ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥ για το περιβάλλον ο τυφώνας Κατρίνα

Η άμεση σχέση που υπάρχει ανάμεσα στην άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη και τη δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου από τη μια μεριά, και την εμφάνιση πολλών πρωτοφανών καιρικών φαινομένων -μεταξύ των οποίων και η αυξανόμενη ένταση των τυφώνων- από την άλλη, αποτελεί για τους επιστήμονες πλέον κοινό τόπο. Η ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού «Σπίγκελ» την επομένη των τραγικών γεγονότων στη Νέα Ορλεάνη έγραφε ότι «ο Κατρίνα πρέπει να γίνει μάθημα στις ΗΠΑ για την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας». Στην άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη (που είχε ως αποτέλεσμα η θερμοκρασία τον προηγούμενο αιώνα να αυξηθεί κατά 1 βαθμό της κλίμακας Φαρενάιτ, και τη δεκαετία του ’90 να καταγραφούν θερμοκρασίες που αποτελούν ρεκόρ όλων των εποχών) συντείνει πρώτα και κύρια η αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, που προέρχεται κατά βάση από τη βιομηχανική δραστηριότητα, τα καυσαέρια των αυτοκινήτων και άλλες πηγές. Το διοξείδιο του άνθρακα που υπάρχει παγιδευμένο στην ατμόσφαιρα εκτιμάται ότι είναι κατά 30% περισσότερο από το διοξείδιο που υπήρχε πριν από την έναρξη της βιομηχανικής επανάστασης. Το χρυσό μετάλλιο σε αυτή την κούρσα δηλητηρίασης του πλανήτη, το κρατούν οι ΗΠΑ που παράγουν όχι μόνο τους περισσότερους ρύπους σε συνολικό όγκο από οποιαδήποτε άλλη χώρα, αλλά και τους περισσότερους κατά κεφαλήν. Υπό αυτή την έννοια η αύξηση της εκπομπής ρύπων που σημειώθηκε στις ΗΠΑ από το 1980 μέχρι το 2003 κατά 26% ήταν πολύ πιο καταστρεπτική για τον πλανήτη, απ’ ό,τι ήταν η αύξηση της τάξης του 153% που καταγράφηκε στη Μέση Ανατολή, του 133% στην περιοχή της Ασίας και της Ωκεανίας, του 73% στην Αφρική, ή της τάξης του 65% που καταγράφηκε στην Κεντρική και Νότια Αμερική, όπου καθοριστικά στο φαινόμενο των εκπομπών διοξειδίου συμβάλλουν οι φωτιές που καίνε τα τροπικά δάση, με απώτερο σκοπό να γίνουν καλλιεργήσιμα εδάφη. Για να γίνει εμφανής η σημασία του φαινομένου αρκεί να αναφέρουμε ότι δορυφορικές φωτογραφίες του 2004 εντόπισαν μόνο στον Αμαζόνιο 165.00 τέτοιες πυρκαγιές, όπου το ύψος των πύρινων γλωσσών υπερέβαινε τα 100 πόδια και η θερμοκρασία που εξέπεμπαν τους 2.500 βαθμούς Φαρενάιτ! Υπολογίζεται ότι κάθε δευτερόλεπτο καταστρέφεται από πυρκαγιές μια έκταση τροπικού δάσους που αντιστοιχεί σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Η υποβάθμιση που επέρχεται είναι τεράστια καθώς τα δάση δεν βοηθούν μόνο στη μείωση της θερμοκρασίας, αλλά και στον περιορισμό των δηλητηριωδών αερίων καθώς, όσο υπάρχουν, απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα και απελευθερώνουν οξυγόνο. Η καταστροφή των δασών με άλλα λόγια συμβάλλει δραματικά στη δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου, γιατί έτσι εξαφανίζεται ο μοναδικός μηχανισμός αυτόματης διάλυσης των επικίνδυνων αερίων που διαθέτει η φύση, χάρη στον οποίο εξασφάλιζε μέχρι τώρα την ισορροπία.

Η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στη συνέχεια προκαλεί πλήθος δραματικών ανατροπών στην περιβαλλοντική ισορροπία, που με τη σειρά τους αυτές οι συνέπειες γίνονται αιτίες στη συνέχεια περαιτέρω ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη! Ειδικότερα, η τήξη των πάγων του Βόρειου Πόλου (που έχει αποτέλεσμα να ξεκολλάνε και να ταξιδεύουν στη συνέχεια ακυβέρνητα μέχρι να λιώσουν κομμάτια πάγου που το εμβαδόν τους ξεπερνάει την έκταση πολλών πολιτειών των ΗΠΑ), η ερημοποίηση αχανών συχνά εκτάσεων (που οδηγεί στην εξαφάνιση καλλιεργήσιμων εδαφών επιφέροντας στη συνέχεια πείνα) και επίσης η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, η υπερβολική αύξηση των βροχοπτώσεων και οι πλημμύρες επιτείνουν παραπέρα τις περιβαλλοντικές ανισορροπίες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υδρογείου: από την Ινδία μέχρι τις όχθες του Ρήνου.

Στις δε Ηνωμένες Πολιτείες η κρατική Εθνική Υπηρεσία για την Ωκεανογραφία και την Ατμόσφαιρα (ΝΟΑΑ) έχει υπολογίσει ότι κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους από πλημμύρες 100 άτομα κατά μέσο όρο, ενώ προκαλούνται ζημιές ύψους 2 δισ. δολαρίων.

Λογοκρισία σε επιστήμονες

Η παραπάνω αιτιακή σχέση μεταξύ ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη και ακραίων καιρικών φαινομένων, παρότι υιοθετείται από ολοένα και περισσότερους επιστήμονες (με τη βοήθεια νέων ποσοτικών δεδομένων που αποδεικνύουν τη συσχέτιση), δεν γίνεται δεκτή από την κυβέρνηση Μπους! Ακόμη χειρότερα, ερευνητές που υποστήριξαν δημόσια αυτή την άποψη υπέστησαν διωγμούς και λογοκρισία! Η είδηση δημοσιεύτηκε στους, «Νιου Γιορκ Τάιμς» στις 29 Ιανουαρίου 2006 και αφορούσε έναν κορυφαίο επιστήμονα της αμερικανικής διαστημικής εταιρείας, της ΝΑΣΑ, ο οποίος έχει ειδικότητα στην έρευνα των κλιματολογικών αλλαγών.

Ο συγκεκριμένος επιστήμονας, που εργάζεται στην υπηρεσία από το 1967, διετέλεσε επί χρόνια διευθυντής επιστημονικού ιδρύματος της ΝΑΣΑ και το 2001 είχε συναντηθεί δυο φορές με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μπους, Ντικ Τσένι, για να του επισημάνει τους αυξανόμενους κινδύνους που εγκυμονούσε η κλιματολογική υποβάθμιση, μπήκε στο στόχαστρο του Λευκού Οίκου έπειτα από μια διάλεξη που έδωσε όπου καλούσε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για τη μείωση των εκπομπών αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και την άνοδο της θερμοκρασίας.

Συστάσεις που αποτελούν casus belli για την Ουάσινγκτον, καθώς επανειλημμένες φορές ο Μπους έχει επιτεθεί δημόσια στη Συνθήκη του Κιότο, που επιχειρεί να περιορίσει την ανεξέλεγκτη αύξηση των εκπομπών διοξειδίου και έχει αρνηθεί να υπογράψει. Η λογοκρισία που επέβαλε η κυβέρνηση Μπους σε όσους αμερικανούς επιστήμονες καταπιάστηκαν με το θέμα της ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη αποτέλεσε θέμα και στο βρετανικό δίκτυο BBC, όπου επίσης αποκαλύφθηκε ότι επιστήμονας της Εθνικής Υπηρεσίας για την Ωκεανογραφία και την Ατμόσφαιρα που είχε στοιχεία με βάση τα οποία αποδεικνυόταν ότι η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη αυξάνει την ένταση των τυφώνων κυριολεκτικά φιμώθηκε!

Και έτσι τρεις εβδομάδες πριν ο τυφώνας Κατρίνα καταστρέψει την κοιτίδα της τζαζ, η ιστοσελίδα της συγκεκριμένης επιστημονικής υπηρεσίας παρέδιδε μαθήματα τζαζ αυτοσχεδιασμού, γράφοντας ότι το φαινόμενο των τυφώνων δεν έχει καμιά σχέση με την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Και όλα αυτά προκειμένου να μην αναγκαστούν οι χρηματοδότες του Μπους (από τους πετρελαιάδες του Τέξας μέχρι τις αυτοκινητοβιομηχανίες του Ντιτρόιτ) να υιοθετήσουν τεχνολογίες που θα είναι φιλικές προς το περιβάλλον ή τουλάχιστον λιγότερο ρυπογόνες από τις σημερινές.

Διώχνουν τους φτωχούς από τη Νέα Ορλεάνη!

Το μίσος των πληγέντων προς την κυβέρνηση Μπους βγήκε στην επιφάνεια με τον πιο μαζικό τρόπο στις 16 Αυγούστου, όταν στο γήπεδο ποδοσφαίρου της Νέας Ορλεάνης προβλήθηκε από γιγαντοοθόνες ντοκιμαντέρ του διακεκριμένου σκηνοθέτη Σπάικ Λι και όλοι οι θεατές αποδοκίμαζαν επί ώρα τον Μπους όταν εμφανίστηκε στην οθόνη. Το ντοκιμαντέρ υποστήριζε ότι προσχεδιασμένα οι κρατικές αρχές επέτρεψαν να πλημμυρίσει και να καταστραφεί η πόλη προκειμένου να χαραχτεί και να οικοδομηθεί εκ νέου, χωρίς τη λαοθάλασσα των φτωχών μαύρων που από τη μέρα της δημιουργίας της φιλοξενούσε. Το πιο πιθανό είναι να πρόκειται για μια ακόμη «θεωρία συνωμοσίας», από αυτές που ανθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ακόμη και έτσι να είναι όμως, τα γεγονότα που μεσολάβησαν αυτόν τον ένα χρόνο από την καταστροφή βεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση Μπους εφαρμόζει μια πολιτική αντιμετώπισης των πληγών που είναι βαθιά επιλεκτική και μεροληπτική, προσφέροντας ερείσματα σε θεωρίες συνωμοσίας. Τα όσα έχουν γίνει κατ’ αρχάς για να οικοδομηθεί ξανά η Νέα Ορλεάνη είναι ελάχιστα, δίνοντας την εντύπωση ότι η Ουάσινγκτον μάλλον προσδοκά τη δημιουργία μιας «Νέας» Νέας Ορλεάνης μέσα από τα χαλάσματα του τυφώνα, για να υιοθετήσουμε την ορολογία της Κοντολίζα Ράις, που μέσα από τα χαλάσματα των ισραηλινών βομβών προσδοκούσε τη δημιουργία μιας Νέας Μέσης Ανατολής. Ηλεκτρικό έχουν μόνο τα μισά σπίτια, από τα δημόσια σχολεία μόνο το 18% αναμένεται να ανοίξει, από τους παιδικούς σταθμούς οι τρεις στους τέσσερις είναι κλειστοί, από τα δημόσια λεωφορεία κυκλοφορεί μόνο το 17% απ’ όσα ήταν στους δρόμους πριν από την εισβολή του Κατρίνα και από τα δημόσια νοσοκομεία τα μισά είναι κλειστά. Η ανεργία πλήττει το 25% των λίγων σχετικά κατοίκων που έχουν επιστρέψει και υπολογίζονται σε 170.000, ενώ 400.000 άλλοι επέλεξαν να μην γυρίσουν. Στο γειτονικό Χιούστον, όπου αναζήτησαν καταφύγιο πολλά θύματα του Κατρίνα, παραμένουν ακόμη 150.000 άτομα, εκ των οποίων το 81% είναι μαύροι (ποσοστό συντριπτικά μεγαλύτερο από το μέσο όρο αποκαλύπτοντας το υψηλότερο κόστος που πλήρωσαν οι έγχρωμοι) και το 59% είναι άνεργοι. Ενδεικτικό για την συντελούμενη ανατροπή της σύνθεσης της Νέας Ορλεάνης είναι επίσης και το γεγονός ότι μόνος ο ένας στους έξι από όσους επέστρεψαν είναι μαύρος. Η συντελούμενη μετάλλαξη δεν πραγματοποιείται ερήμην της κυβέρνησης. «Η Νέα Ορλεάνη δεν πρόκειται να είναι ξανά τόσο μαύρη όσο ήταν», δήλωνε πρόσφατα στη «Χιούστον Κρόνικλ» ο υπουργός Κατοικίας και Αστικής Ανάπτυξης.

Παροχές στους πλούσιους

Καθόλου τυχαία λοιπόν ο ιστορικός Ντάγκλας Μπρίνκλεϊ στο βιβλίο που έγραψε για τον τυφώνα Κατρίνα με τίτλο Ο Μεγάλος Κατακλυσμός, το οποίο πολύ σύντομα έγινε μπεστ σέλερ στις ΗΠΑ υποστηρίζει πως «το κρίσιμο σημείο είναι ότι η απραξία είναι προμελετημένη – η δράση συνίσταται στην αδράνεια»! Και όπως ακριβώς κατά τη διάρκεια της καταστροφής οι φτωχοί αφέθηκαν στη μοίρα τους καθώς, όπως αποδείχτηκε, δεν υπήρχαν ούτε τα στοιχειώδη είδη διάσωσης που έχουν στις αποθήκες τους ακόμη και τα τριτοκοσμικά καθεστώτα -λέμβοι, λεωφορεία, ξηρά τροφή για τους εγκλωβισμένους και άλλα- έτσι και τώρα το κράτος δηλώνει απών προς όσους το έχουν ανάγκη, καθιστώντας απαγορευτική την επιστροφή στη «Νέα» Νέα Ορλεάνη όσων εναποθέτουν την τύχη τους στις υπηρεσίες του.

Κρατικές παροχές όμως υπήρξαν και μάλιστα γενναίες. Χρήματα εκταμιεύτηκαν και μοιράστηκαν άμεσα υπό τη μορφή μετρητών. Δεν πήγαν όμως στους 100.000 κατοίκους της Νέας Ορλεάνης που έχασαν τα σπίτια τους. Πήγαν στις τσέπες των μεγάλων επιχειρήσεων που ανέλαβαν διάφορα έργα την επομένη της καταστροφής. Μια μόνο γεύση για τον τρόπο που μοιράστηκαν τα χρήματα αυτά έδωσε πρόσφατα ο βρετανικός «Ιντιπέντεντ» όταν αποκάλυψε ένα απίστευτο γαϊτανάκι διαδοχικών υπεργολαβιών που σχηματίστηκε για την ανάθεση της άντλησης των βαλτωμένων λασπόνερων. Ανέφερε λοιπόν ότι η εταιρεία Άσμπριτ υπέγραψε με το κράτος να πληρωθεί «23 δολάρια ανά κυβικό μέτρο αντλούμενου λύματος. Με τη σειρά της προσέλαβε τη Σι εντ Μπι Εντερπράιζις να κάνει τη δουλειά έναντι 9 δολαρίων ανά κυβικό μέτρο, η οποία στη συνέχεια προσέλαβε την Άμλι Τρανσπορτέισον, που πληρώθηκε για 8 δολάρια το κυβικό μέτρο. Η Άμλι προσέλαβε μια άλλη εταιρεία για 7 δολάρια το κυβικό μέτρο. Τελικά η δουλειά έγινε με 3 δολάρια το κυβικό μέτρο από έναν εργολάβο από το Νιου Τζέρσεϋ».

Πού να μείνουν μετά χρήματα για τους αστέγους;


Σχολιάστε εδώ