Πογκρόμ διαγραφών για να μη χάσουν το κόμμα

Στην πολιτική του απόγνωση ο Γιώργος Παπανδρέου ετοιμάζει πογκρόμ διαγραφών για να κρατήσει το κόμμα και να εμποδίσει τις -αναμενόμενες- κινήσεις αμφισβήτησής του που, όπως όλοι εκτιμούν, θα λάβουν ανεξέλεγκτες διατάσεις και δεν αποκλείεται να φτάσουν μέχρι και να τεθεί θέμα ηγεσίας (σχετικό ρεπορτάζ στη σελ. 6). Στα πλαίσια αυτά «δουλεύει» προς αυτή την κατεύθυνση «καθαρότητας» του κόμματος και προετοιμασίας κομματικών εκκαθαρίσεων ομάδα, αποτελούμενη απ’ τους Γ. Παναγιωτακόπουλο, Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου, Χρ. Παπουτσή και Γ. Ανωμερίτη, οι οποίοι κατέχουν καίρια και ευαίσθητα πόστα (για παράδειγμα, ο Παναγιωτακόπουλος ανέλαβε το συνδικαλιστικό, ο Ανωμερίτης είναι… υπεύθυνος για τις διαγραφές). Στην ομάδα συμμετέχουν και άνθρωποι του Γιώργου.

Γεγονός είναι ότι μετά και τη διαγραφή του Γιάννου ο Γιώργος και το επιτελείο του επιχειρούν να φτιάξουν κλίμα «όλα τα σκιάζει η φοβέρα», αν και με την περίπτωση Πάγκαλου ο αρχηγός έχει υποστεί εσωκομματικό στραπάτσο και κατηγορείται ότι δεν τόλμησε να τα βάλει με τον… βαρέων βαρών και εξάντλησε την αυστηρότητά του στον «μοναχικό» Γιάννο.

Αλλά ο σχεδιασμός του πογκρόμ διαγραφών προχωρεί απ’ την ομάδα των τεσσάρων προαναφερθέντων στελεχών-ηρακλειδέων του Γιώργου (ορισμένοι μάλιστα απ’ αυτούς το παίζουν και… κριτική απ’ τα αριστερά). Και η εκτίμηση είναι πως το αμέσως επόμενο διάστημα τα πράγματα στο ΠΑΣΟΚ θα ωθηθούν σε -τέτοιες- ανεξέλεγκτες καταστάσεις, αφού το καλπάζον άσχημο κλίμα για τον Γιώργο και το ΠΑΣΟΚ αναμένεται πως σίγουρα θα οδηγήσει σε κλίμα εκρηκτικό και καταστάσεις μη ελεγχόμενες, ιδιαίτερα αν παγιωθεί η αίσθηση ότι το ΠΑΣΟΚ χάνει και τις επόμενες εκλογές και μάλιστα με ευρεία διαφορά, καθώς στελέχη εταιρειών δημοσκοπήσεων εκτιμούν πως η διαφορά θα είναι πάνω από 3 μονάδες, αν το σημερινό κλίμα δεν αλλάξει σύντομα.

Χαρακτηριστική επ’ αυτών είναι και η εκτίμηση ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, συνεργάτη του Ανδρέα και με μεγάλη πείρα, σύμφωνα με την οποία:

• Αν για δυο μήνες ακόμα συνεχιστεί και παγιωθεί το κλίμα που καταγράφουν σήμερα οι δημοσκοπήσεις, τότε οι επόμενες εκλογές θα έχουν κριθεί υπέρ της ΝΔ και του Καραμανλή και τίποτα δεν θα μπορεί να αλλάξει!

Υπενθυμίζουμε επίσης παλιότερη εκτίμηση-πρόβλεψη του Κ. Λαλιώτη ότι αν το ΠΑΣΟΚ δεν «πάρει κεφάλι» στις δημοσκοπήσεις έως τον Ιούνιο του 2006, τότε θα χάσει και τις επόμενες εκλογές. Οπότε οι προγραφές στελεχών μη αρεστών έχουν ήδη, όπως είπαμε, αποφασιστεί απ’ τον Γιώργο, σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να μη σηκώσει κανένας κεφάλι, να διατηρήσει ο αρχηγός το κόμμα δικό του και να απαλλαγεί από στελέχη ανεπιθύμητα και επικίνδυνα. Έχει δε φτάσει ο πανικός σε τέτοιο σημείο, ώστε να θεωρείται επικίνδυνος ακόμα κι ο… Χρ. Πολυζωγόπουλος, ότι -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αρχηγικού επιτελείου- στοχεύει στη θέση του γραμματέα, την οποία κατέχει σήμερα η Μαριλίζα, που κάθε άλλο παρά έχει διάθεση να προσφέρει στον πρώην πρόεδρο της ΓΣΕΕ! Κατόπιν αυτού έχει αναγορευτεί και αυτός σε εσωκομματικό εχθρό…

Τα λάθη και τα φιάσκα!

Όπως είναι φυσικό μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα τα λάθη διαδέχονται το ένα το άλλο και τα φιάσκα γίνονται περίπου αναπόφευκτα.Φιάσκο, για παράδειγμα, θεωρείται η συγκέντρωση στην Πάτρα την περασμένη Κυριακή. Σύμφωνα και με τις πιο «αισιόδοξες» εκτιμήσεις ακόμα, δεν μαζεύτηκαν περισσότεροι από 6.000-7.000 οπαδοί (κάποιοι κάνουν λόγο ακόμα και για 3.000-4.000!) σε μια πόλη και σε έναν χώρο προνομιακό για το ΠΑΣΟΚ και τους Παπανδρέου, που πάντα αποτελούσε πολιτικό τους «φέουδο» και δημοκρατικό προπύργιο.

Τώρα εκ των υστέρων κρίνεται λανθασμένη η επιλογή ανοιχτής συγκέντρωσης ενώ είναι καλοκαίρι ακόμα. Αλλά είναι δυνατόν να μην μπορεί το ΠΑΣΟΚ, να μην μπορεί ένας Παπανδρέου να μαζέψει ακόμα και κάνοντας κινητοποίηση σε όλη την Πελοπόννησο και την Αιτωλοακαρνανία κάποιες δεκάδες χιλιάδες λαού και να αναγκάζεται να κόψει την πλατεία στα δύο (τοποθετώντας την εξέδρα στη μέση), για να μη φανεί απ’ την τηλεόραση η πανωλεθρία;

Σημειώνεται δε ότι ακόμα χειρότερα πήγε η επίσκεψη του Γιώργου στη Ναύπακτο…

Τραγικό λάθος επίσης θεωρείται απ’ τη συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών της Χαρ. Τρικούπη η αμφισβήτηση των δημοσκοπήσεων απ’ τους Γιώργο-Αθανασάκη. Πρώτον, κάθε άλλο παρά μπορεί να πείσει το ΠΑΣΟΚ ότι εταιρείες σαν τη Μέτρον Ανάλυσις, για παράδειγμα, κάνουν… παιχνίδια εναντίον του. Επίσης, αν τώρα αμφισβητούνται οι εταιρείες, τότε τι θα μπορεί να λέει το ΠΑΣΟΚ αν σε κάποια περίοδο οι δημοσκοπήσεις είναι ευνοϊκές γι’ αυτό;

Αλλά -το σπουδαιότερο- αυτή η αμφισβήτηση μόνο πανικό και έλλειψη ψυχραιμίας δείχνει. Και επιπλέον είναι κωμικό να λέει ο Γιώργος για σχέσεις εταιρειών με υπουργεία, όταν επί ΠΑΣΟΚ ακόμα και… τα ΚΕΠ τα είχαν δώσει σε εταιρείες!

Λάθος μεγάλο εκτιμάται ακόμα και η περί «κυβέρνησης Σικελών» αναφορά. Έκανε μεγάλη ζημιά στο ΠΑΣΟΚ. Είναι δε ενδεικτικό του πρωτοφανούς αλαλούμ που επικρατεί στη Χαρ. Τρικούπη ότι ο Γιώργος χρεώθηκε μια φράση που… δεν ανήκει σε αυτόν. Στην πραγματικότητα η φράση ειπώθηκε απ’ τον Π. Ευθυμίου κι ο Γιώργος απλώς δεν αντέδρασε. Όμως ασκήθηκαν «πιέσεις» απ’ την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» να μην υπάρξει διάψευση, επειδή το είχε κάνει πρώτο θέμα αποδίδοντάς το στον Γιώργο! Διανοείστε ότι ο Ανδρέας θα άφηνε να αποδίδεται σε αυτόν μια φράση που δεν θα είχε πει υποκύπτοντας στις ορέξεις μιας εφημερίδας;

Λάθος μεγάλο επίσης θεωρείται και η επιλογή -προσωπική του Γιώργου- να «παίξει» στο γήπεδο της σκανδαλολογίας και της καταγγελίας της διαφθοράς. Για έναν πολύ απλό λόγο. Είναι ακόμα νωπές οι μνήμες της διαφθοράς και διαπλοκής επί κυβερνήσεων Σημίτη. Οπότε επανέρχονται και…

Και διαγραφές και «πρόσωπα του αρχηγού»…

Δεν υπάρχει επίσης καμιά σύμπνοια μεταξύ των στελεχών και των… δεκάδων οργάνων που είχε την έμπνευση να κατασκευάσει ο Γιώργος.

Πρόσφατο παράδειγμα. Συνεδρίασαν οι υπεύθυνοι για την οικονομία, για να προετοιμάσουν -υποτίθεται- την παρουσία του προέδρου στη ΔΕΘ. Και «πέτυχαν» το εκπληκτικό, να βγουν με άλλη γραμμή η Βάσω, με άλλη ο Ευθυμίου και με άλλη η Δαμανάκη!

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα ο Γιώργος και για τους λόγους που προαναφέραμε προωθεί τους «δικούς του» ανθρώπους, με αποτέλεσμα να υπάρχει οργή από ορισμένες επιλογές του, που… βγάζουν μάτια.

Για παράδειγμα, η έμπνευση να ορίσει υπεύθυνο για τις κινητοποιήσεις τον Π. Συναδινό (αυτός καθοδήγησε και… την πανωλεθρία της Πάτρας) έχει προξενήσει έντονες αντιδράσεις. Ο Συναδινός δεν είναι καν μέλος του Εθνικού Συμβουλίου και όμως τον έχει βάλει να καθοδηγεί μέλη του Εθνικού Συμβουλίου σαν τον Πολυζωγόπουλο! Από κει και πέρα ο Συναδινός έχει βάλει και τον αδελφό του να «λύνει και να δένει» στις κινητοποιήσεις, συνεργαζόμενος μάλιστα και με διάφορες εταιρείες για την οργάνωση εκδηλώσεων, γεγονός που έχει δημιουργήσει επιπλέον γκρίνιες, μουρμούρες και ψιθύρους…

Ωστόσο πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει με τον εξ απορρήτων του Γιώργου, τον Θαν. Τσούρα, ο οποίος, όπως λέγεται, δεν είναι πλέον τόσο… εξ απορρήτων. Μάλλον βρίσκεται στην «απέξω» και ως εκ τούτου αφήνει να διαρρέουν «παραπολιτικά» για να δείξει το αντίθετο. Έτσι συνέβη πρόσφατα με παραπολιτικό στα «ΝΕΑ», το οποίο η εφημερίδα αναγκάστηκε να ανακαλέσει την επομένη…

Και μέσα στη γενικότερη σύγχυση ήρθαν και οι διαγραφές να προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερη κρίση. Ο Γ. Ανωμερίτης, ας πούμε, δεν συγχωρεί ότι τον βάλανε να διαγράψει τον αδερφό του, «αντάρτη» στον Άλιμο.

Σάλο έχει προκαλέσει και η αναμενόμενη διαγραφή του γραμματέα των περιφερειακών οργανώσεων Αθήνας Ντερέκα, λόγω περίεργων παιχνιδιών που έγιναν στο ΤΕΕ απ’ τον Φούρκα, επίσης υπό διαγραφή, ο οποίος συνεργάστηκε με την παράταξη της ΝΔ παίρνοντας μαζί του τους 38 απ’ τους 53 συμβούλους της παράταξης του ΠΑΣΟΚ, ξεχνώντας ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια πάντοτε το ΠΑΣΟΚ συνεργαζόταν με τη ΝΔ.
Στον Ντερέκα έχει διαμηνυθεί απ’ τον Ανωμερίτη «παραιτήσου ή σε διαγράφω», ενώ στους υπό διαγραφή για την «ανταρσία» στο ΤΕΕ περιλαμβάνονται επίσης ο γιος της Ι. Πανοπούλου, η Τ. Μωροπούλου κ.ά.


Σχολιάστε εδώ