XΡΗΜΑτιστήριο

Την επομένη επικράτησαν ανοδικές τάσεις, με τον γενικό δείκτη να ενισχύεται κατά 0,24% στις 3.953,35 μονάδες, καθώς το επενδυτικό κοινό, λόγω κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης, στράφηκε κυρίως στις μετοχές της Motor Oil και των ΕΛΠΕ. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση στην οποία οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις, με αποτέλεσμα o γενικός δείκτης να υποχωρήσει κατά 0,95%, στις 3.915,69 μονάδες, και η αξία των συναλλαγών να διαμορφωθεί στα 221,8 εκατ. ευρώ. Την επομένη, εν μέσω αρνητικού κλίματος στην Ευρώπη, επικράτησαν εκ νέου πτωτικές τάσεις, με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί κατά 0,86% στις 3.881,93 μονάδες, ενώ από τις μετοχές που διακινήθηκαν 68 ενισχύθηκαν, 188 υποχώρησαν και 132 παρέμειναν αμετάβλητες.

→ Για να δούμε αν η δημοσιονομική πειθαρχία του κ. Αλογοσκούφη αγγίξει και τη ΔΕΘ, εκεί δηλαδή όπου εξελίσσεται ένα ακόμα γκαλά, καθώς οι υψηλοί προσκεκλημένοι καταφθάνουν μετά της κουστωδίας των.

→ Είναι γεγονός ότι οι τράπεζες αγοράζουν φθηνό και πουλούν ακριβό χρήμα, καθυστερώντας μάλιστα να περάσουν στους πελάτες τους τις όποιες θετικές γι’ αυτούς επιτοκιακές μεταβολές; Είναι και παραείναι, καθώς κάτι τέτοιο δείχνουν και τα πρόσφατα στοιχεία της ΤτΕ.

→ Όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά, γι’ αυτό και οι συνεχόμενες διαρροές του οικονομικού επιτελείου σχετικά με το νέο χαράτσι στα εντός και εκτός σχεδίου ακίνητα μόνο τυχαίες δεν είναι.

→ Για να δούμε αν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ασχοληθεί με τις τελευταίες εκθέσεις των διεθνών επενδυτικών οίκων. Για να δούμε κατά πόσο είναι ικανή να επιβάλει πρόστιμα τα οποία και θα στηρίξει ενώπιον της Δικαιοσύνης.

→ Άλλη μια «ανεξάρτητη» επιτροπή, άλλη μια φουρνιά «ημέτερων» μελών ΔΣ! Η αναφορά μας στη νέα επιτροπή του κ. Τσιτουρίδη σχετικά με την αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των Ταμείων στις χρηματαγορές.

→ Μια ανοίγουν, μια κλείνουν και όλως τυχαίως οι φάκελοι των «μεγάλων» εκκρεμών φοροϋποθέσεων ξεχνιούνται ή ακόμα και χάνονται στα υπόγεια των εφοριών.

→ Παρά την ενίσχυση της κερδοφορίας των μεγάλων της Σοφοκλέους, υπήρχαν και κλάδοι που κατέγραψαν απώλειες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτός των εταιρειών επενδύσεων χαρτοφυλακίου.

→ Και όμως υπάρχουν εισηγμένες των οποίων οι λογιστικές καταστάσεις προέρχονται από στοιχεία μη θεωρημένων βιβλίων. Βλέπε ΑΛΤΕ.

→ Όσο μονότονοι και αν γινόμαστε, ούτε το χρηματιστηριακό έγκλημα εξιχνιάστηκε αλλά ούτε και οι παρατρεχάμενοι της Μπουρμπούλια νομικοί και επιχειρηματίες, ανέλαβαν τις ευθύνες τους!

→ Ποια η θέση του υπευθύνου των θυγατρικών της ATEbank για τη φημολογούμενη απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στην εταιρεία ΕΒΖ;

→ Επανήλθε στο προσκήνιο η Θέμις Κατασκευαστική, καθώς και επί ΝΔ αναλαμβάνει, ως εποπτεύουσα αρχή, έργα σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα τα οποία αφορούν το υπουργείο Δικαιοσύνης.

→ Εκβιάζουν ή απλώς προειδοποιούν; Πώς αλλιώς να χαρακτηρίσουμε τις θέσεις των εταιρειών διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων, σύμφωνα με τις οποίες ή καταργούνται οι φόροι ή μεταφέρουν την έδρα τους σε φορολογικούς παραδείσους, με αποτέλεσμα να χάνει το ελληνικό Δημόσιο πολύ χρήμα.

→ Πόσες φορές πρέπει να επισημάνουμε ότι η κατά 8,3% αύξηση που σημείωσαν οι αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα το 2005 δεν έφερε τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα;

→ Ένας προς έναν οι φερόμενοι ως υπαίτιοι για τη χρηματιστηριακή φούσκα του 2000 αποφυλακίζονται με δικαστικά βουλεύματα, καθώς κανένας από τους κατά τα άλλα υπερασπιστές της κάθαρσης δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται πλέον για τα χρήματα που κλάπηκαν από τις τσέπες των μικροεπενδυτών.

→ Αποδεχόμενοι πλέον την «πλαστότητα» των στοιχείων του Κεντρικού Αποθετηρίου σχετικά με τους φερόμενους ως ξένους επενδυτές, επισημαίνουμε την αύξηση της συμμετοχής τους στην ελληνική αγορά, με ταυτόχρονη όμως εκροή κεφαλαίων από τους λεγόμενους φορολογικούς παραδείσους.

→ Έχει ιδιαίτερες προτιμήσεις ο άνθρωπος, τις οποίες δεν διστάζει να αναφέρει ακόμα και σε επίσημα γεύματα! Ο κ. Καπράλος, λες και είναι «υπεύθυνος Τύπου» της Aegean Airlines, τόνισε ότι η διοίκηση του χρηματιστηρίου ενδιαφέρεται να προσελκύσει νέες δυναμικές εταιρείες όπως η εν λόγω αεροπορική εταιρεία. Τώρα, για τις αλλαγές επί αλλαγών στη διάρκεια της συνεδρίασης του χρηματιστηρίου, ό,τι και να πούμε είναι περιττό, καθώς στο τέλος οι μικροεπενδυτές θα χρειάζονται καθημερινό δελτίου Τύπου για να μάθουν πότε τίθενται σε διαπραγμάτευση οι μετοχές τους.

→ Εκ του αποτελέσματος θα δούμε ποιος κοροϊδεύει ποιον και γιατί. Πάντως οι απειλές του υπουργείου Ανάπτυξης για διακοπή κάθε είδους κρατικής χρηματοδότησης προς το ΙΝΚΑ προβληματίζουν γενικότερα ως προς την ανεξαρτησία των κάθε είδους μετρήσεων.

→ Εντάξει, μπορεί η οικοδομική δραστηριότητα στο χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2006 να σημείωσε αύξηση τόσο στον αριθμό των αδειών όσο στην επιφάνεια και στον όγκο, το θέμα όμως είναι αν αυτή ήταν περισσότερο ιδιωτική και λιγότερο δημόσια, έτσι δεν είναι;

→ Τουλάχιστον στην Αμερική οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές των χρηματαγορών έχουν το θάρρος να ανακοινώνουν ότι δεν θα εφεσιβάλλουν δικαστική απόφαση υπέρ τρίτων. Στη χώρα μας, σε αντίστοιχες περιπτώσεις, προτιμούν τη σιωπή


Σχολιάστε εδώ