Τρομοκρατία και εκβιασμοί σε βάρος μειονοτικών που αντιστέκονται στο καπέλωμα των μηχανισμών της Άγκυρας!

Μάλιστα οι ίδιες αυτές αυτοδιοικητικές αρχές, για τους λόγους που προαναφέραμε, ενώ συμμετέχουν στα πανηγύρια-εθνικιστικά παραληρήματα των μηχανισμών της Άγκυρας, απ’ την άλλη μεριά αβαντάρουν την τρομοκρατία που ασκείται σε βάρος όσων μειονοτικών τολμούν να σηκώσουν κεφάλι και να αντισταθούν στο καπέλωμα, που συνιστά παράλληλα και επιχείρηση εθνικού τους εξανδραποδισμού. Φέτος όμως κάτοικοι της ορεινής Ροδόπης όχι μόνο τόλμησαν να οργανώσουν οι ίδιοι ορισμένα πανηγύρια τους αγνοώντας τους εκφοβιστικούς μηχανισμούς του προξενείου, αλλά κατήγγειλαν και επώνυμα, ενυπόγραφα, όσα συμβαίνουν. Μια πρώτη, ελπιδοφόρα και ταυτόχρονα διδακτική για πολλούς Έλληνες αντίδραση στο κλίμα τρομοκρατίας και εκτουρκισμού που επιχειρούν να επιβάλουν σεσημασμένοι προξενικοί ιμάντες.

Αφορμή, η επιχείρηση αρπαγής απ’ τους τουρκόφρονες σουνίτες του θρησκευτικού πανηγυριού «ΧΙΛΙΑ», το οποίο από παλιά οργάνωναν οι χωρικοί στα όρια των νομών Έβρου και Ροδόπης, χωρίς εθνικισμό και φυλετικό μίσος.

Οι επί χρόνια κατακτητές του πανηγυριού, όργανα του προξενείου, το είχαν μετατρέψει σε εθνικιστική εκδήλωση με συμβολισμούς και αναφορές στην οθωμανική αυτοκρατορία, εξύμνηση του κεμαλισμού, με χορευτικά συγκροτήματα που έρχονταν απ’ την Άγκυρα με διπλωματικά διαβατήρια (φέτος εξυμνούσαν την τουρκική πολεμική ανδρεία κραδαίνοντας στον αέρα πραγματικά πολεμικά σπαθιά!), ακατάσχετη τουρκική ρητορεία διανθισμένη με κορώνες περί… ειρήνης και συναδέλφωσης κ.λπ.

Οι ολιγάριθμοι χωρικοί που τόλμησαν να οργανώσουν το δικό τους πανηγύρι, χωρίς φυλετικό μίσος και εθνικισμό, ανοργάνωτοι πολιτικά, ανίσχυροι οικονομικά και χωρίς την παραμικρή πρόσβαση στα ΜΜΕ και τους μηχανισμούς της τοπικής (κυρίως) αλλά και της κεντρικής εξουσίας είναι έρμαιοι στο κλίμα τρομοκρατίας που θυμίζει περισσότερο ΝΑ Τουρκία παρά… περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι σουνίτες νεοκατακτητές της ορεινής Θράκης και του πανηγυριού του «ΧΙΛΙΑ», μόλις πληροφορήθηκαν ότι χωρικοί θα αναβιώσουν το πανηγύρι χωρίς τον έλεγχό τους (4-6 Αυγούστου, στη θέση Μπέλα Βόντα), έδωσαν θαυμάσια δείγματα… πολυπολιτισμικότητας απειλώντας τους διοργανωτές ότι αν ξαναπατήσουν το πόδι τους στην Τουρκία θα τους…, απείλησαν τους μαγείρους που θα χρησιμοποιούνταν για τα σφάγια, αφαίρεσαν τα καλώδια από το τέμενος του Μεγάλου Δερείου για να μην μπορούν να προσκληθούν οι κάτοικοι απ’ το μεγάφωνο, διεμήνυσαν σε όλους ότι όσοι παραβρεθούν στην Μπέλα Βόντα θα βιντεοσκοπηθούν και θα περάσουν στη «μαύρη λίστα», έκλεισαν ακόμα και τις βάνες νερού στην περιοχή για να υποχρεωθούν οι επισκέπτες να φύγουν, απείλησαν τους τσιγγάνους μικροπωλητές ότι εάν πάνε στη Μπέλα Βόντα δεν θα μπορέσουν να ξαναπάνε στην Κωνσταντινούπολη να αγοράσουν εμπορεύματα κ.λπ., κ.λπ.

Αλλά για πρώτη φορά ελάχιστοι έστω απ’ τους κατοίκους της περιοχής κατήγγειλαν επώνυμα στην ελληνική και διεθνή κοινή γνώμη αυτή την τρομοκρατία με δήλωσή τους.

Οι Νουρή Πιρελί, Αρήφ Μποσταντζή, Αλή Σαλήογλου, στη δήλωσή τους μεταξύ άλλων τονίζουν:
• Καταγγέλλουμε την ψυχολογική τρομοκρατία που ασκούν σε βάρος μας και ζητάμε την προστασία της ελληνικής πολιτείας αλλά και των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίοι δείχνουν μια απαράδεκτη ανοχή και συμμετέχουν -για μικροπολιτικούς λόγους- ομαδικά σε όλα τα εθνικιστικά πανηγύρια.

• Καταγγέλλουμε ότι καταπιεζόμαστε από εκείνα τα κέντρα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό που θέλουν να εκλείψει κάθε θρησκευτική και πολιτισμική διαφορά μεταξύ των μουσουλμάνων κατοίκων της ελληνικής Θράκης. Οι κάτοικοι της ορεινής περιοχής φοβούνται να σκεφτούν και να λειτουργήσουν ελεύθερα. Όσα λένε μέσα στα σπίτια τους και μεταξύ τους ποτέ δεν τολμούν να τα πουν δημόσια… Το γεγονός αυτό δεν τιμά την Ελλάδα ως μέλος της ΕΕ…

Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή καταγγελία, που γίνεται ακόμα σοβαρότερη δεδομένου ότι γίνεται από μειονοτικούς που δεν ανέχονται το τούρκικο καπέλωμα. Και συνιστά μια πτυχή του συνολικού προβλήματος που αφορά τον εκδημοκρατισμό της μειονότητας και την απεμπλοκή της απ’ τους ιδεολογικούς και οικονομικούς δεσμούς με την Τουρκία.

Θα ξυπνήσει κάποτε η πολιτεία ή η κυρίαρχη ιδεολογία θα επιμένει στον εξανδραποδισμό όσων μουσουλμάνων αρνούνται να δηλώσουν Τούρκοι υπό την απαράδεκτη ανοχή της;


Σχολιάστε εδώ