Το εννιάμερο της Θεσσαλονίκης

Βεβαίως το «συμπρωτεύουσα» που προανέφερα δεν αντικατοπτρίζει τίποτε άλλο παρά την άνοδο στην πόλη εκατοντάδων «παρατρεχάμενων» και συμβούλων υπουργών, υπαλλήλων δημοσίων οργανισμών και υπηρεσιών και άλλων κρατικοδίαιτων που ανεβαίνουν για διακοπές στην πόλη, απολαμβάνοντας δωρεάν τα όμορφα φθινοπωρινά ηλιοβασιλέματα.

Επί της ουσίας τώρα, ο πρωθυπουργός ανακοινώνει τις βασικές κατευθύνσεις της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνησή του τους επόμενους μήνες ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα, η αξιωματική αντιπολίτευση θα παρουσιάσει τις αντιρρήσεις της και τον δικό της διαφορετικό δρόμο, ενώ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης θα εκθέσουν τον δικό τους αντίλογο και τις παρατηρήσεις τους.

Ωστόσο, η λειτουργία της φετινής ΔΕΘ, επειδή βρίσκεται χρονικά πολύ κοντά στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, αποκτά ένα ιδιαίτερο προεκλογικό χρώμα, καθώς τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι πολιτικοί αρχηγοί νιώθουν υποχρεωμένοι να αξιοποιήσουν το βήμα της Έκθεσης για να στηρίξουν τα υποστηριζόμενα από το κόμμα τους ψηφοδέλτια.

Πρόφτασαν οι υπουργοί

Πριν από τον Κώστα Καραμανλή κατέφτασαν στην πόλη υπουργοί που έφεραν τα… δώρα τους στους υποστηριζόμενους από το κυβερνών κόμμα τοπικούς υποψηφίους.

Οι Κεφαλογιάννης, Πολύδωρας, Σουφλιάς και Μεϊμαράκης επισκέφθηκαν τις προηγούμενες ημέρες τη Θεσσαλονίκη για να δώσουν υποσχέσεις και να εγκαινιάσουν έργα.

Ο Κεφαλογιάννης έδωσε νέες υποσχέσεις για τον έκτο προβλήτα του λιμανιού, ο Πολύδωρας εγκαινίασε δύο νέα αστυνομικά τμήματα (χωρίς να αυξηθεί βεβαίως το αστυνομικό προσωπικό που υπηρετεί στην πόλη), ο Σουφλιάς θεμελίωσε το δημαρχιακό μέγαρο και εγκαινίασε τις περιφράξεις των εργοταξίων του μετρό και ο Μεϊμαράκης έταξε παραχωρήσεις χώρων στρατοπέδων σε δήμαρχο και νομάρχη.

Οι προπομποί του Γιώργου

Κι ενώ ο Καραμανλής έστειλε πριν από αυτόν τους υπουργούς του για να του «στρώσουν το χαλί», ο Γιώργος Παπανδρέου ως προπομπούς του έστειλε τους συνδικαλιστές, για να ξεσηκώσουν τον κόσμο και να σκιάσουν -όσο γίνεται- τα επικοινωνιακά μηνύματα του πρωθυπουργού. Η χθεσινή διαδήλωση που οργανώθηκε από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, το παμφοιτητικό συλλαλητήριο, όπως και οι πολιτικο-πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται αυτές τις ημέρες στο πλακόστρωτο της Νέας Παραλίας από τις οργανώσεις των δημοσίων υπαλλήλων, επιδιώκεται να αξιοποιηθούν από το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να προετοιμάσουν το κλίμα για την… άλλη πολιτική πρόταση.

Η σημασία που αποδίδει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην απήχηση που θα έχουν τα διαδραματισθέντα το εννιάμερο της Θεσσαλονίκης στη συνείδηση των πολιτών φανερώνεται από δύο ακόμη γεγονότα.

Πρώτον, την επιλογή του Γιώργου να πραγματοποιήσει δύο -και όχι μία- επισκέψεις στη Θεσσαλονίκη. Έτσι, εκτός από το θεσμοθετημένο δεύτερο Σαββατοκύριακο που θα μιλήσει από το βήμα της ΔΕΘ, θα δώσει το «παρών» στην πόλη και μεθαύριο. Η παρουσία του Γιώργου την Τρίτη γίνεται με αφορμή την πραγματοποίηση στην πόλη της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματός του με θέμα την ολοκλήρωση της πρότασής του για την αυτοδιοίκηση και την περιφερειακή ανάπτυξη.

Δεύτερον, την έλευση στην πόλη του επικεφαλής των περιοδειών του Παπανδρέου Χρήστου Πολυζωγόπουλου, που μέρες τώρα… αλωνίζει, προσπαθώντας να πείσει τους ΠΑΣΟΚους να κατεβούν στο χθεσινό συλλαλητήριο και να προσέλθουν στον χώρο του Βελλίδειου την ώρα που θα μιλά ο αρχηγός τους.


Σχολιάστε εδώ