς, διερωτάται κανείς, εν ονόματι αυτού του ύψιστου σκοπού: Έχουμε εμβαθύνει ποτέ στην ηθική έννοια της ψήφου, έχουμε «ζυγίσει», έχουμε αξιολογήσει τη σημασία της, ως προς τη δύναμη και τη δυναμική της;

Θα χρειαζόταν ολόκληρη πραγματεία για να αναλύσει κανείς την τεράστια σημασία της μικρής αυτής (με πέντε γράμματα) λέξης: ψήφος. Σημασία πολιτική, δημοκρατική, ηθική, κοινωνική, ποιοτική, ποσοτική κ.ά.

«Ψήφοις λογίζομαι» = υπολογίζω ακριβώς, «ψήφους τίθημι» = λογαριάζω διά ψήφων, έλεγε η αρχαία ελληνική σοφία. Επίσης, η έννοια του ρήματος ψηφάω-ώ είναι: δίδω σημασία, λαμβάνω υπόψη μου, υπολήπτομαι, σέβομαι, εκτιμώ.

Τίθεται συνεπώς άλλο ερώτημα: εκφράζονται αυτές οι έννοιες με την ψήφο; Με άλλα λόγια, η ηθική διάσταση της βούλησης του πολίτη-ψηφοφόρου παίρνει σάρκα και οστά με την ψήφο ή η ψήφος δίδεται «ελαφρά τη καρδία», δηλαδή «κατά παρέκκλισιν αληθούς βουλήσεως», ετεροβούλως κατά χάριν;

Δυστυχώς, δίδεται συνήθως «ελαφρά τη καρδία». Έτσι η ψήφος ευτελίζεται. Η ψήφος, αγαπητέ αναγνώστη, δεν είναι απλώς ένα ψυχρό χαρτί πάνω στο οποίο με έναν σταυρό σημειώνουμε την προτίμησή μας. Το χαρτί (ψηφοδέλτιο) είναι το μέσον με το οποίο εκφράζουμε τη βούλησή μας (θέληση) για υψίστης σημασίας εντολή με εθνικό, πολιτικό, κοινωνικό και ηθικό περιεχόμενο. Η ψήφος είναι έκφραση συνείδησης και τη συνείδησή μας δεν… την «πετάμε» όπως και όπου, δεν τη χαρίζουμε, δεν την εξαργυρώνουμε.

Εξίσου μεγάλη σημασία έχει η ψήφος και ως προς τον σκοπό. Σκοπό τον οποίο διαμορφώνει η ποσοτική της διάσταση.

Μην ξεχνάς, φίλε αναγνώστη, ότι ως ψηφοφόρος συμμετέχεις στη διαμόρφωση κοινής απόφασης δημόσιου ή δημοτικού συμφέροντος. Η ψήφος σου αθροιζόμενη στη μείζονα πρόταση σχηματίζει την κυρίαρχη απόφαση (εξουσία). Αθροιζόμενη δε στην ελάσσονα ή τις ελάσσονες προτάσεις σχηματίζει τις ελέγχουσες, την κυρίαρχη απόφαση (εξουσία), μειοψηφίες με τον δημόσιο λόγο, τον δημόσιο έλεγχο. Σε κάθε περίπτωση η ψήφος δεν είναι ένα άψυχο χαρτί, είναι η βούλησή σου, η ψυχή σου, η συνείδησή σου, η δημοκρατική αυθεντία σου. Και σε κάθε περίπτωση πρέπει να την εκφράζεις υπεύθυνα!

e-mail: [email protected]


Σχολιάστε εδώ