Στα βήματα της αργοναυτικής εκστρατείας…

Το εγχείρημα αυτό, που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια, υλοποιείται σε επίπεδο Διεπιστημονικού Ερευνητικού Προγράμματος Ναυτικής Πειραματικής Αρχαιολογίας και διεξάγεται από το «Ινστιτούτο Έρευνας Αρχαίας Ναυπηγικής και Τεχνολογίας – ΝΑΥΔΟΜΟΣ». Ήδη το πλοίο έχει ολοκληρωθεί και απομένει η σημαντικότερη φάση του, το «Πειραματικό Ταξίδι» του στον Εύξεινο Πόντο, ακολουθώντας την επικρατέστερη διαδρομή της μυθικής Αργούς.

Η αναβίωση του μύθου της Αργοναυτικής Εκστρατείας όσο και το εγχείρημα του Ερευνητικού Προγράμματος έχει προκαλέσει τη θετικότατη αποδοχή του επιστημονικού και επιχειρηματικού κόσμου και το διεθνές ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης και προβολής με απτό τρόπο (έχουν παραχθεί και ήδη έχουν προβληθεί ντοκιμαντέρ από διεθνή έγκριτα κανάλια μεγάλης εμβέλειας).

Το δίμηνης διάρκειας πειραματικό ταξίδι του πλοίου (1.200 ν. μιλίων, με κουπιά, με τουλάχιστον 4 προσεγγίσεις σε νησιά του Αιγαίου και 17 ακόμη προσεγγίσεις σε λιμάνια του μύθου), αλλά και οι επόμενες επισκέψεις του σε λιμάνια του Ευξείνου Πόντου, ως πολιτιστικά γεγονότα με πολύ υψηλή δημοσιότητα, θα αποτελέσουν μια άκρως ενδιαφέρουσα ευκαιρία για την προβολή και ήπια υποστήριξη ευρύτερων ελληνικών ενδιαφερόντων.

Κατά τη Σύνοδο Υπουργών Τουρισμού του ΟΣΕΠ, που έγινε το 2005 στη Ρόδο, το θέμα ARGO – Expedition, που προτάθηκε από την Ελληνική Προεδρία στον τομέα «Πολιτιστικών Διαδρομών», είχε τύχει ιδιαίτερα θετικής αποδοχής.

Την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2006 έχει προγραμματισθεί η επίσημη τελετή καθέλκυσης της «Αργούς» για να κάνει τους πρώτους πλόες, πριν ανοίξει τα πανιά προς την Ανατολή. Κωπηλάτες από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα οδηγήσουν την «Αργώ» στη σύγχρονη Κολχίδα, αποτελώντας ένα μέσον πολιτιστικής, τουριστικής και επιχειρηματικής επικοινωνίας με τις παρευξείνιες χώρες.

Την προσωπική σφραγίδα του βραβευμένου με Όσκαρ και παγκοσμίου φήμης Βολιώτη Βαγγ. Παπαθανασίου θα φέρουν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις με τις οποίες θα πλαισιωθεί η αναβίωση της Αργοναυτικής Εκστρατείας το τέλος της επόμενης άνοιξης ή την αρχή του καλοκαιριού του 2007.


Σχολιάστε εδώ