Βάζουν θηλιά στον Γιώργο οι εκσυγχρονιστές

Η ομάδα των λεγόμενων εκσυγχρονιστών βρίσκεται παντού. Ελέγχει όλες τις κινήσεις του Γιώργου και πολλές φορές μερικοί εξ αυτών που βρίσκονται στα κομματικά όργανα τον κατευθύνουν σε λάθος επιλογές, με εμφανή σκοπιμότητα την πλήρη αποτυχία του και αποδόμησή του. Στελέχη που πρόσκεινται στη ομάδα των εκσυγχρονιστών ποτέ τους δεν συμβιβάστηκαν με την οικογένεια Παπανδρέου. Ποτέ δεν συμπάθησαν τον Ανδρέα, πολύ περισσότερο τον ίδιο τον Γιώργο, που τον θεωρούν «μια από τα ίδια». Σήμερα λοιπόν, που η κατάσταση είναι ρευστή στο εσωτερικό του κόμματος, τα στελέχη αυτά, όχι μόνο σε επίπεδο Βουλής, αλλά σε κατώτερο επίπεδο, διαχέουν προς την κομματική βάση την άποψη ότι ο Παπανδρέου οδηγεί το ΠΑΣΟΚ στον γκρεμό και αργά ή γρήγορα «θα πάρει την παρέα του και θα φύγει». Δεν είναι λίγες οι φορές που κεντρικά στελέχη παίρνουν τηλέφωνο στελέχη σε διάφορες περιοχές και «δίνουν γραμμή», κόντρα στην πολιτική και τις επιλογές του Παπανδρέου, είτε γιατί διαφωνούν είτε γιατί δεν πήραν «καρέκλα». Εκείνο που τους εκνευρίζει περισσότερο είναι «η ιδιοκτησιακή αντίληψη για το κόμμα» που κατά τη γνώμη τους διακατέχει τον Παπανδρέου και αυτό διχάζει το κόμμα και ενότητα δεν υπάρχει.

Από την άλλη, ο Παπανδρέου, που αισθάνεται κυρίαρχος, γνωρίζει ότι γίνονται κινήσεις, ξέρει επίσης ότι γίνονται συναντήσεις στελεχών σε «γιάφκες» σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, όπως πρόσφατα στη Μεσσηνία, έχει υπόψη του τις σχέσεις που έχουν ορισμένα στελέχη μεταξύ τους, τις υπόγειες διαδρομές, τα παρασκήνια και τα σενάρια, και αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι τυχαίες οι πιέσεις που δέχεται από ΜΜΕ τα οποία διατηρούν πολύ καλές σχέσεις με πρωτοκλασάτα του στελέχη. Εμφανίζεται λοιπόν αποφασισμένος όλα αυτά τα φαινόμενα να τα ανακόψει ή τουλάχιστον να τα περιορίσει.

Άλλωστε, όπως λένε οι συνεργάτες του, «αν το ΠΑΣΟΚ ηττηθεί θα ηττηθούν και όλοι αυτοί και αν κερδίσει θα κερδίσουν και οι ίδιοι», κάτι που οι τελευταίοι δεν το αποδέχονται όχι μόνο γιατί είδαν πώς απεπέμφθη ο πρώην «τσάρος της οικονομίας» Γιάννος Παπαντωνίου, αλλά κυρίως γιατί πιστεύουν πως αν το ΠΑΣΟΚ δεν πάει καλά, την ευθύνη έχει αποκλειστικά ο Γιώργος.

Μέσα στο ΠΑΣΟΚ η κατάσταση μοιάζει απογοητευτική. Οι μισοί δεν μιλάνε με τους άλλους μισούς και διοχετεύουν στοιχεία ο ένας εις βάρος του άλλου. Όλοι παίζουν τα παιχνιδάκια τους ανάλογα με το σε ποια τάση ανήκουν. Οι διάφοροι τομείς του ΠΑΣΟΚ είναι ανομοιογενείς: οι σημερινοί εχθροί γίνονται φίλοι και οι φίλοι εχθροί, αναλόγως με τα συμφέροντα που εξυπηρετούν κάθε φορά και τις ισορροπίες που κρατάνε. Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε κάθε τομέα κάνουν πολιτική με βάση όχι τη γενική γραμμή, αλλά με σκοπό να βγει προς τα έξω μια στρεβλή εικόνα.

Σύμφωνα με τους επιτελείς του κ. Παπανδρέου, σ’ αυτό βοηθάνε και ορισμένα ΜΜΕ, που καθημερινά φιλοξενούν στα τηλεοπτικά παράθυρα πρώην υπουργούς που έχουν συνδεθεί στο παρελθόν με την αρνητική εικόνα του ΠΑΣΟΚ. «Κάθε φορά που βγαίνουν θυμίζουν στον κόσμο τι ΠΑΣΟΚ βρισκόταν στην εξουσία και αηδιάζει».

Αν, σύμφωνα με όλους τους σχεδιασμούς, ο κ. Παπανδρέου αναφερθεί στα θέματα αυτά σήμερα, στη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, με την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στη ΔΕΘ, θα ξεκαθαρίσει, εάν ερωτηθεί βέβαια, τι θέλει να κάνει με όλα αυτά τα φαινόμενα. «Χρειάζεται όμως», όπως σημειώνουν οι συνεργάτες του, «μεγάλη προσοχή, διότι η ενότητα της παράταξης ανά πάσα στιγμή μπορεί να τραυματιστεί. Είναι εύθραυστη και γι’ αυτό οι κινήσεις δεν πρέπει να είναι βεβιασμένες». Ωστόσο, η καχυποψία μεταξύ των στελεχών είναι πρωτοφανής και προκύπτει ως απόρροια όλων των παραπάνω φαινομένων.

Η απόφαση μάλιστα του Παπανδρέου να επαναφέρει τον Π. Συναδινό ως υπεύθυνο για τις κινητοποιήσεις (στην ουσία δίπλα του), έχει προκαλέσει αντίδραση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και εκείνοι που γνωρίζουν λένε ότι είναι η χειρότερη επιλογή που μπορούσε να κάνει ο Γιώργος και ο κόσμος κάθε άλλο παρά θέλει επιστροφή σ’ αυτό το χθες. Πάντως σιγά σιγά ο κ. Παπανδρέου θα προχωρήσει και σε άλλες αλλαγές στη Χαριλάου Τρικούπη και οι οποίες βέβαια θα κριθούν από τις επιλογές των προσώπων. Αλλαγές θα γίνουν και σε επίπεδο οργάνων. Προσανατολίζεται ο πρόεδρος του Κινήματος να αλλάξει τους υπεύθυνους στη Βουλή, γιατί, όπως του έχουν διαμηνύσει κάποιοι άλλοι συνεργάτες του, λειτουργεί μια ομάδα με συγκεκριμένο θεσμικό υπεύθυνο που συνεχώς φροντίζει με τον τρόπο του να αναδεικνύει την πολιτική στελεχών που είχαν θητεύσει στις κυβερνήσεις Σημίτη και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνονται πολλά παράπονα από άλλους βουλευτές που δεν αξιοποιούνται.

Στη Βουλή άλλωστε με το παραμικρό οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εύκολα μπορεί να διχαστούν και πολύ πιο εύκολα να προκαλέσουν μείζον εσωκομματικό ζήτημα, όπως τουλάχιστον έχει αποδειχθεί.

Έτσι, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει συγκεκριμένες εισηγήσεις από στενό του συνεργάτη στη Βουλή, προκειμένου την κατάλληλη στιγμή να κάνει αυτό που πρέπει. Αλλαγές σε πρόσωπα, νοοτροπίες και καταστάσεις.


Σχολιάστε εδώ