XΡΗΜΑτιστήριο

Από τους 313 τίτλους που άλλαξαν χέρια 176 έκλεισαν με άνοδο, ενώ 84 υποχώρησαν. Την επομένη επικράτησαν πτωτικές τάσεις καθώς οι επενδυτές εμφανίστηκαν διστακτικοί, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να κλείσει στις 3.929,59 μονάδες μειωμένος κατά 0,37%. Αρνητικά κινήθηκαν Εθνική, Cosmote και ΔΕΗ, ενώ σε θετικό έδαφος έκλεισαν Εμπορική και ΟΠΑΠ. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση στην οποία επικράτησαν οριακές μεταβολές και χαμηλός τζίρος, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να κλείσει στις 3.929,29 μονάδες μειωμένος κατά 0,01%. Από τους επιμέρους δείκτες -0,09% για τον μεγάλης κεφαλαιοποίησης, + 0,06% για τον μεσαίας και +0,23% για τον μικρής. Την επομένη, εν μέσω μεικτών τάσεων στην Ευρώπη, επικράτησαν σταθεροποιητικές τάσεις με τον γενικό δείκτη να ενισχύεται κατά 0,04% στις 3.930,92 μονάδες και την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 313,2 εκατ. ευρώ. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο δείκτης των χημικών, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες εκείνος των τηλεπικοινωνιών.

→ Κακά τα μαντάτα για χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, καθώς οι αυξήσεις των τιμών επεκτείνονται σε πολλά είδη πρώτης ανάγκης! Πετρέλαιο θέρμανσης, λογαριασμοί ΔΕΗ, πάγιο ΟΤΕ, βενζίνη, εισιτήρια, κόστος στέγασης, πάγιο κινητού τηλεφώνου, τέλος ΕΡΤ και κόστος διατροφής συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα.

→ «… παρότι (η ΑΧΕΠΕΥ) γνώριζε τη μη καταβολή εκ μέρους του πελάτη των οφειλομένων… δεν αρνήθηκε να εκτελέσει τις νέες εντολές του… δεν ζητά όμως αποζημίωση αλλά την αμοιβή της… »! Με κάτι τέτοια τεχνάσματα, προερχόμενα από γνωστά νομικά γραφεία, κάποιοι δικαστές δικαιώνουν τις ΑΧΕΠΕΥ έναντι των πελατών τους.

→ Για να δούμε πόσες από τις ιδιωτικές τράπεζες θα συνδράμουν τελικά τους ελέγχους της ειδικής υπηρεσίας του Οικονομικού Υπουργείου, σχετικά με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Κατά τη γνώμη μας, οι περισσότερες εξ αυτών θα επικαλεστούν νομικά κωλύματα.

→ Οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι αλλάζουν πολιτική! Αφού τα «άρπαξαν» από τις μεγάλες τράπεζες, μέσω των δήθεν συμβουλευτικών τους υπηρεσιών, μυρίστηκαν νέο αίμα, στρέφοντας πλέον την προσοχή τους σε άλλους κλάδους.

→ Μήπως έφτασε η στιγμή να αλλάξει και αυτή η στρέβλωση της κτηματαγοράς; Δεν μπορεί από τη μια να τρέχουν οι τιμές αγοράς των ακινήτων, ενώ από την άλλη να παραμένουν σχεδόν στάσιμες αυτές των ενοικίων.

→ Ορισμένοι από τους καλοπληρωμένους χρηματιστηριακούς αναλυταράδες, ακολουθώντας τις εντολές των αφεντάδων τους, που είναι μέτοχοι βαριών χαρτιών, εξακολουθούν να κινδυνολογούν κατά των μετοχών της μικρής κεφαλαιοποίησης! Μήπως δεν γνωρίζουν ότι από την αρχή του 2006 ο FTSE-80 κερδίζει περίπου 15%;

→ Γιατί οι όποιες αστοχίες των διοικήσεων της ΔΕΗ που οδήγησαν σε μειωμένα κέρδη πρέπει σώνει και καλά να καλυφθούν από τους καταναλωτές μέσω της αύξησης των παγίων στους λογαριασμούς της; Έλα ντε!

→ Κύριε Σιούφα, είναι θεμιτό να προτρέπετε, εμμέσως πλην σαφώς, την προσφυγή των ελληνικών επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό; Οι εμπράγματες εξασφαλίσεις όντως δεν υπάρχουν, ενώ το ΤΕΜΠΕ δεν αποτελεί πανάκεια.

→ Κύριε Μίχαλε, οι όποιες αυξήσεις δημοτικών τελών ακόμα και αν δεχθούμε ότι θα είναι στα όρια του πληθωρισμού, δεν παύει να επιβαρύνουν το ήδη βεβαρημένο λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων. Ποιος ενδιαφέρεται όμως για αυτό;

→ Αν και αυτό δεν αποτελεί προσυνεννοημένη τραπεζική ληστεία, τότε τι είναι; Ο λόγος για την πολιτική των εγχώριων ιδρυμάτων τα οποία δίνουν χαμηλό επιτόκιο στις καταθέσεις, ενώ λαμβάνουν υψηλό στα δάνεια.

→ Λέτε να γκρεμίστηκε κανένας φούρνος; Είναι από τις λίγες φορές που η Τράπεζα της Ελλάδος φέρνει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση καθώς εμφανίζει το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών σχεδόν τριπλάσιο του αντίστοιχου περσινού!

→ Αλήθεια, κ. Κοσκινά, ποιος νομίζετε ότι είστε και υποβάλλετε την παραίτησή σας στον πρωθυπουργό; Τόσο καλά τα πήγατε για να νιώθετε αδικημένος; Ποιους κατηγορείται για μεθοδεύσεις; Λίγη σεμνότητα και ταπεινότητα δεν θα έβλαπτε καθώς οι θεσάρες με τους παχυλούς μισθούς δεν είναι μόνιμες!

→ Ξεθάρρεψε ο κ. Αλογοσκούφης και από εκεί που έβαζε τα γνωστά γιουσουφάκια του, έρχεται πλέον ο ίδιος και μιλά για νέο μοντέλο αποκρατικοποιήσεων, βάσει Εμπορικής. Τώρα τι είδους μοντέλο είναι αυτό όταν ο υποψήφιος αγοραστής μπορεί να ελέγχει την όλη διαδικασία δημόσιας προσφοράς, είναι ένα μεγάλο θέμα. Και όλα αυτά όταν η κατά 99,4% αύξηση των καθαρών κερδών της τράπεζας για το πρώτο εξάμηνο του 2006 συνοδεύτηκε από ανακοινώσεις περί μεταβατικών διαστημάτων και προσωρινών διοικήσεων.

→ Και όμως ενώ οι διεθνείς τιμές του νικελίου καλπάζουν, το οικονομικό επιτελείο σιγοντάρει στην πώληση της Λάρκο! Απ’ ό,τι φαίνεται για κάποια κομματικά «τομάρια» ο εθνικός πλούτος δεν έχει καμία σημασία.

→ Αν δεν ήταν όλα προμελετημένα, ποιοι από τους «ειδικούς» του οικονομικού επιτελείου ευθύνονται για τα λάθη που διαπιστώθηκαν στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων;

→ Εντάξει, ρε παιδιά, είπαμε να «ενδιαφέρεστε» περισσότερο από εμάς για την υγεία μας, αλλά όχι και έτσι! Ναι στις διοικητικές ακόμα και στις ποινικές κυρώσεις για παραβιάσεις του ΚΟΚ, όχι όμως στα πρόστιμα φωτιά που έχουν αποκλειστικό στόχο την ενίσχυση των κρατικών εσόδων.

→ Ευτυχώς που οι εγχώριες εισηγμένες δεν ακολουθούν τη διεθνή πρακτική που θέλει την απομάκρυνση των μετοχών τους από τα χρηματιστηριακά ταμπλό, γιατί σε συνδυασμό με την αδυναμία εισαγωγής νέων εταιρειών και την αναγκαστική διαγραφή κάποιων άλλων, στο τέλος οι «μεγάλοι» θα «παίζουν» μεταξύ τους.

→ Για να δούμε αν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομίας τολμήσουν να αγγίξουν τις μεγάλες εισηγμένες επιχειρήσεις, ειδικά δε αυτές που έχουν να ελεγχθούν φορολογικά τουλάχιστον για μια πενταετία.

→ Όλα στον βωμό του κέρδους! Πόσα από τα στελέχη της Εμπορικής Asset Management θα χάσουν τη δουλειά τους λόγω συγχώνευσης με την Ερμής διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων;

→ Ούτε εσκεμμένα να λειτουργούσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία «ξέχασε» να προσδιορίσει το χρονικό διάστημα που πρέπει να μεσολαβήσει μεταξύ ανακοινώσεων και οικονομικών καταστάσεων εισηγμένων εταιρειών.

→ Πωλούνται όπως είναι επιπλωμένες πολλές από τις ασφαλιστικές εταιρείες των τραπεζών, καθώς πλέον τα προϊόντα τους μπορούν να διατίθενται και από τα καταστήματα.

→ Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να προτείνει εκ του ασφαλούς την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης στους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους μακροχρόνια ανέργους, δεν παύει όμως να έχει απόλυτο δίκιο.


Σχολιάστε εδώ