ο Δαίμονας των δημαρχείων

Οι πιθανότητες για επανεκλογή του είναι πολύ μεγάλες, μια και ο νυν τοπάρχης, γλυκύτατος Νίκος Αδαμόπουλος, έχει σοβαρά εσωπαραταξιακά προβλήματα. Η συνοχή της προηγούμενης τετραετίας είναι άπιαστο όνειρο. Ήδη αν κουβεντιάσει κανείς με τα στελέχη της σημερινής διοίκησης, θα καταλάβει αμέσως την ηττοπάθεια που τους έχει κυριεύσει.

Τις δυσκολότερες ώρες της ζωής του περνάει αυτές τις ημέρες ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος. Πριν από λίγες ημέρες έχασε τον αγαπημένο του πατέρα Νώντα. Έναν άνθρωπο που στάθηκε παλικάρι μέχρι την τελευταία στιγμή που έδινε τον αγώνα για τη ζωή. Είχα τη χαρά να τον γνωρίζω. Ντόμπρος, ειλικρινής, προσιτός. Ένας έντιμος πολιτικός. Ο Γρηγόρης τον αγαπούσε υπερβολικά και είμαι σίγουρος ότι αυτές οι ώρες του πόνου είναι σημάδια που θα χαραχτούν βαθιά μέσα στην ψυχή του. Φίλε δήμαρχε, να τον θυμάσαι πάντα. Θα τον θυμόμαστε όλοι. Το αξίζει.

Όπως συμβαίνει σε πολλούς δήμους, έβαλε και ο δήμος Ζεφυρίου έναν τετραψήφιο αριθμό, το 1527, για να μπορούν οι δημότες να έχουν άμεση και εύκολη πρόσβαση στις υπηρεσίες του δήμου για κάποιο παράπονο ή αίτημα. Έλα όμως που το περιβόητο αυτό νούμερο είναι συνδεδεμένο με τα… απέραντα βάθη του ωκεανού. Παίρνω και ξαναπαίρνω, ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Ψυχή δεν υπάρχει πίσω από το ακουστικό. Ρωτάω έναν υπάλληλο του δήμου εάν γνωρίζει κάτι γι’ αυτή τη νέα υπηρεσία και δεν ήξερε τίποτα. Αφήνω μήνυμα στο γραφείο του δημάρχου για να μας ενημερώσουν για το νέο επίτευγμα, ακόμη περιμένω. Έλεος, ρε παιδιά. Τέτοια διάλυση ούτε στις ερειπωμένες πόλεις του Λιβάνου δεν υπάρχει. Δημαρχάρα μου, συμφωνείς;

Άλλο πάλι κι αυτό. Ούτε δικό του να ήταν. Έμαθα ότι ο δημαρχάρας Αργυρούπολης, Γιαννάκης Τσαρπαλής, στενοχωρήθηκε πολύ, επειδή αναβλήθηκαν για δεύτερη φορά τα εγκαίνια ενός σούπερ μάρκετ που θα ξεκινήσει τη λειτουργία του στον δήμο του. Εξαιτίας των σκανδαλωδών πολεοδομικών παραβάσεων που έχει το κτίριο, το οποίο είναι δημοτικό και θα στεγάσει το πολυεθνικό πολυκατάστημα, οι κάτοικοι προσέφυγαν στα δικαστήρια προκειμένου να μην αφήσουν ένα ακόμη «τσιμεντένιο τέρας» να πνίξει την καθημερινότητά τους. Τα δικαστήρια τους δικαίωσαν και έτσι υπάρχει αναστολή στην έναρξη της λειτουργίας του. Η στενοχώρια λοιπόν του Γιαννάκη μού λένε ότι δεν έχει προηγούμενο. Ούτε δικό του να ήταν. Τι να υποθέσω άραγε; Πάντως, εδώ που τα λέμε, καλά κάνει και κρατάει καλές σχέσεις με την ιδιοκτησία της πολυεθνικής εταιρείας, γιατί μετά τις εκλογές προφανώς θα χρειαστεί κάποια εργασία. Γεια σου μεγάλε, προνοητικέ, απερχόμενε δήμαρχε!..

Δεν το γλίτωσε τελικά το αντάρτικο ψηφοδέλτιο ο εκλεκτός του ΠΑΣΟΚ στο Κερατσίνι, Χρήστος Σαλαλές. Ο σύντροφος Τζανής ανακοίνωσε ότι θα είναι και αυτός υποψήφιος. Φυσικά οι ανακοινώσεις καταδίκης αυτής της διασπαστικής κίνησης από τους βουλευτές, αλλά και τη Χαριλάου Τρικούπη, ήταν αναπόφευκτες και… ήρθαν βροχή. Φυσικά δικαίωμα του καθενός είναι να ονειρεύεται για τον εαυτό του κάθε πολιτική καριέρα, αλλά αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν να συμμετέχεις σε όλες τις διαδικασίες που θα προκρίνουν τον υποψήφιο και, επειδή δεν ήσουν εσύ η επιλογή, να διαφοροποιείσαι. Αγαπητέ Τζανή, αυτό δεν το καταλαβαίνω. Κάθε εξήγηση δεκτή. Κατά τ’ άλλα, ο «γαλάζιος» Φώτης Μελάς παλεύει μέρα-νύχτα μήπως εν όψει αυτής της διάσπασης, που δεν δείχνει όμως να δημιουργεί σοβαρό ρήγμα, καταφέρει την επανάκτηση της χαμένης εξουσίας του. Ίδωμεν.

Ένα ευτυχισμένο όνειρο, που κράτησε τέσσερα χρόνια, φαίνεται ότι θα είναι η τετραετία που πέρασε για τον δήμαρχο Περάματος, Γιάννη Λαγουδάκο. Η δυναμική που έχει αναπτύξει ο αντίπαλός του, επικεφαλής σήμερα της αντιπολίτευσης στον δήμο, δικηγόρος Γλύκας, δείχνει ότι κάθε άλλο αποτέλεσμα πέραν της ανατροπής της σημερινής διοίκησης θα είναι έκπληξη άνευ προηγουμένου.

Και ο γνωστός δικηγόρος Σωτήρης Μεταξάς θα είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του νυν δημάρχου Παλαιού Φαλήρου, Διονύση Χατζηδάκη. Ο Σωτήρης, αν και οργανωμένος Νεοδημοκράτης, έχει καταφέρει να έχει σοβαρά ερείσματα και φιλίες και σε άλλους κομματικούς πολιτικούς χώρους. Είναι η πρώτη φορά που ασχολείται με τα κοινά του Παλαιού Φαλήρου και όπως λέει ο ίδιος, «δεν με ενδιαφέρουν οι έμμισθες θέσεις. Το δηλώνω από την αρχή. Αγαπάω την πόλη μου και θέλω να προσφέρω ό,τι μπορώ».

Όταν γράφω και ξαναγράφω ότι σε αυτές τις εκλογές στο Μαρούσι θα γίνει το έλα να δεις, μερικοί νομίζετε ότι το λέω για δημοσιογραφικό εντυπωσιασμό. Έμαθα λοιπόν ότι τις επόμενες ημέρες θα κυκλοφορήσει στην πόλη ένας φάκελος σε χιλιάδες αντίτυπα που θα δείχνει ότι ένας φιλόδοξος υποψήφιος δήμαρχος με πράσινη απόχρωση, ο οποίος διά αλεξιπτώτου εμφανίστηκε στα δημοτικά δρώμενα, είναι χοντρά χωμένος σε παραχριστιανική οργάνωση με έντονη δραστηριότητα και ηγετικό ρόλο. Απίστευτο κι όμως αληθινό. Η «βόμβα» έρχεται. Και για να μη νομίζετε ότι αφήνω και το «γαλάζιο στρατόπεδο» άνευ σχολίου, πρέπει να σας ενημερώσω ότι «γαλάζιος» υποψήφιος έχει ανακαλύψει τον μήνα που θρέφει τους έντεκα. Δεν έχει αφήσει επιχειρηματία για επιχειρηματία που να μην του ζητάει λεφτά. Τον ρόλο του ταμία έχει αναλάβει γνωστό λαμόγιο με βούλα και σφραγίδα και πλούσιο ποινικό μητρώο. Φυσικά τους καλούς «πελάτες» τούς βλέπει μόνος του. Επάγγελμα «υποψήφιος δήμαρχος». Αυτή είναι δουλειά.

Η κάθε αντιπολίτευση είναι πάντα γόνιμη και απαραίτητη, όταν φυσικά γίνεται καλοπροαίρετα και με επιχειρήματα. Παρακολουθώ τον πολιτικό λόγο του επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον Βύρωνα, Παναγιώτη Κόνσουλα, και προσπαθώ να καταλάβω την έννοια της αντιπαράθεσης. Σε δουλειά να βρισκόμαστε. Κουβέντες για τις κουβέντες. Κάτι να έχουμε να λέμε. Αν υπάρχει άνθρωπος που ζει στον Βύρωνα και δεν έχει διαπιστώσει τις κοσμογονικές αλλαγές σε κάθε τομέα ανάπτυξης και δραστηριότητας στην πόλη, μάλλον φεύγει νωρίς το πρωί για τη δουλειά του και γυρίζει πολύ αργά το βράδυ και έχει παντού σκοτάδι. Πρώτοι εμείς, εδώ, σε αυτή τη στήλη, επικροτούμε κάθε σοβαρό αντιπολιτευτικό επιχείρημα απέναντι σε κάθε διοίκηση. Φίλτατε Παναγιώτη, μάλλον πρέπει να αλλάξεις τακτική. Το 1970 πέρασε πριν από 36 χρόνια.

Έκδηλη είναι η ανησυχία του δημάρχου Πεύκης, Παύλου Καμάρα, για το επικείμενο εκλογικό αποτέλεσμα. Από τη μια μεριά η μεγάλη απήχηση που έχει ο συνδυασμός του αντιπάλου του, δημοσιογράφου Γιάννη Θεοδωρακόπουλου, και από την άλλη ο υπόγειος πόλεμος που δέχεται από μέχρι χθες στενό του συνεργάτη, με σοβαρό ρόλο και λόγο στην Πεύκη λόγω ιδιότητας, έχουν δημιουργήσει έντονο εκνευρισμό στα περισσότερα στελέχη του συνδυασμού του. Ο Θεοδωρακόπουλος αποδείχτηκε πολύ καλή επιλογή του ΠΑΣΟΚ, αφού έγινε αποδεκτός και από άλλους πολιτικούς χώρους. Όσον αφορά τον υπόγειο πόλεμο, ο ίδιος ο δήμαρχος λέει ότι τον περίμενε, επειδή ο εν λόγω κύριος ήθελε να γίνει δήμαρχος στη θέση του δημάρχου. «Ο πιο επικίνδυνος είναι ο αμετροεπής φιλόδοξος που θέλει να εκδικηθεί», λέει ο Παυλάρας σε κάθε ευκαιρία.

Πέρα από βέβαιη θεωρείται η επανεκλογή του τοπάρχη Ζωγράφου, Γιάννη Καζάκου. Ευτυχώς ή δυστυχώς, η αντιπολίτευση δεν κατάφερε να ενώσει τις δυνάμεις της και το αποτέλεσμα είναι πλέον σχεδόν βέβαιο. Αν αληθεύει μάλιστα και η δημοσκόπηση που κυκλοφορεί, μάλλον δεν θα στηθούν κάλπες τη δεύτερη Κυριακή. Εδώ που τα λέμε, έχει γίνει σοβαρό έργο στην περιοχή. Οι δημότες βλέπουν, κρίνουν και αποφασίζουν. Όλοι εμείς περισσεύουμε.

Την επόμενη Τετάρτη θα κάνει τα εγκαίνια του εκλογικού του κέντρου ο υποψήφιος δήμαρχος Πεύκης Γιάννης Θεοδωρακόπουλος. Έμαθα κάτι και μου άρεσε πολύ. Προσκεκλημένος στα εγκαίνια θα είναι και ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος. Δεν ξέρω εάν πάει ή όχι, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ο σεβασμός και η αποδοχή του θεσμικού ρόλου από έναν υποψήφιο δήμαρχο άλλης παράταξης. Το ήθος και την ευπρέπεια του φίλου Γιάννη τα έχω επισημάνει πολλές φορές. Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνομαι. Με την ευκαιρία να σας πω ότι στον συνδυασμό του θα συμμετέχει και ένας πρώην δημοτικός σύμβουλος του νυν δημάρχου. Πρόκειται για τον Γιάννη Βελλή, ένα οργανωμένο και δυνατό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας. Σας αποκαλύπτω σήμερα ότι την Τετάρτη θα ανακοινωθεί ακόμη μία «μεταγραφή» που θα έχει πιο ισχυρό αντίκτυπο. Και αυτός από την παράταξη Καμάρα.

Και η δημοτική σύμβουλος Παπάγου Ευτυχία Μοσχάκη αποτελεί πλέον παρελθόν για την παράταξη του τοπάρχη Βασίλη Ξύδη. Η αγαπητή Ευτυχία ανακοίνωσε με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι θα στηρίξει την υποψήφια δήμαρχο Σοφία Χρήστου. Αυτό που συμβαίνει στον δήμο των στρατηγών είναι απίθανο. Ουσιαστικά μόνο οι έμμισθοι αντιδήμαρχοι έχουν παραμείνει και στηρίζουν τον δήμαρχο. Πώς τα κατάφερες έτσι, βρε ναύαρχε; Το δόγμα είναι παλιό και σοφό. Ο ηγέτης οφείλει να ξέρει πότε πρέπει να αποχωρήσει. Διαφορετικά, ό,τι έρθει ως αποτέλεσμα θυμίζει τους καλλιτέχνες που ανεβαίνουν στο σανίδι.

Έχει αναστατώσει τον κόσμο ο υποψήφιος δήμαρχος Λιοσίων Χρήστος Παππούς, επειδή, όπως λέει, δεν του επιτρέπουν να μιλήσει την προτελευταία ημέρα των εκλογών αλλά μία ημέρα πιο πίσω. Τηλεφωνεί σε βουλευτές, στέλνει έγγραφα διαμαρτυρίας και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Σιγά, ρε παιδιά. Πολύς θόρυβος για το τίποτα. Πρόγραμμα έχετε; Λύσεις για την πόλη υπάρχουν; Συνεργάτες ικανούς, με όρεξη για δουλειά έχεις, αγαπητέ Χρήστο; Αυτά έχουν αξία. Τώρα εάν χτυπά τους τενεκέδες για να ακούγεται θόρυβος, είναι άλλη ιστορία. Μια και το θυμήθηκα, ήθελα να ρωτήσω. Δεν ακούω κουβέντα στην προεκλογική εκστρατεία για το μεγάλο φαγοπότι που ετοιμάζεται να γίνει με τα οικόπεδα του ΟΔΔΥ. Γιατί άραγε;

Στο έλεος του Θεού έχει αφήσει ο κομματικός μηχανισμός την υποψηφιότητα για την υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς που στηρίζεται από τη Νέα Δημοκρατία. Ο Ντινόπουλος τρέχει από το πρωί μέχρι το βράδυ για να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα. Άλλα του είχαν υποσχεθεί και άλλα βλέπει. Δεν ξέρω εάν έχει μετανιώσει που δέχτηκε τελικά να αφήσει το σίγουρο και να πάει στο αβέβαια, αλλά σίγουρα, όπως λέει ο ίδιος, «τώρα είναι ευκαιρία να μετρήσω τους φίλους μου». Πάντως, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σαφές προβάδισμα στην ομάδα της Φώφης Γεννηματά. Φίλε Αργύρη, κουράγιο.

Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΟΑΕΔ Γιώργο Βερναδάκη είχε ο υποψήφιος δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας ΟΤΑ Γ. Πατούλης για την πρόσληψη 120 ανέργων νέων στο Δίκτυο Υγείας που ολοκληρώνεται στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Έγινε εκτεταμένη συζήτηση για τον τρόπο που ο ΟΑΕΔ μπορεί να βοηθήσει επιδοτώντας νέους επιστήμονες, νέους επαγγελματίες, αλλά και χρόνιους ανέργους μέσω συγκεκριμένων προγραμμάτων. Ο Γ. Πατούλης δήλωσε ότι «εξασφαλίζουμε στους νέους Μαρουσιώτες, είτε είναι επιστήμονες, είτε είναι επαγγελματίες, είτε νέοι εργαζόμενοι, σημερινοί άνεργοι, το δικαίωμα της εργασίας, με συγκεκριμένα επιδοτούμενα προγράμματα που θα δώσουν λύσεις στο μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα της ανεργίας στην πόλη μας». Να σημειώσουμε ότι με τον συνδυασμό του Γ. Πατούλη κατεβαίνει ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος και η Ελένη Βότση, στέλεχος επί πολλά χρόνια της ΕΥΔΑΠ, η οποία είναι κόρη του αείμνηστου Αριστείδη Βότση που διετέλεσε επί σειρά ετών δημοτικός σύμβουλος στο Μαρούσι και τον θυμούνται όλοι με αγάπη στον δήμο. Το μήλο κάτω από τη μηλιά…

Δεξί χέρι του «αντάρτη» του ΠΑΣΟΚ στη Γλυφάδα (Σπονδυλίδης), που ελέγχει τους υπαλλήλους καθαριότητας στον δήμο, έχει δώσει εντολή να κατεβαίνει αυθημερόν όποια αφίσα έχει φωτογραφία του Κόκκορη ή λογότυπο του συνδυασμού «Δυνατή Γλυφάδα», με αποτέλεσμα η Γλυφάδα να έχει πήξει από αφίσες αλλά πουθενά να μην υπάρχει ο επίσημος του ΠΑΣΟΚ.

Μέτρηση που έκανε το τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και δημοσιεύει η τοπική εφημερίδα των νοτίων προαστίων «Βήμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» δείχνει ότι στα τέλη Ιουλίου, όπου έγινε, ο υποψήφιος της ΝΔ Γ. Θεοδωρόπουλος προηγείται στη Γλυφάδα και ακολουθεί με διαφορά 4 μονάδων ο Κ. Κόκκορης. Ο «αντάρτης» του ΠΑΣΟΚ Θ. Σπονδυλίδης είναι στο 9%.

Βεβαιότητα για τη νίκη ήταν η πρόσκληση του «Συναγερμού» που σήμανε για τον Μαραθώνα ο υποψήφιος δήμαρχος Σπύρος Ζαγάρης, εγκαινιάζοντας το εκλογικό του κέντρο. «Μαζί κερδίζουμε το αύριο», δήλωσε ο Σ. Ζαγάρης στους συντοπίτες του και ανέλυσε τις 54+1 δεσμεύσεις του για να βγει ο Μαραθώνας από την αφάνεια.

Η μεγάλη ανατροπή πάει να γίνει στους Αγίους Αναργύρους, αφού οι δημοτικές παρατάξεις των Ταμπακίδη, Μούρτη και Νικητόπουλου βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία ώστε να συνεργαστούν και να κατεβάσουν ενιαίο ψηφοδέλτιο. Αν τελικά πραγματοποιηθεί αυτή η κίνηση, τότε στους Αγίους Αναργύρους μπορεί να βγει δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή!

Πλήθος δημοσκοπήσεων διενεργούνται αυτή την εποχή σε όλους τους δήμους του Λεκανοπεδίου. Από το μεγάλο κύμα των δημοσκοπήσεων δεν ήταν δυνατόν φυσικά να απουσιάζει και η Αργυρούπολη. Έτσι, σε δημοσκόπηση που διεξήγαγε η εταιρεία Pulse RC για λογαριασμό της διαδημοτικής εφημερίδας «Βήμα του Σαρωνικού», σε συνεργασία με το τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, από όλα τα ευρήματα της έρευνας καταδεικνύεται σαφής ανωτερότητα σε ποιοτικά χαρακτηριστικά και υπεροχή σε εκλογικά ποσοστά του Τάκη Ευσταθιάδη, έναντι του βασικού αντιπάλου του και σημερινού δημάρχου Γιάννη Τσαρπαλή. Όπως δείχνουν τα πράγματα, η Αργυρούπολη θα βγάλει δήμαρχο από την πρώτη Κυριακή.

Ξεκαθαρίζει το τοπίο στον δήμο Πάργας. Ο Κώστας Σμπήλιας που υποστηρίζεται και από τη Νέα Δημοκρατία έχει καταλήξει σε συνδυασμό ο οποίος αποτελείται από εξέχουσες προσωπικότητες της τοπικής κοινωνίας, ενώ καθημερινά δέχεται αιτήσεις και για νέες προσχωρήσεις στον συνδυασμό του από άλλους πολιτικούς χώρους. Ο ίδιος συνεχίζει τις περιοδείες του στην περιοχή και σύνθημά του είναι «Ενότητα για την ανάπτυξη της Πάργας». Τις επόμενες μέρες ο Κώστας Σμπήλιας θα έχει επαφές και σε επίπεδο νομαρχίας και περιφέρειας για να προωθήσει προβλήματα που απασχολούν τον δήμο.

Νέες προσχωρήσεις γίνονται στον συνδυασμό του υποψήφιου δημάρχου Αιδηψού, Μάκη (Ιακώβου) Γάσπαρη. Την Παρασκευή δήλωσαν υποστήριξη στον συνδυασμό του πρώην υποψήφιοι με τον σημερινό δεξιό δήμαρχο της Αιδηψού. Αυτό δείχνει ότι το ψηφοδέλτιο του Γάσπαρη είναι πολυσυλλεκτικό και μπορεί να κάνει την έκπληξη.

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Σας ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια που μου δίνετε, μέσω της ενημέρωσης για το τι συμβαίνει στην πόλη σας. Του λέω του εκδότη να μου προσλάβει καμιά τριανταριά βοηθούς και μου λέει «όχι». Ευτυχώς που έχω εσάς.


Σχολιάστε εδώ