Σεβασμός στην κοινή γνώμη

Καλώς ή κακώς οι σφυγμομετρήσεις έχουν γίνει αναπόσπαστο τμήμα της λειτουργίας του πολιτικού μας συστήματος και επηρεάζουν, σε μεγάλο βαθμό, τις επιλογές των κομμάτων.

Καλώς, με την έννοια ότι η γνώμη των κοινωνικών ομάδων σε σημαντικά ζητήματα πρέπει να γίνεται γνωστή και να αναλύεται από τα κόμματα.

Κακώς, γιατί, από την άλλη πλευρά, οι επιλογές των κομμάτων πρέπει να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας και να μην «χειραγωγούνται» από τις δημοσκοπήσεις. Κι ακόμα περισσότερο, να μη χειραγωγούν τα ίδια τα κόμματα τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, προκειμένου να προκαλέσουν ευνοϊκές εντυπώσεις στον λαό.

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έφθασε στα όρια του εκφυλισμού. Είδαμε εταιρείες δημοσκοπήσεων σε «υπαλληλική σχέση» με κόμματα και άλλες εταιρείες να νέμονται προνομιακά διαφημίσεις και επικοινωνιακά «πακέτα» κρατικών επιχειρήσεων, υπουργείων, οργανισμών…

Το «κακό» μάλιστα έφθασε στο απροχώρητο κατά την προεκλογική περίοδο του 2004… Όπου «διατεταγμένες» δημοσκοπήσεις μηδένιζαν τη διαφορά ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, αναδεικνύοντας μάλιστα για «καταλληλότερο» τον Γ. Παπανδρέου…

Εδώ και αρκετό καιρό έχει προβληθεί -και από κάποιες εταιρείες δημοσκοπήσεων- το αίτημα της νομοθετικής ρύθμισης του τρόπου διεξαγωγής και του μηχανισμού επιστημονικού ελέγχου των δημοσκοπήσεων. Δυστυχώς, και η παρούσα κυβέρνηση κωφεύει όπως και η προηγούμενη, που είχε βέβαια τους δικούς της σοβαρούς λόγους…

Γι’ αυτό και είναι καιρός να προχωρήσει η κυβέρνηση στην αναγκαία ρύθμιση. Σε τελική ανάλυση η αξιοπιστία και η επιστημονική εγκυρότητα δεν αφορά μόνο τα κόμματα και τις επιλογές τους. Κατά κύριο λόγο αποτελεί μια πράξη σεβασμού προς την κρίση και τη γνώμη του λαού, μια οφειλή προς την ίδια τη λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.

Θαρσείν χρη…

ΟΦΙΣ


Σχολιάστε εδώ