Σε… 13 γέφυρες Ρίου-Αντιρρίου αντιστοιχεί το χάσμα στο Ασφαλιστικό!

Σ’ αυτό το πνεύμα θα κινηθεί η αναφορά του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στο ασφαλιστικό πρόβλημα, που θα το χαρακτηρίσει μείζον εθνικό κοινωνικό ζήτημα.

Ο κ. Καραμανλής αναμένεται να καλέσει κόμματα και φορείς να συμμετάσχουν στον διάλογο για το ασφαλιστικό το οποίο οργανώνει η κυβέρνηση, τόσο για να μην αμφισβητηθεί η αξιοπιστία της μελέτης-απεικόνισης της οικονομικής κατάστασης των Ταμείων, αλλά και για να συμβάλουν στη διαμόρφωση του νέου μοντέλου ασφάλισης, με την κατάθεση των προτάσεών τους. Στο μεταξύ είναι κοινή η παραδοχή πως:

• Κάθε μέρα που περνά χωρίς να αντιμετωπίζεται το ασφαλιστικό πρόβλημα, καθίσταται ακόμη πιο εκρηκτική η επιδείνωση των οικονομικών δεδομένων του συστήματος. Αρκεί να αναφέρουμε κατά λέξη τη φράση που μας είπε ανώτερο κομματικό στέλεχος της ΝΔ -με την οποία όμως δεν διαφωνούν σοβαρά ούτε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ούτε τα συνδικάτα. Ότι δηλαδή:

• Απαιτείται ποσό που αντιστοιχεί στην κατασκευή 13 γεφυρών Ρίου-Αντιρρίου απλώς για να διασφαλιστεί το σύστημα και όχι να βελτιωθεί σε οποιαδήποτε εκδοχή του. Και μιλάμε για καταβολή του ποσού αυτού σε ετήσια βάση, ενώ το έλλειμμα της κοινωνικής ασφάλισης υπολογίζεται μεταξύ 300-400 δισ. ευρώ.

Και βεβαίως ο υπουργός Απασχόλησης-Κοινωνικής Προστασίας, ο κ. Σάββας Τσιτουρίδης, διαβεβαιώνει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να θιγούν οι παροχές που ήδη υφίστανται, καθώς τα ελλείμματα τα καλύπτει παγίως ο κρατικός προϋπολογισμός, όμως θα επισημάνουμε ότι ουδείς μπορεί να αγνοήσει το γεγονός πως:

• Το ποσό που διατίθεται για την κοινωνική ασφάλιση, την υγεία και τις κοινωνικές δαπάνες, αντιστοιχεί στο 86, 32% του κρατικού προϋπολογισμού, αφήνοντας ουσιαστικά ελάχιστες οικονομικές δυνατότητες για άλλου είδους παροχές και οικονομικές ενισχύσεις άλλων τομέων.

Ήδη, στη λογική της ελάφρυνσης του κρατικού προϋπολογισμού, κόμματα και συνδικάτα, ζητούν την ενίσχυση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, κυρίως από την υψηλή κερδοφορία των τραπεζών (σ.σ.: το 67% έφτασε το πρώτο εξάμηνο του 2006), αλλά και από τη φορολόγηση του κεφαλαίου, λύσεις όμως τις οποίες καμία κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν προσέγγισε με θετικό τρόπο, αλλά και δεν προχώρησε στη λήψη άλλων αναγκαίων μέτρων ώστε να ανασχεθεί η καθημερινή επιδείνωση της ήδη δραματικής οικονομικής κατάστασης. Δύο και μόνο παραδείγματα μπορεί να καταδείξουν μέρος του προβλήματος:

• Στο 1 δισ. ευρώ εκτινάχθηκε το έλλειμμα στον κλάδο υγείας του ΙΚΑ.

• Στα 900 εκατ. ευρώ ανήλθε το ποσό για κάλυψη των ελλειμμάτων στα Ταμεία του ΟΤΕ και της ΔΕΗ, όταν πριν μόλις δύο χρόνια το ποσό αυτό κυμαινόταν στα 500 εκατ. ευρώ.

Συμπερασματικά:

• Μέρα με τη μέρα μειώνονται δραματικά τα πλεονάσματα των Ταμείων, ενώ εκτινάσσονται στα ύψη τα ελλείμματά τους. Η Διεθνής Ένωση Θεσσαλονίκης μπορεί να αποτελέσει την αφορμή ώστε να εκτεθούν χρήσιμες και ρεαλιστικές απόψεις τόσο για την τρέχουσα διαχείριση της ζοφερής εικόνας που παρουσιάζει το ασφαλιστικό μας σύστημα, όσο και για τους τρόπους αναμόρφωσής του.

Και μέχρι την επόμενη τετραετία, όπως δηλώνει κατηγορηματικά στο «Παρόν» ο αρμόδιος υπουργός Σάββας Τσιτουρίδης:

• «Βρέξει-χιονίσει», θα εφαρμοστεί με «το νι και με το σίγμα» ο ν. 3029/02 με αιχμή τη διάταξη που αφορά στην ενοποίηση Ταμείων και ένταξη στο ΙΚΑ.

Ο υπουργός, σε σχετική επισήμανσή μας, παραδέχεται ότι τα χρονικά όρια είναι ασφυκτικά, ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος, γιατί αν οι ρυθμίσεις ήταν εύκολο να εφαρμοστούν θα είχαν εφαρμοστεί από την κυβέρνηση (σ.σ.: ΠΑΣΟΚ) που ψήφισε τον σχετικό νόμο, όμως ο κ. Τσιτουρίδης υπογραμμίζει ότι:

• Την 1.1.2008 οι ενοποιήσεις και οι εντάξεις των Ταμείων θα έχουν ολοκληρωθεί, όπως ακριβώς προβλέπει ο ν. 3029/02, παρά τις τεράστιες δυσκολίες (π.χ. γραφειοκρατία, αντιδράσεις συνδικάτων, καθυστερήσεις από πλευράς διοικήσεων και προσωπικού Ταμείων κ.λπ.).

«Δεν είμαι σε θέση αυτή τη στιγμή να πω πώς θα χειριστώ το πρόβλημα, όμως ο νόμος θα εφαρμοστεί ως έχει», μας τονίζει ο υπουργός.

Υπενθυμίζουμε σχετικά ότι με βάση τον ν. 3029/02 παρέχεται η δυνατότητα στον αρμόδιο υπουργό εν λευκώ (εφόσον αποτύχει ο διάλογος με τις ενδιαφερόμενες πλευρές) να προχωρήσει με όποιο τρόπο νομίζει στην υλοποίηση των κρίσιμων αυτών διατάξεων που αφορούν ΔΕΚΟ και δημόσιο τομέα (εκατοντάδες χιλιάδες εργάζομενους) και οι οποίες προβλέπουν, όπως έχουμε ήδη γράψει επανειλημμένως, μείωση των συντάξεών τους. Και γιατί αλλάζει το ποσοστό υπολογισμού στις αποδοχές, αλλά και γιατί αλλάζει ο χρόνος υπολογισμού τους, που εκτείνεται στα τελευταία πέντε χρόνια, αντί του τελευταίου εργάσιμου χρόνου.

Ήδη, ο κ. Τσιτουρίδης έχει τις παραιτήσεις των μελών των διοικήσεων των Ταμείων «στο τσεπάκι» του, καθώς σε σύσκεψη που συγκάλεσε την Τετάρτη ζήτησε να του καταθέσουν μέχρι τέλους του 2006 ισολογισμούς, επιχειρησιακά σχέδια, αλλά και τις μελέτες που απαιτούνται για την ενοποιήσεις και τις συντάξεις στο ΙΚΑ. «Όποιος δεν ανταποκριθεί, θα παυτεί αμέσως», διαμηνύει ο υπουργός Απασχόλησης, που φαίνεται να μην αστειεύεται, καθώς κρίνει απαραίτητο να κινηθούν οι γραφειοκρατικοί μηχανισμοί, αλλά και το διοικητικό προσωπικό των Ταμείων.

Σημειώνουμε, πάντως, ότι εκτός από τις αντιδράσεις των συνδικάτων ο κ. Τσιτουρίδης θα έχει να συναντήσει και τις αντιδράσεις του ΙΚΑ, καθώς τα «αδύναμα» Ταμεία επιθυμούν την ένταξή τους, όμως η διοίκηση του ιδρύματος θεωρεί ότι το βάρος του οργανισμού θα είναι δυσβάστακτο αν εναχθούν «χωρίς προίκα» οποιοιδήποτε ασφαλιστικοί φορείς.


Σχολιάστε εδώ