Κεραυνοί Παπανδρέου

O κ. Παπανδρέου, κάνοντας ακόμη και την τελευταία στιγμή διορθώσεις στο κείμενο της ομιλίας του προς τις παραγωγικές τάξεις, είπε χθες στο Βελλίδειο Ίδρυμα ότι «η φετινή 71η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης βρίσκει τη χώρα να βιώνει την απαισιοδοξία, την οικονομία σε κρίση και την κοινωνία σε καθεστώς αυξανόμενης ανασφάλειας. Την Ελλάδα να απαξιώνεται και να χάνει την αυτοπεποίθησή της μπροστά στον ορυμαγδό της φαυλότητας της σημερινής κυβέρνησης».

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στην υπόθεση των ημερών. Τη σκανδαλολογία, τις μίζες, τον χρηματισμό και τη διαφθορά. Στους «κουμπάρους» και τους «κουμπαράδες».

«Η σημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα των επιλογών της κυβέρνησης της ΝΔ. Αντί να κτίσει πάνω σε αυτά που παρέλαβε, επέλεξε να κατεδαφίσει.

Αντί να προετοιμάσει τη χώρα για το νέο μοντέλο ανάπτυξης που χρειάζεται, ασχολήθηκε με τη νομή της εξουσίας σε ημετέρους. Αντί να συνθέσει και να ενώσει γύρω από νέους μεγάλους στόχους, προτίμησε να διαιρέσει την κοινωνία. Με το πέπλο της σεμνότητας και της ταπεινότητας έγιναν και γίνονται τα πιο μεγάλα σκάνδαλα χρηματισμού».

Ο κ. Παπανδρέου εξαπέλυσε τα βέλη του εναντίον της αντίληψης που επικρατεί στην κυβερνητική πλειοψηφία, επαναλαμβάνοντας ό,τι είπε και τις προηγούμενες ημέρες περί πελατειακής αντίληψης από την κυβέρνηση προς τις κοινωνικές τάξεις. «Η Νέα Δημοκρατία προτίμησε την ακινησία μιας παλαιοκομματικής λογικής. Προτίμησε να διαχειριστεί την εξουσία γιατί δεν μπορεί να την αξιοποιήσει ως εφαλτήριο για αλλαγές. Συμβιβάστηκε με τις παθογένειες, με τις παλαιοκομματικές αντιλήψεις, με την καθυστέρηση, με τη γραφειοκρατία, με τη διαφθορά. Θέλησε να χειραγωγήσει την αγορά, να ελέγξει το κράτος και να βάλει την κοινωνία σε ομηρία. Αυτές οι αντιλήψεις τη βόλεψαν, αυτές οι αντιλήψεις την εξυπηρέτησαν, αυτές τις αντιλήψεις τις υιοθέτησε πλήρως μέσα στη λογική της εξουσίας για την εξουσία».

Χειραφετημένη και όχι χειραγωγημένη κοινωνία

Ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στην επικαιρότητα των ημερών αλλά και στον τρόπο που η κυβέρνηση συμπεριφέρεται στη γενική πολιτική της, ενώπιον των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης επεσήμανε πως η χώρα μας έχει ανάγκη από μια κοινωνία χειραφετημένων και όχι χειραγωγημένων πολιτών.

«Ο χειραγωγημένος πολίτης αισθάνεται ανασφάλεια, φοβάται, μαραζώνει και αναζητά προστασία και εξάρτηση.

Ο χειραφετημένος πολίτης αισθάνεται ασφάλεια, οραματίζεται, σχεδιάζει, δημιουργεί. Είναι δυνατόν να προχωρήσει η χώρα μας αν ο κάθε πολίτης δεν αισθάνεται ισότιμος; Είναι δυνατόν να συναινέσει ο πολίτης σε βαθιές αλλαγές αν δεν αισθάνεται την αλληλεγγύη της πολιτείας;

Είναι δυνατόν να ζητήσουμε από τον πολίτη να μας εμπιστευθεί σε μεγάλες και απαραίτητες αλλαγές εάν δεν αισθάνεται ότι μπορεί να βασιστεί πάνω μας;».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλώντας για τη δίκαια και ισότιμη κοινωνία έθεσε ως βασική προτεραιότητα:

• Την αποκατάσταση του οικογενειακού εισοδήματος και των κοινωνικών υπηρεσιών κατά προτεραιότητα, αλλά όχι ως μοναδική αναγκαία συνθήκη, ώστε να αισθάνεται ο πολίτης ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Μια Χάρτα Δικαιωμάτων για κάθε ελληνική οικογένεια.


Σχολιάστε εδώ