Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια
Μια υπέρβαση πάντως που, εφόσον δεν τροφοδοτείται με την αναγκαία σε τέτοιες περιπτώσεις ρευστότητα, σπάνια επιτυγχάνεται.
Κι όμως στο ξεκίνημά της η εβδομάδα έδειξε και πάλι όλα εκείνα τα αρνητικά στοιχεία τα οποία καλείται η αγορά να αντιμετωπίσει σε περιόδους αναζήτησης καλύτερης τροχιάς. Όπως για παράδειγμα την πλήρη αδυναμία των λεγόμενων και «μικρομεσαίων» τίτλων να δώσουν γραμμή στο… μαγαζί. Τη Δευτέρα ο δείκτης έκλεισε στα κόκκινα αλλά ο 80άρης και ο 40άρης δείκτης είχαν την τιμητική τους. Έφτανε όμως η αρνητική επίδοση δύο και μόνο τίτλων (ΟΠΑΠ – Εθνική) για να στιγματίσουν τη συνεδρίαση ως αρνητική.
Από κει και πέρα, το να αναζητά ο μέσος ιδιώτης επενδυτής την τύχη του σε τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης φαντάζει αυτές τις ημέρες κάτι σαν το κυνήγι του ΛΟΤΤΟ! Όπερ εστί μεθερμηνευόμενον πως εάν έχει κανείς ρευστότητα αλλά ΔΕΝ έχει θέσεις σε χαρτιά του 20άρη, είτε επιλέγει να περιμένει είτε μπαίνει σε επιλεγμένες μετοχές μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων και κρατάει τα μάτια του ανοιχτά για τη συνέχεια. Τόσο απλά …
Και μπορεί να μας λένε οι αναλυτές πως η όποια διόρθωση, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, είναι καθαρά τεχνικής μορφής, αλλά δεν ξέρω πως μπορεί να εκλάβει ένας μικροεπενδυτής αυτή την … εξήγηση, όταν βλέπει το χαρτοφυλάκιό του να καταγράφει μείωση της αξίας του, χωρίς μάλιστα να μπορεί να την αποδώσει στην πορεία των διεθνών αγορών, ή στην αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων των ξένων διαχειριστών, οι οποίοι, ειρήσθω εν παρόδω, αυτή την εποχή απλά απολαμβάνουν τις υπεραξίες των τοποθετήσεών τους προ πολλών εβδομάδων, αν όχι μηνών.
ΥΓ.: Επειδή λέγαμε προ εβδομάδων πως στις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων εξαμήνου των εισηγμένων μάλλον δεν προβλέπονταν μεγάλες εκπλήξεις, καλό θα ήταν να δούμε και στην πράξη το τι συνέβη τελικά. Σύμφωνα με την πρώτη αποτίμηση πάντως, η συνολική αύξηση κερδών των εισηγμένων ξεπέρασε το 50%, ο κύκλος εργασιών το +21% και σε τελική ανάλυση αν υπήρξε έκπληξη αυτή ήταν η απουσία μεγάλων αρνητικών εκπλήξεων …
Π. Γ.