Χάνει το ΠΑΣΟΚ δήμους με πολιτική σημασία
Ο υπεύθυνος για τις επιλογές των υποψηφίων δημάρχων και νομαρχών εκνευρίζεται έντονα όταν ακούει ή διαβάζει σε εφημερίδες ότι ευθύνεται ο ίδιος για το χάλι που επικρατεί σε τοπικό επίπεδο και αντεπιτίθεται σε όσους του καταλογίζουν ευθύνες σημειώνοντας ότι σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις οι ίδιοι οι βουλευτές ευθύνονται που έχουν φτιάξει «μαγαζάκια» για το… μέλλον. Κάτι άλλωστε που είπε και ο κ. Πάγκαλος, τονίζοντας ότι πίσω από κάθε «αντάρτη» κρύβεται και ένας βουλευτής.
Η κατάσταση για το ΠΑΣΟΚ είναι αφόρητη. Είναι χαρακτηριστικό πως και ο στενός συνεργάτης του κ. Παπανδρέου Θανάσης Τσούρας, εκφράζοντας ίσως και την ενόχληση του κ. Παπανδρέου, εμμέσως καταλογίζει ευθύνες στους υπευθύνους και έλεγε σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ότι το ΠΑΣΟΚ θα βρεθεί σε δυσκολότερη θέση απ’ ό,τι στις εκλογές του 2002 στη Β΄ Αθήνας, καθώς εκτιμά ότι είναι λιγότεροι οι δήμοι που θα έχουν πράσινη σημαία. Βεβαίως στο ΠΑΣΟΚ έπαψαν να ασχολούνται με σημαντικούς δήμους της Β΄ Αθήνας, όπως το Περιστέρι, ενώ εκφράζουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο το ΠΑΣΟΚ θα καταφέρει να κερδίσει ακόμη και τον δήμο Ιλίου, αφού έχει ενοχλήσει πολλούς η διαδικασία που ακολουθήθηκε στην υπόθεση της διαδοχής του κ. Κουκουβίνου από τον κ. Ζενέτο.
Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν υπολογίζουν επίσης το Αιγάλεω, που θεωρείται δήμος με ιδιαίτερη βαρύτητα, ενώ διατηρούν ελπίδες ότι μπορεί να κερδίσουν τους Αγίους Αναργύρους αν ξεπεραστούν τα προβλήματα με τους δύο «αντάρτες».
Πιο αισιόδοξοι είναι για τον δήμο Χαϊδαρίου και την Αγία Βαρβάρα, ενώ για τη Νίκαια φαίνεται ότι έχουν καταλάβει πως η κ. Μόσχου δεν έχει πολλές ελπίδες.
Ειδικά για τον δήμο Περιστερίου στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν τώρα ότι δεν έπρεπε να είχαν δώσει το χρίσμα στον εκλεκτό υποψήφιό τους κ. Λαλένη, γιατί είναι πολύ αδύνατη υποψηφιότητα και όπως θεωρεί ο κ. Παπαδόπουλος έπρεπε να είχε γίνει άλλη επιλογή, με πρόσωπο πολιτικής σημασίας, ώστε να δοθεί αντίστοιχα και η πολιτική μάχη. Το ίδιο φαίνεται να πιστεύει και ο κ. Τσούρας, που έχει μεταφέρει όλα τα δεδομένα στον κ. Παπανδρέου.
Η μεγάλη κόντρα όμως ξέσπασε στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου με αφορμή τις αναφορές του κ. Πάγκαλου ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μετά το 2000 τα έκανε χάλια σε όλους τους τομείς και διέλυσε τη χώρα. Στην ουσία όμως αυτό που είπε ο κ. Πάγκαλος διευκόλυνε τον κ. Παπανδρέου, που πήρε εκ νέου αποστάσεις από την κυβέρνηση Σημίτη, λέγοντας ότι ο ίδιος κάνει μια νέα αρχή. Κατά τη συνεδρίαση έγινε το απόλυτο μπάχαλο. Μέχρι και η Μαρία Δαμανάκη κατόρθωσε να πει, όταν πήρε τον λόγο, ότι ούτε η ίδια δεν τα λέει αυτά.
Υπερασπιστής του κ. Παπανδρέου αναδείχθηκε ο κ. Πολυζωγόπουλος, που σηκώθηκε όρθιος, ύψωσε τη φωνή του προς τον κ. Πάγκαλο και του είπε με έμφαση ότι αυτά που λέει δεν βοηθούν κανέναν, «στο κάτω κάτω εσύ ήσουν υπουργός», για να του απαντήσει αμέσως ο πρώην υπουργός ότι ο Σημίτης τον έδιωξε από την κυβέρνηση σχετικά γρήγορα, με αφορμή συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έθνος» όπου είχε διαφωνήσει με την εργατική πολιτική της κυβέρνησης.
Ο κ. Πάγκαλος αναφέρθηκε και στον ρόλο ορισμένων μέσων ενημέρωσης, κατονομάζοντας «Τα Νέα», το «Έθνος» και την «Ελευθεροτυπία», που ενώ είναι φιλικά, λοξοκοιτούν, όπως είπε, προς τη ΝΔ, με συνέπεια τα συγκροτήματα να γίνουν άνω κάτω μόλις πληροφορήθηκαν την έκρηξη του πρώην υπουργού…