υπουργείο Εξω(φρεν)ικών

Μπορεί να ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών η Ντ. Μπακογιάννη στην κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν διατηρεί παράλληλα και το αξίωμα της… δημάρχου Αθηναίων, ατύπως βεβαίως, μέχρι να εκπληρωθούν ακόμη υψηλότερες φιλοδοξίες… Την πλέον πρόσφατη ένδειξη αυτών των σεμνών και ταπεινών προθέσεων την είχαμε κατά τη βραδινή εκδήλωση στο Ηρώδειο του Κέντρου Υποδοχής Αστέγων του δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), την περασμένη Τρίτη… σε ένα κατάμεστο θέατρο, όπου δεν έπεφτε κυριολεκτικά καρφίτσα από την προσέλευση του κόσμου, και όπου μοναδικός ομιλητής ήταν η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη… Όχι, δεν μίλησε για τους αμάχους και αστέγους στον Λίβανο από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, αλλά για τους αστέγους του δήμου Αθηναίων και τις προσπάθειες του Ιδρύματος Αστέγων του δήμου να αντιμετωπίσει με ανθρωπιά το φαινόμενο ένδειας στο οποίο περιέρχονται όλο και περισσότεροι συνάνθρωποί μας στην πρωτεύουσα… Ακολούθησε η συναυλία με τους Μάριο Φραγκούλη, Μαν. Λυδάκη και τη ζακυνθινιά Φωτεινή Δάρρα, με τραγούδια «γύρω από τον ήλιο»… Έτσι ακούσαμε και διά στόματος Ντ. Μπακογιάννη, που σιγοντάρισε την ορχήστρα το «Για να γυρίσει ο ήλιος, θέλει δουλειά πολλή…», καθώς και το «Ένα το χελιδόνι» των Οδ. Ελύτη-Μ. Θεοδωράκη. Αρκετοί ωριμότεροι στην ηλικία, ακούγοντας ορισμένα τραγούδια που είχε απαγορεύσει η επτάχρονη δικτατορία, διερωτήθηκαν αν τα ταυτισμένα με τους λαϊκούς αγώνες της Αριστεράς υιοθετήθηκαν από τη λαϊκή Δεξιά και έτσι η ιδεολογική αντιπαλότητα περιορίστηκε στην οικονομία και στην παγκοσμιοποίηση, ενώ στη μουσική έχουμε εθνική ομοφωνία…

Τον πρέσβη Ιωαν. Μπουκαούρη, που υπηρετεί στην πρεσβεία μας στη Λουμπλιάνα και αφυπηρετεί σε λίγες εβδομάδες, τον προήγαγε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, κατ’ απόλυτον εκλογή, στον βαθμό του ambassadeur… Δηλαδή, σε ελεύθερη μετάφραση, για τους μη γαλλομαθείς, προήχθη στον ανώτατο βαθμό του πρέσβη «τριών αστέρων»… Με την ισοπεδωτική νεοελληνική αρθρογραφία, δεν ξεχωρίζουν πλέον για τους πολλούς αμύητους, οι τρεις διαβαθμίσεις στον πρεσβευτικό βαθμό… (πρέσβυς και πρέσβης)… Οι διαφορές, όμως παραμένουν στη μισθοδοσία και στη σύνταξη…

Και αυτή η πρεσβευτική προαγωγή είχε αρκετό παρασκήνιο και έγινε, όπως είναι πλέον παράδοση στο υπουργείο, στα «μουλωχτά» με διαβουλεύσεις «κλειστού κυκλώματος»… Αλλά στο στοιχειωμένο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας «και οι τοίχοι έχουν αφτιά»… Μόλις, λοιπόν, οσμίστηκαν πρεσβευτικές προαγωγές οι γνωστοί ενδιαφερόμενοι, ιδίως στο στενό διπλωματικό περιβάλλον της υπουργού Ντόρας Μπακογιάνη, δραστηριοποιήθηκαν να προτάξουν «αξιοκρατικά» τον… εαυτούλη τους, αλλά δεν μπόρεσαν να πείσουν την υπουργό να επισπεύσει μαζικές πρεσβευτικές προαγωγές… Νέο χρονικό ορόσημο μέχρι τον Δεκέμβριο βάζουν τώρα οι εσωτερικοί οιωνοσκόποι του υπουργείου. Οι κενές πρεσβευτικές θέσεις θα είναι οκτώ και έτσι θα μπορέσουν ευκολότερα να γίνουν διάφορες μεθοδεύσεις και «αλχημείες» για να προαχθούν «ημέτεροι» και έτεροι φιλόδοξοι με ικανότητες… αιλουροειδούς… Να θυμίσω ότι για την προαγωγή στον ανώτατο πρεσβευτικό βαθμό δεν χρειάζεται σύμφωνη γνώμη του ανωτάτου υπηρεσιακού συμβουλίου ή άλλου συλλογικού οργάνου, αλλά πολύ απλά, ο εκάστοτε υπουργός Εξωτερικών έχει και το μαχαίρι και το πεπόνι και… κόβει κεφάλια… Τα ίδια προνόμια που είχε και ο γάλλος βασιλιάς Λουδοβίκος XIV…

Πάντως, οι πρεσβευτικές προαγωγές, με όλο το παρασκήνιο, έχουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά με τους υπουργικούς ανασχηματισμούς, ένας ευνοείται, αλλά άλλοι δέκα τουλάχιστον που ήλπιζαν και προσδοκούσαν αναγνώριση της προσφοράς τους και αναβάθμιση νιώθουν βαθιά απογοήτευση και πικρία, σε σιχτιρίζουν καθημερινά και σε υπονομεύουν, όπου μπορούν… Έτσι, λοιπόν, τόσο ο πρωθυπουργός τους υπουργικούς ανασχηματισμούς όσο και ο υπουργός Εξωτερικών τις πρεσβευτικές μεταβολές (προαγωγές-μεταθέσεις) τις αναβάλλουν όσο μπορούν… Άλλωστε όπως έλεγε και ο αείμνηστος Κων. Καρμανλής, από την μακρά πρωθυπουργική του θητεία, για τους υπουργικούς ανασχηματισμούς, καλό λόγο δεν πρόκειται να ακούσεις από τους περισσότερους φιλόδοξους πολιτικούς, άσε που αρκετές φορές ο ευνοηθείς γίνεται αγνώμων… Παρόμοια κατάσταση επικρατεί στο υπουργείο και τα «συντροφικά μαχαιρώματα» είναι φαινόμενο σχεδόν καθημερινό.

Παπούλια, και της υπουργού Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη, χρειάζεται διπλωματικός για να παραμείνει στην ενεργό υπηρεσία 20 επιπλέον μέρες, ενώ έπρεπε να συνταξιοδοτηθεί… Πρόκειται για την περίπτωση του πρέσβη μας στο Λονδίνο, Αν. Σκοπελίτη, που η συγκυρία τον ευνόησε και θα πρέπει να παραμείνει στη θέση του ένα 20ήμερο παραπάνω μέχρι να έλθει ο αντικαταστάτης του… Τρεις φορές υπηρέτησε στη πρεσβεία του Λονδίνου ο πρέσβης Σκοπελίτης, επίτευγμα μοναδικό και επιπλέον πήρε και μικρή παράταση… Αυτές και αν είναι «εξαιρετικές ικανότητες», που σχολιάζονται με θαυμασμό από τους διαδρομιστές του υπουργείου.

Επιστρέφει, πλην απρόοπτου, ο πρέσβης Σκοπελίτης από το Λονδίνο, τέλη Οκτωβρίου αποχωρεί από τη διπλωματική υπηρεσία, αλλά αμέσως διορίζεται ως «πρέσβης εκ προσωπικοτήτων» για να συνεχίσει ως επίσημος εκπρόσωπος της χώρας μας, στον συνεχιζόμενο άτυπο «ελληνοτουρκικό διάλογο» (κωφών)… Όπου οι μεν Τούρκοι επαναλαμβάνουν, στο ψιθυριστό, τις γνωστές απαιτήσεις τους στο Αιγαίο και όχι μόνον και εμείς από πλευράς μας συνεχίζουμε να απορρίπτουμε, στο ψιθυριστό και εμείς, τις τουρκικές αξιώσεις… Στο τέλος ή κατά τη διάρκεια της διπλωματικής αυτής παράστασης που συνεχίζεται τα τελευταία χρόνια, προσφέρεται, εναλλάξ, τούρκικος καφές και ελληνικός καφές.

Διαγωνισμό για πρόσληψη δεκαπέντε νέων διπλωματικών υπαλλήλων (ακολούθων πρεσβείας) προγραμματίζει το υπουργείο Εξωτερικών στις 23 Οκτωβρίου. Ο διαγωνισμός, απ’ ό,τι ακούει η στήλη, έχει όλα τα τυπικά εχέγγυα της διαφάνειας και της αυστηράς αξιοκρατικής κρίσης, αλλά ήδη 2-3 θέσεις έχουν «κατακυρωθεί» σε υποψήφιους γνωστούς στο «περιβάλλον» του υπουργείου… Υπάρχει αναμφισβήτητα πρόοδος ουσιαστική σε σχέση με το παρελθόν, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του ότι κάποτε οι «σημαδεμένες» (reserve γαλλιστί) θέσεις ήταν περίπου οι μισές…

Α. Κ.


Σχολιάστε εδώ