Το πρόγραμμα πλειστηριασμού της δημόσιας περιουσίας συνεχίζεται…
Δηλαδή όσο απέμεινε από την «εκσυγχρονιστική μανία» των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (κυβέρνηση Μητσοτάκη και κυβερνήσεις Σημίτη). Η κληρονομιά που έλαχε στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή ήταν πενιχρή. Αλλά όλο και κάτι καινούργια περιουσιακά στοιχεία ανακαλύπτονται για να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα πλειστηριασμού της δημόσιας περιουσίας. Το 2007 θα πουληθούν τα πάντα. Δεν θα παραμείνει τίποτε στην ιδιοκτησία του Δημοσίου. Έτσι το κράτος, απογυμνωμένο από «περιττά» περιουσιακά στοιχεία θα γίνει περισσότερο «ευέλικτο» και, μη έχοντας παρά ελάχιστες ενασχολήσεις και συνεπώς ελάχιστα προβλήματα, θα είναι περισσότερο «αποτελεσματικό». Αυτά κελεύει η νεοφιλελεύθερη οικονομία της αγοράς. Και οι ευρωζωνιστές κυβερνώντες τα υλοποιούν πρόθυμα!
Στο πλαίσιο των «μεταρρυθμίσεων», με τις οποίες μας απειλεί η κυβέρνηση Καραμανλή μέχρι το τέλος του 2007, θα πουληθούν στους ιδιώτες επενδυτές όλα όσα έχουν απομείνει. Τα ποσοστά που ακόμη κατέχει το κράτος στις ιδιωτικές πλέον τράπεζες (ΑΤΕ, Πειραιώς, Alpha Bank και αν βρεθεί καμιά ξεχασμένη μετοχή της Εθνικής ή της Εμπορικής) και στις τέως ΔΕΚΟ (ΟΤΕ, ΔΕΗ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κ.λπ.), λιμάνια, αεροδρόμια, όλα στο σφυρί. Και φυσικά και τα δημόσια ακίνητα (τουριστικά, ολυμπιακά, αστικά κ.λπ.). Η κρατική εξουσία πρέπει να αναδομηθεί στη βάση των «μη αρμοδιοτήτων». Τις αρμοδιότητες άμυνας τις έχουμε προ πολλών ετών εκχωρήσει στο ΝΑΤΟ, δηλαδή στις ΗΠΑ. Τη χάραξη της οικονομικής πολιτικής σχεδόν στο σύνολό της την παραδώσαμε στην ΕΕ και στην ΟΝΕ. Τις τράπεζες και τις μεγάλες δημόσιες επιχειρήσεις δημοσίου συμφέροντος, που εξυπηρετούσαν βασικές ανάγκες του κοινωνικού συνόλου (ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.λπ.), τις πουλήσαμε στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Τώρα με τη συνταγματική μεταρρύθμιση ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της παιδείας. Την ασφάλιση ζωής, ατυχημάτων, συντάξεων κ.λπ. τη διεκδικούν με ζήλο οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις. Και το κράτος δεν φαίνεται να έχει σοβαρές αντιρρήσεις. Το ίδιο ισχύει και για τον κλάδο της υγείας. Έξω και μακριά το κράτος από την παροχή ιατρικών υπηρεσιών στους πολίτες του. Ανεξιθρησκία έχουμε και «ευπροσάρμοστη» Δικαιοσύνη. Η αστυνόμευση και η προστασία της ιδιοκτησίας πάσης μορφής σιγά σιγά παραδίδονται σε ιδιωτικούς φορείς. Όλα αυτά σημαίνουν ότι βαδίζουμε ολοταχώς σε μια μορφή κρατικής εξουσίας χωρίς αρμοδιότητες! Όλα παραδίδονται σε «στρατηγικούς εταίρους» που μας προέκυψαν απαραίτητοι ή σε ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι εμφανίζονται ως… σωτήρες των ΔΕΚΟ που έχουν απομείνει. Η επικοινωνιακή πολιτική του νεοφιλελευθερισμού καλά κρατεί. Ελάχιστοι αντιλαμβάνονται τη μετεξέλιξη του κράτους σε χιλιοτρυπημένο άδειο πουκάμισο.
Προσωπικά πιστεύουμε ότι στην έννοια της πραγματικής δημοκρατίας ο βασικός πυλώνας της κρατικής εξουσίας είναι η παραγωγή και παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες από τις πάσης μορφής κρατικές υπηρεσίες, οργανισμούς και επιχειρήσεις. Όσο περιορίζεται αυτή η προσφορά του κράτους προς τους πολίτες τόσο συρρικνώνεται η δημοκρατία και εξασθενεί το δημοκρατικό μας πολίτευμα. Όσο βαδίζουμε στην κρατική εξουσία χωρίς αρμοδιότητες και χωρίς προσφορά υπηρεσιών τόσο απομακρυνόμαστε από τη δημοκρατία και προσεγγίζουμε ψευδεπίγραφα δημοκρατικά πολιτεύματα. Τάχα δημοκρατικά πολιτεύματα που εξασφαλίζουν στους πολίτες τους την παροχή του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, για την ανάδειξη μιας κυβέρνησης χωρίς καμιά αρμοδιότητα. Αυτό όμως δεν είναι δημοκρατικό πολίτευμα. Είναι μια μορφή δικτατορίας προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων μιας ολιγομελούς ομάδας κεφαλαιούχων, ντόπιων και ξένων (παγκοσμιοποίηση των συμφερόντων). Δηλαδή βρισκόμαστε μπροστά σε ποικίλες μορφές ολιγαρχικού καθεστώτος.
Είναι πέρα από κάθε αμφιβολία ότι η νεοφιλελεύθερη ιδεολογία, θέτοντας ως κύριο στόχο της το κέρδος του ιδιώτη επενδυτή, δεν είναι δυνατόν να ανεχθεί γνήσια δημοκρατικά πολιτεύματα. Οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις, που επιθυμούν να προσφέρουν ουσιαστικές υπηρεσίες στο κοινωνικό σύνολο (από τον λαό για τον λαό), δεν εξυπηρετούν τις επιδιώξεις της νεοφιλελεύθερης οικονομίας. Για τον λόγο αυτόν νοθεύουν τα δημοκρατικά πολιτεύματα, τα βάζουν στην «προκρούστεια κλίνη» της παγκοσμιοποιημένης αγοραίας οικονομίας και πετσοκόβουν καθετί που δεν ταιριάζει ή είναι αντίθετο με τις επιδιώξεις των οικονομικά ισχυρών. Βέβαια τέτοια φαινόμενα γνωρίσαμε και στο παρελθόν. Η δημοκρατία δεν είναι η πρώτη φορά που κατακρεουργείται! Είναι όμως σαν τον φοίνικα που αναγεννάται από την τέφρα του. Ποτέ και σε καμιά περίπτωση πολιτικοοικονομικές θεωρίες και καθεστώτα που έχουν στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων ενός περιορισμένου αριθμού ατόμων μεγάλης οικονομικής δύναμης δεν είναι δυνατόν να ανεχθούν την πραγματική δημοκρατία. Τη θέλουν ψευδεπίγραφη για παραπλάνηση του λαού. Ο νεοφιλελευθερισμός δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Ή τον λαό αγκαλιάζεις ή την πλουτοκρατία. Οι σκέψεις αυτές έχουν άμεση σχέση με την εξουσία χωρίς αρμοδιότητες.
Ας έρθουμε όμως τώρα στο κράτος-Κρόνο που «τρώει» τις επιχειρήσεις του. Στον τραπεζικό τομέα το ευχάριστο για τον κ. Αλογοσκούφη είναι ότι υπάρχει αρκετή περιουσία του κράτους για εκποίηση. Έτσι υπάρχει και πλούσιος σχεδιασμός. Σύμφωνα λοιπόν με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, η μόνη αμιγώς δημόσια τράπεζα, η Τράπεζα Αττικής, θα πουληθεί σε ιδιώτη. Μικρή τράπεζα, με ελάχιστο μερίδιο αγοράς, δεν έχει τις προϋποθέσεις πώλησης μέσω χρηματιστηρίου με τη μέθοδο της μετοχοποίησης. Αντιθέτως, για την ΑΤΕ σχεδιάζεται και νέα μετοχοποίηση και πώληση του 20% της αξίας της. Και εκεί γρήγορα το Δημόσιο θα αποτελεί παρελθόν ως μεγαλομέτοχος. Ήδη το ποσοστό που κατέχει το Δημόσιο φτάνει στο 82,36%. Άρα υπάρχουν τεράστια περιθώρια πώλησης. Μέσα στο 2006 άρχισε και η εκποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Ήδη έχει πουληθεί το 34,84% που απέφερε στο Δημόσιο έσοδα 1.012 εκατ. ευρώ. Για το 2007 έχει αποφασιστεί και νέα μετοχοποίηση σε υψηλό ποσοστό και πώληση μέσω χρηματιστηρίου. Εάν βρεθεί αγοραστής (ντόπιος ή ξένος), μπορεί να πουληθεί ολόκληρο το πακέτο μετοχών. Βαδίζουμε ανάλογα με τις ανάγκες του κρατικού προϋπολογισμού και τις διαθέσεις της αγοράς. Το Δημόσιο μέσω ΔΕΚΑ ΑΕ κατέχει και ελάχιστα ποσοστά της Τράπεζας Πειραιώς (2,7% ή 5.340.096 μετοχές) και της Alpha Bank (ποσοστό 0,84% ή 2.361.573 μετοχές) που και αυτά θέλει να τα εκποιήσει. Δηλαδή «μάζευε κι ας είν’ και ρώγες». Ο κ. Αλογοσκούφης κρίνει ότι είναι αναγκαία για τον δημόσιο κορβανά μερικά ακόμη εκατομμύρια ευρώ από την πώληση ισχνών πακέτων μετοχών.
Πουλάμε όμως και τα λιμάνια μας και τα αεροδρόμια. Δηλαδή η κυβέρνηση σχεδιάζει την εκχώρηση της εκμετάλλευσης λιμανιών σε ιδιώτες επενδυτές. Τα λιμάνια και τα αεροδρόμια είναι θέσεις μεγάλης στρατιωτικής σπουδαιότητας για την ασφάλεια της χώρας. Και για τον λόγο αυτόν η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρόσφατα ματαίωσε την πώληση πέντε μεγάλων λιμανιών, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας.
Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα, καθώς την άμυνά μας την έχουμε εναποθέσει στο ΝΑΤΟ τώρα και μελλοντικά στον κ. Χαβιέ Σολάνα! Να δούμε πόσα και ποια λιμάνια θα εκχωρηθούν σε ιδιώτες επενδυτές. Η πώληση των λιμανιών μας για λόγους σκοπιμότητας έχει βαφτιστεί «εκχώρηση εκμετάλλευσης». Την ίδια τύχη θα έχει και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»). Σήμερα το Δημόσιο κατέχει πακέτο 165 εκατομμυρίων μετοχών που αντιστοιχούν στο 55% του μετοχικού κεφαλαίου. Μερικά βήματα και χάνει το κράτος την πλειοψηφία. Επίσης, στο πρόγραμμα πλειστηριασμού είναι και ο ΟΤΕ. Σήμερα το Δημόσιο κατέχει το 35,63% των μετοχών ή 174.796.804 μετοχές. Και όλοι θυμόμαστε ότι όταν η κυβέρνηση Σημίτη άρχισε την πώληση του ΟΤΕ με τη μέθοδο της σαλαμοποίησης, είχε υποσχεθεί στον ελληνικό λαό ότι λόγω της στρατηγικής σημασίας του οργανισμού το κράτος θα διατηρήσει την πλειοψηφία των μετοχών και τη διοίκησή του. Τώρα τι έχουν να μας πουν; Θα πουλήσουν και άλλες μετοχές και αναζητούν στρατηγικό εταίρο για να τελειώνει το κράτος από τον ΟΤΕ, όπως έγινε με την Εμπορική Τράπεζα.
Στο «στόχαστρο» του κ. Αλογοσκούφη μπήκε και η ΔΕΠΑ (Δημόσια Επιχείρηση Αερίου). Σήμερα το Δημόσιο κατέχει το 65% των μετοχών (ή 643.551.636 μετοχές). Το πρόγραμμα εκποίησής της προβλέπει την εισαγωγή των μετοχών της ΔΕΠΑ στο ΧΑ και στη συνέχεια την πώληση μετοχών σε πακέτα ανάλογα με τις χρηματικές ανάγκες του Δημοσίου.
Η επιχείρηση αυτή βρίσκεται ακόμη σε στάδιο ανάπτυξης, με ατελές δίκτυο και αναγκαστικά πολύ περιορισμένη πελατεία. Συνεπώς η τιμή της μετοχής της θα είναι πολύ χαμηλή, φυσικά μέχρις ότου αποκτήσει πλήρες δίκτυο διανομής και αξιόλογο αριθμό καταναλωτών. Γιατί άραγε βιάζεται η κυβέρνηση να την πουλήσει όσο όσο με τεράστια ζημιά του Δημοσίου και δεν εντείνει την προσπάθειά της για την πλήρη ανάπτυξη της επιχείρησης αυτής;
Σήμερα το κράτος έχει αρκετά έσοδα από τα μερίσματα των μετοχών που κατέχει. Και πριν από μερικά χρόνια είχε ακόμη περισσότερα. Αυτή η πηγή εσόδων χρόνο με τον χρόνο στερεύει και πολύ σύντομα το κράτος δεν θα έχει κανένα έσοδο από μερίσματα. Και θα αναγκαστεί να καταφύγει στην αύξηση των φορολογικών βαρών των πολιτών. Μήπως εδώ βρίσκεται και το μυστικό της συνεχούς αύξησης της φορολογίας;
Όταν στερεύουν τα έσοδα από τις ΔΕΚΟ, τον λόγο τον έχει η αύξηση της φορολογίας. Να μη σας παραπλανά η μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος που ανακοίνωσε προ ημερών ο κ. Αλογοσκούφης. Είναι προσωρινό μέτρο μετατόπισης του φορολογικού βάρους. Είναι προπέτασμα καπνού!