XΡΗΜΑτιστήριο

→ Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στο χρηματιστήριο την προηγούμενη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις σε όλο σχεδόν το φάσμα της αγοράς. Ο γενικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,94% στις 3.818,79 μονάδες, ο δείκτης υψηλής παρουσίασε πτώση 1,05%, ο μεσαίας σημείωσε απώλειες 0,96%, ενώ ο μικρής ενισχύθηκε κατά 0,38%. Την επομένη επικράτησαν ανοδικές τάσεις, με τον γενικό δείκτη να ενισχύεται κατά 0,25% στις 3.828,48 μονάδες. Από τις μετοχές που ετέθησαν σε διαπραγματεύσεις, 167 κινήθηκαν ανοδικά, 93 πτωτικά, ενώ η τιμή 129 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη. Ακολούθησε μία ακόμη συνεδρίαση στην οποία οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις, κυρίως στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να υποχωρήσει κατά 0,30% στις 3.816,91 μονάδες και η αξία των συναλλαγών να διαμορφωθεί στα 327,7 εκατ. ευρώ. Άνοδος για Εθνική, ΟΤΕ και Coca Cola, πτώση για Μότορ Όιλ, ΔΕΗ και Eurobank. Την επομένη, με οδηγό τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, ο γενικός δείκτης κινήθηκε σε θετικό έδαφος, κλείνοντας τελικά στις 3.868,62 μονάδες, ενισχυμένος κατά 1,35%, ενώ η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 362,3 εκατ. ευρώ.

→ Οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι αλλάζουν πολιτική! Αφού τα «άρπαξαν» από τις μεγάλες τράπεζες, μέσω των δήθεν συμβουλευτικών τους υπηρεσιών, μυρίστηκαν νέο αίμα στρέφοντας πλέον την προσοχή τους σε άλλους κλάδους.

→ Εμείς τα λέγαμε αλλά ποιος μας άκουγε, καθώς η αύξηση του αριθμού των τουριστών δεν έφερε και μεγαλύτερα έσοδα! Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε, καθώς, παρά την αύξηση των αφίξεων στη χώρα μας, ο τουριστικός τζίρος εμφάνισε μείωση.

→ Δεν έχουμε την πολυτέλεια να καθυστερούμε, δεν διαθέτουμε εναλλακτικές λύσεις για να αδιαφορούμε! Ο λόγος για την πορεία απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων, που πολλά από τα προγράμματά τους έχουν ήδη λήξει.

→ Όλοι μαζί με μια φωνή, τράπεζες, θεσμικοί και ξένα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, προσπαθούν να στρέψουν το ενδιαφέρον του retail στα βαριά χαρτιά, εκεί βλέπετε κατέχουν τις μεγάλες τους θέσεις. Μοχλοί «πίεσης» η παραπληροφόρηση μέσω καλοπληρωμένων αναλυτών και δημοσιογράφων.

→ Πόσοι από τους έλληνες βασικούς μετόχους-διαχειριστές εισηγμένων εταιρειών φούσκωσαν πλασματικά τα κέρδη τους πλουτίζοντας εις βάρος των άλλων μετόχων; Στην Αμερική πάντως, με το επιχείρημα του παράνομου πλουτισμού, πολλοί από τους χαμένους ζητούν ακόμα την επιστροφή των κερδών για να καταμεριστεί ισόποσα η ζημιά.

→ Από το κακό στο χειρότερο οδεύουν διεθνώς οι αρχικές δημόσιες εγγραφές, καθώς οι μειώσεις στις τιμές τους, λόγω επιτοκίων, είναι πολύ μεγάλες, κάνοντας την όλη διαδικασία ασύμφορη.

→ Πόσα από τα μέλη του ΧΑΚ που θέλουν να συμμετάσχουν στην εγχώρια χρηματαγορά έχουν καλύψει τις εκ του νόμου υποχρεώσεις τους, ειδικά αυτές που έχουν να κάνουν με την ασφάλιση έναντι χρηματιστηριακών κινδύνων;

→ Τι σκέφτονται να κάνουν οι εισηγμένες εταιρείες των οποίων οι μετοχές έχουν πάρει ήδη μία «κίτρινη» κάρτα, καθώς κατά την πρώτη αναθεώρηση δεν πληρούσαν ένα από τα τρία κριτήρια παραμονής στην κατηγορία της μεγάλης κεφαλαιοποίησης;

→ Ειδικά κίνητρα μεν, κατά περίπτωση δε! Ο λόγος για τις επιχορηγήσεις που υποτίθεται ότι είναι για τις μικρές επιχειρήσεις.

→ Άντε πάλι με αυτές τις δημόσιες προσφορές, που μόνο υποχρεωτικές δεν φαίνεται να είναι, καθώς ο υποψήφιος αγοραστής παίζει μόνος στο δικό του γήπεδο! Η αναφορά μας για την Credit Agricole και τον Φοίνικα, ειδικά τώρα που γύρισε στην κερδοφορία και μπορεί πλέον να μεταπουληθεί πιο εύκολα.

→ Ξέμειναν από χρήματα γι’ αυτό και μόλις γύρισαν από τις παρατεταμένες διακοπές τους συγκάλεσαν εκτάκτως συμβούλια! Η αναφορά μας για τις αμοιβές των μελών των ΔΣ των αρχών του ΧΑ.

→ Πώς αλλάζουν έτσι οι καιροί! Για μια ακόμη φορά η ATEbank μπήκε σφήνα στους μέχρι πρότινος «μεγάλους» της αγοράς και με μια άκρως ανταγωνιστική οικονομοτεχνική προσφορά κατάφερε να κερδίσει τον ανοικτό διαγωνισμό του ΕΛΕΓΕΠ! Επιπλέον, παρά την έκτακτη υποχρέωση καταβολής φόρου μερίσματος χρήσεως 2005 και παρά τα αρνητικά αποτελέσματα της θυγατρικής της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, κατάφερε στο πρώτο εξάμηνο του 2006 να αυξήσει τα ενοποιημένα της κέρδη κατά 16,7%.

→ «Μπουμπουκομπούμπουκα» είναι μερικοί από τους εγχώριους υποψήφιους για την κορυφή της πυραμίδας στην Εμπορική, καθώς η μέχρι τώρα πορεία τους σε ανάλογες θέσεις δεν εμπνέει εμπιστοσύνη. Η νέα πάντως διοίκηση της τράπεζας ένιωσε την ανάγκη να ευχαριστήσει και δημοσίως τον κ. Αλογοσκούφη, γιατί άραγε;

→ Η μελέτη της Alpha Bank σχετικά με πορεία της ελληνικής οικονομίας πρέπει να προβληματίσει έντονα τον κ. Αλογοσκούφη, καθώς δανεικά και φοροδιαφυγή φαίνεται να είναι κάποιοι από τους παράγοντες που συντηρούν την ανάπτυξη!

→ Κύριοι της κάθαρσης, κύριοι της ΝΔ, δεν ευθύνεται κανένας για τη δραματική κατάσταση των ασφαλιστικών μας ταμείων; Πού είναι οι προεκλογικές σας δεσμεύσεις για ονόματα και διευθύνσεις;

→ Για να μη μας παραπληροφορούν λοιπόν, τα κέρδη του ομίλου της ΕΧΑΕ προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από την αύξηση του τζίρου συναλλαγών. Και όλα αυτά όταν η διοίκηση του ομίλου θέλει να παραδώσει τον στρατηγικό της σχεδιασμό σε ξένους, λες και δεν υπάρχουν Έλληνες που μπορούν να αναλάβουν το όλο εγχείρημα.

→ Ακριβή και υπερσυγκεντρωμένη είναι πλέον η ελληνική αγορά, κάτι που δεν το επισημαίνουμε εμείς αλλά η Morgan Stanley και αυτό λέει πολλά.

→ Το νομοθετικό κενό στις εταιρείες διαμεσολάβησης δανείων δημιουργεί προβλήματα, καθώς δεν είναι λίγοι οι επιτήδειοι που τις χρησιμοποιούν ως όχημα παράνομων πράξεων και συναλλαγών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη πλαστογραφία ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.

→ Μπορεί οι ζημιές από την αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου να προβληματίζουν πολίτες και κράτος, τα ενοποιημένα όμως κέρδη του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων στο α΄ εξάμηνο του έτους αυξήθηκαν κατά 24%!

→ Ποιος από τους υποδιευθυντές του ομίλου της ATEbank, εν ώρα εργασίας, εθεάθη να παρακολουθεί το παιχνίδί της Εθνικής ομάδας μπάσκετ; Για να σας βοηθήσουμε, το παίζει και ο ίδιος μπασκετμπολίστας!

→ Ποιοι μεσολάβησαν ώστε να οδηγηθεί το ΤΑΠ ΟΤΕ σε ιδιωτική τράπεζα; Ποιες διαδικασίες ακολουθήθηκαν; Ζητήθηκαν και από αλλού προσφορές ή όλα έγιναν εν κρυπτώ;

→ Όλα τα είχαν, το παράθυρο στο διαδίκτυο τους έλειπε! Ο λόγος για τους αγρότες και αλιείς που θα ενταχθούν στη δράση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.


Σχολιάστε εδώ