ο Δαίμονας των δημαρχείων

Θυμηθείτε το. Με το νέο κτίριο που αγόρασε η ΤΕΔΚΝΑ, αξίας 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, θα έχουμε παρατράγουδα. Την προηγούμενη Τετάρτη ο πρόεδρος της Ένωσης μαζί με τον νομικό σύμβουλο επισκέφτηκαν τον επιθεωρητή του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και κατέθεσαν υπόμνημα και σχεδόν όλον τον φάκελο, ύστερα από έλεγχο που έχει ζητήσει το Σώμα επιθεωρητών, διερευνώντας καταγγελία για την αγορά αυτή. Ο φίλτατος Φιλίππου ήταν, όπως μου είπαν, ιδιαίτερα εκνευρισμένος επειδή ο επιθεωρητής την ώρα του προγραμματισμένου ραντεβού είχε κάποια άλλη επείγουσα υπηρεσιακή δουλειά. «Θα σηκωθώ να φύγω. Δεν θα περιμένω άλλο» έλεγε και ξανάλεγε στη γραμματέα του επιθεωρητή. Έμαθα πάντως ότι η πρώτη ματιά που έριξε στον φάκελο ο επιθεωρητής δεν τον ικανοποίησε απόλυτα ως προς το «όλα έχουν καλώς». Εντύπωση πάντως έχει προκαλέσει σε υπαλλήλους της ΤΕΔΚΝΑ η εντολή του προέδρου να μη δοθεί αντίγραφο του φακέλου σε κανέναν. Ούτε στον γενικό γραμματέα της Ένωσης δήμαρχο Χολαργού Δημήτρη Νικολάου, που εξαιτίας του προηγούμενου δημοσιεύματός μας ζητάει να μάθει τι έχει γίνει. Εντύπωση όμως προκαλεί και η πρεμούρα της διεύθυνσης οικονομικών υπηρεσιών της Ένωσης, διά της νεοπροαχθείσας διευθύντριας, να δοθεί προκαταβολή στην εταιρεία που πούλησε το κτίριο, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη ένας σοβαρός έλεγχος που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στην ακύρωση της αγοράς. Γιατί τόση βιασύνη;

Ωραίο το δελτίο Τύπου που έστειλε η ΤΕΔΚΝΑ για να διαφημίσει την αγορά του νέου κτιρίου της. Ξέχασε όμως να αναφέρει ότι με τη διαδικασία αγοράς ασχολείται το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Γιατί άραγε;

Φαίνεται ότι νωρίς ξεκίνησαν οι φιλοδοξίες του δημοτικού συμβούλου Καλλιθέας Δημήτρη Κάρναβου, γεγονός που έχει δημιουργήσει μεγάλη δυσαρέσκεια στούς υπόλοιπους συνυποψηφίους του στον συνδυασμό του Γιάννη Χατζόπουλου. Ακόμη δεν έγιναν οι εκλογές και ο Δημητράκης λέει παντού ότι αυτός θα είναι ο ουσιαστικός αρχηγός της παράταξης, ακυρώνοντας έτσι την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει ο επικεφαλής του συνδυασμού δικηγόρος Χατζόπουλος. Ο αγαπητός υποψήφιος σύμβουλος, προφανώς έχοντας πολλά λεφτά, κάνει εκδηλώσεις, ομιλίες, παρουσιάσεις βιβλίων, με μπουφέδες και κρακεράκια. Ίσως η ιδιότητά του ως γενικού διευθυντή στην εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα να του επιτρέπει την οικονομική άνεση που έχει πέραν του δέοντος.

Οι προεκλογικές εντάσεις στον δήμο της Γλυφάδας έχουν φτάσει στο απροχώρητο. Ο δήμαρχος της πόλης έβγαλε μια ανακοίνωση που καταγγέλλει ονομαστικά πρώην δημοτικούς συμβούλους για «λαμόγια που πρέπει να απομακρυνθούν από τα κοινά της πόλης». Η αλήθεια είναι ότι η πρόταση της ανακοίνωσης «σαν δήμαρχος έζησα καταστάσεις παρακμής, σήψης, διαφθοράς και συναλλαγής» θα είχε πολύ μεγάλη σημασία εάν ο αγαπητός δήμαρχος μας έλεγε και συγκεκριμένα γεγονότα. Τέτοια δεν αναφέρει. Υπάρχει όμως ένα σοβαρό θέμα σχετικά με τα ονόματα των δημοτικών συμβούλων που αναφέρονται στην επιστολή αυτή. Με την αποχώρηση πλέον του νυν δημάρχου από τα κοινά της πόλης, ο δικηγόρος Θεοδωρόπουλος διεκδικεί με πολλές πλέον πιθανότητες τη νίκη στις εκλογές.

Με δύο πολύ σοβαρά στελέχη του ΠΑΣΟΚ ενισχύθηκε ο σύνδεσμος του ανεξάρτητου υποψήφιου δημάρχου στο Μαρούσι, Ραγκούση. Πρόκειται για τον Σακελλίωνα, στενό συνεργάτη του Πέτρου Ευθυμίου και τον Καπετανάκη, με έντονη δραστηριότητα στα κομματικά δρώμενα της πόλης.

Εντύπωση έχει προκαλέσει η ολιγωρία του περιφερειάρχη Αττικής, Μπάμπη Μανιάτη, για τις διαδικασίες που έπρεπε ήδη να έχει δρομολογήσει για την έκπτωση από το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου Αμαρουσίου Νώντα Γαρδέλη, αφού υπάρχει πρωτόδικη απόφαση επτά μηνών για πλαστογραφία και εκβίαση. Θυμάμαι ότι στην περίπτωση του δημάρχου της πόλης Παναγιώτη Τζανίκου, νύχτα έβαλε τις υπηρεσίες της περιφέρειας να «τρέξουν» τις διαδικασίες για να κηρυχθεί έκπτωτος. Τι συμβαίνει, γενικέ;

Εξαιτίας της διαδικασίας που ακολουθεί η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού και Αναψυχής του δήμου Κερατσινίου για την εκμίσθωση ενός δημοτικού αναψυκτηρίου, υπάρχουν σοβαρότατες καταγγελίες που αφήνουν «σκιές» για τη διαφάνεια του διαγωνισμού. Ένα από τα κριτήρια επιλογής και όπως προκύπτει από την προκήρυξη, το πιο βασικό είναι η αξιοπιστία του πλειοδότη. Έτσι, γενικά και αόριστα. Μπορεί δηλαδή ένας συμμετέχων στον διαγωνισμό να είναι πλειοδότης, αλλά ο πρόεδρος του ΔΣ της επιχείρησης, φίλτατος και πολυγραφότατος Ζαχαρίας Ζούπης, να μην τον κρίνει αξιόπιστο. Ποιος καθορίζει άραγε τα κριτήρια αυτά; Ο απερχόμενος δήμαρχος, Σαράφογλου, θα χρεωθεί αυτόν τον διαγωνισμό;

Νέα υποψηφιότητα για τον δήμο Μαγούλας. Πρόκειται για την Αθηνά Τελιωνάκη. Την προηγούμενη Παρασκευή ανακοίνωσε την ιδρυτική της διακήρυξη.

Για μια ακόμη φορά αυτά που εξελίχθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο δημοτικό συμβούλιο Ζεφυρίου αποτέλεσαν την καταρράκωση του θεσμού της αυτοδιοίκησης. Προ της έναρξης της ημερήσιας διάταξης η πρόεδρος του ΔΣ Βαγενά προσπάθησε να διαβάσει μια επιστολή που απευθυνόταν στους δημοτικούς συμβούλους, του συνάδελφού τους Γιάννη Παρνασού. Ο τοπαρχάρας Κώστας Παπαχρήστος πετάχτηκε από την καρέκλα του και ωρυόμενος φώναζε να του διαβαστεί η επιστολή. Η πρόεδρος επέμενε ως είχε υποχρέωση και τότε ένας πολίτης από το ακροατήριο, που παρακολουθούσε τη συνεδρίαση, όρμηξε στην πρόεδρο και της πήρε όλους τους φακέλους που είχε μπροστά της και τους έδωσε στον δήμαρχο! Η Βαγενά, προφανώς φοβούμενη για τη ζωή της, λιποθύμησε όπου με ασθενοφόρο οδηγήθηκε σε νοσοκομείο! Οι ευθύνες του δημάρχου είναι τραγικές. Έχει χαθεί παντελώς ο έλεγχος στη διοίκηση του δήμου. Μπράβοι και τραμπούκοι κυκλοφορούσαν την ώρα της συνεδρίασης του ΔΣ ανενόχλητοι. Η τετραετία αυτή που περνάει θα μείνει στην ιστορία του Ζεφυρίου ως η πιο μελανή πολιτική παρένθεση της πόλης.

Όποτε θέλει πληρώνει τα μισθώματα του αναψυκτηρίου που βρίσκονται στο πάρκο των Αγίων Αναργύρων, ο διαχειριστής του. Την προηγούμενη Τρίτη συνεδρίασε το ΔΣ για να κάνει διακανονισμό των χρεών που έχουν συγκεντρωθεί και είναι αρκετές χιλιάδες ευρώ. Καταλάβατε τι γίνεται; Μαζεύονται καμιά δεκαριά νοίκια, δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ και μόλις το ποσόν φτάσει στον ουρανό, αρχίζει να δίνει δόσεις. Ρε παιδιά, και εγώ άμα είναι τα νοικιάζω τα μαγαζιά. Σε πέντε χρόνια θα αρχίσω να δίνω 100 ευρώ τον μήνα.

Έχει ξεπεράσει τα 10 δισεκατομμύρια δραχμές το έλλειμμα του δήμου Περάματος, όπως καταγγέλλει ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης δικηγόρος Γιάννης Γλύκας. Αδιαφάνεια, σκάνδαλα, απευθείας αναθέσεις και ο χορός καλά κρατεί. Τι είναι αλήθεια από όλα αυτά τα σοβαρότατα που καταγγέλλει ο Γιάννης, μόνο αυτός ξέρει. Πάντως δεν έχουμε καμιά αντίρρηση οτιδήποτε είναι τεκμηριωμένο με αδιάσειστα στοιχεία να δημοσιοποιηθεί αμέσως. Γιάννη, στείλε φακέλους.

Αύριο το βράδυ κάνει τα εγκαίνια του εκλογικού του κέντρου ο δήμαρχος Κηφισιάς, Νίκος Χιωτάκης. Τα γραφεία του συνδυασμού, όπως μας ενημερώνει ο φίλτατος Νικόλας, βρίσκονται στη Λ. Κηφισίας 277. Τα εγκαίνια είναι στις 8.30 μ.μ.

Ψάχνοντας το αρχείο μου βρήκα μια δήλωση του Μιχάλη Κωστάκη, που σήμερα ως υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία συνεργάζεται με τον απερχόμενο δήμαρχο Αργυρούπολης Γιαννάκη Τσαρπαλή. Τον Νοέμβριο του 2003 έλεγε ο Κωστάκης «με την πολιτική τακτική τους ο δήμαρχος και ο πρόεδρος του ΔΣ καταργούν κάθε έννοια δημοκρατίας και περιφρονούν τον ρόλο του δημοτικού συμβουλίου». Αγαπητέ μου Κωστάκη, τη θυμάσαι τη δήλωση αυτή;

Έλεγες τότε ψέματα ή σήμερα δεν λες αλήθεια; Α, να μην το ξεχάσω. Μου είπαν ότι ο τοπάρχης πηγαίνει κάθε Σάββατο βράδυ στην Ομόνοια για να αγοράσει την εφημερίδα μας. Τον ευχαριστούμε πολύ για την οικονομική θυσία που κάνει κάθε εβδομάδα.

Τη θέση του παραιτηθέντος δημοτικού συμβούλου Πεύκης Γιώργου Πατούλη, εξαιτίας της ενασχόλησής του με τα κοινά του Αμαρουσίου, πήρε η Λεμονιά Τσαντίλα. Μια και ο λόγος για την Πεύκη και τον Γιώργο Πατούλη να σας πω ότι οι σχέσεις του Π. Καμάρα, δημάρχου Πεύκης, είναι στο χειρότερο σημείο τους με τον υποψήφιο δήμαρχο και πρώην συνεργάτη του, που αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στο Μαρούσι. Μένεα πνέουν και αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Καμάρα εναντίον του φίλτατου Γιώργου. Του καταλογίζουν ότι πριονίζει την καρέκλα του νυν δημάρχου, μόνο και μόνο επειδή μπήκε στην περιπέτεια της διεκδίκησης ενός πολύ δύσκολου ρόλου στο Μαρούσι, ενώ στην Πεύκη εάν του «άνοιγε τον δρόμο» ο νυν τοπάρχης θα ήταν γι’ αυτόν περίπατος, Έτσι λένε, έτσι γράφω.

Σε απολογία καλεί ο περιφερειάρχης Αττικής τρεις δημοτικούς συμβούλους του δήμου Νίκαιας που ενεπλάκησαν στον διαγωνισμό για την τοποθέτηση χλοοτάπητα στο γήπεδο Νίκαιας. Σύμφωνα με το πόρισμα που υπάρχει στην Περιφέρεια, το έργο δόθηκε στον εργολάβο που έδωσε τη… μικρότερη έκπτωση. Ο μόνος που είχε ψηφίσει εναντίον αυτής της απόφασης τότε ήταν ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Βαγγέλης Κίτσος. Για να δούμε πού θα καταλήξει και αυτή η ιστορία.

Είναι δυνατόν να έχεις 14 χρόνια φυλακή στην πλάτη σου, να έχεις γίνεις θαμώνας στα δικαστήρια του Πειραιά, να έχεις καταχρεώσει τον δήμο του μεγάλου λιμανιού με εκατομμύρια ευρώ και να θέλεις να γίνεις δήμαρχος ξανά σε άλλον δήμο; Κι όμως, είναι δυνατόν.

Ένωσαν τις δυνάμεις τους οι Κασιμάτης και Διάκος στον Κορυδαλλό εν όψει των δημοτικών εκλογών. Ο Γιάννης Διάκος, ο οποίος αποχώρησε από τον συνδυασμό της ΝΔ, αποφάσισε να συνεργαστεί με την ανεξάρτητη δημοτική κίνηση του μέχρι χθες στενού συνεργάτη του Στέφανου Χρήστου, Κασιμάτη, ο οποίος τις προάλλες παρουσίασε όλους τους υποψήφιους συμβούλους του.

Και η ηθοποιός Βάνα Μπάρμπα θα είναι υποψήφια στον συνδυασμό του Σαλαλέ στο Κερατσίνι. Ο Τζώρτζογλου στη Νίκαια, ο Ευρυπιώτης και ο Τσάκωνας στο Μπραχάμι. Μακάρι να μην επιβεβαιωθώ, αλλά το παρελθόν έχει δείξει ότι μόλις τελειώσουν οι εκλογές, οι καλλιτέχνες ξεχνάνε ακόμα και την οδό του δημαρχείου. Ελάχιστες εξαιρέσεις υπάρχουν.

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Να δείτε πόσους ΜΕΒΓΑΛίτες έχουμε στην αυτοδιοίκηση. Πέντε εργολάβοι έχουν μοιράσει όλη την Αττική. Οι τοπάρχες φεύγουν, αυτοί μένουν. Με καταπιέζει ο εκδότης. Δεν μπορώ να γράψω ονόματα. Άμα αυτοπυρποληθώ στον Άγνωστο Στρατιώτη, να ξέρετε ότι γι’ αυτό θα είναι.


Σχολιάστε εδώ