ο Δαίμονας των δημαρχείων

Τα πράγματα είναι τόσο τραγικά που η ίδια απειλεί να αποσύρει την υποψηφιότητά της με πρωτόγνωρες συνέπειες, αφού το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μείνει χωρίς υποψήφιο σ’ έναν μεγάλο δήμο. Το ζήτημα έχει απασχολήσει και την κεντρική διοίκηση της Χαριλάου Τρικούπη, αφού και η δημοσκόπηση που έκανε πολύ σοβαρή εταιρεία τής δίνει ποσοστό μόλις 18%. Όλα αυτά βέβαια οδηγούν στο ασφαλέστατο συμπέρασμα ότι ο νυν δήμαρχος, Γιάννης Καζάκος, θα επανεκλεγεί από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό που θα ξεπεράσει το 60%.

Το εκλογικό αποτέλεσμα στον δήμο Ηλιούπολης είναι λίγο-πολύ γνωστό από τώρα. Η πετυχημένη θητεία τού νυν τοπάρχη δεν αφήνει περιθώρια να επισκεφθούμε το… μαντείο των Δελφών. Φυσικά ο Γιάννης Αναγνώστου κάνει φιλότιμες προσπάθειες για να παρουσιάσει ένα αξιοπρεπές εκλογικό αποτέλεσμα που θα εκφράζει τη Νέα Δημοκρατία στην πόλη. Ανάμεσα στους άλλους υποψηφίους του συνδυασμού του φίλτατου Αναγνώστου έμαθα ότι θα βρίσκεται και η Πόλυ Βλάχου. Πρόκειται για μια δυναμική γυναίκα, με εξειδικευμένες σπουδές στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού και με πετυχημένη επαγγελματική πορεία. Η Πόλυ με την παρουσία της στα κοινά της Ηλιούπολης δηλώνει ότι είναι καιρός επιτέλους για πιο ενεργό ρόλο της γυναίκας που έχει γνώσεις, διάθεση, εμπειρίες και θέληση να έχει λόγο σε αυτά που συμβαίνουν γύρω μας.

Την επόμενη Παρασκευή θα κάνει τα εγκαίνια του εκλογικού του κέντρου ο υποψήφιος δήμαρχος Νέου Ψυχικού Παντελής Χαροκόπος. Ως γνωστόν, ο φίλτατος Παντελής είναι ο επίσημος υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας στην πόλη. Ο νυν δήμαρχος Πασσάς, αν και είχε στηριχθεί στις προηγούμενες εκλογές από την κυβερνώσα παράταξη, δεν πήρε χρίσμα ξανά, προφανώς χαρακτηρίστηκε αποτυχημένος στη θητεία του. Στον δήμο Παπάγου δεν έδωσε χρίσμα η ΝΔ γιατί όλοι οι υποψήφιοι είναι… Νεοδημοκράτες.

Όταν ο άνθρωπος έχει ξεπεράσει μέσα του τις κομματικές αγκυλώσεις, φαίνεται από τις πράξεις του και όχι από τα λόγια του. Το «παιχνίδι» με την ανάγκη εργασίας κάθε ανθρώπου δυστυχώς για πολλούς δημάρχους έχει μετατραπεί σε παιχνίδι εκβιασμού και ομηρίας των ψηφοφόρων. Φαίνεται όμως από τις πράξεις του ότι ο τοπάρχης Αιγάλεω, Δημήτρης Καλογερόπουλος, είναι μακριά από τέτοιες λογικές. Έμαθα λοιπόν ότι χωρίς καμία διάκριση έδωσε μάχη για τη μετατροπή των συμβάσεων των εργαζομένων στη δημοτική επιχείρηση σε αορίστου χρόνου. Φυσικά τους εργαζόμενους αυτούς δεν τους είχε διορίσει αυτός αλλά η προηγούμενη διοίκηση. Ακόμη και για τη νέα προκήρυξη για πρόσληψη εργαζομένων που γίνεται μέσω ΑΣΕΠ, και αφορά 200 περίπου υποψηφίους, έδωσε εντολή να αναρτηθεί η ανακοίνωση παντού. Σε καφενεία, σχολεία, τράπεζες, παντού. Αυτό σημαίνει διαφάνεια. Σημαίνει ήθος και ευπρέπεια τοπικού άρχοντα. Όσον αφορά τη νέα προκήρυξη, σας ενημερώνω ότι οι θέσεις είναι πολλές και αφορούν διάφορες ειδικότητες. Ενημερώστε φίλους και γνωστούς!
Σε μια απέραντη χαβούζα έχει μετατραπεί το περιβαλλοντικό πάρκο που βρίσκεται στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων. Η πλήρης εγκατάλειψη. Η νέα διοίκηση που διορίστηκε πρόσφατα, με πρόεδρο τον δήμαρχο Αγίων

Αναργύρων, δεν ασχολείται ούτε μία ώρα με τα τεράστια προβλήματα που έχει δημιουργήσει η εγκατάλειψη ενός μεγάλου πνεύμονα πρασίνου για όλη τη Δυτική Αττική. Ο Τρίγκας ως πρόεδρος τρέχει να μαζέψει τα ασυμμάζευτα στον δήμο του που βρίσκεται προ του χάους και δεν πηγαίνει ούτε στα συμβούλια. Ο Χλούπης, πρώην υποψήφιος δήμαρχος στο Καματερό, που συμμετέχει στο ΔΣ με ουσιαστικές αρμοδιότητες, είναι εξαφανισμένος, αφού είναι υποψήφιος με τον Αργύρη Ντινόπουλο. Τα καταστήματα εντός του πάρκου λειτουργούν χωρίς άδειες. Ούτε πυροπροστασία ούτε κανόνες υγιεινής. Οι έγγραφες καταγγελίες για διασπάθιση κοινοτικών κονδυλίων με βιτρίνα το πάρκο βρίσκονται θαμμένες στο συρτάρι του Τρίγκα, χωρίς ούτε καν να τις έχει διαβάσει. Μια χούφτα άνθρωποι ακατάλληλοι για ένα έργο που τους ανατέθηκε. Πώς άραγε η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, που είναι αρμόδια για τη διοικητική εποπτεία του πάρκου, το ανέχεται;

Μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου θα παραμείνει η έκθεση βιβλίου που γίνεται και φέτος στο άλσος του Αιγάλεω. Η έκθεση είναι άρτια οργανωμένη και δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις άλλες αντίστοιχες που γίνονται στο Ζάππειο ή το Πεδίον του Άρεως. Αξίζει να πάτε.

Εάν η αχαριστία ήταν κακούργημα, μάλλον η Δικαιοσύνη θα αντιμετώπιζε σκληρά τον υποψήφιο δήμαρχο Αμαρουσίου Πατούλη. Έμαθα ότι έμεινε εκτός συνδυασμού ο δημοσιογράφος Χρήστος Αξελός. Ο Χρήστος είχε βοηθήσει τον Πατούλη για τη διαδικασία του χρίσματος όσο λίγοι. Μαθαίνω ότι ο Γιώργης δεν βγήκε ούτε στο τηλέφωνο για να δώσει

εξηγήσεις γι’ αυτή την πολιτική απρέπεια. Το περίεργο είναι ότι στη θέση του φίλου Χρήστου συμμετέχει ένας άλλος υποψήφιος που χρειάζεσαι μεταφορική εταιρεία για να κουβαλήσεις το ποινικό του μητρώο. Πλαστογραφίες, εκβιασμοί και ό,τι άλλο φαντάζεστε. Αναρωτιέμαι, άραγε πώς οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι, σοβαροί άνθρωποι, ανέχονται τέτοιες υποψηφιότητες;

Συνεχίζει να παραμένει τραγική η κατάσταση με τους απλήρωτους εργαζομένους στις δημοτικές επιχειρήσεις των Άνω Λιοσίων. Τέσσερις μήνες έχουν να δουν το χρώμα του ευρώ οι ταλαίπωροι εργαζόμενοι. Παντού επικρατεί απίστευτο μπάχαλο. Η ολοκληρωτική διάλυση. Η φυγή του Παπαδήμα εν μία νυκτί είχε φυσικό επακόλουθο αυτό που ήρθε. Ήταν ο μόνος που ήξερε από πού έπαιρνε, πού έδινε, πού χρώσταγε, τι πλήρωνε και τι μοίραζε δεξιά και αριστερά. Όλα μόνος του. Ενημέρωση σε κανέναν. Ο εξ ανάγκης διορισμένος από την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου Χριστοφιλάκης τρέχει και δεν φτάνει. Φυσικά και ο ίδιος έχει σοβαρές ευθύνες. Συμμετείχε στη διοίκηση Παπαδήμα επί χρόνια. Από την άλλη μεριά, η αντιπολίτευση, όπως την εκφράζει ο καθηγητής φροντιστηρίων Παππούς, είναι ανύπαρκτη και πανταχού απούσα. Οι εργαζόμενοι έχουν μείνει στο έλεος του Θεού…

Η φετινή μιζέρια των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων στον δήμο Ζεφυρίου είναι πρωτοφανής. Ούτε δημοτικό σχολείο δεν κάνει τέτοιες εκδηλώσεις. Προφανώς ο αγαπητός και συμπαθέστατος δήμαρχος Κώστας Παπαχρήστου, βλέποντας την επερχόμενη εκλογική καταστροφή, δεν έχει όρεξη να ασχοληθεί με τίποτα. Κρίμα όμως. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις είναι ανάσα για τους κατοίκους μιας πόλης.

Έστω και λίγων ημερών. Η δουλειά ενός δημάρχου, Κωστάκη μου, δεν είναι να πηγαίνει στο δικαστήριο να υπερασπίζεται κακοποιούς, αλλά να φροντίζει για την πολυεπίπεδη ανάπτυξη της πόλης όπου εκλέγεται.

Και ο συνάδελφος Νίκος Παπαχρήστου θα είναι υποψήφιος με τον συνδυασμό της Σοφίας Χρήστου στον δήμο Παπάγου. Ανάμεσα σε άλλους, αισθητή κάνουν την παρουσία τους ο Δημήτρης Οικονόμου, από τα δυνατά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στην περιοχή, η Σοφία Μάγκου, πρώην αντιδήμαρχος, και ο γραμματέας της ΟΝΝΕΔ, Νίκος Κουκής.

Η συνεργασία του υποψηφίου δημάρχου Αργυρούπολης Ευσταθιάδη με τον δημοτικό σύμβουλο και στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας Νίκο Μεγαδούκα, δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι οι κάλπες των εκλογών τη δεύτερη Κυριακή θα βρίσκονται στις αποθήκες του δήμου. Ο εκνευρισμός τού νυν τοπαρχάκου είναι έκδηλος, προφανώς γι’ αυτόν τον λόγο, αλλά και για άλλους που μόνο αυτός ξέρει. Έμαθα ότι υπάλληλοι του τμήματος προμηθειών αλλά και της τεχνικής υπηρεσίας κάθε μέρα μαζεύουν φακέλους και τους πηγαίνουν στο γραφείο του δημάρχου. Γιατί άραγε; Μόνο ο Τσαρπαλής ξέρει. Εμείς θα μάθουμε μετά τις εκλογές από τον νέο δήμαρχο.

Η επιλογή της Νέας Δημοκρατίας στο πρόσωπο της Τζένης Παπανδρέου για τον δήμο Αγίας Βαρβάρας έχει δημιουργήσει καλή εντύπωση στους «γαλάζιους» ψηφοφόρους της περιοχής. Η Τζενούλα από το πρωί μέχρι το βράδυ προσπαθεί με φιλότιμες προσπάθειες να μαζέψει το «πολιτικό κενό» που έχει αφήσει ο μέχρι χθες επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον δήμο, Σάκης Παπανδρέου, που είναι και πεθερός της. Ο άνθρωπος είχε άλλες ασχολίες και δεν προλάβαινε να ασχοληθεί με τον δήμο. Αντίπαλος της Τζένης είναι ο νυν δήμαρχος Λάμπρος Μίχος.

Ο Μίχος είναι σκληρό καρύδι. Δεν είναι εύκολος αντίπαλος. Η αλήθεια είναι ότι έχει κάνει σοβαρό έργο στην περιοχή. Η κριτική της στήλης κατά καιρούς είναι πολύ αυστηρή εις βάρος του, αλλά η αλήθεια πρέπει να λέγεται. Οι δύο δημοσκοπήσεις που έχω στα χέρια μου δίνουν άνετη νίκη στον Μίχο από την πρώτη Κυριακή.

Σε ελέγχους προχώρησε το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης έπειτα από καταγγελίες για εγγραφές «μαϊμού» στους εκλογικούς καταλόγους στους δήμους Φυλής και Άνω Λιοσίων. Πριν από λίγες ημέρες τα πορίσματα υποβλήθηκαν στον επικεφαλής του σώματος Λάμπρο Γεωργακόπουλο.

Έμαθα επίσης ότι επιθεωρητές του σώματος ασχολούνται και με την αγορά ενός ακινήτου αξίας περίπου 3.500.000 ευρώ που έκανε η ΤΕΔΚΝΑ για να στεγάσει τις υπηρεσίες της. Προφανώς κάτι δεν πάει καλά. Το σώμα επιθεωρητών με νέο έγγραφό του ενημερώνει και την Εισαγγελία Αθηνών για τη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης. Το κτίριο αγοράστηκε από την εταιρεία EKTASIS. Πληροφορήθηκα ότι πρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης του κτιρίου ήταν ο δήμαρχος Αγίου Δημητρίου Παντελής Ειρηνάκης. Ένας λόγος παραπάνω που με κάνει να απορώ. Έχω προσωπική άποψη για το ήθος και την εντιμότητά του. Ουδέποτε έχει δώσει δικαίωμα για την αμφισβήτησή τους. Τι έχει συμβεί άραγε; Ο πρόεδρος της «Ένωσης» Πέτρος Φιλίππου μας υποσχέθηκε ότι την επόμενη εβδομάδα θα μας παραδώσει αντίγραφο του φακέλου που αφορά τον διαγωνισμό, επειδή όπως μου είπε: «Δεν έχω να φοβηθώ τίποτα. Όλα έγιναν με απόλυτη διαφάνεια». Ίδωμεν και αναμένουμε την υπόσχεση.

Σημεία και τέρατα αναφέρει το νέο πόρισμα των ελεγκτών για τον βίο και την πολιτεία της δημοτικής επιχείρησης τεχνικών έργων του δήμου Ιλίου. Δώσε και σε εμένα, μπάρμπα. Ό,τι γούσταρε έκανε ο καθένας. Η κατάτμηση των έργων ήταν στην ημερήσια διάταξη. Γενικός διευθυντής της επιχείρησης ήταν ο αγαπητός Ζενέτος, που σήμερα είναι υποψήφιος δήμαρχος, αφού πήρε το δαχτυλίδι της διαδοχής από τον αποχωρήσαντα Κουκουβίνο. Ωραία πράγματα. Ψήφισε, δημότη, και μη μιλάς.

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Μαρούσι Ανθρώπινη Πόλη» και υποψήφιος δήμαρχος Αμαρουσίου, Γ. Πατούλης, επισκέφτηκε την Παρασκευή 1/9 την πρόεδρο του ΟΑΚΑ, Μανού Αλίνα, και τον Γιαννόπουλο Κυριάκο, γενικό συντονιστή-διευθυντή του ΟΑΚΑ.

Έπειτα από πολύωρη συζήτηση και σε ένα διεκδικητικό πλαίσιο του υποψηφίου δημάρχου, Γ. Πατούλη, η πρόεδρος Μανού Αλίνα δεσμεύτηκε να «ανοίξει» τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις για όλους τους Μαρουσιώτες, αλλά και να δοθεί σε αγωνιστικό πλαίσιο δύο φορές την εβδομάδα για προπόνηση το γήπεδο ποδοσφαίρου στην ομάδα του Γυμναστικού Συλλόγου Αμαρουσίου, που ιδρύθηκε από τον Σπύρο Λούη.

Εξάλλου ο Γ. Πατούλης σε δηλώσεις του μετά το πέρας των επισκέψεων στις γειτονιές δήλωσε: «Δυστυχώς πίσω από τη λαμπερή βιτρίνα της Κηφισιάς, κρύβονται γειτονιές με ζωτικά προβλήματα για τους δημότες που ζουν σε αυτές. Είναι απορίας άξιο πώς μια πόλη σαν το Μαρούσι, που φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, να έχει περιοχές χωρίς αποχετευτικό δίκτυο, χωρίς άσφαλτο, χωρίς πεζοδρόμια, χωρίς χώρους αθλητισμού και πρασίνου».

Είναι τέτοιο το αλαλούμ που έχει δημιουργηθεί σ’ αυτές τις εκλογές, που ο κακόμοιρος ο πολίτης έχει μπερδευτεί και όπως πάει άλλον θα ψηφίσει κι άλλος θα βγει…

Στην Πρέβεζα π.χ. στον δήμο Φαναρίου ο γραμματέας της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ, οδοντίατρος Άκης Τσούτσης, στηρίζει ως υποψήφιο δήμαρχο τον Ν. Κασκάνη, τωρινό δημοτικό σύμβουλο που έχει εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ!

Στη Χαριλάου Τρικούπη είναι ενήμεροι όλοι αλλά ποιούν την νήσσαν… Πλάτες στον Καραμανλή κάνουν;

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Τα κότερα άραξαν στα λιμάνια. Τέρμα τα θαλασσινά σουλάτσα. Το Κολωνάκι πάλι γεμίζει. Πρώτη καρέκλα πλατεία κάθεται το λαμογίστικο τοπαρχάκι της παραλίας, κλείνοντας τις δουλειές του. Και τον καφέ του άλλοι τον πληρώνουν.


Σχολιάστε εδώ