Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια…
Εμείς, ίσως και να βιαστήκαμε να πανηγυρίσουμε για την μετεξέλιξη της Σοφοκλέους και την είσοδό της στο κλαμπ των ανεπτυγμένων αγορών. Στην ουσία όμως, τα εγγενή προβλήματα του μαγαζιού μας εξακολουθούν να είναι ορατά, να ταλανίζουν τους εμπλεκόμενους, και τώρα φαίνεται πως ήρθε η ώρα να τα πάρουν πραγματικά στα σοβαρά και οι… «Κουτόφραγκοι», οι οποίοι -λέει- μελετούν το ενδεχόμενο πιθανής υποβίβασης της Σοφοκλέους από ανεπτυγμένη (developed) σε… «αναπτυσσόμενη αναδυόμενη» (advanced emerging) ή κάπως έτσι! Δεν θέλουν δηλαδή και να μας στενοχωρήσουν τα παιδιά του FTSE Group, αλλά από την άλλη μας λένε πως τα μεταξωτά εσώρουχα θέλουν και επιδέξιους… «απαυτούς» και ο δικός μας προς το παρόν μόνον τέτοιος δεν είναι…
Μη ρωτήσετε αν όλα τούτα δεν τα ήξεραν ή δεν τα έβλεπαν όταν μας αναβάθμιζαν. Είτε τους βόλευε τότε να το πράξουν, είτε είχαν την πεποίθηση πως θα διορθώνονταν τα όποια προβλήματα του ΧΑΑ. Τώρα όμως, τίποτε δεν βλέπουν που να τους πείθει. Κι αυτό είναι που πρέπει να μας προβληματίσει! Όπως επίσης και το γεγονός πως οι ξένοι φίλοι μας εντοπίζουν τη ρίζα του προβλήματος στη λειτουργία του θεσμού των Παραγώγων. Κι όσοι κάποτε έψεξαν και τον γράφοντα κι άλλους πολλούς που έλεγαν πως στο ΧΠΑ θα πέσει κλαυσίγελος τον πρώτο καιρό, τώρα να δω τι θα πουν!
Στα αμιγώς στατιστικά στοιχεία τώρα της εβδομάδας που τελείωσε, δύο πράγματα αξίζουν μνείας. Πρώτον, η σχετική αύξηση του τζίρου με συνεδριάσεις όπου στο τέλος «έμπαιναν» επιθετικές εντολές και κάποια στιγμή είδαμε τον τζίρο να περνάει και τα 270 εκατομμύρια ευρώ, και δεύτερον τη στάση που τηρούν ακόμα και τώρα οι εγχώριοι διαχειριστές κεφαλαίων, οι οποίοι θεωρούν πως το επικρατέστερο σενάριο για το άμεσο μέλλον είναι αυτό των σταθεροποιητικών τάσεων, όπερ σημαίνει -στα δικά τους μυαλά- «δεν κάνω τίποτε και περιμένω τους ξένους να μου δείξουν πού να βάλω τα λεφτά μου». Ήρθαν και τα πρόστιμα για την υπόθεση της Ηπειρωτικής, ήρθαν και κάποιες συστάσεις επενδυτικών οίκων για την πορεία δεικτοβαρών μετοχών, δεν ήθελε και πολύ ο μέσος διαχειριστής να «στείλει» όσα χαρτιά της υψηλής κεφαλαιοποίησης του είχαν αποφέρει έστω και ελάχιστα κέρδη. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν οι πιέσεις στους πρωταγωνιστές τίτλους των προηγούμενων εβδομάδων και η επιδεικτική απουσία κινήσεων σε επιλεγμένα χαρτιά, ακόμα και σε τιμές που κάποτε θα τα κυνηγούσαν πολλοί.
Οι «παλιοί» λένε τώρα πως είτε θα υπάρξει ο παράγοντας εκείνος (επιχειρηματικό deal, κίνηση – ματ από την κυβέρνηση σε επίπεδο μικροοικονομικών ειδήσεων;) που θα ταρακουνήσει την αγορά, ή θα δούμε μια μακρά περίοδο καθημερινής απαξίας. Ίδωμεν λοιπόν…
Π. Γ.