Κάτω στον Πειραιά

Αν θελήσουμε να κάνουμε μια συνοπτική αποτίμηση της μέχρι τώρα παρουσίας των δύο «μονομάχων» στον προεκλογικό στίβο, θα λέγαμε ότι κανένας από τους δύο δεν έχει κάνει την… υπέρβαση. Ίσως να τη… φυλάνε για το πρόγραμμά τους. Όμως μέχρι τώρα ακολουθούν την… πεπατημένη. Εκεί

όπου πάει ο ένας πάει και ο άλλος. Λείπει η φαντασία από τον προεκλογικό Πειραιά. Λείπει αυτό το «κάτι» που μπορεί να κάνει τον έναν να ξεχωρίσει από τον άλλον. Ο νυν δήμαρχος επαναλαμβάνει τον εαυτό του, ο δε υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ θέλει ακόμα πολύ… φροντιστήριο για να μπει στο «πετσί» των Πειραιωτών. Προσπαθεί όμως και δείχνει ότι θα μάθει γρήγορα. Πάντως και στους δύο θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι κάνουν έντιμο αγώνα, αποφεύγουν τις ακρότητες και προσπαθούν με επιχειρήματα και θέσεις να αποσπάσουν τις ψήφους των Πειραιωτών. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία που υπάρχουν προκύπτει ότι ο Φασούλας εξακολουθεί να βρίσκεται σταθερά μπροστά, «φλερτάρει» με το… μαγικό 42%, αλλά θα πρέπει να προσπαθήσει ακόμα πολύ για να το κατακτήσει. Άλλωστε, ο Αγραπίδης εκεί έχει επικεντρώσει την προσοχή του. Στο να μη βγει δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή, γιατί αυτός θα είναι ο Φασούλας.

Το «όπλο» που έχει στη διάθεσή του ο δήμαρχος είναι ο συνδυασμός που ακούγεται ότι θα περιλαμβάνει πολλά «ηχηρά» ονόματα όπως του Σάββα Θεοδωρίδη, του Γρηγόρη Τιμαγένη και ίσως της Αγγελικής Νικολούλη. Ακούστηκε βεβαίως και εκείνο του Γ. Καμπούρη που κάνει τις μεταμεσονύχτιες εκπομπές στο Extra. Η πρόσφατη ανακοίνωση όμως του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης ότι όσοι δημοσιογράφοι έχουν εκπομπή στην τηλεόραση θα πρέπει να τεθούν εκτός συνδυασμών ή να σταματήσουν να βγαίνουν στο… γυαλί μέχρι τις εκλογές έχει δυσκολέψει αρκετά τα πράγματα, γιατί και ο Κ. Χαρδαβέλλας, που έχει δηλωθεί με τον Π. Φασούλα, δεν θα μπορεί να εκτεθεί ως υποψήφιος, όπως κι εκείνοι τους οποίους έχει «κλείσει» ο Χ. Αγραπίδης. Ο δήμαρχος σχεδιάζει ακόμα κάποιες θεαματικές εξαγγελίες και κάποια εγκαίνια με χάπενινγκ για να δημιουργήσει… ρεύμα υπέρ του. Ανάμεσα σε αυτά θα είναι και η εκδήλωση για τη μετονομασία της πλατείας Αλεξάνδρας σε πλατεία Ολυμπιακού. Φυσικά ο Π. Φασούλας, που περιμένει την… αντεπίθεση Αγραπίδη, δεν θα καθίσει με σταυρωμένα χέρια. Ετοιμάζει -όπως μαθαίνουμε- δυναμική παρέμβαση με δέσμη προτάσεων για χρονίζοντα προβλήματα του Πειραιά και ειδικά των συνοικιών, τα οποία ενώ μπορούσε να αξιοποιήσει ο Χ. Αγραπίδης, τελικά τα… προσπέρασε με αποτέλεσμα ο αντίπαλός του να τα βρει μπροστά του και να τα εκμεταλλευτεί.

Στην ανοδική τάση που σημειώνει τελευταία ο δήμαρχος συντελεί ουσιαστικά και το γεγονός ότι αποδυναμώνεται ο συνδυασμός του «αντάρτη» Π. Μελά, ο οποίος στην αρχή πήγαινε πολύ καλά, αλλά τελευταία δείχνει σημάδια κόπωσης. Βέβαια δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει πίσω, αλλά σίγουρα τη δυναμική που είχε στην αρχή δεν την έχει πια. Άλλωστε, όσο πολώνεται το κλίμα τόσο πιο λίγα περιθώρια έχουν οι «αντάρτικοι» συνδυασμοί να διεκδικήσουν σημαντικό μερίδιο από τη… δεξαμενή ψήφων στην οποία ανήκαν και οι ίδιοι πριν από λίγους μήνες… Άσχετα με όλα αυτά πάντως, λέγεται ότι το ψηφοδέλτιο του Τάκη Μελά θα κάνει αίσθηση. Για να δούμε…

• Ένα πραγματικό στολίδι και μια ανεξίτηλη ένδειξη ευαισθησίας και αλτρουισμού αποτελεί το «Σπίτι των αστέγων» του Πειραιά που ολοκληρώθηκε ήδη και θα εγκαινιαστεί την προσεχή Τετάρτη από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, τον δήμαρχο Χρήστο Αγραπίδη και την πρόεδρο της ΔΕΚΟΜΕΠ Πασχαλίνα Καλαγιά. Το έργο έγινε με τη συνεργασία της μη κυβερνητικής οργάνωσης της Εκκλησίας της Ελλάδος «Αλληλεγγύη» και είναι μια πραγματική προσφορά προς τους άστεγους της πόλης, οι οποίοι θα βρουν στο «Σπίτι τους» στοργή και προστασία, σ’ ένα περιβάλλον βαθιά ανθρώπινο, λειτουργικό και αναβαθμισμένο. Εκτός από αυτά θα βρουν και φαγητό, μια και ήδη η ΔΕΚΟΜΕΠ προκήρυξε διαγωνισμό για την παρασκευή 200 μερίδων φαγητού ημερησίως επί έναν χρόνο. Το φαγητό θα μοιράζεται στους άστεγους και τους κατοικούντες ή ευρισκόμενους στον Πειραιά οι οποίοι δεν έχουν πού την κεφαλήν κλίνη. Τόσο το «Σπίτι των αστέγων» όσο και το συσσίτιο απόρων, το οποίο θα γίνεται παράλληλα με τα συσσίτια που γίνονται καθημερινά απ’ όλους τους ναούς της μητρόπολης, αποτελούν μια πραγματική προσφορά προς τον άνθρωπο και δείχνουν το κοινωνικό και πονετικό πρόσωπο της δημοτικής αρχής του Χ. Αγραπίδη.

Και βέβαια θα πρέπει να υπογραμμίσουμε πως τόσο το «Σπίτι των αστέγων» όσο και το συσσίτιο απόρων δεν θα είχαν ολοκληρωθεί αν δεν τα είχε αναλάβει προσωπικά η πρόεδρος της ΔΕΚΟΜΕΠ Πασχαλίνα Καλαγιά που έχει αναγάγει τις υπηρεσίες προς τον άνθρωπο σε… στάση ζωής. Αυτήν ακριβώς την προσφορά της αναγνωρίζουν οι Πειραιώτες που την εκλέγουν πρώτη σε σταυρούς σύμβουλο σε όλες τις αναμετρήσεις των τελευταίων χρόνων.

• Αλληλομαχαιρώματα χωρίς αιτία στον συνδυασμό του Χ. Αγραπίδη. Μία από τις συμβούλους του, που πάντως εξελέγη από τις τελευταίες το 2002, διέρρευσε σε εφημερίδα ότι ο πρόεδρος του Β΄ Διαμερίσματος, Γιάννης Μαστρονικόλας, θα κατέβει με τον… Φασούλα! Αυτό προκάλεσε την οργίλη αντίδρασή του που εκδηλώθηκε με μια ομολογουμένως σκληρή απάντηση.

Σε αυτήν ο Μαστρονικόλας τονίζει ότι όλη η οικογένειά του ανήκει εδώ και πολλά χρόνια στη συντηρητική παράταξη. Γι’ αυτό άλλωστε και στηρίζει τις επιλογές της τόσο στον δήμο -όπου ο ίδιος είναι διαμερισματικός σύμβουλος και μάλιστα πρώτος σε σταυρούς- όσο και στη νομαρχία, όπου κατεβαίνει υποψήφιος με τον Σπ. Σπυρίδωνα ο αδελφός του, Παναγιώτης. Πού την είδε λοιπόν την «αποστασία» η νεόκοπη σύμβουλος; αναρωτιέται ο πρόεδρος του Β΄ Διαμερίσματος. Και εμείς μαζί του…

Εκείνο πάντως που δεν έχει… καταλάβει κανένας είναι γιατί η νεαρή και άπειρη σύμβουλος τα… έβαλε με τον Γ. Μαστρονικόλα. Αφού ο ίδιος έχει δηλώσει ότι δεν κατεβαίνει, μια και κατεβαίνει ο αδελφός του ως νομαρχιακός σύμβουλος με τον Σπ. Σπυρίδωνα, δεν είχε λόγο να ανοίξει «μέτωπο» μαζί του. Γιατί μεταξύ των συνυποψηφίων τα… συντροφικά μαχαιρώματα συνηθίζονται, αφού οι εκλογές είναι «ο θάνατός σου η ζωή μου» και στο κυνήγι του σταυρού πολλά γίνονται.

Αλλά από τη στιγμή που δεν υπήρχε τέτοιος ανταγωνισμός, η ενέργεια της συμβούλου παραμένει ανεξήγητη. Γιατί τώρα που ο συνδυασμός παίρνει τα πάνω του, μόνο αυτού του είδους τις απρέπειες δεν χρειάζεται…

• Πάντα κοντά στον πόνο των λαϊκών ανθρώπων και των παιδιών που αγωνίζονται, ο Δημήτρης Παρασκευόπουλος ήταν από τους πρώτους που συμπαραστάθηκαν στην οικογένεια του αδικοχαμένου Α. Σουγκλάκου και τον συνόδεψε στην τελευταία του κατοικία. Ακριβώς γι’ αυτή του την παρουσία, αλλά και την εν γένει στάση του απέναντι στους λαϊκούς ανθρώπους, από τους οποίους προέρχεται και ο ίδιος, έγινε αντικείμενο θερμών εκδηλώσεων. Να σημειώσουμε επίσης ότι ο Δ. Παρασκευόπουλος έχει συγκροτήσει ένα εξαιρετικό εκλογικό επιτελείο, που αποτελείται από στενούς του φίλους με μεγάλη εμπειρία στις εκλογικές μάχες, αλλά και αξιόλογη θητεία δίπλα σε μεγάλους δασκάλους της τακτικής στον εκλογικό αγώνα, οι οποίοι συνιστούν το «βαρύ πυροβολικό» του στην αναμέτρηση του επόμενου μήνα και αποτελούν εγγύηση ότι θα φτάσει πολύ ψηλά.

• Απόλυτα επιτυχημένη ήταν η εκδήλωση που πραγματοποίησε την περασμένη Πέμπτη η υποψήφια δήμαρχος Δραπετσώνας Ευγενία Μπαρμπαγιάννη, που στηρίζεται από τη ΝΔ. Η ίδια, λαμπερή και ετοιμόλογη, εντυπωσίασε και πολλοί λένε πως έχει τα… φόντα και τις προδιαγραφές να μπει στον δεύτερο γύρο εκμεταλλευόμενη την πολυδιάσπαση του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, καταρτίζει και αξιόλογο ψηφοδέλτιο, στο οποίο καταβάλλει προσπάθειες να εντάξει και την παλιά ΟΝΝΕΔίτισσα της Δραπετσώνας και γνωστή παράγοντα της ΝΔ στην περιοχή Άννα Λάγκα.

• Δεν έχει… αντίπαλο στον Κορυδαλλό ο Στέφανος Χρήστου. Τελευταίο γκάλοπ της Κάπα Research τον βγάζει δήμαρχο με την… πρώτη και με ποσοστό που ξεπερνάει το 50%.
Ανεβασμένος και ο Κασιμάτης λόγω της συνεργασίας του με τον Γ. Διάκο. Καθώς φαίνεται θα διεκδικήσει με πολλές ελπίδες τη δεύτερη θέση από τον υποψήφιο της ΝΔ κ. Χρυσάγη.

• Ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο ευρώ τα πρόστιμα που η νομαρχία Πειραιά έχει επιβάλει τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην αγορά των καυσίμων, προκειμένου να προστατεύσει τους καταναλωτές από την αισχροκέρδεια και την ασυδοσία.

Τα πρόστιμα αφορούν περιπτώσεις νοθείας στη διακίνηση και εμπορία πετρελαιοειδών, αλλά και παραβάσεις στις αδειοδοτήσεις, στα βιβλία διακίνησης καυσίμων, στους τιμοκαταλόγους, στις αντλίες με λιτρομετρήσεις, στον έλεγχο των ανηρτημένων πινακίδων, αλλά και στον τρόπο αναγραφής των προϊόντων. «Από το 2003 έως σήμερα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της νομαρχίας Πειραιά εργάζονται καθημερινά για την προστασία των πολιτών από φαινόμενα ασυδοσίας στην αγορά καυσίμων.

Οι αριθμοί αποδεικνύουν τη σοβαρή και υπεύθυνη δουλειά μας», δήλωσε ο νομάρχης Πειραιά, Γιάννης Μίχας, και πρόσθεσε: «Μπορεί να μην είναι στην αρμοδιότητά μας ο έλεγχος της διαμόρφωσης των τιμών, μπορούμε και παρεμβαίνουμε όμως σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις που πλήττουν κατά κύριο λόγο τον απλό καταναλωτή, το πορτοφόλι του οποίου δεν αντέχει άλλες αφαιμάξεις».

• Από τον φίλο υποψήφιο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στον Πειραιά Δημήτρη Καρύδη πήραμε και δημοσιεύουμε το παρακάτω κείμενο:
«Το μόνο μέλημά μου είναι να συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις στη νίκη του Παναγιώτη Φασούλα για να πάει ο Πειραιάς μπροστά και αυτό πράττω καθημερινά. Ας μην ανησυχούν λοιπόν ορισμένοι γνωστοί και μη εξαιρετέοι. Έχω φυσική αλλεργία στους μηχανισμούς και τους εσωκομματικούς διαχωρισμούς. Βασική μου αρχή είναι να συνομιλώ με όλους και για όλα, σεβόμενος τη διαφορετική άποψη, πιστεύοντας βαθιά στην ενότητα και τη δύναμη του ΠΑΣΟΚ. Τον εαυτό μου τον εκπροσωπώ μόνο εγώ και κανείς άλλος. Οι απειλές δεν με πτοούν ούτε με φοβίζουν. Άλλωστε, οι εξουσιαστικές νοοτροπίες, οι αλαζονικές συμπεριφορές δημιουργούνται από αυτούς που το μόνο που ξέρουν είναι να απειλούν, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι κανένας πολίτης δεν είναι “κτήμα” και καμία περιοχή δεν είναι “τσιφλίκι” κανενός. Οι πρακτικές αυτές, που καταταλαιπώρησαν για πολλά χρόνια την παράταξή μας στον Πειραιά, πρέπει να μείνουν οριστικά στο περιθώριο».

Δεν γνωρίζουμε σε ποιο από τα κείμενά μας αναγνώρισε τον εαυτό του ο Δ. Καρύδης, αλλά σίγουρα αντιλαμβανόμαστε ποιους εννοεί, όταν λέει ότι θεωρούν τις περιοχές «τσιφλίκια» και «κτήματά» τους. Καιρός είναι να πει κάποιος τα πράγματα με τ’ όνομά τους…


Σχολιάστε εδώ